Το mobile game Land of Doran | Review

Πάμε να γνωρίσουμε μαζί το Land of Doran. Ένα rpg για δυνατούς παίχτες.

Κρεβάτι μου αγαπημένο δεν θέλω να σε αποχωριστώ

Δεν έλεγα να σηκωθώ σήμερα το πρωί. Με πλάκωσε το πάπλωμα και όσο κι να προσπαθούσα, όσες φιλότιμες προσπάθειες κι αν επιχείρησα έπεσαν στο κενό. Έξω ήλιος, μια μέρα για περπάτημα, για καφέ στην παραλία και για διάφορες δραστηριότητες αλλά εγώ εκεί, στο κρεβάτι. Φαίνεται πως με κούρασε το τελευταίο ταξίδι στην άλλη διάσταση που έκανα. «Ποια διάσταση για μισό λεπτό, ναι είχε εμφανιστεί μια δίνη στο σαλόνι, και όταν την πλησίασα ένα χέρι με τράβηξε μέσα αλλά δεν θυμάμαι τίποτα. Όλα σε εμένα θα συμβούν;».

«Τι να έγινε άραγε εκεί μέσα», αναρωτήθηκα, «ίσως θυμηθώ με τον καιρό», διαπίστωσα. Και το χέρι μου έξυσε την μύτη μου. Η διάθεση μου δεν έλεγε να μου δώσει ώθηση να σηκωθώ. Πήρα το κινητό στα χέρια και άρχισα να scrollάρω. Δεν διάβαζα τίποτα, δεν έβλεπα τίποτα απλά κινούσα το δάχτυλο για να ανεβεί ο τοίχος. Και σε κάποια στιγμή το μάτι μου συντονίστηκε με το δάχτυλο και σταμάτησε σε μια χορηγούμενη διαφήμιση με το game Land of Doran. Τι χαρά ήταν αυτή; Η πρώτη ηλιαχτίδα δραστηριότητας, «ναι δεν είμαι εγκεφαλικά νεκρός!», αυτοσαρκάστηκα. Έδωσα μια και παραμέρισα την κουβέρτα, προσπάθησα δυο και σηκώθηκα, «θέλω καφέ», είπα αποφασιστικά.

Με τον καφέ στο χέρι και την διάθεση ελαφρώς αλλαγμένη κατέβασα τα 661 Mb του παιχνιδιού για να το δω.

