Πως να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα οδήγησης μιας Nvidia GPU.

Έχετε παρατηρήσει ότι το παιχνίδι σας ξαφνικά απέκτησε μείωση των FPS; Μήπως αντιμετωπίζετε άλλα προβλήματα η παγώματα οθόνης; Η εγκατάσταση των πιο πρόσφατων προγραμμάτων οδήγησης για την Nvidia GPU σας και η συνεχής ενημέρωση τους είναι πολύ σημαντική για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την εμπειρία παιχνιδιού σας. Μπορεί επίσης, να επιλύσει αρκετά προβλήματα, οπότε μην την αμελείτε.

Γιατί είναι σημαντικό το πρόγραμμα οδήγησης της GPU;

Η εγκατάσταση του προγράμματος οδήγησης ήταν πάντα απαραίτητη, αλλά η διαδικασία έχει γίνει πολύ πιο απλή χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις. Τις περισσότερες φορές, τα Windows 10 (και ορισμένες προηγούμενες εκδόσεις) μπορούν να εγκαταστήσουν αυτόματα τον οδηγό εγκατάστασης κατά την εκκίνηση του υπολογιστή με νέο υλικό. Είναι σημαντικό ωστόσο να ελέγχουμε συχνά για νέες ενημερώσεις, πέραν της νέας εγκατάστασης, καθώς θα βελτιωθούν αρκετά προβλήματα που ίσως αντιμετωπίζουμε. Κάποια από αυτά είναι η ξαφνική μαύρη οθόνη στον υπολογιστή, η απότομη μείωση των FPS ή το πάγωμα της οθόνης. Μπορείτε να διαβάσετε ένα πρόσφατο άρθρο “[Επιλύθηκε]. Ο υπολογιστής δεν ανοίγει. Πλήρης οδηγός.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να ενημερώσουμε μια κάρτα γραφικών Nvidia;

Για πολλά χρόνια η NVIDIA κυριαρχεί σταθερά έναντι του κύριου ανταγωνιστή της AMD, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότεροι χρήστες επιλέγουν μια κάρτα γραφικών NVIDIA για τον υπολογιστή τους. Ακόμα κι αν αυτή η δυναμική μπορεί να αλλάξει, καθώς περιμένουμε με ανυπομονησία τις νέες κάρτες γραφικών της AMD, για τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε από πρόσφατο άρθρο”RDNA 3.0, διαρροή τιμών και χαρακτηριστικών.“, η NVIDIA είναι γενικά μια κορυφαία επιλογή.

  • GeForce Experience. Η ευκολότερη επιλογή από τις δύο. Αυτό το λογισμικό της NVIDIA δεν διατηρεί μόνο ενημερωμένα τα προγράμματα οδήγησης, αλλά προσφέρει επίσης μια σειρά από άλλες επιλογές που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για παίκτες.
  • Μη αυτόματη εγκατάσταση των προγραμμάτων οδήγησης. Πολλοί σύγχρονοι χρήστες υπολογιστών δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτήν τη μέθοδο, αλλά σίγουρα θα είναι εξοικειωμένοι οι παλιοί. Ίσως θυμάστε πόσες φορές επιλύθηκε ένα σφάλμα γραφικών αναζητώντας προγράμματα οδήγησης στον επίσημο ιστότοπο αφού ανακαλύψατε ότι δεν είχαν ενημερωθεί για λίγο διάστημα.

Ενημέρωση προγραμμάτος οδήγησης με GeForce Experience.

Αν και το GeForce Experience είναι σχετικά απλό και εύκολο στη χρήση, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις κατά την εγκατάσταση των προγραμμάτων οδήγησης χρησιμοποιώντας αυτό το λογισμικό.

