Θες ασφαλέστερο κωδικό;
Θες ασφαλέστερο κωδικό;

Πάμε να δούμε παρέα τι τρόποι υπάρχουν για να δημιουργούμε ασφαλέστερο κωδικό κάθε φορά που δημιουργούμε έναν λογαριασμό.

Ασφαλέστερο κωδικό: Οι κωδικοί πρόσβασης και καθημερινότητα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα τελευταία χρόνια οι κωδικοί ασφαλείας πρόσβασης μας έχουν γίνει τρόπος ζωής. Κάθε φορά που θέλουμε να έχουμε πρόσβαση κάπου μας ζητούν τους κωδικούς username & password. Κι έτσι μας επιτρέπουν την πρόσβαση. Αυτό σίγουρα θα μπορούσε να γίνει ανώνυμα αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν θα είχαμε προσωποποιημένη εξυπηρέτηση. Αυτό σημαίνει πως για τον κάθε ένα χρήστη ξεχωριστά συλλέγονται οι απαιτούμενες πληροφορίες. Κι ο λόγος είναι για να εξυπηρετηθεί όσο το δυνατών καλύτερα ανάλογα με τις ανάγκες του. Για να ήμαστε ξεκάθαροι οι κωδικοί πρόσβασης και οι λογαριασμοί με τα προσωπικά μας στοιχεία ουσιαστικά λειτουργούν ως διαδικτυακή ταυτότητα. Αυτό εκτός των πλεονεκτημάτων που είπαμε έχει και τα αρνητικά του.

…εκείνος που θέλει να μας βλάψει απλά να συνδεθεί και να στέλνει μηνύματα σε γνωστούς και αγνώστους για διάφορους λόγους. Π.χ. για εκφοβισμό, εκβιασμό…

Οδηγίες ασφαλέστερων κωδικών πρόσβασης, γίνεται;

Ποιος είναι ο προβλέψιμος – εύκολος κωδικός πρόσβασης.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού National Cyber Security Centre (NCSC) πάνω από 20.000.000 χρήστες δημιούργησαν κωδικούς χρήσης του τύπου 123456. Επίσης έβαλαν νούμερα τηλεφώνων, ονόματα ή ακόμη και ημερομηνίες γέννησης. Αυτά τα στοιχεία μπορεί κανείς να τα βρει εύκολα αν μπει στις πληροφορίες των διαφόρων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Φυσικά μέσα από τις ρυθμίσεις μπορούμε να τα αποκρύψουμε αλλά το έχουμε κάνει;

Διαβάστε ακόμη: MSI MPG Coreliquid K360 v.2 | Full Review.

Ασφαλέστερο κωδικό: Με ποιους τρόπους ήμαστε εκτεθειμένοι

Πρώτα απ’ όλα να αναφέρουμε ότι μπορεί κάποιος, εκτός από πρόσβαση στο email μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση και στο facebook και γενικά σε κάθε Μέσο Μαζικής Δικτύωσης. Εμείς αν έχουμε την ημερομηνία γέννησης στο facebook για κωδικό πρόσβασης. Π.χ, εκείνος που θέλει να μας βλάψει απλά μπορεί να συνδεθεί και να στέλνει μηνύματα σε γνωστούς και αγνώστους για διάφορους λόγους. Π.χ. για φάρσες, εκφοβισμό, εκβιασμό, και ποιος ξέρει τι άλλο. Και φυσικά οι αρχές βλέπουν πως είστε εσείς πίσω από όλα αυτά αλλά από άλλη διαδικτυακή διεύθυνση, δηλαδή να βρίσκεσαι σε διαφορετική χώρα από αυτή που είσαι τώρα. Και για του λόγου του αληθές όλα αυτά παρακολουθούνται από την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Γενικές γνώσης για έναν ασφαλή κωδικό πρόσβασης

Οδηγίες ασφαλέστερων κωδικών πρόσβασης, γίνεται;

Όμως τα πράγματα σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις δείχνουν πως οι κωδικοί μας έχουν διαρρεύσει, ενδεχομένως έναντι κάποιου χρηματικού ποσού.

