Αξίζει η TUF GAMING X570-PLUS (Wi-Fi);

Αναμφισβήτητα, οι Ryzen επεξεργαστές έχουν μπει σχεδόν σε κάθε σπίτι, η εξαιρετική τους απόδοση και συμβατότητα τους με πολλά chipset μητρικών είναι από τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους. Στη προκειμένη φάση έχουμε τους AM4 socket και Zen 3 γενιά, αλλά σύντομα αναμένουμε τους AM5, γενιάς Zen 4. Περισσότερα και εκτενέστερες πληροφορίες για αυτό θα βρεις στο πρόσφατο άρθρο μου “Είναι καλύτερη η Intel από την AMD;To chipset X570 ουσιαστικά είναι το τελευταίο chipset μητρικών καρτών για AMD, (υπάρχει και το X570s φυσικά αλλά η κύρια διαφορά βρίσκεται στη παθητική ψύξη), το οποίο είναι συμβατό με τους Zen2 και Zen3 (κάποιες φορές χρειάζεται BIOS update γι’αυτό). Τα μοντέλα X570s είναι out of the box συμβατά με τους zen3. Η συγκεκριμένη παρουσίαση αφορά την TUF GAMING X570-PLUS (Wi-Fi), την οποία πρόσφατα δούλεψα σε ένα build και θα μάθεις όσα χρειάζεσαι.

Τεχνικά χαρακτηριστικά.

Δεν θα σου αναφέρω τα πάντα, καθώς μπορείς κάλλιστα να τα βρεις στην επίσημη σελίδα της Asus. Θα αναφέρω τα κυριότερα για μένα και για τον μέσο χρήστη, που στην ουσία είναι αρκετά για αν θα την επιλέξεις ή όχι. Αρχικά, το κυριότερο όλων είναι η συμβατότητα. Είναι συμβατή με AMD AM4 Socket for AMD Ryzen™ 5000 Series/ 5000 G-Series/ 4000 G-Series/ 3000 Series/ 3000 G-Series/ 2000 Series/ 2000 G. Αν τη πάρεις σήμερα το πιο πιθανό είναι να μην χρειάζεται BIOS update για 5000 Series και να είναι συμβατή out of the box. Δεύτερο και κύριο επίσης χαρακτηριστικό είναι η συμβατότητα με RAM, όπου προσφέρει 4 θέσεις, υποστηρίζει μέχρι 128 GB DDR4 και ταχύτητες: 5100(O.C)/5000(O.C)/4800(O.C.)/4600(O.C)/4400(O.C)/4266(O.C.)/4133(O.C.)/4000(O.C.)/3866(O.C.)/3733(O.C.)/3600(O.C.)/3466(O.C.)/3400(O.C.)/3200(O.C.)/3000(O.C.)/2933/2800/2666/2400/2133 MHz. Το ethernet Lan του είναι ταχύτητας 1Gbps και έρχεται με Wi-Fi 5. Δεν έχει Type-C θύρα on board για το front panel, οπότε αν το κουτί σου υποστηρίζει, τότε δεν θα έχεις αυτό το feature διαθέσιμο. Φυσικά, καθώς μιλάμε για Chipset X570, έχει μια Pcie_Express 4.0×16 θύρα για κάρτα γραφικών και 2 sockets για Μ.2 σκληρούς δίσκους Pci_Express 4.0 Gen4. Εκεί που εστιάζω περισσότερο είναι στα 12+2 Dr. MOS power stages, 6-layer PCB καθώς δίνουν τεράστια αντοχή στη μητρική.

TUF GAMING X570-PLUS (Wi-Fi). Mid-Range μητρική με ισχυρά VRMs.
Οπτική πανδαισία η TUF GAMING X570-PLUS (Wi-Fi).

Η εμπειρία μου με την TUF GAMING X570-PLUS (Wi-Fi).

Για να μην σε ζαλίζω με τα τεχνικά χαρακτηριστικά παραπάνω, καθώς θα σου αναφέρω τα υπέρ και τα κατά τους έτσι και αλλίως, θα σου περιγράψω τη δική μου εμπειρία. Πρώτο και κυριότερο θα πω ότι δεν αξίζει 230 ευρώ που πωλείται στην Ελλάδα αλλά και σε πολλά καταστήματα στο εξωτερικό, σε καμία περίπτωση. Σίγουρα, ο καθένας έχει τις προτεραιότητες του για την αγορά κάποιου προϊόντος, προσωπικά για τις μητρικές εγώ, θέλω να σου δίνουν την δυνατότητα overclocking. Η συγκεκριμένη σου προσφέρει μεγάλα περιθώρια γι’αυτό και την επίλεξα. Αλλά συνάμα έχει και μειονεκτήματα που δε νοούνται εν έτη 2022, να έχει. Η πρώτη επαφή μου λοιπόν, δεν είναι όπως τη περίμενα. Σου αφήνει μια αίσθηση χαμηλής ποιότητας προϊόντος. Δεν είναι στιβαρή, δε νιώθεις καν ότι κρατάς ATX μητρική στα χέρια σου. Για 230 ευρώ μητρική το Ι/Ο Shield είναι της πλάκας, ενώ η Wi-fi κεραία θα μπορούσε να είναι ή με κεραιούλες βιδωτές ή integrated, αντιθέτως περιέχει δύο λεπτά καλωδιάκια και κολλάει μαγνητικά στο κουτί ή σε άλλη μεταλική επιφάνεια. Το πρόγραμμα διαχείρισης της ASUS, Armory Crate, φοβερό και απροβλημάτιστο. Δεν θα έχεις κάποιο θέμα, αν και προσωπικά αντιμετώπισα ένα με το L-Connect της LianLI αλλά είναι γνωστό ζήτημα και υπάρχει τρόπος επίλυσης αμέσως. Θα πω, πως οπτικά είναι όμορφη μητρική, έχει δικό της τύπο και προσωπικότητα, δεν μπορώ να μην το αναγνωρίσω αυτό. Ο ανεμιστήρας, που προσωπικά δεν τον έχω δει να λειτουργεί, είναι πολύ οκ, και φυσικά οι θερμοκρασίες που γι΄αυτό την επέλεξα, είναι εξαιρετικές. Με το τελευταίο BIOS update τοποθετήθηκε πάνω της ο AMD RYZEN 5 5600X και πραγματικά του έδωσε άπλετο περιθώριο να αναπτύξει τις δυνατότητες του απροβλημάτιστα. Τον επεξεργαστή ψύχει μια LianLi galahad 360 και οι Max θερμοκρασίες Under full load με PBO, δεν ξεπερνάνε τους 65 βαθμούς.

Φυσικά, η καλύτερη επιλογή για να αγοράσεις τη παραπάνω μητρική, δεν είναι άλλη από το Amazon. Ειδικά το Amazon Γερμανίας που στην ουσία είναι Ευρωπαϊκό σου προσφέρει πολύ χαμηλά έξοδα αποστολής, το δέμα έρχεται τάχιστα στο χώρο σου και δεν περνάει τελωνείο!

Επίλογος και συμπεράσματα.

Όπως βλέπεις παραπάνω, έχει αρκετά αρνητικά που ίσως σε αποτρέψουν από την αγορά της. Όπως όμως προείπα, είναι οι προτεραιότητες που βάζεις για την αγορά κάποιου προϊόντος. Το συγκεκριμένο, μου άφησε ανάμεικτες εντυπώσεις. Ναι μεν με κάλυψε για τους λόγους που με έκαναν να το προμηθευτώ, αλλά δεν με κάλυψε σε τίποτα άλλο πέρα από αυτά. Το μεγάλο ερώτημα είναι το εξής όμως και πρέπει να απαντηθεί. Αξίζει η TUF GAMING X570-PLUS (Wi-Fi) για Ryzen επεξεργαστή; Η απάντηση είναι ναι! Αξίζει καθώς σου δίνει λειτουργικά και σε απόδοση τα μέγιστα για τον επεξεργαστή σου και αν το δεις καθαρά έτσι, τότε ναι και πάλι ναι! Όμως αξίζει για τιμή κάτω από 200 ευρώ και με τίποτα στα 230 που πωλείται αυτή τη στιγμή.

H βαθμολογία του PcSolution316 για το παραπάνω προϊόν είναι: 7.8!

Σε βοήθησε το παραπάνω άρθρο; Μην ξεχάσεις φεύγοντας να κάνεις εγγραφή στο newsletter μας εδώ!

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση

elGreek