Πριν εγκαταστήσετε τα προγράμματα οδήγησης NVIDIA, πρέπει να γνωρίζετε εάν κάνετε αναβάθμιση από κάρτα AMD ή NVIDIA. Αυτό είναι σημαντικό επειδή, μερικές φορές, τα προγράμματα οδήγησης αφήνουν ορισμένα δεδομένα στη registry, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα κατά την εναλλαγή τους. Άρα πρωτεύον είναι η απεγκατάσταση των προηγούμενων προγραμμάτων οδήγησης. Εάν κάνετε εναλλαγή από μια GPU AMD, θα πρέπει να διαγράψετε τα προγράμματα οδήγησης της.

Στη πραγματικότητα και αυτό που προτείνω, είναι να κάνετε διαγραφή των προγραμμάτων οδήγησης ακόμα και αν αλλάξετε κάρτα γραφικών της ίδιας εταιρείας.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό μεταβαίνοντας στον Πίνακα Ελέγχου και, στη συνέχεια, κάνοντας κλικ στην διαχείριση συσκευών. Όταν ανοίξει το νέο παράθυρο και εμφανιστεί η λίστα των εγκατεστημένων συσκευών, κάντε κλικ στους προσαρμογείς οθόνης. Πατώντας το δεξί κλικ του ποντικιού μπορείτε να απεγκαταστήσετε με επιτυχία το πρόγραμμα οδήγησης της προηγούμενης κάρτας γραφικών.

Απεγκατάσταση του προγράμματος οδήγησης από τη προηγούμενη κάρτα γραφικών.
Απεγκατάσταση του προγράμματος οδήγησης της προηγούμενης κάρτα γραφικών.

Στη συνέχεια μπορούμε να μεταβούμε στα Προγράμματα και να απεγκαταστήσουμε, εάν υπάρχει, κάποιο λογισμικό διαχείρισης, όπως αυτό της AMD, AMD software.

Αυτό θα διασφαλίσει ότι ακόμα και το τελευταίο κομμάτι λογισμικού AMD που ενδέχεται να παρεμβαίνει στα προγράμματα οδήγησης NVIDIA θα αφαιρεθεί πλήρως από τον υπολογιστή σας. Εάν κάνετε αναβάθμιση από κάρτα NVIDIA, δεν θα χρειαστεί να απεγκαταστήσετε τα υπάρχοντα προγράμματα οδήγησης, αλλά προσωπικά θα πρότεινα να το κάνετε, ώστε να έχουμε μια καθαρή εγκατάσταση στη συνέχεια.

Πως κατεβάζουμε τους drivers στο Nvidia GeForce Experience.

Κατά την εκκίνηση του λογισμικού NVIDIA, θα σας ζητηθεί πρώτα να συνδεθείτε στον λογαριασμό σας NVIDIA. Αυτό προϋποθέτει ότι έχετε κατεβάσει και εγκαταστήσει το GeForce Experience στον υπολογιστή σας.

Εάν δεν έχετε ήδη λογαριασμό, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν χρησιμοποιώντας τα διαπιστευτήριά σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή εισάγοντας τα στοιχεία σας. Είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλον, μετά από μια απλή εγγραφή, θα μεταφερθείτε στην αρχική σελίδα του Experience.

Εδώ, θα δείτε μια λίστα με τα παιχνίδια που έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας και θα σας δοθεί η επιλογή να βελτιστοποιήσετε την απόδοσή τους αλλάζοντας τις οπτικές ρυθμίσεις αφού κάνετε κλικ στο κουμπί «Λεπτομέρειες».

Αυτήν τη στιγμή μας ενδιαφέρει περισσότερο η καρτέλα «Προγράμματα οδήγησης» στο επάνω αριστερό μέρος του παραθύρου. Αφού κάνετε κλικ σε αυτό, θα σας δοθεί η επιλογή μιας express εγκατάστασης ή μιας προσαρμοσμένης εγκατάστασης.

