Τελικά μπορούμε να κάψουμε CPU με οverclock;

Πολλές φορές όταν χρησιμοποιούμε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και προσπαθούμε να του αυξήσουμε την απόδοση, εγείρονται περίεργα ερωτήματα. Ένα από αυτά, όσο αστείο και αν ακούγεται είναι αν τελικά μπορεί να καεί η CPU κάνοντας overclock. Σίγουρα κάποιοι το προσπάθησαν επί τούτου, άλλοι πάλι το έπαθαν χωρίς να το θέλουν. Σήμερα όμως, πόσο εφικτό μπορεί να είναι αυτό;

Πόσο διαρκεί ένα overclock;

Στη πραγματικότητα, αν πετύχουμε έναν φυσιολογικό υπερχρονισμό στον επεξεργαστή μας, δεν θα έχουμε πρόβλημα για χρόνια. Ίσως να μην αποκτήσουμε και ποτέ πρόβλημα. Οι επεξεργαστές, τουλάχιστον σήμερα πια, είναι κατασκευασμένοι να εργάζονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Αν δεν το παρακάνουμε λοιπόν με τον χρονισμό και τις θερμοκρασίες, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα όσο καιρός και αν περάσει.

Η διαδικασία του overclock είναι μια επίπονη αλλά και επίμονη διαδικασία, αν επιλέξουμε να το εφαρμόσουμε χειροκίνητα.

μπορεί να καεί η CPU;
Η σταθερότητα του υπερχρονισμού, οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.

Για να πούμε με σιγουριά ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο, πρέπει να έχουμε κάποια προαπαιτούμενα πριν προβούμε στη διαδικασία του overclock. Αυτά αναλύθηκαν σε προηγούμενο άρθρο, “Πως να κάνω overclock σε Ryzen 5000 series.“.

Μήπως να μην κάνω καθόλου overclock στον επεξεργαστή;

Πολλοί υποστηρίζουν, ότι η χρήση του overclock είναι μια περιττή διαδικασία και ότι ο επεξεργαστής δουλεύει μια χαρά όπως είναι. Εν μέρει είναι αλήθεια. Όμως, τουλάχιστον στους Ryzen επεξεργαστές, όλη η πεπτουσία βρίσκεται στις δυνατότητες του υπερχρονισμού του επεξεργαστή. Σίγουρα υπάρχει η επιλογή του αυτόματου overclock, αλλά με το χειροκίνητο μπορούμε να επιτύχουμε εκπληκτικά αποτελέσματα. Το πιο σωστό λοιπόν ως θέση θα ήταν να πούμε, ότι μπορούμε να αφήσουμε το αυτόματο OC, ενεργοποιημένο. Στη περίπτωση των Ryzen CPU, αυτό ονομάζεται PBO. (Precision Boost Overdrive).

Οι επεξεργαστές έχουν τη δυνατότητα να μας προσφέρουν πολλά παραπάνω σε απόδοση, από αυτη που διαφημίζεται ότι έχουν. Με τη κατάλληλη υποδομή, μπορούμε να κερδίσουμε 5-10% μεγαλύτερη απόδοση.

Μειώνεται ο κύκλος ζωής της CPU, κάνοντας OC;

Προσωπικά, πάντα προσπαθούσα έστω και το ελάχιστο παραπάνω να πάρω από τον επεξεργαστή που είχα. Σε εμένα δεν έχει τύχει ποτέ να καεί επεξεργαστής από τη χρήση OC ή γενικά από τη πολύχρονη χρήση και χωρίς ιδιαίτερη συντήρηση, οφείλω να πω. Σίγουρα, ειδικά στο παρελθόν, λάθος προσεγγίσεις στους υπερχρονισμούς έφερναν δυσάρεστα αποτελέσματα και ίσως και πλήρη καταστροφή του επεξεργαστή σε κάποιες περιπτώσεις.

Θεωρητικά ο κύκλος ζωής μιας συσκευής που εργάζεται σε υψηλές θερμοκρασίες, μειώνεται με αποτέλεσμα το προσδόκιμο χρήσης να είναι μικρότερο από το αναμενόμενο. Θεωρώ όμως, ότι θα έχουμε αλλάξει 2-3 συστήματα μέχρι να συμβεί αυτό και μάλλον δεν θα είμαστε μάρτυρες του γεγονότος.

Ο κυριότερος εχθρός του επεξεργαστή και κάθε μέρους του υπολογιστή είναι η θερμοκρασία. Έτσι στη πραγματικότητα αυτό που μειώνει το κύκλο ζωής στην ουσία είναι ο θερμότητα που αναπτύσσεται στον επεξεργαστή μας. Άρα η κύρια λύση πριν εφαρμόσουμε overclock, είναι η κατάλληλη ψύξη, που θα μας δώσει την ασφάλεια της απρόσκοπτης λειτουργίας της CPU, όσο καιρός και αν περάσει.

