Πτώση τιμών στους AMD επεξεργαστές.

Μετά από αρκετό διάστημα ελλείψεων και υψηλών τιμών στους επεξεργαστές AMD, παρατηρούμε αισθητή πτώση των τιμών. Αυτό οφείλεται και στην επαναφορά των αγορών σε ένα βαθμό αλλά και στους αναμενόμενους επεξεργαστές της AMD. Για τους AMD 7000 series επισπεύδεται η παραγωγή όπως ανέφερε πρόσφατα η εταιρεία. Μπορείς να διαβάσεις τα πάντα γι’αυτό στο πρόσφατο και αναλυτικό άρθρο μου “Είναι καλύτερη η Intel από την AMD;“, στο οποίο θα βρεις πάρα πολλές χρήσιμες πληροφορίες και για το τι μέλι γενέσθαι στη μάχη των επεξεργαστών. Σίγουρα αυτή τη στιγμή, τα βλέμματα είναι στραμμένα στους 12ης γενιάς επεξεργαστές της intel, αλλά δεν παύει η σειρά 5000 της AMD, να αποτελεί το μήλο της ‘Εριδος για πολλούς από εμάς. Το pcsolution316, πραγματεύεται κυρίως προϊόντα που στοχεύουν στη καλύτερη εμπειρία gaming, καθώς είμαστε ένα κομμάτι αυτού. Οπότε και οι επεξεργαστές για τους οποίους θα σου μιλήσω είναι ο AMD Ryzen 5 5600x και φυσικά το διαμάντι της AMD Ryzen 7 5800x. Ο 5800x είναι ο καταλλήλοτερος αυτή τη στιγμή για μένα, για gaming και γενική χρήση. Εν αναμονή λοιπόν και του AMD Ryzen 5800x3D ο οποίος αναμένεται να σου εξασφαλίσει τρελή εμπειρία gaming, καθώς προσφέρει 15% περισσότερη απόδοση σε αυτό. Οι τιμές λοιπόν παίρνουν τον κατήφορο και είναι ιδανική στιγμή να προμηθευτείς τον επεξεργαστή των ονείρων σου.

AMD Ryzen 5 5600x

Ο AMD Ryzen 5 5600x έρχεται με 6 πυρήνες και 12 threads και ως 6πύρηνος ίσως σκεφτείς ότι δεν θα έχει πολλά περιθώρια απόδοσης, αλλά θα σου πω απλά, ότι είναι ρουκέτα. Να σκεφτείς μόνο ότι όσον αφορά το gaming θα χρειαστείς μόνο έναν πυρήνα, άρα ουσιαστικά θέλεις εκείνος να αποδίδει τάχιστα. Εδώ έχουμε στους πυρήνες 3.7 Ghz βασικό και boost χρονισμό στα 4.6 Ghz. Επίσης θερμικά παίρνει άριστα καθώς TDP (Thermal design power) έχει μόλις 65W και χρησιμοποιεί L2 cache 32MB, δηλαδή τα διπλάσια σε σχέση με τα 16MB που είχαν οι Zen2 επεξεργαστές της AMD. Φυσικά αξιοποιεί τη τελευταία τεχνολογία σε Pci_Express 4.0 ενώ η ταχύτητα μνήμης φτάνει μέχρι 3200 Mhz. Εδώ θα παρατηρήσω πως το sweet spot ταχύτητας μνήμης για τον 5600x είναι στα 3600 Mhz, αλλά αποδίδει εξίσου καλά και με 3200 Mhz DDR4. Τέλος με την εισαγωγή του curve optimizer για τους Zen3 επεξεργαστές της AMD, έχουμε φανταστικά αποτελέσματα Overclocking. Για όλους τους AMD 2ης και 3ης γενιάς ισχύει ότι overclock + undervolt = max perfomance. Αυτή τη στιγμή υπήρξε μεγάλο restock και είναι τεράστια ευκαιρία για να τον αποκτήσεις.

Ονειρικός επεξεργαστής για Gaming.

Φυσικά την χαμηλότερη τιμή θα την βρεις στο Amazon Γερμανίας, όπου απολαμβάνεις πάντα τις χαμηλότερες τιμές της αγοράς, ενώ επίσης έρχεται τάχιστα στην Ελλάδα με ελάχιστα ή μηδενικά έξοδα αποστολής και χωρίς φυσικά τελωνείο. Προσωπικά το τελευταίο διάστημα προμηθεύομαι όλα τα προϊόντα μου από εκεί και είμαι πολύ ευχαριστημένος.

AMD Ryzen 7 5800x

Εάν θέλεις εκτός από gaming και κάτι παραπάνω, όπως παράδειγμα και streaming ή άλλες multitasking λειτουργίες, τότε πας καρφί σε AMD Ryzen 7 5800x, χωρίς σκέψη. 8 πυρήνες και 16 threads έχει όση δύναμη χρειάζεσαι για να λειτουργήσεις απροβλημάτιστα. Βασικός χρονισμός πυρήνα τα 3.8 Ghz ενώ εκτινάσσεται στα 4.7Ghz για πλάκα, με boost χρονισμό. Εδώ καθότι και 8πύρηνος έχουμε TDP στα 105W, μεγαλύτερη δηλαδή από τον 5600x. Η διαφορά τους στο gaming είναι μικρή, όμως σου προσφέρει future proof επιλογή και multitasking, σαφώς ανώτερο. Επίσης βρίσκεται στη μεγαλύτερη μείωση τιμής από την ημέρα κυκλοφορίας του, οπότε είναι τεράστια ευκαιρία να τον αποκτήσεις.

Ryzen 7 5800x, ότι καλύτερο για gaming και multitasking ταυτόχρονα.

Προσωπικά τον βρήκα στη καλύτερη τιμή που έχω πετύχει έως τώρα, με ελάχιστα έξοδα αποστολής στο Amazon Γερμανίας και έρχεται σε λίγες μόνο μέρες στην Ελλάδα, χωρίς περαιτέρω έξοδα και χρεώσεις. Εγγύηση φυσικά Amazon, που δεν χρειάζεται και περαιτέρω ανάλυση.

Με τι μητρική να τον συνδιάσεις.

Πρόσφατα έγγραψα κάποια άρθρα για μητρικές που ίσως σε βοηθήσουν να διαλέξεις τη καταλληλότερη και κοντά στην οικονομική σου δυνατότητα. Βαθμολογήσαμε με 10αρι καθαρό και ξάστερο την MSI MAG X570S TOMAHAWK MAX WIFI, καθώς έχει ότι ακριβώς χρειάζεται ένας σύγχρονος επεξεργαστής της AMD, όπως o Ryzen 7 5800x και o Ryzen 5 5600x. Πλήρες review φυσικά θα βρεις στο “Είναι καλή η MAG X570S TOMAHAWK WIFI;“, όπου μπορείς να ανακαλύψεις εις βάθος τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης επιλογής, καθώς επίσης δεν ξεφεύγει φυσικά και σε τιμή.

Η καλύτερη επιλογή σε μητρική, όπως προτείνει το Pcsolution316.

Φυσικά για να σε προϊδεάσω, πρόκειται για το τελευταίο chipset για AMD επεξεργαστές και είναι συμβατή με όλους της 5000 σειράς, out of the box (χωρίς δηλαδή BIOS update). Έχει πολύ καλό περιθώριο για Overclock, όσες Argb και Rgb θύρες χρειάζεσαι και πολλά άλλα features που θα ανακαλύψεις στο παραπάνω άρθρο.

Επίλογος, συμπεράσματα και ακόμα μια πληροφορία.

Καθώς τελείωνει το άρθρο που ουσιαστικά σε ενημέρωνει για τη πτώση τιμών των AMD επεξεργαστών, θα σου πω πως η εργοστασιακή ψύξη που τους συνοδεύει σε γενικές γραμμές είναι οκ. Αλλά αν προμηθευτείς μια μητρική με δυνατότητες περαιτέρω και καθώς ήδη θα έχεις αποκτήσει έναν επεξεργαστή που από μόνος του είναι διαμάντι, θα σου πρότεινα να επιλέξεις μια καλή υδρόψυξη για να δεις απίστευτα αποτελέσματα. Πρόσφατα, αν επιθυμείς να ρίξεις μια ματιά, ανέβηκε ένα άρθρο για τρεις κορυφαίες υλοποιήσεις υδροψύξεων που και εγώ κατέληξα ο ίδιος μετά από ψάξιμο (φυσικά και σε τιμή). Πρόκειται για το “Arctic liquid ΙΙ A-RGB ή EK-AIO ή Lian Li Galahad; (360mm)“, το οποίο ευελπιστώ να σε βοηθήσει να επιλέξεις τη κατάλληλη ψύξη για τον επεξεργαστή σου. Αν πάλι είσαι λάτρης των αεροψύξεων και ψάχνεις για κάτι τέτοιο ελπίζω να σε βοηθήσει ένα άλλο άρθρο που επίσης δημοσιεύτηκε πρόσφατα. “Τι να διαλέξω; Υδρόψυξη ή Αερόψυξη;” στο οποίο θα βρεις κορυφαίες υλοποιήσεις αεροψύξεων και τα πλεονεκτήματα τους. Κλείνοντας θα σου πω πως οι συγκεκριμένοι επεξεργαστές είναι κορυφή σε όλα τα benchmarks για όλα τα σύγχρονα games, με οποιαδήποτε κάρτα γραφικών και αν τους συνδιάσεις. Ειδικά για 2k gaming θα δεις μηδαμινά bottlenecks και θα απολαύσεις στο έπακρο κάθε τίτλο.

Σε βοήθησε το παραπάνω άρθρο; Μην ξεχάσεις φεύγοντας να κάνεις εγγραφή στο newsletter μας εδώ!

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

6 thoughts on “Πτώση τιμών στους AMD επεξεργαστές.”

Αφήστε μια απάντηση