Πως κατεβάζουμε τους drivers στο Nvidia GeForce Experience.
Εγκαθιστώντας το GeForce Experience στον υπολογιστή μας. (Πηγή: Nvidia)

Η επιλογή Express Installation θα καθορίσει αυτόματα ποια προγράμματα οδήγησης χρειάζεστε και στη συνέχεια θα τα εγκαταστήσει χωρίς να ζητήσει άδεια. Κατά τη διαδικασία εγκατάστασης, η οθόνη σας θα γίνει μαύρη για μερικά δευτερόλεπτα, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αυτό είναι φυσιολογικό κατά την εγκατάσταση ενημερώσεων προγραμμάτων οδήγησης οθόνης.

Η προσαρμοσμένη εγκατάσταση θα σας δώσει πρόσθετες επιλογές, αλλά αυτές δεν είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία της κάρτας γραφικών σας. Θα σας προσφερθεί επίσης μια επιλογή «καθαρής εγκατάστασης», η οποία επαναφέρει όλες τις ρυθμίσεις στις προεπιλογές τους και αφαιρεί τυχόν προφίλ που έχετε δημιουργήσει.

Πως κατεβάζουμε τους drivers στο GeForce Experience.
Εγκατάσταση των νέων drivers της κάρτας γραφικών μας στο GeForce Experience. (Πηγή: Techcult)

Χειροκίνητη εγκατάσταση drivers της κάρτας γραφικών Nvidia.

Η διαδικασία αφαίρεσης των προγραμμάτων οδήγησης της προηγούμενης κάρτας σας είναι ίδια και σε αυτή τη περίπτωση. Η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο μεθόδων εγκατάστασης είναι ότι εδώ θα χρειαστεί να επιλέξετε χειροκίνητα τα προγράμματα οδήγησης για την κάρτα γραφικών σας από τον ιστότοπο της NVIDIA.

Επιλέγουμε ακριβώς για ποια GPU, θέλουμε το πρόγραμμα οδήγησης.

Ο «Τύπος προϊόντος» που θέλετε είναι πιθανότατα «GeForce», αλλά αν έχετε μια κάρτα Titan, θα πρέπει να επιλέξετε το αντίστοιχο. Η επιλογή «Legacy» θα παρέχει πρόσβαση σε προγράμματα οδήγησης οθόνης πριν από είκοσι χρόνια, τα οποία είναι σχεδόν απίθανο να θέλετε. Η “Σειρά Προϊόντων” θα καθορίσει ποιες επιλογές προϊόντων θα δείτε στο επόμενο βήμα, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε σε ποια σειρά ανήκει η GPU σας. Για παράδειγμα αν έχετε μια RTX 3060 θα πρέπει να επιλέξετε GeForce RTX 30 series.

Το «Προϊόν» αναφέρεται στο συγκεκριμένο όνομα της κάρτας γραφικών σας. Χρειάζεται μόνο να βρείτε το όνομα του μοντέλου και είστε έτοιμοι. Πχ GeForce RTX 3060.

Το «Λειτουργικό Σύστημα» θα πρέπει να επιλέξετε το λειτουργικό σας σύστημα, με την προϋπόθεση ότι μπορείτε να το βρείτε στο αναπτυσσόμενο μενού. Εάν δεν υπάρχει εκεί, είναι πιθανό ο υπολογιστής σας να μην μπορεί να εκτελέσει τα προγράμματα οδήγησης και να αντιμετωπίσετε πρόβλημα.

Η επιλογή «Γλώσσα» αναφέρεται απλώς στη γλώσσα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε κατά την εγκατάσταση. Η πιο σημαντική επιλογή είναι ο «Τύπος λήψης». Εδώ σας προσφέρεται είτε «Game Ready Driver» ή «Studio Driver».

Το GRD είναι καλύτερο εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε την κάρτα γραφικών σας για τα πιο πρόσφατα παιχνίδια, ώστε να μπορείτε να λαμβάνετε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις προγραμμάτων οδήγησης. Η SD προορίζεται για άτομα που χρησιμοποιούν τις κάρτες γραφικών τους για πιο επαγγελματικούς σκοπούς, όπως μοντελοποίηση 3D.