Πως να πετύχετε το καλύτερο overclock μιας CPU.

Πέρα από τους χρόνους, που θέλουν συνεχώς δοκιμές, μέχρι να πετύχετε το καλύτερο, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να αναλογιστείτε. Ουσιαστικά όλη η βάση για ένα επιτυχημένο overclock, βρίσκεται στο hardware. Το λογισμικό μέρος και το κομμάτι των δοκιμών έρχεται στη συνέχεια. Δεν μπορούμε να πετύχουμε ούτε τον βασικό υπερχρονισμό, αν δεν τοποθετήσουμε στο σύστημα μας, μέρη που να αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες.

Έτσι αν δεν διαβάσατε το άρθρο που σας παρέμπεμψα, εν τάχει θα σας πω, ότι θα χρειαστούμε εκ πρώτης ένα ποιοτικό τροφοδοτικό. Στη συνέχεια η μητρική που θα επιλέξουμε, θα πρέπει να αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες και τέλος η ψύξη πρέπει να είναι όσο πιο αποδοτική μπορεί να γίνει. Το τρίπτυχο αυτό, θα δώσει τη κατάλληλη βάση για να επιτύχουμε το καλύτερο χρονισμό στον επεξεργαστή μας.

 Πως να πετύχετε το καλύτερο overclock μιας CPU.
Μια ποιοτική ψύξη θα δώσει τη βάση για ένα πετυχημένο overclock.

Χρειάζεται θερμοαγώγιμη πάστα για τη CPU;

Μπορεί για κάποιους να θεωρείται βασικό, για άλλους όμως δεν είναι. Η θερμοαγώγιμη πάστα είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε χρήση της CPU, είτε απλά τοποθετείται στη μητρική, είτε θέλουμε να την υπερχρονίσουμε. Συνήθως δε, η εργοστασιακή πάστα που έρχεται με τη CPU, δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ακόμα και αυτή που υπάρχει σε κάποιες AIO ή σε αεροψύξεις, είναι κατώτερη των περιστάσεων. Έτσι, προτείνεται να αποκτήσετε ένα σωληνάριο, το οποίο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για καιρό, καθώς απαιτείται απειροελάχιστη πάστα στον επεξεργαστή (περίπου 0.2 γρ).

Η θερμοαγώγιμη πάστα τοποθετείται στο πάνω μέρος του επεξεργαστή, εκεί δηλαδή που θα εφαρμόσει η ψύκτρα. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει προεγκατεστημένη πάστα στη ψύκτρα και δεν απαιτείται η εφαρμογή νέας.

Χρειάζεται θερμοαγώγιμη πάστα για τη CPU;
Η εφαρμογή θερμοαγώγιμης πάστας είναι απαραίτητη για τη τοποθέτηση της ψύξης στον επεξεργαστή.

Μια εξαιρετική θερομοαγώγιμη πάστα για να τοποθετήσετε στον επεξεργαστή σας και θα δείτε άμεσα εξαιρετικά αποτελέσματα ψύξης (στη περίπτωση μου -10°C), είναι η Arctic MX-4.

Με ελάχιστα χρήματα, μπορούμε να απολαύσουμε απίστευτες επιδόσεις.

Πως θα καταλάβουμε αν ο επεξεργαστής δεν λειτουργεί.

Πρόσφατα ανήρτησα ένα άρθρο, “Μπλε οθόνη σε υπολογιστή με Windows 10/11. Πως επιλύεται;“. Επίσης, “[Επιλύθηκε]. Ο υπολογιστής δεν ανοίγει. Πλήρης οδηγός.” Αν υποβόσκει σφάλμα του επεξεργαστή μπορεί να γίνουμε μάρτυρες των δύο παραπάνω περιπτώσεων. Στη περίπτωση που είχαμε προβεί σε κάποια ρύθμιση overclock στο BIOS της μητρικής μας, καλό είναι να επαναφέρουμε τις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Αν δεν ανοίγει καθόλου ο υπολογιστής μας, (δεν περνάει καν τις δοκιμές της μητρικής), μπορούμε να αφαιρέσουμε τη τροφοδοσία και τη μπαταρία που βρίσκεται στη motherboard, για 10 περίπου λεπτά. Αυτό θα επαναφέρει τις εργοστασιακές ρυθμίσεις .

Για να καταφέρουμε πλέον να κάνουμε μη αναστρέψιμη ζημιά στον επεξεργαστή, θα πρέπει να υποπέσουμε σε πάρα πολύ σοβαρά λάθη.

Περιπτώσεις, επανεκκινήσεων, παγώματος κτλ, μπορεί να οφείλονται σε κατεστραμένο επεξεργαστή, όμως δεν αποκλείονται και άλλα μέρη του συστήματος για τέτοιου είδους προβλήματα.

Τελικά μπορούμε να κάψουμε μια CPU με overclock;

Παλιότερα ίσως να ήταν ευκολότερο να πετύχουμε να κάψουμε μια CPU με overclock. Σήμερα οι μητρικές μας δίνουν τεράστια ασφάλεια, με τα όρια που θέτουν στις θερμοκρασίες. Για να καεί ένας επεξεργαστής θα πρέπει να ξεπεραστεί το throttle limit αλλά και να προσπελαστεί ταυτόχρονα το όριο της μητρικής με κάποιο τρόπο. Στη πραγματικότητα, αν κάτι πάει στραβά, το σύστημα τερματίζει αυτόματα τη λειτουργία του, για να αποφευχθεί τυχόν βλάβη στη CPU. Έτσι, αν είστε τόσο ριψοκίνδυνοι και παρακάμψετε όλες τις παραμέτρους, όπως και την anti-surge προστασία της μητρικής σας, τότε είναι πιθανό να συμβεί ανεπανόρθωτη βλάβη στο σύστημα σας.

Συνήθως, τουλάχιστον στους Ryzen επεξεργαστές νέας γενιάς, προσπαθούμε να πετύχουμε under voltage (δηλαδή μείωση της τροφοδοσίας) στη CPU, ενώ απαιτούμε τον υπερχρονισμό της ταυτόχρονα. Έτσι για να καεί είναι λίγο δύσκολο, εφόσον ρίχνουμε την τάση και δεν την αυξάνουμε. Το πιο πιθανό είναι να συμβεί κάποια αστάθεια στις εφαρμογές που απαιτούν μικρό CPU load.

Σημαντικό στοιχείο, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, το γράφω σε πολλά άρθρα, είναι να αποκτήσουμε ένα τροφοδοτικό αποδοτικό. Τα χρήματα πλέον για ένα ποιοτικό PSU, είναι ελάχιστα και εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργικότητα του συστήματος μας.

Πλέον η απόκτηση ενός ποιοτικού τροφοδοτικού, είναι προσιτή για οποιονδήποτε.

Πόσο σημαντική είναι η μητρική στο overclock μιας CPU;

Αν μη τι άλλο, εξαιρετικά καθοριστικός παράγοντας για το επιτυχήμενο overclock μιας CPU, είναι η μητρική πλακέτα. Βέβαια, καθοριστικής σημασίας είναι η ύπαρξη της ακόμα και αν πάει κάτι στραβά με αυτό. Έτσι μια ισχυρή μητρική, μπορεί να μας αποτρέψει από τα χειρότερα καθώς θα βελτιώσει και τη ρευματοδοσία, αλλά και λόγω των ισχυρών της VRms θα αντέξει απρόσεκτους υπερχρονισμούς από μέρους μας. Τέλος θα αποβάλλει άμεσα το στατικό ρεύμα και θα τερματίσει τη λειτουργία του συστήματος για την αποφυγή χειρότερων καταστάσεων. Πάντα προτείνω την αγορά μιας ποιοτικής μητρικής, για πολλούς λόγους και φυσικά οι παραπάνω είναι κάποιοι από αυτούς.

Μια ποιοτική mid range μητρική θα μας αποτρέψει από τα χειρότερα.

Συγκεκριμένα για την ASUS TUF Gaming X570-Plus (Wi-Fi), γράψαμε στο παρελθόν για το πόσο ποιοτική είναι και αν αξίζει να την αποκτήσετε. “TUF GAMING X570-PLUS (Wi-Fi). Mid-Range μητρική με ισχυρά VRMs.

Επίλογος.

Για να καταφέρουμε να κάψουμε μια CPU σήμερα πραγματικά απαιτεί προσπάθεια, καθώς οι δικλείδες ασφαλείες είναι πολλές. Έτσι το πιο πιθανό είναι να βιώσουμε κάποια αστάθεια συστήματος που επαναφέρεται εύκολα με τις εργοστασιακές ρυθμίσεις του BIOS. Όμως, προσέχουμε πάντα στη διαδικασία του overclock και καλό είναι να γνωρίζουμε τι κάνουμε και για ποιο λόγο. Έτσι σίγουρα θα αποφθευχθούν τα χειρότερα. Αν δεν γνωρίζετε καθόλου τη διαδικασία ή δεν θέλετε να εμβαθύνετε περισσότερο, μπορείτε να ενεργοποιήσετε απλώς τον αυτόματο υπερχρονισμό.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Τελικά μπορούμε να κάψουμε CPU με οverclock;” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδη builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση