Radeon RX 6750XT vs Nvidia RTX 3070.

Είναι μια μάχη, που όσο και αν την αποφύγεις, είναι αναπόφευκτη από το να συμβεί. Μια από αυτές είναι η μάχη της Nvidia και της AMD Radeon και κατ’επέκταση των δύο παραπάνω καρτών του τίτλου. Είναι λογικό η δυο αυτές εταιρείες να συγκρούονται στις αποδόσεις των καρτών γραφικών τους, αλλά και η τιμή παίζει σημαντικότατο ρόλο στον ανταγωνισμό. Έτσι συγκρίνοντας, τιμές, αποδόσεις και τις βάλουμε στη ζυγαριά θα αποφανθούμε για τον νικητή. RX 6750XT vs Nvidia RTX 3070, ποιος θα επικρατήσει τελικά;

Το χρονικό του “πολέμου”.

Η προηγούμενη μάχη που μπήκε στο στόχαστρο του PCsolution316 είχε να κάνει πάλι με την RX 6750XT. Όμως αντίπαλος υπήρξε μια κάρτα της ίδιας εταιρείας. Έτσι, θα μπορούσε κανείς να το ονομάσει και εμφύλιο. “AMD Radeon RX 6700 XT Vs 6750 XT. Ποια είναι καλύτερη;” Σε αυτή τη περίπτωση ο κύριος παράγοντας αντιπαράθεσης, ήταν κυρίως ποια ήταν πιο VFM επιλογή. Η τιμή έπαιξε τελικά καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του νικητή.

Όμως τώρα, οι κάρτες Radeon RX 6750XT και Nvidia RTX 3070, είναι πάρα πολύ κοντά σε τιμή. Η απόδοση και μόνο θα μας κάνει να ξεχωρίσουμε τον νικητή.

Τόσο η RX 6750XT όσο και η RTX 3070 αυτή τη στιγμή, θεωρούνται κορυφαίες επιλογές για 2k gaming. (Ανάλυση 1440p σε βιντεοπαιχνίδια). Πρόσφατα αναρτήθηκε σχετικό άρθρο. “Η καλύτερη κάρτα γραφικών για 2k gaming το 2022.

Στη σκία των Nvidia RTX 4000 series.

Ενώ πολλές φορές έχω αναλύσει την αγορά, γύρω από τις κάρτες γραφικών κυρίως και τους επεξεργαστές αρκετές φορές, σήμερα θα αναφέρω πως, οι κάρτες γραφικών δεν βρίσκονται στο επιθυμητό σημείο. Αυτό σημαίνει απλά, παρόλο που οι τιμές έχουν πέσει υπερβολικά το τελευταίο διάστημα, πάλι δεν βρίσκονται εκεί που θα έπρεπε να είναι. Οι εταιρείες δε και μετά τη κρίση (για εμάς, όχι για εκείνες) συνεχίζουν να κερδοσκοπούν εις βάρος των καταναλωτών. Πλέον υπάρχει διαθεσιμότητα στην αγορά, οι scalpers αποσύρθηκαν και οι miners κρυπτονομισμάτων ελλάτωσαν τη δραστηριότητα τους δραματικά. Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία να βρίσκονται οι τιμές πάνω από τη MSRP, ούτε σεντ.

Στη σκιά των γεγονότων τώρα, αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να κυκλοφορήσουν οι Nvidia RTX 4000 series. Αυτό και ως φήμη μόνο, ρίχνει την αγορά στον “πάγο”. Το καλό βέβαια είναι ότι η προηγούμενης γενιάς κάρτες γραφικών θα αρχίζουν να υποχωρούν σε τιμή. Θέλοντας και μη, η Nvidia και η AMD, τώρα χρειάζεται τη πραγματική πελατεία της και τη μόνιμη, όπως παλιά.

Πλεονεκτήματα της AMD Radeon RX 6750XT.

Η διαφοροποίηση των δύο καρτών γραφικών, δεν επικεντρώνεται μόνο στη τιμή και στην υλοποίηση. Ουσιαστικά έχουν διαφορετικές λειτουργίες και δυνατότητες. Η AMD Radeon RX 6750XT, Φέρει την αρχιτεκτονική RDNA 2.0. Επιπροσθέτως, θα συναντήσουμε τα 7nm επεξεργαστή και φυσικά είναι συμβατή με το SMA (smart access memory) και AMD FidelityFX super Resolution. Για τις δύο αυτές δυνατότητες έχουμε αναφερθεί πολλές φορές σε προηγούμενα άρθρα. Μπορείτε να πληροφορηθείτε περισσότερα “Ανακοίνωση και Πρώτη ματιά στο AMD FidelityFX Super Resolution 2.0.“.

Απόδοση χωρίς να είναι ενεργοποιημένο το FidelityFx Super Resolution.
Η απόδοση χωρίς το FSR.
Απόδοση με ανοιχτό το FidelityFx Super Resolution.
Απόδοση με ανοιχτό το FidelityFX Super Resolution.

Τεχνικά χαρακτηριστικά της AMD Radeon RX 6750XT.

Παρόλο που τα αναφέραμε τη προηγούμενη φορά, καλό είναι να τα παρουσιάσουμε εν τάχει. Πρόκειται για μια κάρτα γραφικών με αρκετά μεγάλο μέγεθος μνήμης, τα 12 GB. Ο βασικός χρονισμός της βρίσκεται στα 2150 MHz ενώ ο υπερχρονισμός της φτάνει τα 2600 MHz.

Έχουμε πει και παλιότερα όσον αφορά τους χρονισμούς, κάθε υλοποίηση κάρτας γραφικών μπορεί να διαφέρει από τους βασικούς που παρουσιάζει η εταιρεία.

Προκέιται για νέα κάρτα γραφικών (Μάρτιος 2022) οπότε θα συναντήσουμε και τα τελευταία πρωτόκολλα επικοινωνίας, όπως αυτό του PCIe 4.0×16. Σε περίπτωση που θέλετε να μάθετε πόσο σημαντικό είναι αυτό το πρωτόκολλο και αν αξίζει η μετάβαση από το ένα στο άλλο, μπορείτε να διαβάσετε ένα νέο άρθρο, “Ποιες οι διαφορές μεταξύ PCIe 3.0, 4.0 και 5.0;“.

Τύπο μνήμης διαθέτει το GGDR6, υποστηρίζει hardware Raytracing ενώ η προτεινόμενη τροφοδοσία είναι μόλις τα 600W.

Nvidia RTX 3070. Ο βασιλιάς του 2κ gaming.

Στην κόντρα τώρα η Nvidia RTX 3070 που θεωρείται ο βασιλιάς του 2k gaming. Άλλες αρχιτεκτονικές και τεχνολογίες συναντάμε εδώ, που θα πρέπει να τις βάλουμε στη ζυγαριά της απόδοσης. Θα βρούμε την αρχιτεκτονική των 8nm, ενώ πραγματεύεται μικρότερο μέγεθος μνήμης σε σχέση με τη RX 6750XT, στα 8GB. Τέλος αντί για το FidelityFX super Resolution, έχουμε το DLSS της Nvidia. Κάποιοι το θεωρούν καλύτερο, άλλοι όχι. Αλλά θα παίξει τεράστιο ρόλο πιο θα επικρατήσει τελικά στις αγορές. Μπορείτε να διαβάσετε ποιες θεωρούνται οι καλύτερες κάρτες γραφικών για 2k gaming, “Η καλύτερη κάρτα γραφικών για 2k gaming το 2022.

Τεχνικά χαρακτηριστικά της Nvidia RTX 3070.

Πολύ κοντά στη τιμή της AMD Radeon RX 6750XT, με άλλα όμως χαρακτηριστικά η Nvidia RTX 3070. Έχουμε όπως είπαμε αρχιτεκτονική των 8nm, και προτεινόμενη τροφοδοσία τα 550W. Στους χρονισμούς της βρίσκουμε τον βασικό στα 1500MHz ενώ boost στα 1750MHz. Κυκλοφόρησε το 2020, δηλαδή είναι δυο χρόνια παλαιότερη από την RX 6750XT.

Φυσικά και εδώ συναντάμε τα τελευταία πρωτόκολλα όπως το PCIe 4.0×16 και τύπο μνήμης GDDR6, ενώ υποστηρίζει και hardware raytracing.

Διαφορά με DLSS ON & OFF, στο God Of War.

Radeon RX 6750XT vs Nvidia RTX 3070. Σύγκριση και δοκιμές.

Ήρθε η ώρα λοιπόν, εφόσον παρουσιάσαμε εν τάχει τα χαρακτηριστικά των δύο καρτών, να δούμε στη πράξη πως αποδίδουν σε διάφορα παιχνίδια.

Radeon RX 6750XT vs Nvidia RTX 3070. Σύγκριση και δοκιμές.
Βλέπουμε ανεπαίσθητες διαφορές, όσον αφορά το gaming στις 1440p αναλύσεις.

Για gaming λοιπόν, θα επέλεγα σίγουρα την RX 6750XT, καθώς πρόκειται για καινούριο προϊόν και επιπροσθέτως έχει καλύτερη αρχιτεκτονική στον επεξεργαστή της (7nm). Ωστόσο σε σχεδιαστικά προγράμματα 3D μοντέλων και λοιπές εργασίες, προτιμότερες είναι οι κάρτες γραφικών της Nvidia, καθώς αποδίδουν πολύ καλύτερα.

Επίλογος και συμπεράσματα. AMD Radeon RX 6750XT vs Nvidia RTX 3070.

Ουσιαστικά στο PCsolution316, ασχολούμαστε περισσότερο με όσα αφορούν το gaming. Αν έπρεπε αναγκαστικά να επιλέξω έναν νικητή, θα διάλεγα την AMD Radeon RX 6750XT έναντι της Nvidia RTX 3070. Όχι επειδή έχει μεγάλη διαφορά απόδοσης ή καλύτερη τιμή. Απλά για το λόγο ότι πραγματεύεται λίγο καλύτερη αρχιτεκτονική στον επεξεργαστή και λόγω της ημερομηνίας κυκλοφορίας της, ως πιο νέο προϊόν. Αυτό με γνώμονα το gaming και μόνο. Αν έπρεπε να επιλέξω μια από τις δύο για εργασία ή για εκτέλεση προγραμμάτων, θα στρεφόμουν περισσότερο στις Nvidia κάρτες γραφικών, καθώς αποδίδουν καλύτερα σε αυτό το πεδίο.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Radeon RX 6750XT vs Nvidia RTX 3070.” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση