Η νέα κάρτα γραφικών της Nvidia.

Πρόσφατα η Nvidia τροφοδότησε την αγορά με μια νέα κάρτα γραφικών, ώστε να καλύψει τις ελλείψεις της στις βασικές της υλοποιήσεις. Αυτό βέβαια το έκανε κυρίως (τουλάχιστον έτσι παρουσιάζει) για τους gamers που δεν είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν μια κάρτα ώστε να μπορούν να απολαύσουν τους αγαπημένους τίτλους, έστω και στα 1080p. Έτσι στα τέλη Ιανουαρίου του 2022 κυκλοφορεί την RTX 3050 στοχεύοντας τους low-middle end gamers και κυρίως αυτούς που δεν κατάφεραν να αποκτήσουν μια RTX 3060 ή RTX 3060ti. Περισσότερο ως “παρηγοριά στον άρρωστο” θα παρομοίαζα εγώ την παραπάνω ενέργεια καθώς στα 1080p υπάρχουν ήδη αξιόλογες υλοποιήσεις.

Ποιες άλλες νέες κάρτες γραφικών κυκλοφόρησαν;

Κύριο παράδειγμα η AMD η οποία πανέξυπνα, κυκλοφόρησε την RX 6500XT για low end χρήστες. Έτσι έχει προτάσεις πλέον για όλα τα επίπεδα χρηστών. Πλήρης παρουσίαση της παραπάνω κάρτας μπορείς να βρεις στο πρόσφατο άρθρο μου “Είναι καλή επιλογή η AMD Rx 6500XT;“. H RTX 3050 υποστηρίζει Ray tracing, το πρωτόκολλο επικοινωνίας είναι Pcie 4.0×8 το οποίο για gaming είναι μια χαρά. Δεν θα έχει αισθητούς περιορισμούς απόδοσης λόγω των 8 lanes και φυσικά είναι συμβατή με το DLSS της Intel. Tο DLSS (Deep Learning Super Sampling), παρουσιάζεται από την εταιρεία ως μια λειτουργία με τεχνητή νοημοσύνη, αλλά στην ουσία είναι μια συλλογή πληροφοριών που βελτιώνεται με την επανάληψη και αποδίδει καλύτερα γραφικά στην οθόνη μας.

Έρχεται με 8GB μέγεθος μνήμης, βασική συχνότητα τα 1.55 Ghz ενώ boost συχνότητα τα 1.75 Ghz. Τέλος, καθώς τα τεχνικά χαρακτηριστικά μπορείς να τα βρεις στην εκάστοτε υλοποίηση της κάρτας, είναι συμβατή με το Nvidia G-Sync και έχει τύπο μνήμης GDDR6. Ως απόδοση θα μπορούσε να συγκριθεί με μια κάρτα προηγούμενης τεχνολογίας και γενιάς, την GTX 1660 ti ή GTX 1660 Super, η οποία υποστηρίζει Pcie 3.0×16, πραγματεύεται περίπου στους ίδιους χρονισμούς, ενώ δεν είναι συμβατή με Ray tracing. Ξεκάθαρα όσον αφορά για το αν αξίζει η αγορά της Nvidia RTX 3050, θα πω ότι αξίζει σε ένα εύρος τιμών της τάξεως των 250-320 ευρώ. Λόγω των ελλείψεων που όλοι γνωρίζουμε, η τιμή της βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ανώτερα επίπεδα, όχι όμως απαγορευτικά γι’αυτά που προσφέρει. Σίγουρα όσον αφορά τη σύγκριση με την 1660 ti προσφέρει νέα τεχνολογία και είναι future proof, ενώ στο παιχνίδι μπαίνει η υποστήριξη ray tracing και DLSS. Έτσι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί εν μέρη, η αυξημένη τιμή της σε σχέση με αυτή που είχε η GTX 1660 ti, προ κρίσης.

Με το DLLS της Nvidia έχεις στα χέρια σου ότι πιο σύγχρονο στην απόδοση των γραφικών.

Ποια υλοποίηση Nvidia RTX 3050 να επιλέξω.

Για τη νέα κάρτα γραφικών της Nvidia, κυκλοφορούν αρκετές υλοποιήσεις και το συνετό θα ήταν να επιλέξεις κάποια που θα βρίσκεται κοντά στο MSRP. Εδώ να σου πω, πως η αρχική της τιμή πώλησης θα έπρεπε να βρισκόταν περίπου στα 250 ευρώ. Άρα όσο πιο κοντά σε αυτή τη τιμή, τόσο πιο συμφέρουσα υπολογίζεται η αγορά της. Βρήκα μερικές υλοποιήσεις που ίσως σε βοηθήσουν να επιλέξεις μια κάρτα στη καλύτερη τιμή της αγοράς και φυσικά με ελάχιστα έξοδα αποστολής.

Zotac RTX 3050 Twin Edge OC, μια εξαιρετική υλοποίηση της 3050.
MSI GeForce RTX 3050 Ventus 2X 8G OC, μια φτηνή υλοποίηση.
Η Gigabyte GeForce RTX 3050 Eagle OC, γνωστό brand σε αποδοτικές υλοποιήσεις καρτών.

Όλες τις παραπάνω μπορείς να τις προμηθευτείς από το Amazon Γερμανίας με ελάχιστα μεταφορικά και χωρίς εκτελωνισμό.

RTX 3050, τεχνικά χαρακτηριστικά.

Θα βρείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της Nvidia RTX 3050 παρακάτω:

 • Κωδική ονομασία: Ampere GA106
 • Αρχιτεκτονική: Ampere
 • Αγωγοί: 2560 – ενοποιημένος
 • Ταχύτητα πυρήνα: 1552 – 1777 (Boost) MHz
 • Ταχύτητα μνήμης: 1750 MHz
 • Πλάτος διαύλου μνήμης: 128 Bit Bit
 • Τύπος μνήμης: GDDR6
 • Μεγ. Ποσότητα μνήμης: 8 GB
 • Κοινόχρηστη μνήμη: όχι
 • API DirectX 12_2, Shader 6.6, OpenGL 4.6
 • Κατανάλωση ενέργειας: 130 Watt
 • Αριθμός τρανζίστορ:12 δισεκατομμύρια
 • Τεχνολογία: 8 nm
 • Ημερομηνία ανακοίνωσης: 04.01.2022.

Τιμή της Nvidia RTX 3050.

Ήδη έχουμε πει ότι πιστεύουμε ότι η AMD το παρατράβηξε με την περικοπή χαρακτηριστικών και προδιαγραφών για να κρατήσει το τσιπ Navi 24 όσο το δυνατόν μικρότερο. Κοιτάξτε όλες τις υπόλοιπες προδιαγραφές και η RTX 3050 κυριαρχεί εύκολα επί της RX 6500 XT της AMD, και ίσως να δούμε και κάποια benchmarks καλύτερα από την RX 6600. Ένα πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι πώς η RTX 3050 συγκρίνεται με την RTX 2060. Έχει αρκετά μικρότερο εύρος ζώνης αλλά και περισσότερες υπολογιστικές επιδόσεις. Η RTX 2060 είναι ταχύτερη για σκοπούς εξόρυξης, πράγμα που σημαίνει ότι η RTX 3050 πιθανότατα θα καταλήξει στα χέρια περισσότερων gamers. Η τιμή της RTX 3050 είχε ανακοινωθεί στα 249$ και σήμερα μπορείτε να τη βρείτε σε σχετικά κοντινή τιμή σε αυτή (πάντα προς τα πάνω φυσικά). Μπορείτε να ελέγξετε τη τιμή της, εδώ.

Τελικά συμπεράσματα και επίλογος.

Στη συγκεκριμένη φάση που βρίσκονται οι κάρτες γραφικών γενικά, οριακά αξίζει η αγορά της Nvidia RTX 3050. Καλύτερη σε απόδοση και κοντά σε αυτή τη τιμή μπορείς να βρεις και την RX 6600XT, μπορείς να διαβάσεις και σχετικό άρθρο αν σε ενδιαφέρει “AMD Radeon Rx 6600XT στα 1080p“. Ουσιαστικά είναι μια τίμια επιλογή για middle gaming, δεν είναι τελείως απαγορευτική η τιμή της, αλλά δεν στην προτείνω για τιμές πάνω απο 320 ευρώ. Αν φυσικά καίγεσαι να αποκτήσεις μια κάρτα για να καλύψει προσωρινά τις ανάγκες σου, δεν θα σε κατηγορήσει και κανένας αν την αγοράσεις στη τιμή που βρίσκεται σήμερα. Το σίγουρο είναι ότι θα έχεις μια νέα κάρτα γραφικών της Nvidia με τις τεχνολογίες αιχμής που φέρει, αλλά με συμβιβασμούς απόδοσης σε σχέση με τις υπόλοιπες στην κατηγορία της.

Σε βοήθησε το παραπάνω άρθρο; Μην ξεχάσεις φεύγοντας να κάνεις εγγραφή στο newsletter μας εδώ!

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση

elGreek