Η επανεγκατάσταση των οδηγών οδήγησης επιλύει αρκετά προβλήματα.

Πολλοί άνθρωποι, μεταξύ τους και εγώ, θεωρούν ότι με την επανεγκατάσταση των οδηγών οδήγησης μπορούν να επιλυθούν προβλήματα αστάθειας στον υπολογιστή τους. Αυτό ισχύει, αν υπάρξει κάποια διένεξη με αρχείο προηγουμένων ενημερώσεων, το έχω αντιμετωπίσει δε, περισσότερο σε AMD κάρτες γραφικών. Βέβαια, δεν είναι αδύνατον να συμβεί και στις κάρτες γραφικών της Nvidia.

Όπως και η διαδικασία εγκατάστασης, έχετε δύο επιλογές για την επανεγκατάσταση των προγραμμάτων οδήγησης. Όταν χρησιμοποιείτε το GeForce Experience, θα βρείτε την επιλογή στην καρτέλα «Προγράμματα οδήγησης». Δεν είναι τόσο προφανές όσο θα θέλαμε, αλλά δεν είναι πολύ δύσκολο να το βρούμε. Στην επάνω αριστερή γωνία της καρτέλας, θα πρέπει να δείτε μια ειδοποίηση ότι έχετε εγκαταστήσει τα πιο πρόσφατα προγράμματα οδήγησης και τη συγκεκριμένη έκδοση του προγράμματος οδήγησης αμέσως κάτω από αυτήν. Στα δεξιά του ονόματος του οδηγού, θα δείτε τρεις τελείες που υποδεικνύουν πρόσθετες επιλογές. Όταν κάνετε κλικ σε αυτά, θα σας δοθεί η επιλογή να εγκαταστήσετε ξανά τα προγράμματα οδήγησης.

Πως να κάνετε επανεγκατάσταση των οδηγών οδήγησης με το GeForce Experience.

Εάν θέλετε να εγκαταστήσετε ξανά τα προγράμματα οδήγησης με μη αυτόματο τρόπο, θα πρέπει να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία απεγκατάστασης προγραμμάτων οδήγησης που έχουμε ήδη περιγράψει.

Η διαδικασία επιλογής του κατάλληλου προγράμματος οδήγησης για την κάρτα γραφικών σας είναι κρίσιμη. Αν και το έχουμε ήδη εξηγήσει, πρέπει να τονίσουμε ότι είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε προβλήματα στην οθόνη αν κάνετε λάθος επιλογή οδηγού. Είναι μέγιστης σημασίας να γνωρίζετε ακριβώς ποια κάρτα γραφικών έχετε, ώστε να μπορείτε να εγκαταστήσετε το κατάλληλο πρόγραμμα οδήγησης για αυτήν.

Επίλογος.

Η αλλαγή μιας κάρτας γραφικών στο σύστημα μας, είναι σύνηθες φαινόμενο. Πολλές φορές θα επιλέξουμε να τοποθετήσουμε μια κάρτα γραφικών της Nvidia, ενώ πριν στο σύστημα μας δέσποζε μια της AMD. Πόσο μάλλον σήμερα που κυκλοφόρησε πια η νέα σειρά των GPUs, Nvidia RTX 40 series. Μπορείτε να δείτε το πρώτο αποκλειστικό unboxing της 4090 και να διαβάσετε γι’αυτό, “Το επίσημο unboxing της GeForce RTX 4090.“. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως η καθαρή εγκατάσταση είναι ύψιστης σημασίας για τυχόν διενέξεις λογισμικού. Επίσης, σε μετεγενέστερο χρόνο, αν κάτι πάει στραβά, μπορούμε να εφαρμόσουμε τη παραπάνω γνώση επανεγκαθιστώντας το πρόγραμμα οδήγησης και επιλύοντας έτσι μερικά προβλήματα που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί με τους πολλαπλούς οδηγούς.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Nvidia GPU. Πως να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα οδήγησης.” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδη builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση