Αν είστε gamer, σίγουρα σας έχει απασχολήσει η έννοια fps (frames per second) αρκετές φορές. Αυτό επειδή προφανώς γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι να έχετε υψηλά fps, ειδικότερα δε σε ανταγωνιστικά παιχνίδια. To Forthnite, LoL, World of Warcraft είναι μερικά παραδείγματα από παιχνίδια online στα οποία είναι σημαντική η ύπαρξη υψηλών fps. Έτσι, σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε όλους τους τρόπους για το πώς να ανεβάσετε τα fps στα PC games, ώστε να έχετε το πλεονέκτημα πάντα στο παιχνίδι.

Γιατί τα fps είναι τόσο σημαντικά στα PC games;

Σε παλιότερο άρθρο, είχαμε αναλύσει τις διαφορές ανάμεσα στις οθόνες των 60 και 144 Hz. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα αν σε ενδιαφέρει: 144 Hz ή 60 Hz; Ποιες οι διαφορές;.

Το sweet spot ενός παίκτη ουσιαστικά είναι να αποδόσει το game του τα ίδια fps σε αριθμό με τους ρυθμούς ανανέωσης της οθόνης του.

Έτσι, αν για παράδειγμα έχουμε ένα μόνιτορ που αποδίδει 60 Hz, το ιδανικό για εμάς είναι το παιχνίδι μας να είναι καρφωμένο μόνιμα στα 60 fps (και περισσότερα).

Αυτό που κάνει τόσο σημαντικά τα fps στα PC games είναι ότι για χιλιοστά του δευτερολέπτου, βιώνουμε χαμηλότερο latency (καθυστέρηση) από τον αντιπάλο μας. Αυτό μας δίνει πλεονέκτημα και γι΄αυτό κυρίως στα ανταγωνιστικά παιχνίδια όπως αυτά που γράψαμε παραπάνω, είναι σημαντικό να έχουμε υψηλά fps.

Γιατί στα online games θέλουμε περισσότερο τα fps από ότι στα offline games;

Στα online games έχουμε ένα ακόμα εμπόδιο να ξεπεράσουμε όσον αφορά την καθυστέρηση των εντολών που δίνουμε στο χαρακτήρα μας. Αυτό δεν είναι άλλο, από τα ms, το latency δηλαδή που δημιουργείται από τη ταχύτητα του internet μας. Έτσι όσο πιο γρήγορο internet και υψηλά fps ταυτοχρόνως, τόσο καλύτερα για την απόδοση του παιχνιδιού μας.

Στα παιχνίδια πολλών παικτών, ειδικά όταν έχουμε πολλά εφέ, αντιμετωπίζουμε frame drops με αποτέλεσμα η εμπειρία μας να μην είναι η ιδανική.

Όταν παίζουν ταυτόχρονα πολλοί παίκτες η οθόνη μας πρέπει να απεικονίσει κάθε τι με τη μεγαλύτερη δυνατή ευκρίνεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να πέφτουν τα fps απότομα και να έχουμε απεικονίσεις σε αργή κίνηση ή να μην διακρίνουμε καθαρά τι συμβαίνει στη μάχη.

Αντιθέτως από την άλλη, στα offline games δεν έχουμε αυτό το εμπόδιο με τη ταχύτητα του internet. Βέβαια οι εναλλαγές τοπίου, όπως παραδείγματος χάριν να βγει ο χαρακτήρας μας από ένα μπουντρούμι σε μια πόλη, ίσως να μας δώσει πάλι πτώση fps. Αυτό όμως έχει να κάνει καθαρά με τα γραφικά και τις απεικονίσεις και αν βιώσουμε καθυστερήσεις ή αργές κινήσεις, θα πρέπει να εστιάσουμε εκεί και μόνο.

Οι εναλλαγές τοπίου, τα εφέ μάχης και φωτισμού έχουν αποτέλεσμα πολλές φορές να πέφτουν τα fps.

Ποιοι τρόποι υπάρχουν ώστε να ανεβάσετε τα fps στα PC games;

  1. Αναβάθμιση κάρτας γραφικών.
  2. Ενημέρωση προγράμματων οδήγησης κάρτας γραφικών.
  3. Μείωση των ρυθμίσεων των γραφικών μέσα στο παιχνίδι.
  4. Απεγκατάσταση προγραμμάτων που δεν χρησιμοποιείτε.
  5. Απενεργοποίηση προγραμμάτων που εκτελούνται κατά την εκκίνηση.
  6. Αλλαγή ενεργειακού πλάνου σε υψηλής απόδοσης.
  7. Αναβάθμιση Windows και αντιμετώπιση Ιών.

Εφόσον αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε το νόημα των ύψηλων fps και που χρησιμεύουν, μένει να δούμε τους τρόπους ώστε να τους αυξήσουμε όσο το δυνατό περισσότερο γίνεται.

To κύριο υλικό που ουσιαστικά μας προσφέρει τα υψηλά fps στο PC μας δεν είναι άλλο από τη κάρτα γραφικών.

Έτσι ως πρώτος και κυριότερος τρόπος για να αυξήσει κανείς τα fps στα PC games, δεν είναι άλλος φυσικά από την αναβάθμιση σε hardware και κυρίως στη κάρτα γραφικών. (Βέβαια στην απόδοση παίζουν πολλά ρόλο, όπως επεξεργαστής, μνήμες κ.τ.λ).

Για το 1080p gaming, τα οποίο άλλωστε είναι και το πιο διαδεδομένο, θα πρότεινα να διαβάσετε ένα πρόσφατο άρθρο μας. “Πως αποδίδει η AMD Radeon Rx 6600XT στα 1080p;

Πως να ανεβάσετε τα fps στα PC games;

Αναβάθμιση κάρτας γραφικών.

Ουσιαστικά είναι το πρώτο που αναφέραμε ως κύριος παράγοντας αύξησης των fps. Παρόλα αυτά δεν είναι το μόνο hardware όπως αναφέραμε ήδη, το οποίο μπορεί να μας προσφέρει παραπάνω fps. Ο επεξεργαστής μας και οι μνήμες παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο και έτσι, αν σκεφτόμαστε για αναβάθμιση καλό είναι να αναλογιστούμε και αυτά τα υλικά. Στα παιχνίδια μας επίσης πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και ο σκληρός δίσκος πλέον και πόσο γρήγορα γίνεται η ανάγνωση του παιχνιδού που έχουμε εγκαταστήσει σε αυτόν.

Ενημέρωση προγράμματων οδήγησης κάρτας γραφικών.

Μπορεί να είναι κάτι απλό αλλά πολλές φορές ξεχνάμε ή αγνοούμε ακόμα την ύπαρξη αναβαθμίσεων λογισμικού της κάρτας γραφικών μας. Έτσι είτε έχετε μια κάρτα γραφικών της Nvidia ή της AMD, υπάρχουν τα αντίστοιχα προγράμματα για την αναζήτηση τυχόν αναβαθμίσεις στο πρόγραμμα οδήγησης της κάρτας. Αυτό θα μας βοηθήσει σίγουρα να δούμε παραπάνω fps στα αγαπημένα μας PC games.

Πώς να ανεβάσετε τα fps στα PC games. Amd Software adrenaline gpu update drivers.
Με το πρόγραμμα διαχείρισης της AMD, μπορούμε να αναβαθμίσουμε εύκολα το πρόγραμμα οδήγησης μια κάρτας γραφικών Radeon.

Τα προγράμματα διαχείρισης και της AMD, αλλά και της Nvidia δίνουν επιπλέον χρήσιμες πληροφορίες για τα παιχνίδια που παίζουμε.

Μείωση των ρυθμίσεων των γραφικών μέσα στο παιχνίδι.

Ένας εύκολος τρόπος για να δούμε αύξηση στα fps ενός παιχνιδιού, δεν είναι άλλος φυσικά από το να μειώσουμε τις ρυθμίσεις των γραφικών μέσα στο παιχνίδι. Μπορούμε φυσικά να επιλέξουμε το DX11 αντί του DX12, το οποίο ενδέχεται να μας αυξήσει επίσης τα fps σε κάποιες περιπτώσεις.

Οι ρυθμίσεις σε ένα παιχνίδι που συνήθως συνδέονται με τη πτώση των fps, έχουν να κάνουν με τις σκιές, του περιβάλλοντος και των εφέ.

Μείωση των ρυθμίσεων των γραφικών μέσα στο παιχνίδι. Witcher 3 lower graphic settings.
Μείωση των ρυθμίσεων των σκιών και περιβάλλοντος=αύξηση fps.

Απεγκατάσταση προγραμμάτων που δεν χρησιμοποιείτε. Με αυτό το τρόπο ίσως ανεβάσετε τα fps στα PC games.

Με τη παραπάνω ενέργεια επιτυγχάνονται ταυτόχρονα δύο πράγματα. Το κυριότερο είναι ότι ο δίσκος πάντα χρειάζεται ελεύθερο χώρο ώστε να αποδόσει καλύτερα στις εφαρμογές μας. Ανεξάρτητα αν έχετε γρήγορο σκληρό δίσκο όπως έναν Μ.2 NVMe είτε έναν HDD, αφήστε πάντα χώρο και θα δείτε απίστευτα αποτελέσματα. Έτσι με την απεγκατάσταση προγραμμάτων που δεν χρησιμοποιείτε, ελευθερώνεται χώρο στο σύστημα και φυσικά αποκλείετε επίσης να τρέχουν κάποια από αυτά τα προγράμματα στο παρασκήνιο καταναλώνοντας πόρους.

Απεγκάτασταση εφαρμογών  windows 11
Η απεγκατάσταση προγραμμάτων που δεν χρησιμοποιούμε πια, έχει πολλά οφέλη.

Απενεργοποίηση προγραμμάτων που εκτελούνται κατά την εκκίνηση.

Πολλά προγράμματα (χωρίς να μας ρωτήσουν κιόλας) εκτελούνται κατά την εκκίνηση του υπολογιστή μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνουν πόρους μνήμης και CPU και έτσι να έχουμε λίγα fps στο παιχνίδι μας. Απενεργοποιώντας τις εφαρμογές αυτές, ώστε να μην εκτελούνται κατά την εκκίνηση ίσως καταφέρουμε και ανεβάσουμε τα fps στα PC games μας.

Απενεργοποίηση προγραμμάτων που εκτελούνται κατά την εκκίνηση.
Οι εφαρμογές που εκτελούνται κατά την εκκίνηση μπορούν μας κοστίσουν fps.

Αλλαγή ενεργειακού πλάνου σε υψηλής απόδοσης.

Αν όντως θέλουμε να τα δώσουμε όλα για όλα για τα fps στα PC games μας, τότε μια ακόμα λύση που θα πρότεινα είναι η αλλαγή του ενεργειακού πλάνου. Το κατάλληλότερο πλάνο για αυτή του δουλειά δεν είναι άλλο φυσικά από αυτό της υψηλής απόδοσης. Έτσι επιλέγοντας το high perfomance power plan έχουμε ότι μπορεί να μας δώσει στο μέγιστο ο υπολογιστής μας ενεργειακά. Αυτό φυσικά προσφέρει μεταξύ άλλων και περισσότερα fps που είναι το ζητούμενο.

Το καλύτερο ενεργειακό πλάνο και προτεινόμενο άλλωστε είναι το εξισορροπημένο. Έτσι γνωρίζουμε ότι δεν θα πιέσουμε τον υπολογιστή μας ενεργειακά και θα έχουμε τη βέλτιστη απόδοση συνολικά και όχι μόνο σε έναν τομέα.

Αναβάθμιση Windows και αντιμετώπιση Ιών. Ένας ακόμα τρόπος να ανεβάστε τα fps.

Η αναβάθμιση των Windows πολλές φορές επιλύει προβλήματα που είχαν να κάνουν με παλιότερες εκδόσεις. Έτσι καλό είναι συχνά να ελέγχουμε μήπως απαιτείται αναβάθμιση. Μια ματιά και στις προαιρετικές αναβαθμίσεις δεν θα βλάψει επίσης. Έτσι, όσον αφορά λογισμικό θα έχουμε μια σιγουριά ότι δεν είμαστε outdated. Εκτός των άλλων όμως πολλές φορές ένα κακόβουλο λογισμικό είναι αυτό που φταίει. Η πτώση των fps στα παιχνίδια μας μπορεί να είναι θέμα hardware (κυρίως), αλλά μπορεί να οφείλεται και σε ιό. Το antivirus των Windows 10/11, windows defender, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικό. Κάνοντας συχνά μια σάρωση για ιούς, κρατάμε το σύστημα μας ασφαλές και τα fps μας, ψηλά.

Αναβάθμιση Windows και αντιμετώπιση Ιών.
Η σάρωση για ιούς, πολλές φορές μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα με τα fps, αν αυτό οφείλεται σε κακόβουλο λογισμικό.

Τι μπορείτε να κάνετε αν τα fps παραμένουν χαμηλά.

Σε περίπτωση που έχετε κάνει τις παραπάνω ενέργειες και τα fps παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, τότε υπάρχει κάτι ακόμα που μπορείτε να κάνετε. Πάντα αναλογιζόμενοι τι υλικό έχουμε φυσικά, έχουμε και τις ανάλογες απαιτήσεις. Ο σκληρός δίσκος, αν βρίσκεται στα τελευταία του, μπορεί να είναι ο φταίχτης πίσω από τα χαμηλά fps. Μπορείτε είτε να πάρετε έναν δίσκο γρηγορότερο, χαμηλής χωρητικότητας, τύπου SSD. Αυτό θα σας δώσει σίγουρα σοβαρή αναβάθμιση χωρίς μεγάλο κόστος και θα δείτε σίγουρα αποτελέσματα. Επίσης μια ανασυγκρότηση δίσκων και βελτιστοποίηση ίσως διορθώση το πρόβλημα.