Για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τον τρόπο που μπορούμε να έχουμε έναν ασφαλή κωδικό θα πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο ο κακόβουλος προσπαθεί να τον σπάσει. Για συντομία τον κακόβουλο θα τον ονομάσουμε Κ’. Ο Κ αφού μάθει μέσα από τα μέσα μαζικής δικτύωσης όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται προσπαθεί να πάρει πρόσβαση. Αν αποτύχει χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα που βάζει ένα ένα γράμμα αλφαβητικά. Αυτό το πρόγραμμα τοποθετεί έναν έναν κωδικό στο site που τον ενδιαφέρει.

Ο χρόνος του είναι πολύτιμος

Αυτό φυσικά παίρνει πάρα πολύ χρόνο, ανάλογα με την δυσκολία του κωδικού και την υπολογιστική του ισχύ μπορεί να πάρει από μέρες, μήνες ή και χρόνια, μπορεί και περισσότερο για έναν κωδικό. Εμείς θέλουμε να τον καθυστερήσουμε και στο τέλος να βαρεθεί και να τα παρατήσει. Απλούστατα γιατί θα ψάξει να βρει κάποιον άλλον που έχει έναν πιο προβλέψιμο κωδικό. Ας δούμε πως θα τον καθυστερήσουμε.

Διαβάστε ακόμη: Doctor Strange in the Multiverse of Madness| Review χωρίς spoilers.

Ασφαλέστερο κωδικό: Χρησιμοποιήστε διαφορετικά σύμβολα.

Αν σε έναν κωδικό χρησιμοποιήσετε έναν συνδυασμό, σημείων στίξεων, κεφαλαίων και μικρών γραμμάτων και αριθμών τότε ο κωδικός δυναμώνει ακόμη περισσότερο. Γιατί όπως είπαμε παρπάνω, σιγά μην ασχοληθεί με εμάς ο κύριος Κ΄.

Μην έχετε τον ίδιο κωδικό παντού

Πολλές φορές ο απλός χρήστης δημιουργεί έναν κωδικό για όλες τις υπηρεσίες που χρησιμοποιεί. Αυτό όμως τον κάνει και ευάλωτο. Έχει παρατηρηθεί πως πολλά site που μας παρέχουν πολύ καλές, συνήθως δωρεάν, υπηρεσίες. Όμως τα πράγματα σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις δεν είναι ακριβός έτσι. Μέσα από διάφορα εργαλεία που θα τα δούμε παρακάτω καταλαβαίνουμε πως κάποιοι κωδικοί μας έχουν διαρρεύσει. Αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε από μια λειτουργεία του browser μας.

Ασφαλέστερο κωδικό: Αλλαγή σε σύντομο χρονικό διάστημα

Είναι γνωστό πως όσο συχνά αλλάζεις τους κωδικούς χρήσης τόσο δυσκολεύεις τον κακόβουλο από το να κάνει την απατεωνιά του. Κι ο λόγος είναι ότι αν ποτέ του δοθεί η ευκαιρία να σπάσει τον κωδικό μας, μέχρι να τα καταφέρει εμείς τον έχουμε αλλάξει και άντε απ’ την αρχή.

Πολλοί χαρακτήρες μεγαλύτερη ασφάλεια

Ένα επιπλέον μέτρο που μπορεί να αυξήσει την ασφάλεια του κωδικού πρόσβασης είναι να δημιουργήσουμε έναν με πολλούς χαρακτήρες, δηλαδή πάνω από 10

Διαβάστε ακόμη: Perfect World ένα like Wow-Aion mobile game

Ασφαλέστερο κωδικό: Έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων

Όλοι όσοι έχουμε android κινητό θα έχουμε παρατηρήσει πως η google μας προτρέπει να ενεργοποιήσουμε την υπηρεσία του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων. Αυτό σημαίνει πως όταν ενεργοποιήσουμε την υπηρεσία αυτή κάθε φορά που συνδεόμαστε από μια νέα συσκευή ή πρόγραμμα για να χρησιμοποιήσουμε τις υπηρεσίες της θα μας ζητήσει, είτε να πληκτρολογήσουμε έναν κωδικό είτε να πατήσουμε «Ναι», στο κινητό μας για να αποδείξουμε ότι ήμασταν εμείς. Οπότε αν είναι κάποιος Κ΄ απλά θα πατήσουμε όχι και θα αλλάξουμε τον κωδικό μας.

