Ποιά μητρική να πάρω για white build;

Θέλεις να φτιάξεις Λευκό Build με Ryzen επεξεργαστή;

Αν ψάχνεις τη κατάλληλη μητρική για να φτιάξεις το αγαπημένο σου Pc enthusiast build σε λευκό χρώμα, τότε αποκλείεται να μην έχει πέσει το μάτι σου στις δύο αυτές μητρικές. Ποιά όμως αξίζει να αγοράσεις για το σύστημα σου, εκτός από την εμφάνιση, ώστε να έχει και την κατάλληλη απόδοση για τον Ryzen επεξεργαστή σου; Στο άρθρο αυτό θα συγκρίνω τα κυριότερα χαρακτηριστικά των δύο αυτών μητρικών καθώς και τη σχέση απόδοσης τιμής και θα σου προτείνω το καλύτερο αποδοτικά προϊόν από τα δύο. Αρχικά θα σου πω ότι και οι δύο μητρικές, είναι εμφανισιακά πανέμορφες και σίγουρα θα αποδόσουν στο μέγιστο οπτικά αποτέλεσμα για το white build που θέλεις να φτιάξεις. Έχουν επίσης μια διαφορά στη τιμή, σημαντική για κάποιους, ασήμαντη για άλλους.

X570 Steel Legend.

Asrock. Αγαπημένο μου brand, καθώς έχω δουλέψει αρκετές μητρικές και θα σου πω πρώτα από όλα τα υπόλοιπα πως το BIOS, είναι πολύ φιλικό στη χρήση και εξαιρετικό για κάθε ενέργεια.

Επιβλητική και με ωραιές γωνίες η x570 steel legend, αλλά έχει και τα μειονεκτήματα της.
Μιλιταριστικό στυλ από την αγαπημένη μου Asrock.

Σου προσφέρει μια πολύ πρωτότυπη και καινοτόμα οπτικά, ιδέα. Το μιλιταριστικό στυλ της, είναι πραγματικά μοναδικό, με τα ασπρόμαυρα pixels στο εσωτερικό, ενώ ο RGB φωτισμός που την ακολουθεί, εκτοξεύει στα ουράνια το λευκό build σου. Πρόκειται για μια ATX μητρική, που επενδύει περισσότερα ουσιαστικά στην εμφάνιση από ότι στην απόδοση, χωρίς να σημαίνει ότι δεν είναι ιδανική για το build σου. Τι θέλω να πω με αυτό; Αρχικά για CPU τροφοδοσία έχει 8+4 pins, που σημαίνει ότι θα προσφέρεις την απαραίτητη ενέργεια στον επεξεργαστή σου για να αποδόσει στο μέγιστο δυνατό. Τα power stages των 10 φάσεων δεν είναι και το μεγαλύτερο boost, αν σε ενδιαφέρει το overclock, καθώς σε περιορίζουν σε αυτό. Τα Mofsets διπλής διάχυσης (DMOS) είναι στα 50Α και δεν θα έχεις κανένα θέμα ενεργοποιώντας το PBO, αλλά για manual overclocking, έχουν τους περιορισμούς τους. Σε γενικές γραμμές, είναι πολύ οκ. Η υποστηριζόμενη μνήμη είναι 4600+ (OC) με μέγιστη χωρητικότητα 128GB (4 Slots) και είναι συμβατή με τους ΑMD AM4 Socket Ryzen™ 2000, 3000, 4000 G-Series, 5000 and 5000 G-Series. Στα αρνητικά θα έλεγα πως δεν έχει Type-C για το Front panel, ίσως να ήθελα περισσότερες αντοχές στα VRMs. Όμως για να είμαι δίκαιος έρχεται σε τιμή κάτω των 200ευρώ, οπότε το κάνει από τα πιο value for money προϊόντα αυτή τη στιγμή για white setup. Τέλος θα έλεγα επίσης, πως πλέον η ύπαρξη RGB header είναι επιβεβλημένη, αλλά κυρίως ARGB, καθώς τα 4pin σιγά σιγά ξεπερνιούνται. Εδώ δυστυχώς, έχουμε μόνο μια ARGB θύρα και δύο RGB. Αν θέλεις να διαβάσεις περισσότερα για τον RGB φωτισμό και σε ενδιαφέρει, μπορείς να συμβουλευτείς το πρόσφατο άρθρο μου “RGB Vs ARGB. Πλήρης οδηγός.“. Θα πω και λίγο για το Asrock Polychrome SYNC, το πρόγραμμα διαχείρισης φωτισμού RGB, το οποίο δεν είναι κορυφαίο, αλλά είναι αρκετά καλό. Δεν είχα κάποιες διενέξεις με άλλα προγράμματα ή πρόβλημα μέχρι στιγμής. Στα πολύ θετικά, η ύπαρξη Thunderbolt™ AIC Connector (5-pin), η οποία υποστηρίζει συγκεκριμένη όμως Thunderbolt κάρτα, την οποία την προμηθεύεσαι χωριστά. Πρόκειται για την Thunderbolt 3 AIC R2.0. To ethernet LAN επίσης είναι λιγάκι ξεπερασμένο καθώς είναι 1 Gbps και τέλος καθότι και X570 chipset, έρχεται με δύο θέσεις για NVME Gen4x4 δίσκους με παθητική ψύκτρα και φυσικά Pci_Express 4.0×16 για τη κάρτα γραφικών σου, ενώ στο σώμα της αναπτύσσει ενεργητική ψύξη.

Για την ASrock X570 Steel Legend θα σου πω, ότι πρόκειται για μια τίμια μητρική για το λευκό σου build. Έχει κάποια features που μου τράβηξαν τη προσοχή, που θα με παρότρυναν να την αγοράσω, αλλά και κάποια που θα με αποθάρρυναν. Ανάμεικτες οι εντυπώσεις λοιπόν που μου άφησε το συγκεκριμένο προϊόν και η αγορά του στηρίζεται καθαρά στις προτεραιότητες του καθένα. Η βαθμολογία του PcSolution316 για τη συγκεκριμένη μητρική είναι: 7.6.

Prime X570 Pro

Η Asus έρχεται με μια πρόταση για white build, με την ASUS Prime X570 Pro. Η συγκεκριμένη μητρική, είναι ATX, κοστίζει γύρω στα 50 ευρώ παραπάνω από την Asus X570 Steel Legend και ουσιαστικά καλύπτει παρόμοιες ανάγκες, καθώς συνήθως επιλέγεται για να τοποθετηθεί σε white builds. Αξίζει η διαφορά χρημάτων όμως για να την αποκτήσεις; Οπτικά είναι πανέμορφη και εξαιρετική επιλογή για το λευκό σου σύστημα. Βέβαια συγκριτικά με την Asrock X570 Steel Legend θεωρώ ότι είναι στα ίδια επίπεδα. Άρα προσωπικά δεν επιλέγω κάποια από τις δύο στο τομέα αυτό.

Η Prime x570 pro, είναι εξαιρετική επιλογή για white builds, αλλά η τιμή της δεν ανταποκρίνεται πλήρως σε ότι προσφέρει.
Πανέμορφη οπτικά η Asus Prime X570 Pro.

Στη συνέχεια, θα σου πω ότι έρχεται με power stages 12+2 φάσεων και 50A DMOS τα οποία σου δίνουν ένα καλό περιθώριο για Overclock, καθώς και τα 8+4 CPU power τροφοδοτούν τον επεξεργαστή σου για μέγιστη αποδοτικότητα. 4 slots μνήμης με χρονισμούς μέγιστους τα 5100 Mhz (OC) , DDR4, μέγιστης χωρητικότητας 128GB και συμβατότητα με Ryzen επεξεργαστές 5000 Series/ 5000 G-Series/ 4000 G-Series/ 3000 Series/ 3000 G-Series/ 2000 Series/ 2000 G-Series. Τα RGB headers της μητρικής είναι 1 addressable και 2 non-addressable, ενώ παθητική ψύξη προσφέρει στον έναν εκ των δύο NVME δίσκο, φυσικά και οι δύο Gen 4×4. Όπως είναι φυσικό, προσφέρει Pci_Express 4.0×16 καθώς πρόκειται για x570 chipset, ethernet LAN 1Gbps ταχύτητας και υποστηρίζει Type-C στο front panel. Φέρει 6 sata ports και γενικά θεωρώ, ότι είναι λίγο υπερκτιμημένη σε τιμή. Το software για τον RBG φωτισμό της ASUS, Armory Crate, είναι εξαιρετικό ενώ το I/O Panel σου δίνει και αυτό την αίσθηση πολυτελούς κατασκευής.

Πρόκειται για μια ποιοτική κατασκευή, προσφέρει εξαιρετική απόδοση για τον AMD επεξεργαστή σου και οπτικά εκθαμβωτική. Όμως δεν παύει να έχει κάποιες ελλείψεις που δεδομένου της τιμής δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Επίσης θα σου πω ότι οι σκέψεις μου για την Αsus Prime X570 Pro είναι επίσης ανάμεικτες και δεν ξέρω αν θα την επέλεγα. Ωστόσο η βαθμολογία του PcSolution316 για αυτό το προϊόν είναι: 7.8.

Φυσικά, η καλύτερη επιλογή για να αγοράσεις τις παραπάνω μητρικές, δεν είναι άλλη από το Amazon. Ειδικά το Amazon Γερμανίας που στην ουσία είναι Ευρωπαϊκό σου προσφέρει πολύ χαμηλά έξοδα αποστολής, το δέμα έρχεται τάχιστα στο χώρο σου και δεν περνάει τελωνείο!

Επίλογος και συμπεράσματα.

Τελικά ποιά μητρική να πάρω για white build; Δεν θεωρώ ότι αξίζει σε καμία περίπτωση να δώσεις 50 ευρώ παραπάνω για να αποκτήσεις την Αsus Prime X570 Pro έναντι της ASRock X570 Steel Legend καθώς οι διαφορές που έχουν μεταξύ τους είναι ανεπαίσθητες και σπανίως εκμεταλεύσιμες. Αν και μόνο αν βρεις τη διαφορά τους να είναι στα 20-30 ευρώ το μέγιστο, τότε ναι αξίζει να δώσεις λίγα παράπανω για να την αποκτήσεις. Αν και καλύτερο προϊόν στα σημεία η Αsus Prime X570 Pro, ξεκάθαρος νικητής ως VALUE FOR MONEY επιλογή η: ASRock X570 Steel Legend.

Σε βοήθησε το παραπάνω άρθρο; Μην ξεχάσεις φεύγοντας να κάνεις εγγραφή στο newsletter μας εδώ!

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

3 thoughts on “Ποιά μητρική να πάρω για white build;”

Αφήστε μια απάντηση

elGreek