Land of Doran: Πρώτη εντύπωση

Το παιχνίδι είναι από την TurinGame, μια κινέζικη εταιρία που κινείται στον χώρο των mobile action mmorpg games στο play store. Έχει στο ενεργητικό της το mobile action mmorpg game – Light of Ariel και το Deamon Fantasy που διατίθεται το δεύτερο στην Κίνα. Το game που θα μιλήσουμε σήμερα είναι το δεύτερο το Land of Doran. Μπήκα στο character creation το οποίο σου λέει να διαλέξεις ανάμεσα σε τρεις διαφορετικούς χαρακτήρες χωρίς να έχει το παραμικρό customization. Απλά επιλέγεις ανάμεσα σε τρεις επιλογές, αυτές του Worrior,  του Μάγου ή καλύτερα της μάγισσας και της τοξότριας γιατί δεν έχει να διαλέξεις ούτε φύλο. «Τεμπέλικο παιχνίδι, ότι πρέπει για την ημέρα μου. Μα καλά πως με κατάλαβε το κινητό», αναρωτήθηκα. Λοιπόν σε διαφορετική περίπτωση θα έλεγα ότι έπαιξα, εδώ όμως θα πω πως δεν έχω βρει πιο τεμπέλικο gaming στο  play store. Πατάς να μπεις και δεν κάνεις τίποτα εκτός από το να παρατηρείς τον χαρακτήρα σου να κάνει level up. Για να καταλάβετε έχει autoplay σε τέτοιο βαθμό που με το που μπαίνεις δεν επιλέγεις ούτε το quest στην αριστερή μπάρα για να πάει και να το βγάλει μόνο του. Το επιλέγει αυτό για σένα. Ε λοιπόν αν κάποια μέρα  σας έχει πιάσει σπαρίλα και δεν ξέρετε ποιο game να παίξετε αυτό είναι το ιδανικό για εσάς. Να φανταστείτε το χρονομέτρησα για να δω πόση ώρα θα παίζει. Σταμάτησε στα 10 λεπτά και 17 δεύτερα για να επιλέξω ένα chest. Περιττό να πω πως είχα φτάσει 34 lvl. Ήθελα να δω σε μία ώρα που θα έφτανε μόνο του. Έτσι συνέχισα να το παρακολουθώ να δω που θα φτάσει. Στην πορεία έβλεπα πως μου έδινε την ευκαιρία να αντιδράσω για να πατήσω σε κάτι προσφορές και κουμπάκια διαλόγων, έτσι για να δει αν αναπνέω. Αυτό που μου κατάλαβα όση ώρα το έβλεπα κατάλαβα πως αν βγει το autoplay είναι ένα πολύ καλό action mmorpg. Στέκεται επάξια δίπλα σε άλλα παιχνίδια του είδους. Στα επόμενα 6 λεπτά μου έδωσε την ευκαιρία να μπω σε dungeon αλλά το άφησα να δω αν θα το επιλέξει αυτό για μένα και ήπια μια γουλιά καφέ. Μπήκε, πολέμησε, νίκησε κι εγώ νόμισα για μια στιγμή πως βλέπω ταινία και έκανα το χέρι μου δεξιά εκεί που συνήθως βάζω τα ποπ κορν αλλά δεν είχα τίποτα. Μόλις ολοκληρώθηκε η μία ώρα είχα πάει 83 lvl χωρίς να χάσω. Φανταστείτε να έκανα όλα τα upgrades.

Land of Doran: Game play

Αν και είπα περίπου τι γίνεται προηγουμένως ας τα συνοψίσουμε για να συγκεντρώσουμε καλύτερα την σκέψη μας για να σας βοηθήσω να καταλάβετε αν θέλετε να ασχοληθείτε μαζί του. Όπως είπα, στην επιλογή χαρακτήρα δεν σας δίνει την επιλογή να αλλάξετε τα χαρακτηριστικά του, πρόσωπο σώμα, φύλο κτλ. Απλά επιλέγεις τι θες να παίξεις, βάζεις το επιθυμητό όνομα και πατάς play. Χωρίς να κάνεις πραγματικά τίποτα και εννοώ από επιλογή του quest, να σκοτώσεις τέρατα, να φορέσεις items, μέχρι και για την επιλογή των skills αλλά και την τοποθέτησή τους στην μπάρα τα κάνει όλα αυτό. Εσύ καλείσαι να κλικάρεις μόνο στο user interface, σε κάποια κουμπιά που βγάζουν μια έντονη κόκκινη τελεία για να μπεις και να λάβεις rewards, να πουλήσεις τα αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι με το πάτημα ενός κουμπιού και να κάνεις updates, α! Και πότε πότε να φορέσεις κανένα item που ξέχασε να το κάνει αυτό. Το pvp δεν λείπει από το παιχνίδι, είναι 1vs1, τουλάχιστον αυτό που έπαιξα εγώ, και σε ανεβάζει rank για rewords. Επίσης έχει μια επιλογή στην οθόνη για να ανοίξεις ή να κλείσει το auto play του κάτι που θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό για να επιλέξεις με ποιόν τρόπο θα παίξεις. Εντός μισής ώρας παίρνεις το πρώτο σου mount. Με την ευκαιρία να πω πως έχει pets που ανεβάζουν το gear, παίρνεις wings που επίσης σε ανεβάζουν. Όσο ασχολήθηκα μαζί του και έκανα όλα τα upgrades όλα βγαίνανε με σχετική ευκολία, έτσι ήθελα να δω τι θα γίνει αν δεν κάνω αναβαθμίσει, θα χάσω ή δεν παίζει ιδιαίτερο λόγο και αυτό για παιχνίδι εντός μιας ώρα, όχι παραπάνω. Το game έχει solo dungeon & dungeon των τριών ατόμων. Δεν συνέχισα πολύ οπότε να κάποιος το έχει παίξει περισσότερο κάντε ένα feedback για να μάθουμε και όλοι εμείς.

Το gameplay του Land of Doran
Το gameplay του Land of Doran

Game Sound

Ο ήχος του, δηλαδή η μουσική και τα ηχητικά fx είναι εντυπωσιακά. Μπορώ να πω πως σε παρασέρνουν τα skill. Η μουσική θυμίζει lineage και σε βάζει στο κλήμα του action Game play του. Οι φωνές των Npc’s είναι ρεαλιστικοί και καθόλου κουραστικοί εκτός της Athena που από την αρχή μέχρι και αρκετή ώρα μετά λέει τον ίδιο διάλογο ξανά και ξανά που καταντάει πολύ κουραστικό και με ανάγκασε να κλείσω τον ήχο. Κατά τα άλλα δεν μου δημιούργησε κάποιο όλο πρόβλημα, όλα έπαιζαν κανονικά.

Land of Doran: Game Graphics

Τα γραφικά του παιχνιδιού και τα οπτικά fx είναι εντυπωσιακά. Κάθε χτύπημα και σε κάθε πάλη είναι επική. Αριθμοί από damages και combos γεμίζουν την οθόνη. Χρώματα ξεπηδούν συντονισμένα με τα ηχητικά fx που πραγματικά σε τραβούν την προσοχή. Η κίνηση των χαρακτήρων είναι ρεαλιστική. Έχει έντονα χρώματα που ερεθίζουν τον παίχτη.

Να προσθέσω εδώ  πως:

Επιληπτικές κρίσεις λόγω… οθόνης

Σοβαρά προβλήματα υγείας, έως και επιληψία σε όσους έχουν προδιάθεση, μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική ενασχόληση των παιδιών με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τα έντονα χρώματα καθώς και οι γρήγορες εναλλαγές των εικόνων αιχμαλωτίζουν τα παιδικά βλέμμα και μπορούν να προκαλούν φωτοευαίσθητες επιληπτικές κρίσεις.

Κρίσεις επιληψίας μπορεί να εμφανίσουν παιδιά που βλέπουν επί ώρες μια οθόνη

Έως και σοβαρές κρίσεις επιληψίας μπορεί να εμφανίσουν τα νεαρά άτομα ηλικίας 5 έως 19 ετών, που έρχονται σε επαφή με ηλεκτρονικούς υπολογιστές αλλά και με την τηλεόραση για πολλές ώρες.

Πάνω από 100 ελληνόπουλα το χρόνο εκδηλώνουν μια μορφή επιληψίας.

Αυτά είναι τα στοιχεία που κατέγραψε το Εργαστήριο Νευρολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία.

Τα αίτια που προκαλούν την επιληψία είναι οι γρήγορες και έντονες εναλλαγές χρωμάτων και λέξεων. Ωστόσο, παρουσιάζεται σε παιδιά που έχουν ήδη την προδιάθεση.

Πηγή

Οπότε καλό είναι να προσέχουμε και να έχουμε το νου μας. Εξάλλου ένας σωστός παίχτης είναι ο ψαγμένος παίχτης και γενικά αυτός που διαβάζει για να γνωρίζει και όχι αυτός που υποθέτει χωρίς να ψάχνει. Ένα τελευταίο, θεωρώ πως πρέπει να αναφερθεί, η εταιρία έχει κάνει αρκετή δουλειά σε αυτό το κομμάτι μια και οπτικά με κέρδισε.