Οδηγίες ασφαλέστερων κωδικών πρόσβασης, γίνεται;

Ασφαλέστερο κωδικό: Έναν browser για αποθήκευση κωδικών

Κάθε ένας browser που χρησιμοποιούμε έχει την δυνατότητα να αποθηκεύει στο προφίλ μας όλους τους κωδικούς. Αυτό μπορούμε να το έχουμε με δυο τρόπους, την μόνιμη και την εφήμερη. Ανάλογα με την χρήση που θέλουμε να κάνουμε. Ο μόνιμος τρόπος γίνετε αν έχουμε έναν λογαριασμό και έναν κωδικό χρήσης οπότε σε ένα ενδεχόμενο format μπορούμε να τους επαναφέρουμε. Και στην εφήμερη μπορεί απλά να αποθηκεύσει στον σκληρό δίσκο αλλά αν σβηστεί με οποιονδήποτε τρόπο χάνονται και οι κωδικοί.

Ενημερωμένα προγραμμάτων, drivers και windows

Οι ενημερώσεις των προγραμμάτων, των drivers και των windows βοηθούν για να κλείνουν τις ανοιχτές πόρτες από ενδεχόμενη επίθεση στον υπολογιστή μας. Οπότε ναι, είναι μια ενέργεια που θεωρώ πως είναι επιβεβλημένη.

Μην βάζετε το κωδικό πρόσβασης παντού

Ένας άλλος τρόπος για να κλαπεί ο κωδικός μας είναι με το phishing. Αυτός ο τρόπος λειτουργεί ως εξής. Πρώτα μας στέλνουν μήνυμα στο mail μας πως πρέπει να μπούμε στο λογαριασμό της τράπεζας γιατί έχουμε μια σημαντική εκκρεμότητα. Αυτοί λοιπόν έχουν φτιάξει ένα site όμοιο με της τράπεζας μόνο και μόνο για να γράψουμε τον κωδικό μας και να τον κλέψει. Με ένα αντίστοιχο τρόπο μας παίρνουν και τους κωδικούς της κάρτας μας, αλλά και του mail οπότε προσοχή.

Όμως η τράπεζα για κανέναν λόγο δεν θα μας ζητήσει τον κωδικό με αυτόν τον τρόπο

γιατί απλούστατα θα μας έρθει μήνυμα εντός του επίσημου site της τράπεζας.

Διαβάστε ακόμη:The Elders Scrolls: Blades στο κινητό σου

Πως μπορούμε να δούμε αν οι κωδικοί μας έχουν παραβιαστεί

Κάποιοι browsers έχουν την δυνατότητα να μας πληροφορούν ότι κάποιοι κωδικοί μας έχουν παραβιαστεί, αρκεί να έχουμε λογαριασμό. Μπορούν δηλαδή να μας πουν από ποιο site διέρρευσαν οι κωδικοί για να τους αλλάξουμε αλλά και ποιον κωδικό πρόσβασης έχουμε χρησιμοποιήσει. Το κακό όμως είναι πως δεν έχουν όλοι την ίδια δυνατότητα. Επειδή είναι μεγάλο το κεφάλαιο με τον κάθε browser θα περιοριστούμε ενδεικτικά σε δύο. Στο Google Chrome και στον Edge της Microsoft.

Οι browsers

Chrome: Πατάμε πάνω αριστερά στις τρις τελείες και ανοίγει το μενού. Μετά πάμε ρυθμίσεις – αυτόματη συμπλήρωση – Κωδ. Πρόσβασης-Έλεγχος κωδικών.

Edge: Πατάμε πάνω αριστερά στις τρις τελείες και ανοίγει το μενού. Μετά πάμε ρυθμίσεις – Κωδικοί πρόσβασης – Περισσότερες ρυθμίσεις και με κόκκινο θα μας ενημερώνει ότι κάποιοι κωδικοί είναι παραβιασμένοι.

Μετά ακολουθάμε τις οδηγίες και μία μία σελίδα αλλάζουμε τον κάθε κωδικό.

Μπορούμε όμως να ακολουθήσουμε τις οδηγίες;

Οδηγίες ασφαλέστερων κωδικών πρόσβασης, γίνεται;

Με τον σημερινό ρυθμό η χρόνος μας είναι πολύτιμος. Μετά από μια κουραστική μέρα αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να περάσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας ευχάριστα. Φυσικά αυτό διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και τις υποχρεώσεις μας. Έτσι, καθώς επιλέγουμε να περάσουμε ευχάριστα τον χρόνο ξεχνάμε να ασχοληθούμε με ένα τόσο σημαντικό θέμα. Όμως υπάρχουν λύσεις που μπορεί να γίνουν κατά την διάρκεια της μέρας όσο χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο.

Δημιουργία ασφαλέστερων κωδικών

Κάποιοι browsers μας δίνουν την δυνατότητα να δημιουργούν εκείνοι έναν σωστό κωδικό για μας όπως πχ. ο Chrome, δείτε την εικόνα παρακάτω.

Πατώντας πάνω στον κωδικό συμπληρώνετε αυτόματα και αποθηκεύεται στον λογαριασμό μας. Προσοχή, μαρκάρετε τον κωδικό, πατήστε ctrl+c και επικολλήστε τον στο σημείο που λέει επιβεβαίωση.

Αναντίρρητα θα με ρωτήσετε, «μα καλά προγράμματα δεν υπάρχουν γι’ αυτή την δουλειά;», ναι φυσικά υπάρχουν προσωπικά όμως γράφω μόνο ότι εμπιστεύομαι. Αν θέλετε να μας προτείνετε ένα πρόγραμμα της εμπιστοσύνη σας μπορείτε να το γράψετε στα σχόλια. Καλό είναι να αναφερθεί πως ο Google Chrome το τελευταίο διάστημα αντιμετώπισε ένα σοβαρό ζήτημα ασφαλείας οπότε θα πρέπει να έχουμε την τελευταία έκδοση.

Ασφαλέστερο κωδικό: Αφιέρωση χρόνου

Είναι γνωστό πως τον ελεύθερο χρόνο μας τον αφιερώνουμε σε πράγματα που μας ευχαριστούν και μας χαλαρώνουν. Την δεδομένη στιγμή που βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση είναι δύσκολο για κάποιους να αφιερώσουν λίγο χρόνο για να αλλάξουν κωδικούς σε sites που οι κωδικοί έχουν διαρρεύσει. Προσωπικά αυτό που προτείνω είναι μια φορά το μήνα να αφιερώσουμε ένα δεκάλεπτο για τον έλεγχο των κωδικών μας και στην περίπτωση που χρειάζονται αλλαγή μια ωρίτσα την εβδομάδα μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.

Αλλαγή κωδικού πρόσβασης

Σε αυτό το σημείο για να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε και να αλλάζουμε συχνά μπορούμε να βάλουμε το ημερολόγιο στο κινητό μας να μας το θυμίζει. Δυστυχώς δεν υπάρχει ένας αυτόματος τρόπος, ακόμη, που να το κάνει αυτό.

Ασφαλέστερο κωδικό: Συνοψίζοντας

Εν κατακλείδι όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει ο μέσος χρήστης διαδικτύου για την ασφάλειά του είναι πολλά. Οι λύσεις σε κάθε πρόβλημα είναι τα προγράμματα που θα χρησιμοποιήσουμε όταν εισέλθουμε στον κόσμο της τεχνολογίας. Ένα καλό antivirus σε κάθε περίπτωση χρειάζεται, όπως και ένα πρόγραμμα για να αποθηκεύει και να προτείνει νέους κωδικούς. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν όλες οι λειτουργίες σε ένα antivirus internet security. Όπως και να έχει η τεχνολογία προχωρά κι χρειαζόμαστε ενημέρωση τόσο εμείς όσο και τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε.

Σε βοήθησε το παραπάνω άρθρο; Μην ξεχάσεις φεύγοντας να κάνεις εγγραφή στο newsletter μας εδώ

By writergregt

Ονομάζομαι Γρηγόρης Τριγλίδης. Εδώ και χρόνια παίζω games, ασχολούμαι με το ανοιχτό λογισμικό Linux και έχω αρκετή πείρα για να βοηθήσω νέους παίχτες και χρήστες υπολογιστών, να δούμε εναλλακτικές τεχνικές λύσεις αλλά και για να ανταλλάξουμε απόψεις. Περιμένω τα σχόλιά σας.

Αφήστε μια απάντηση