Τι να μην κάνετε για να ανεβάσετε τα fps στα PC games.

Έχω πολλές φορές προτείνει σε παλαιότερα άρθρα και σε διάφορα προβλήματα που ίσως αντιμετωπίζουμε στον υπολογιστή μας, την επιλογή του BIOS update. Σε αυτή τη περίπτωση όμως, δεν θα το πρότεινα.

BIOS update εφόσον δεν έχουμε σοβαρό λόγο, δεν προτείνεται γενικά να κάνουμε, διότι η ενδεχόμενη βλάβη, είναι μη αναστρέψιμη.

Πολλοί ίσως το προτείνουν, αλλά καλό είναι να μην προβείτε σε αυτή τη κίνηση.

Ένα άλλο επίσης που πολλοί προτείνουν, λαθασμένα για εμένα, είναι το overclocking του υπολογιστή ή των RAM. Overclock κάνουμε υπό συγκεκριμένες συνθήκες και έχοντας υλικό φτιαγμένο για αντέχει για κάτι τέτοιο. Θεωρητικά αν έχεις τέτοιο υλικό π.χ μνήμες b-die, δυνατή μητρική, επεξεργαστή υψηλής απόδοσης, δεν θα έχεις και πρόβλημα με fps.

Ακόμα και με τέτοιο υλικό, κάποιος που δεν έχει γνώσεις overclock το πιο πιθανό είναι να πετύχει αστάθεια συστήματος.

Επίλογος και συμπεράσματα. Πώς να ανεβάσετε τα fps στα PC games.

Όλα οι παραπάνω ενέργειες που προτείναμε δεν θα θέσουν το σύστημα σας σε κάποιο κίνδυνο ενώ είναι εύκολο για να τις εφαρμόσει κανείς. Σε περίπτωση που είστε κάτοχος φορητού υπολογιστή η ανάβαθμιση είναι πιο περιορισμένη. Έτσι, μπορείτε μόνο να αναβαθμίσετε τον σκληρό δίσκο σας με κάποιον γρηγορότερο ή και τις μνήμες. Αυτό δεν είναι και λίγο όμως, διότι με ελάχιστο κόστος μπορείτε να δείτε θεαματικά αποτελέσματα. Αναλογιστείτε λοιπόν τη περίπτωση αναβάθμισης, αν όλα τα υπόλοιπα αποτύχουν. Ως PcSolution316, πάντα προτείνουμε υλικό προσιτό σε τιμές και μπορείτε να βρείτε για παράδειγμα οποιαδήποτε υλοποίηση σε κάρτα γραφικών μέσα από μια πλήρη λίστα. Που μπορώ να βρω φτηνά κάρτα γραφικών; (RX 6950XT Updated).

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Πώς να ανεβάσετε τα fps στα PC games.”. Mην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

Συχνές ερωτήσεις χρηστών:

Υπάρχουν αρκετές ενέργειες που μπορεί να κάνει κανείς για να δει αύξηση στα fps. Από την αλλαγή σε hardware, μέχρι και σε κάποια παρέμβαση σε εφαρμογές και πόρους.

Όσο περισσότερα fps έχουμε σε ένα βιντεοπαιχνίδι, τόσο ομαλότερη κίνηση αντιλαμβάνεται το μάτι μας και τόσο λιγότερη καθυστέρηση έχουμε σε σχέση με τους αντιπάλους μας. Άρα όσο περισσότερα fps τόσο το καλύτερο.

Το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται 60fps στο μέγιστο, ωστόσο τα περισσότερα fps όπως τα 120hz ή 144 είναι επιθυμητά. Αυτό επειδή το μάτι μεταδίδει πληροφορίες στον εγκέφαλο, αλλά ορισμένα χαρακτηριστικά του σήματος χάνονται ή μεταβάλλονται κατά τη διαδικασία. Έτσι δεν παίζει μόνο ρόλο τι βλέπει το μάτι μας, αλλά ο εγκέφαλος μας.

Ουσιαστικά το μέρος του υπολογιστή που “παράγει” περισσότερα fps, είναι η κάρτα γραφικών. Βέβαια ο επεξεργαστής, οι μνήμες και κατ’επέκταση και άλλα μέρη όπως η ψύξη και η μητρική μας μπορούν να μας προσφέρουν αύξηση απόδοσης επίσης.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση

elGreek