Land of Doran: Θερμοκρασία

Όσο έπαιζα το κινητό βρισκόταν την πρώτη μισή ώρα παιχνιδιού στην φόρτιση οπότε ό, τι θερμοκρασία ήταν να πάρει την είχε πάρει. Αυτό που μπορώ να πω εδώ πως δεν ζεστάθηκε ανησυχητικά απλά θα έλεγα πως ήταν χλιαρό. Οπότε αν κάποιος θελήσει να το συνδέσει στην φόρτιση και έχει ένα καλό κινητό όχι ένα ότι νά ναι νομίζω πως μπορεί να το φορτίσει άνετα. Όπως και να έχει έχετε κι εσείς την προσοχή σας μήπως και κάποιο μοντέλο δημιουργεί πρόβλημα οπότε καλό είναι να μας ενημερώσετε από κάτω στα σχόλια.

Μπαταρία

Η εκφόρτωση της μπαταρίας σε ένα κινητό κατά την διάρκεια του παιχνιδιού είναι σημαντική και μας αφορά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως ακόμη και ο λάθος τρόπος φόρτισης μπορεί να οδηγήσει σε πιο γρήγορο άδειασμα στην πάροδο του χρόνου. Για να μάθετε περισσότερα για το πως να την κρατήσετε περισσότερο κάντε κλικ εδώ. Στο παιχνίδι η μπαταρία του κινητού μου μέσα σε 30 λεπτά παιχνιδιού έχασε 35% της ενέργειας. Το κινητό μου είναι ένα Redmi Note 8T με μπαταρία των 4000mAh που με τον καιρό έπεσε στα 3880mAh από το πολύ gaming.

Θετικά:

 • Όμορφα και ρεαλιστικά γραφικά
 • Ωραία κίνηση του χαρακτήρα των mobs και των Npc.
 • Πολύ ωραίος ήχος και ηχητικά fx
 • Δεν θερμαίνεται ανησυχητικά
 • Τρελό auto play
 • Αρκετό βάθος που μπορεί να κρατήσει τους λάτρεις του είδους
 • Γρήγορο Lvl up
 • Πολλά rewards
 • Δεν είδα bugs
 • Δεν είχα προβλήματα συνδεσημότητας.

Αρνητικά:

 • Θέλει προσοχή στο πόσο μπαταρία ξοδεύεται ανάλογα το κινητό.
 • Η Athena με κούρασε να την ακούω να λέει το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά
 • Το auto play. Μπορεί να μην αρέσει σε τέτοιο βαθμό σε κάποιους.
 • Κάποια γραφικά μοιάζουν να βγαίνουν εκτός οθόνης αλλά μικρό το πρόβλημα

Συμπεράσματα

Σε γενικές γραμμές και όσο μπόρεσα να καταλάβω από τον χρόνο της μιας ώρας το παιχνίδι είναι πολύ καλό. Σίγουρα δεν απευθύνεται σε όσους αρέσει το RP αλλά για τους λάτρεις των action mmorpg θεωρώ πως πιάνει όλα τα γούστα. Και για όσους βαριούνται το lvl up και για όσους θέλουν να το δουν έμπρακτα. Η αλήθεια είναι πως δεν έκατσα να παίξω το άφησα να εξελιχθεί μόνο του αλλά και πάλι η εμπειρία μου λέει πως είναι ένα κλασικό, Κινέζικο, action mmorpg που ευελπιστώ να σας αρέσει. Περιμένω τα σχόλιά σας και τα feedback σας.

Σε βοήθησε το παραπάνω άρθρο; Μην ξεχάσεις φεύγοντας να κάνεις εγγραφή στο newsletter μας εδώ.

By writergregt

Ονομάζομαι Γρηγόρης Τριγλίδης. Εδώ και χρόνια παίζω games, ασχολούμαι με το ανοιχτό λογισμικό Linux και έχω αρκετή πείρα για να βοηθήσω νέους παίχτες και χρήστες υπολογιστών, να δούμε εναλλακτικές τεχνικές λύσεις αλλά και για να ανταλλάξουμε απόψεις. Περιμένω τα σχόλιά σας.

Αφήστε μια απάντηση