Τι θυμήθηκα τώρα.

Θυμάμαι τον ήχο από το μόντεμ την δεκαετία του 90 ο οποίος τότε ήταν η αιχμή της τεχνολογίας.

Ο ήχος του ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για κάψιμο άνευ λόγου και αιτίας μπροστά σε μια οθόνη.

Πόσο ενθουσιασμός υπήρχε σε όλους τους τότε gamers και τους χρήστες Dos, Windows 95 αργότερα, Linux, Unix ή όποιο άλλο υπήρχε. Στις παρέες μιλούσαμε για τα παιχνίδια της εποχής, τα λειτουργικά συστήματα και δεν μας ενδιέφεραν τα pixel μια και ήταν γεμάτα από αυτά. Θυμάμαι στην πορεία πως εξελίχθηκαν οι τεχνολογίες γραφικών DirectX και OpenGL. Τα παιχνίδια που για να τα παίξεις είχες δυο επιλογές, ή να τα παίξεις σπασμένα ή να τα παίξεις σπασμένα, μέση λύση δεν υπήρχε. Θυμάμαι, που αγόραζα περιοδικά για games από το περίπτερο και μέσα ήταν τα demo σε cd τα οποία τα έτρεχα και όποιο μου άρεσε πήγαινα στο μαγαζί της γειτονιάς με τα αποθηκευμένα παιχνίδια σε 10 εξωτερικούς σκληρούς, τα έγραφε σε cd κι αργότερα σε dvd με το crack και το έπαιρνα στο σπίτι. Άνοιγα τον φάκελο με το παιχνίδι, το εγκαθιστούσα και στο τέλος τοποθετούσα το crack εκεί που έπρεπε και το έπαιζα. Αυτό που τότε δεν καταλάβαινα ήταν πως αυτή η διαδικασία ή να το πω καλύτερα, αυτό το φαινόμενο πειρατείας ήταν τεράστιο και είχε ως αποτέλεσμα πολλές και αξιόλογες εταιρίες να κλείσουν. Άλλες να εξαγοραστούν από μεγαλύτερες και κάποιες άλλες να χαθούν εντελώς και να μην μάθουμε ποτέ τα μικρά διαμάντια που είχαν δημιουργήσει. Έχετε αναρωτηθεί οι νεότεροι ποιοι ήταν οι κομπιούτερ πριν από τα σημερινά pc, ή να το πω καλύτερα πριν το ιντερνέτ; Κάποιοι είμαι σίγουρος ότι θα έχετε ακούσει για τους Amstrad…

Amstrand CPC με κασέτα
Αν έχετε την περιέργεια να μάθετε ή να θυμηθείτε πως ήταν τα compiuters και τα games  και τι γινόταν την εποχή πριν μια 20αιτία περίπου ελάτε να διαβάσετε το νέο μας άρθρο. Σας περιμένουμε.
Amstrad 6128 με δισκέτα ΟΥΑΟ!!! Ο πρώτος που αγόρασα αλλά με μονόχρωμη οθόνη, πράσινη.

τους Amiga…

Amiga 500 ότι καλύτερο εκείνη την εποχή. Έναν τέτοιο είχα στην κατοχή μου.
Amiga 1200

τον commodore 64…

To Comodore 64 μπορείτε να το βρείτε στο διαδίκτυο και να το αγοράσετε, απίστευτο;
Atari ST

Τέλος πάντων δεν μπορεί κάποιος θα σας έχει μιλήσει γι’ αυτά. Ο πατέρα σας ο παππούς σας… κλαίω, μεγάλωσα… Και τι παιχνίδια παίζαμε θα μου πείτε, και σας απαντώ πως υπήρχαν games unplayable. Ναι καλά ακούσατε, υπήρχαν παιχνίδια που τα φτάναμε μέχρι ένα σημείο και από εκεί και πέρα δεν μπορούσες να πας παρακάτω με τίποτα π.χ. το shadow of the beast

Τι εποχές ρε φίλε.

Τότε εγώ είχα την Amiga 500, ήμουν εκείνος που είχε ένα από τα κομπιούτερ με τα καλύτερα γραφικά, αν και υπήρχαν καλύτερες Amiga, όπως η Amiga 1200, και περηφανευόμουν που ήμουν εκείνος που έπαιζε τα καλύτερα games στην παρέα. Το shadow of the beast δεν θυμάμαι ποιο γιατί ήταν τρία τα παιχνίδια, έφτανε σε κάποιο σημείο που έπρεπε να πηδήξω σε κάποια ιπτάμενα διαζώματα και ένα ήταν τόσο μακριά που ότι και να έκανα δεν μπορούσα να το φτάσω με τίποτα. Μόλις οι developers το αντιλήφθηκαν δημιούργησαν τα cheats για να ελέγξουν τα παιχνίδια και να δουν αν έχουν τεχνικά προβλήματα. Τα cheats ήταν εντολές που πληκτρολογούσαμε και είχαμε άπειρες ζωές. Για παράδειγμα είχα έναν φίλο που παίζαμε στον υπολογιστή age of empire και ότι κι αν έκανα ρε φίλε με νικούσε με θρίαμβο, και να πεις πως δεν ήμουν καλός παίχτης, τί να πω. Κάποια στιγμή βγήκαμε για καφέ σε ένα internet cafe. Είπαμε να παίξουμε age of mythology έτσι για αλλαγή. Λέω έτσι είσαι; Ανοίγω το site με τα cheat, κάνω αντιγραφή ένα που έβγαζε μια πύλη που έβγαιναν τέρατα και ένα άλλο που άνοιγε όλο τον χάρτη και του πετάω την πύλη μέσα στην πόλη. Μόνος του έχασε. Φυσικά εγώ δεν ήξερα τίποτα και του είπα απλά ότι εξελίχθηκα. Δεν κατάλαβε τίποτα. το κακό είναι πως έπρεπε να βάλω στοίχημα, να πάρει. Ένα άλλο που θυμήθηκα είναι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια

