Οι 4 καλύτεροι φτηνοί Intel και AMD επεξεργαστές με ενσωματωμένα γραφικά.

Με τις τιμές των καρτών γραφικών να καλπάζουν, οι καταναλωτές στράφηκαν στους επεξεργαστές με ενσωματωμένα γραφικά. Φυσικά για να συμβεί αυτό, υπήρξε πρώτα η αποδοχή των εταιρειών ανάπτυξης CPUs, οι οποίες αν και καθυστερημένα έδωσαν μια μικρή ανάσα στην αγορά.

Σήμερα, οι κάρτες γραφικών πλέον κουβαλούν μια μικρή αύξηση πάνω τους μόνο, σε σχέση με όλο το προηγούμενο διάστημα και είναι αρκετά πιο προσιτές σε τιμή.

Πριν λίγες μόλις μέρες, γράψαμε ένα άρθρο που αφορούσε τους πιο φτηνούς επεξεργαστές για gaming. “Oι 5 καλύτεροι φτηνοί επεξεργαστές για gaming. Σύγκριση και δοκιμές.“. Σε αυτό όμως το άρθρο θα επικεντρωθούμε στο κοινό εκείνο που ακόμα θεωρεί ότι η απόκτηση μιας νέας κάρτας γραφικών δεν αξίζει ή απλά δεν θέλει να κάνει βαριά χρήση γραφικών. Έτσι επιλέξαμε από τις διαθέσιμες επιλογές και θα σας παρουσιάσουμε ποιοι είναι οι 4 καλύτεροι φτηνοί επεξεργαστές με ενσωματωμένα γραφικά.

Γιατί να επιλέξετε έναν επεξεργαστή με ενσωματωμένα γραφικά;

Ο κυριότερος λόγος είναι ότι δεν έχετε απαίτηση σε γραφικά. Τι σημαίνει αυτό ακριβώς; Πολύ απλά ότι οι εφαρμογές που χρησιμοποιείτε, δεν έχουν την ανάγκη ύπαρξης κάποιας κάρτας γραφικών.

Αυτό που ίσως κάποιοι δεν γνωρίζουν είναι ότι, δεν έχουν όλοι επεξεργαστές τη δυνατότητα να μας δώσουν σήμα εικόνας στην οθόνη μας, ανεξάρτητα αν η μητρική μας έχει έξοδο για οθόνη ή όχι.

Έτσι, όταν δεν έχουμε την ανάγκη μας εξωτερικής κάρτας γραφικών, φυσικά επιλέγουμε έναν επεξεργαστή που μπορεί να μας δώσει εικόνα.

Μια άλλη περίπτωση και μια μερίδα ανθρώπων που επιλέγει να αποκτήσει έναν επεξεργαστή με ενσωματωμένα γραφικά, είναι αυτοί που θεωρούν ακόμα υπερβολικές τις τιμές της αγοράς. Έτσι βλέπουν το τοπίο απόκτησης μια κάρτας γραφικών ακόμα μακρινό, οπότε και επιλέγουν την αγορά ενός επεξεργαστή που θα τους δώσει τη παράταση χρόνου που χρειάζονται.

Πολλά παιχνίδια, δεν έχουν μεγάλη απαίτηση σε γραφικά και έτσι μπορούν να καλυφτούν από επεξεργαστές που έχουν ενσωματωμένα.

Οι επεξεργαστές με ενσωματωμένα γραφικά αποδίδουν καλά;

Όσον αφορά τους AMD, η ύπαρξη και υποστήριξη γραφικών σε έναν επεξεργαστή τους έχει κόστος απόδοσης. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι ο επεξεργαστής δεν αξίζει, αλλά δε δίνει το μέγιστο ώστε να αποδόσει, όπως ο αντίστοιχος χωρίς ενσωματωμένη τη λειτουργία των γραφικών. Αλλά για τη χρήση που προορίζεται είναι πέρα για πέρα αξιόπιστος, εκτός αυτού και οικονομικότερος. Αν δούμε για παράδειγμα πως αποδίδει o AMD Ryzen 5 5600G (με ενσωματωμένα γραφικά) σε σχέση με τον Ryzen 5 5600X, θα δούμε πως υπάρχουν διαφορές στην απόδοση, αλλά ελάχιστες.

