Ψεύτικα websites κλέβουν κρυπτονομίσματα.

Μετά τη Wind media.net, όπου τότε ως PCsolution316, πρώτοι αποκαλύψαμε την απάτη, δραστηριοποιούνται τόσο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως άλλες πρωτότυπες και καλοστημένες απάτες. Μεταξύ μας βέβαια η wind media, δεν ήταν και τόσο καλοστημένη. Πιο πολύ κακοσχεδιασμένη την έλεγες και προχειροδουλειά, αλλά παρόλα αυτά πέτυχε το στόχο της. Αν δεν γνωρίζετε τη δραστηριότητα του εν λόγω site μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα. “Wind Media scam. Η μεγάλη απάτη της Wind Media | Video.” Σήμερα και τον τελευταίο καιρό έχουν δημιουργηθεί ψεύτικα websites τα οποία στοχεύουν στο να κλέβουν κρυπτονομίσματα. Το καλό που έχουν λοιπόν αυτά τα crypto, είναι ότι κανείς δεν μπορεί να σε κυνηγήσει, αν αρπάξεις μερικά. Αυτό επειδή κυρίως το νομικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται, δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο, ούτε οι διαδικασίες που μπορούν να κινηθούν αν χαθούν κάποια.

Η προσέγγιση των απατεώνων.

Οι κυβερνο-εγκληματίες λοιπόν φέρεται να χρησιμοποιούν ψεύτικες εκδόσεις δημοφιλών ιστοσελίδων όπως το Coinbase, το Gemini, το Kraken και το MetaMask σε μια προσπάθεια να αδειάσουν τα πορτοφόλια των Bitcoin, Ethereum και υπολοίπων κρυπτονομισμάτων των θυμάτων. Οι εγκληματικές ομάδες χρησιμοποιούν τεχνικές βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης (SEO), που περιλαμβάνουν ένα εκτεταμένο δίκτυο το οποίο δημοσιεύει συνδέσμους σε σελίδες phishing σε άλλους ιστότοπους (κυρίως ιστολόγια) για να ενισχύσουν την κατάταξή τους σε μηχανές αναζήτησης όπως το Google. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι αυτοί οι ψεύτικοι ιστότοποι κατατάσσονται καλύτερα από τους νόμιμους ιστότοπους στις αναζητήσεις.

Πολλές φορές βέβαια χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτώσης όπως Twitter, Facebook, instagram, με ένα διαφημιστικό που παραπέμπει σε ένα γνωστό ή δημόσιο πρόσωπο που ασχολείται με κρυπτονομίσματα.

Ψεύτικα websites κλέβουν κρυπτονομίσματα.
Το πολυπόθητο Bitcoin σε χέρια επιτήδειων.

Πως αφαιρούν τα κρυπτονομίσματα από ένα πορτοφόλι;

Όταν το θύμα κάνει κλικ σε έναν κακόβουλο σύνδεσμο, θα μεταφερθεί σε καλοφτιαγμένους και ρεαλιστικούς ιστότοπους απομίμησης που φιλοξενούνται παραδείγματος χάριν από τη Google. Χρησιμοποιώντας το δημοφιλές Crypto wallet MetaMask ως παράδειγμα, τα θύματα θα κατευθυνθούν είτε στο “Download now” είτε στο “Login”, όπου ο ιστότοπος θα προσπαθήσει να εξαπατήσει τους χρήστες είτε απευθείας από το πορτοφόλι τους ή εκμαιεύοντας το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής τους.

Πως μπορεί κάποιος να αποφύγει να του κλέψουν το πορτοφόλι.

Υπάρχουν μερικές συμβουλές για όσους δεν θέλουν να καταλήξουν ως τελευταία θύματα επίθεσης phishing. Να μην εισαγάγετε λοιπόν ποτέ διαπιστευτήρια αφού κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και να πλοηγείστε πάντα απευθείας στον ιστότοπο στον οποίο προσπαθείτε να συνδεθείτε. Για οργανισμούς, συνιστάτε επίσης η χρήση μιας ασφαλούς πύλης ιστού για τον εντοπισμό και τον αποκλεισμό του phishing. Αυτή δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που οι ανταλλαγές κρυπτογράφησης χρησιμοποιούνται από εγκληματίες του κυβερνοχώρου, που στην πραγματικότητα, φαίνεται να γίνονται όλο και πιο εφευρετικοί στην απόσπαση χρημάτων ή κρυπτονομισμάτων.