Τι θυμήθηκα τώρα…

Bubble bubble, shinobi και pac-man. Τι ευτυχία να είμαι έξω από τις βιτρίνες και να βλέπω άλλους να παίζουν και να χάνουν τα 20ρικα για πλάκα. Για να καταλάβετε πριν μιλούσα για την ηλικία των 15 χρονών και τώρα πήγα στα 12, ακόμα ποιο πίσω δηλαδή. Μια εποχή που ήμουν ανήλικος και μας απαγόρευαν την είσοδο τα μαγαζιά. Τέλος πάντων, όλα αυτά άφησαν εποχή και τα θυμάμαι σαν να ήταν χθες, ή μάλλον προχτές. ακόμη κλαίω…!

Ας επιστρέψουμε στο τώρα

Το ευχάριστο είναι πως πολλά από αυτά τα παιχνίδια δεν χάθηκαν, μπορούμε να τα βρούμε είτε κατεβάζοντας έναν εξομοιωτή στο pc μας το γνωστό, (ελπίζω γνωστό), MAME που θα το βρείτε εσείς οι ρομαντικοί σαν εμένα ψάχνοντας στην google, ενδεικτικά αφήνω ένα site που βρήκα εδώ ενός Έλληνα και για όσους δεν θέλουν να μπλέξουν με εξομοιωτές μπορούν να μπουν σε αυτό το site εδώ για να τα παίξουν στον browser. Και να σας πω, αν είναι να παίξετe retro games θέλετε και χειριστήριο. έτσι για να ξανά θυμηθούμε τις εποχές, οπότε ρίξτε μια ματιά σε αυτά τα άρθρα:: Game controllers για Smartphone που επιλέξαμε για σας. Τα καλύτερα gaming controllers το 2022.

Θέλω να σας προτείνω και την επιλογή να παίξετε τα παιχνίδια αυτά και να καείτε όπως παλιά. Για να γίνει κάτι τέτοιο καλό είναι να έχετε καλά ακουστικά και να τα απολαύσετε όσο γίνετε καλύτερα. Όσοι δεν έχετε κοιτάξτε κι εδώ: Τα 5 καλύτερα gaming ακουστικά για το 2022. Προσοχή όμως το πολύ κάψιμο κάνει κακό, με μέτρο. Μην αφήσετε κανένα μάτι ανοιχτό και μετά τρέχετε και δεν φτάνετε. Σήμερα υπάρχουν και άλλες επιλογές. Έψαξα λίγο στο διαδίκτυο και βρήκα μερικές ενδιαφέρουσες που μου τράβηξαν την προσοχή. Θα σας δείξω μερικές.

Arcade Box Video Game Console PS1 DC Naomi 64GB 

Με πολύ καλές κριτικές

Δεν χρειάζεται να πω πολλά, κρατήστε μόνο την βαθμολογία 4.9 και πως έχει την επιλογή να προσθέσετε κι άλλα. Δείτε το εδώ.

Super Console X Pro Amlogic S905X Wireless TV Game Console

Τα σπάει έτσι απλά.

Με 50 000 games δεν μπορεί θα εμπεριέχει και το αγαπημένο σας. Δύο χειριστήρια και με βαθμολογία 4.77 νομίζω δεν χρειάζεται να επεκταθώ περισσότερο. Πω πω τα θέλω όλα. Εσάς τα προτείνω, εγώ θα τα αγοράσω στο τέλος. Όπως και να έχει αν θέλετε να το αποκτήσετε δείτε εδώ.

Συμπέρασαμα

Το θέμα αυτό σίγουρα είναι πολύ μεγάλο και ένα άρθρο δεν φτάνει σε καμία περίπτωση για να το καλύψει. Οπότε θα επανέλθω στο μέλλον με κάτι ανάλογο. Ας μην ξεχνάμε πως δεν μίλησα για τις τότε πρώτες κονσόλες. Οι παραπάνω προτάσεις είναι ενδεικτικές και για όσους είτε θέλουν να θυμηθούν τα νιάτα τους, ναι κλαίω ακόμη, είτε για δώρο, ή ακόμη για συλλέκτες που θέλουν απλά να τα έχουν στην κατοχή τους. Όπως και να έχει μια φορά gamer πάντα gamer. Καλό κάψιμο παιδιά.

Σε άρεσε το παραπάνω άρθρο; Μην ξεχάσεις φεύγοντας να κάνεις εγγραφή στο newsletter μας εδώ.

By writergregt

Ονομάζομαι Γρηγόρης Τριγλίδης. Εδώ και χρόνια παίζω games, ασχολούμαι με το ανοιχτό λογισμικό Linux και έχω αρκετή πείρα για να βοηθήσω νέους παίχτες και χρήστες υπολογιστών, να δούμε εναλλακτικές τεχνικές λύσεις αλλά και για να ανταλλάξουμε απόψεις. Περιμένω τα σχόλιά σας.

Αφήστε μια απάντηση