5600X VS 5600G cinerbench R.23 benchmarks.
Παρόλο που ο 5600X έχει υψηλότερες ταχύτητες, δεν ξεπερνάει κατά πολύ τον 5600G όσον αφορά την απόδοση στα παιχνίδια.

Παρατηρούμε πως ο νεότερος 5600G (κυκλοφόρησε τον 4/2021), δείχνει αρκετά δυνατός σε σχέση με τον 5600X.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι επεξεργαστές με ενσωματωμένα γραφικά;

Αφού κάναμε μια μικρή εισαγωγή, θα πάμε κατευθείαν τώρα να παρουσιάσουμε τους καλύτερους επεξεργαστές που μπορείς να αποκτήσεις φτηνά και έχουν ενσωματωμένα γραφικά. Φυσικά στη σύγκριση υπάρχουν και οι Ιntel αλλά και οι AMD επεξεργαστές. Έτσι μέσω των συγκρίσεων των αποδόσεων θα μπορέσετε να επιλέξετε τον καλύτερο για εσάς.

Η επιλογή είναι καθαρά υποκειμενική. Οι μετρήσεις και τα benchmarks γενικά είναι κατά προσέγγιση όσον αφορά τους επεργαστές και έχουν να κάνουν με πολλούς παραμέτρους, όπως μητρική, μνήμη κτλ.

1. AMD Ryzen 5 5600G.

Σε συνολική απόδοση και φυσικά συνδιασμένο με τη τιμή που προσφέρεται, θεωρώ τον AMD Ryzen 5 5600G εντελώς VFM. Εκτός του ότι προσφέρει εξαιρετικά γραφικά, σε απόδοση δεν έχει κάτι να ζηλέψει από τον κορυφαίο σε όλα τα benchmarks 5600X. Πρόκειται για καινούργιο επεξεργαστή, (κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2021), έχει αρκετές δυνατότητες και σίγουρα στη τιμή που προσφέρεται, δεν υπάρχει λόγος να μην τον αποκτήσει κανείς.

Τα χαρακτηριστικά του προσωπικά με ικανοποιούν. Βέβαια δεν αποτελεί και future proof επιλογή ως επεξεργαστής για gaming καθώς τον περιορίζει το πρωτόκολλο επικοινωνίας PCI_e 3.0. Ας δούμε όμως λίγα από τα χαρακτηριστικά του.

Ο βασικός χρονισμός του πυρήνα του είναι στα 3.9 Ghz ενώ σε κατάσταση boost φτάνει τα 4.4 Ghz. Χρησιμοποιεί όπως είπαμε παραπάνω το πρωτόκολλο επικοινωνίας PCI_e 3.0 κάτι που τον περιορίζει στον δίαυλο των γραφικών σε εξωτερική κάρτα. Είναι χαμηλής κατανάλωσης στα 65W TDP, ενώ φυσικά η Box έκδοση περιέχει και ψύκτρα. Στο L3 Cache συναντάμε 16MB μέγεθος, τα μισά από τον 5600X. Είναι 6 πύρηνος με 12 threads και τεχνολογία 7nm.

Η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών που περιέχει ο AMD Ryzen 5 5600G είναι η Radeon Vega 7, η οποία σε απόδοση είναι εφάμιλλη της GTX 1030. (Κάρτα γραφικών αξίας 150 Ευρώ).

επεξεργαστές με ενσωματωμένα γραφικά. 5600G - ένας οικονομικός και vfm επεξεργαστής AMD.
Φτηνός και εξαιρετικός σε απόδοση επεξεργαστής.

Τα πλεονεκτήματα του 5600G:

 • Φτηνός επεξεργαστής σε τιμή.
 • Απόδοση αντίστοιχη του 5600X.
 • Γραφικά Vega 7 αντίστοιχα με κάρτα γραφικών που κοστίζει αρκετά.
 • Χαμηλής κατανάλωσης.
 • Καινούργιο προϊόν.
 • Συμβατότητα με μητρικές κάρτες.
 • 7nm τεχνολογία.

Τα μειονεκτήματα του 5600G:

 • 16 MB L3 Cache.
 • Υποστηρίζει PCI_e 3.0
 • Χαμηλή ταχύτητα μονού πυρήνα.

Από πού μπορώ να αποκτήσω τον AMD Ryzen 5 5600G οικονομικά;

Σε περίπτωση που είστε κάτοικος Ευρώπης (και Ελλάδας φυσικά), το καλύτερο κατάστημα για να αποκτήσεις τον AMD Ryzen 5600G είναι το Amazon.de (Γερμανίας). Φτηνά μεταφορικά σε όλη την Ευρώπη και φυσικά ταχύτατη αποστολή και εγγύηση της Amazon. Σε πολλές περιπτώσεις προσωπικά βρίσκω προϊόντα πολύ φτηνότερα και από την Ελλάδα, αναζητώντας προσφορές. Σε περίπτωση που είστε κάτοικος Αμερικής, το αντίστοιχο Amazon που εξυπηρετεί με χαμηλά έξοδα αποστολής είναι το Amazon.com.

 • Ryzen 5 5600G για αποστολή σε Ευρώπη και Ελλάδα.

2. Intel Core i3-12100.

Αυτός ο επεξεργαστής αναφέρεται στην πρώτη ομάδα ανθρώπων που αναφέραμε εξ’αρχής. Δηλαδή σε ανθρώπους που δεν έχουν απαίτηση καθόλου από γραφικά και θέλουν ουσιαστικά έναν υπολογιστή να εργάζεται και να προσφέρει τα πάντα στο βασικό επίπεδο. Έτσι, προτείνω ένα νέο και ολοκαίνουργιο προϊόν, τον Intel i3-12100, που κυκλοφόρησε το 2022, και πρόκεται για έναν 12ης γενιάς επεξεργαστή.

Τα χαρακτηριστικά του είναι τα εξής. Πρόκειται για έναν 4 πύρηνο επεξεργαστη με ταχύτητα πυρήνα στα 3.3 Ghz ενώ σε boost κατάσταση φτάνει τα 4.3 Ghz. Συνολικά threads έχει 8 και είναι εξαιρετικά χαμηλής κατανάλωσης στα 60W. Η νέα τεχνολογία των επεξεργαστών Intel είναι υβριδική και αποτελείται από E-cores και P-cores ( Efficient-cores και Performance-cores ). Στη περίπτωση αυτή όμως δεν έχουμε καθόλου E-cores.

Τα ενσωματωμένα γραφικά που φέρει ο Intel Core i3-12100 είναι τα Intel® UHD Graphics 730, γραφικά πολύ χαμηλής απόδοσης. (Δεν προτείνονται για χρήση gaming).

Επεξεργαστής intel με ενσωματωμένα γραφικά;
12ης γενιάς Intel με ενσωματωμένα γραφικά για κοινή εργασία.

Τα πλεονεκτήματα του i3-12100:

 • Τιμή.
 • Χαμηλής κατανάλωσης.
 • 12ης γενιάς επεξεργαστής.
 • Αποδίδει εξαιρετικά σε παιχνίδια με εξωτερική κάρτα γραφικών.

Τα μειονεκτήματα του i3-12100:

 • Δεν χρησιμοποιεί τη τεχνολογία Hybrid της Intel.
 • Τα ενσωματωμένα γραφικά δεν είναι για παραπάνω από απλή χρήση.
 • Μικρός αριθμός πυρήνων.
 • Μικρή ταχύτητα μονού πυρήνα.

Πως να αποκτήσετε τον Intel i3-12100;

Όπως πρότεινα ήδη για τον Ryzen 5 5600G, έτσι και εδώ θα προτείνω την αγορά του συγκεκριμένου επεξεργαστή από το μεγάλο αυτό Warehouse που ονομάζεται Amazon.

 • Intel i3-12100 για αποστολή Ευρώπη και Ελλάδα.

3. Ryzen 7 5700G.

Μπορεί να συζητάμε για φτηνούς επεξεργαστές με ενσωματωμένα γραφικά, αλλά από τις επιλογές μας δεν μπορεί να μείνει απ’έξω ο ταχύτατος και εξαιρετικός Ryzen 7 5700G. Ο επεξεργαστής αυτός έχει 8 πυρήνες και 16 Threads κάτι που τον κάνει future proof επιλογή, καθώς αποδίδει καλύτερα από τον Ryzen 5 5600G των 6 πυρήνων. Απευθύνεται σε αυτούς που ναι μεν θέλουν έναν επεξεργαστή με γραφικά, αλλά θα δώσουν κάτι παραπάνω για την απόδοση του. Έτσι συγκριτικά με τον 5600G έχουμε αύξηση της απόδοσης καθώς η βασική ταχύτητα πυρήνα του 5700G ανέρχεται στα 3.8 Ghz ενώ σε boost κατάσταση φτάνει τα 4.6 Ghz.

Τα ενσωματωμένα γραφικά του Ryzen 7 5700G, είναι ανώτερα από τον 5600G. Έτσι μπορείτε να απολαύσετε αρκετά παιχνίδια με υψηλές αναλύσεις καθώς η απόδοση τους αγγίζει αυτή μιας Nvidia GTX 1050.

Ryzen 7 5700G, επεξεργαστής με ενσωματωμένα γραφικά.
Ταχύτατος και εξαιρετικός με 8 πυρήνες.

Στα υπόλοιπα δεδομένα, έχουμε εφάμιλλη απόδοση με τον 5600G. Πάλι πραγματευόμαστε 7nm τεχνολογία επεξεργαστή καθώς και κατανάλωση στα 65W. Τέλος, το πρωτόκολλο επικοινωνίας διαύλου είναι το PCI_e 3.0 για τη κάρτα γραφικών και το L3 Cache στα 16MB μέγεθος.

Τα θετικά στοιχεία του Ryzen 7 5700G:

 • 8 πυρήνες.
 • Εξαιρετικός για οποιαδήποτε χρήση.
 • Αρκετά αποδοτικός στο gaming.
 • Χαμηλής κατανάλωσης.
 • Συμβατότητα με μητρικές.

Τα αρνητικά στοιχεία:

 • PCI_e 3.0.
 • 16MB L3 cache.
 • Τιμή.

Από που να πάρω φτηνά τον Ryzen 7 5700G.

Όπως και για τους άλλους δύο παραπάνω επεξεργαστές, θα σας πρότεινα να αποκτήσετε τον εξαιρετικό Ryzen 7 5700G, από το Amazon.

 • Ryzen 7 5700G για αποστολή Ευρώπη και Ελλάδα.

4. Intel Core i5-12400.

Ένας mid-range επεξεργαστής από την Intel που ουσιαστικά σας δίνει όλα τα οφέλη της νέας γενιάς επεξεργαστών. Έτσι, έχουμε ένα καινούργιο προϊόν 6 πυρήνες και 12 threads. Πρόκειται για μια μεσαία επιλογή, σε τιμή αλλά υψηλή σε απόδοση. Έχουμε ταχύτητα πυρήνα βασική στα 2.5 Ghz και μέγιστη στα 4.4 Ghz, η οποία είναι εξαιρετική για οποιαδήποτε χρήση. Η κατανάλωση βρίσκεται στα 65W, ενώ τα ενσωματωμένα γραφικά που φέρει είναι τα ίδια με τον i3-12100. Ουσιαστικά αυτό που πληρώνεται σε αυτή τη περίπτωση είναι η απόδοση του επεξεργαστή και ο αριθμός πυρήνων. Αν δεν απαιτείται για την εργασία σας, προτείνω τον i3-12100.

 Intel Core i5-12400, οικονομικός επεξεργαστής με ενσωματωμένα γραφικά.
Εξαιρετική επιλογή για κάθε χρήση, με 6 πυρήνες από την Intel.

Τα πλεονεκτήματα του Intel i5-12400:

 • Ταχύτητα μονού πυρήνα.
 • Αριθμός πυρήνων 6.
 • PCI_e 4.0 και 5.0 (αναλόγως τη μητρική).

Στα μειονεκτήματα:

 • Τιμή.
 • Γραφικά.

Απόκτηση του Intel i5 12400.

Πρόκειται γενικά για εξαιρετική επιλογή επεξεργαστή και τεχνολογικά ανεπτυγμένου. Μπορείτε να τον προμηθευτείτε από το Amazon Γερμανίας καθώς και Αμερικής.

 • Intel i5-12400 για αποστολή Ευρώπη και Ελλάδα.

Πως αποδίδουν οι παραπάνω επεξεργαστές με ενσωματωμένα γραφικά; Σύγκριση και δοκιμές.

Πριν καταλήξουμε για τον πιο VFM επεξεργαστή από τους παραπάνω που αναφέραμε, καλό θα ήταν να κάνουμε μια δοκιμή και σύγκριση μεταξύ τους. Έτσι θα μπορέσουμε να βγάλουμε πιο σαφή συμπεράσματα και να επιλέξουμε τον τελικό νικητή. Προσωπικά θεωρώ ότι η αγορά είναι έτσι δομημένη με αποτέλεσμα ότι και να επιλέξετε από επεξεργαστή, θα καλύψει τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε.

5700G vs 5600G cinerbench R.23 benchmark tests.
Σε απόδοση μονού πυρήνα, οι intel αποδίδουν καλύτερα ενώ σε Multithread, νικητής είναι ο 5700G.

Αν επιλέγαμε καθαρά με την αποδόση του επεξεργαστή, στη προκειμένη περίπτωση θα πηγαίναμε προς τον i5-12400, καθώς αποδίδει εξαιρετικά σε single core αλλά και multi. Όμως οφείλουμε να συνυπολογίσουμε τα γραφικά, καθώς είναι σημαντικός παράγοντας για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

UHD 730 vs Vega 7 Benchmark.
Τα ενσωματωμένα γραφικά της AMD, αποδίδουν έως και 100% σε σχέση με τα αντίστοιχα της Intel.

Επίλογος και συμπεράσματα. Επεξεργαστές με ενσωματωμένα γραφικά.

Ουσιαστικά αν μας ενδιαφέρει καθαρά η απόδοση του επεξεργαστή, τότε θα πρέπει να επιλέξουμε τον Intel i5-12400. Δεν είναι τόσο οικονομικός, όμως προσφέρει ένα βήμα παρακάτω σε τεχνολογία καθώς πραγματεύεται PCI_e 4.0 & 5.0, καθώς και ταχύτατο μονό πυρήνα. Εξαιρετική δε, είναι και η απόδοση σου σε πολλαπλούς πυρήνες. Από την άλλη, αν βάλουμε τα γραφικά στην εξίσωση, οι ισορροπίες αλλάζουν. Οι AMD 5600G και 5700G έχουν κατά πολύ ισχυρότερα γραφικά από τους αντίστοιχους της Intel, με τον πρώτο να είναι και πιο οικονομικός σε τιμή. Τρίτο και τελευταίο δεδομένο είναι αυτό, η τιμή.

Ουσιαστικά η πιο VFM επιλογή από τις 4 παραπάνω, με εξαιρετικά γραφικά και ισχυρή απόδοση πολλών πυρήνων είναι ο AMD Ryzen 5 5600G, ο οποίος θεωρώ ότι έχει όλο το πακέτο για να βγει νικητής.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Οι 4 καλύτεροι φτηνοί Intel και AMD επεξεργαστές με ενσωματωμένα γραφικά.” Mην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

Συχνές ερωτήσεις χρηστών:

Ουσιαστικά οι Ryzen επεξεργαστές που ο τύπος τους τελειώνει με το γράμμα G, φέρουν ενσωματωμένα γραφικά.

Ναι, η ποιότητα της ενσωματωμένη κάρτας γραφικών των Ryzen επεξεργαστών, φτάνει στο 100% διαφορά απόδοσης σε σχέση με έναν Intel επεξεργαστή.

Συνήθως αν έχουμε κάρτα γραφικών, ειδικά όταν πρόκεται για Ryzen CPU, καλύτερα να επιλέγουμε επεξεργαστή χωρίς ενσωματωμένα γραφικά, αποδίδει καλύτερα.

Ναι, πλέον μπορούμε να βρούμε αρκετά προϊόντα που μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες μας σε γραφικά.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση

elGreek