Η απάτη στο Binance με ψεύτικες εισαγωγές.

Μια νέα κορυφαία απάτη κρυπτονομισμάτων χρησιμοποιεί deepfakes με τεχνητή νοημοσύνη για να εξαπατήσει τα θύματα από τα χρήματά τους.

Για μια νεοσύστατη εταιρεία κρυπτογράφησης, η καταχώριση των διακριτικών της στον παγκόσμιο κόμβο Binance είναι συνήθως ένας από τους αρχικούς κύριους στόχους της, δίνοντάς τους την τόσο αναγκαία νομιμότητα, καθώς και έκθεση σε έναν τεράστιο αριθμό εμπόρων και κατόχων κρυπτονομισμάτων.

Με τη σειρά του αυτό συνήθως οδηγεί σε μεγαλύτερη έκθεση σε ακόμη μεγαλύτερο κοινό, δηλαδή γίνεται αξιόπιστη και ο κόσμος αρχίζει να την ακολουθεί. Αλλά η εισαγωγή στο Binance δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς η εταιρεία είναι πολύ προσεκτική ποιον επιλέγει, επομένως η διαδικασία μερικές φορές είναι μακρά και αρκετά επίπονη. Αλλά το πιο σημαντικό – κοστίζει χρήματα.

Ένας απατεώνας (ή μια ομάδα), που γνώριζε καλά τη διαδικασία, ξεκίνησε το κυνήγι για τέτοια έργα. Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, δημιούργησαν ένα deepfake του Διευθυντή Επικοινωνίας (CCO) της Binance, Patrick Hillmann, και το χρησιμοποίησαν σε πολλαπλές βιντεοκλήσεις με πιθανούς υποψηφίους εισαγωγής, όλα με στόχο να πληρώσουν για την «καταχώριση» στο Binance.

«Αποδεικνύεται ότι μια εξελιγμένη ομάδα hacking χρησιμοποίησε προηγούμενες συνεντεύξεις ειδήσεων και τηλεοπτικές εμφανίσεις όλα αυτά τα χρόνια για να δημιουργήσει ένα «βαθύ ψέμα» με εμένα», είπε ο Hillmann σε μια ανάρτηση ιστολογίου της Binance. «Εκτός από τα 15 κιλά που κέρδισα κατά τη διάρκεια του COVID που απουσίαζαν αισθητά, αυτό το βαθύ ψέμα (deepfake) ήταν αρκετά εκλεπτυσμένο για να ξεγελάσει πολλά έξυπνα μέλη της κοινότητας κρυπτογράφησης».

Η απάτη στο Binance με ψεύτικες εισαγωγές.
Μέχρι και CCO της Binance μπόρεσε να χρησιμοποιηθεί από τους κυβερνοαπατεώνες.

Επίλογος και συμπεράσματα. Προστατέψε τα νομίσματα και τα κρυπτονομίσματα.

Πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί όσον αφορά τη καταχώριση των προσωπικών μας δεδομένων, πόσο μάλλον όταν αυτά σχετίζονται με οικονομικούς πόρους. Πρόσφατα ανήρτηθηκε ένα άρθρο για το Microsoft Edge, ο οποίος θέλει να πλησιάσει τους χρήστες, τάζοντας τους ένα wallet με δυνατότες να εξοικονομεί κάποια χρήματα από online αγορές. “Το Microsoft Edge δελεάζει τους χρήστες πλέον, με χρήματα.“. Βέβαια αυτό δεν έχει σχέση με τα κρυπτονομίσματα ακριβώς, αλλά με διαχείριση προσωπικών δεδομένων καρτών και λογαριασμών. Ευτυχώς κάποιοι από εμάς δεν ασχολούμαστε με τα συγκεκριμένα νομίσματα και έχουμε ένα άγχος λιγότερο καθώς το νομικό πλαίσιο δεν καλύπτει και πάρα πολλά ακόμα για την απώλεια τους.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Ψεύτικα websites κλέβουν κρυπτονομίσματα.” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση