MSI MEG X570S ACE MAX | Η καλύτερη μητρική;

Η νέα μητρική της MSI, MSI MEG X570S ACE MAX, ήρθε να ταράξει τα νερά και να αλλάξει τις ισορροπίες. Το τελευταίο chipset για AMD Ryzen επεξεργαστές, X570, έρχεται να δώσει βελτιώσεις στη ψύξη, αντοχή, αλλά και οπτικά. Φυσικά η απόδοση του επεξεργαστή σου, οι χρονισμοί της μνήμης σου, ότι επιλέξεις να “κουμπώσεις” πάνω, θα δουλέψουν στο μέγιστο δυνατό. Η MSI MEG X570S ACE MAX θεωρείται από τις τοπ Pc Enthusiasm επιλογές και προτείνεται σε τέτοιου είδους κατασκευές, αλλά και για τους overclockers, καθώς οι αντοχές της είναι υψηλές. Έτσι θα δούμε στη συνέχεια αν καταφέραμε να βρούμε τη καλύτερη μητρική για AMD Ryzen.

Πόσο σημαντική είναι η μητρική κάρτα;

‘Οπως συνηθίζω να γράφω σε αρκετά άρθρα μου, η μητρική κάρτα είναι από το σημαντικότερο κομμάτι στον υπολογιστή μας. Θεωρώ τη βάση για να ξεκινήσουμε ένα build, τη μητρική και το τροφοδοτικό. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα έρχονται, δένουν αρμονικά αποδίδοντας στο μέγιστο. Δεν υπάρχει λόγος να πάρεις έναν ακριβό επεξεργαστή ή μια ταχύτατη μνήμη, αν αυτά δεν αποδίδουν άριστα. Αυτή την απόδοση, την οφείλουν στη κατάλληλη τροφοδοσία και στη μητρική κάρτα. Άρα η μητρική μας είναι από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο, κομμάτι του υπολογιστή μας, οφείλουμε να του δώσουμε τη δέουσα προσοχή. Το συζητήσαμε σε πρόσφατο Talk show, που διοργανώνει η ομάδα του PcSolution316 το οποίο μπορείς να παρακολουθήσεις παρακάτω.

Ποια είναι η καλύτερη μητρική για AMD Ryzen επεξεργαστή;

Για τους AMD Ryzen επεξεργαστές το τελευταίο chipset, είναι το X570. Ως συνέχεια αυτού, κυκλοφόρησε το X570S, το οποίο πρόκειται πάλι για το ίδιο chipset, αλλά με λίγες επιπλέον προσθήκες. Ουσιαστικά σου προσφέρει συμβατότητα χωρίς να απαιτηθεί BIOS update, με τους Ryzen 5000 series (και αρκετές πλέον X570 είναι συμβατές out of the box) , ενώ χρησιμοποιεί παθητική ψύξη έναντι της ενεργητικής του απλού X570.

Ένα καλό τροφοδοτικό όπως το MSI MPG A750GF, θα δώσει στο σύστημα μας σταθερότητα και θα τροφοδοτήσει εξαιρετικά τη μητρική μας κάρτα.
Full modular τροφοδοτικό με πιστοποίηση plus gold από την MSI.

Από πολλούς, μέσα σε αυτούς και εγώ, μια MSI μητρική θεωρείται η καλύτερη για AMD Ryzen επεξεργαστή. Αυτό γιατί συνήθως δημιουργεί προϊόντα που δίνουν σταθερότητα πρώτα απ’όλα, στη συνέχεια απόδοση και αντοχή.

Με ποια κριτήρια να επιλέξω μητρική κάρτα;

Προσωπικά το κυριότερο που ελέγχω πριν την αγορά μιας motherboard για το σύστημα μου είναι η αντοχή των VRMs. Όχι ότι θα προβώ σε κάποιο τρελό overclock του επεξεργαστή, αλλά θέλω να γνωρίζω ότι δεν θα έχω πρόβληματα θερμοκρασίας ακόμα και στη περίπτωση της ενεργοποίησης του PBO (στη περίπτωση των Ryzen CPUs). PBO (Precision boost overdrive) στην ουσία είναι το αυτόματο overclock που υποστηρίζουν οι περισσότερες μητρικές και σίγουρα τα chipset Χ570.

Με μια MSI μητρική όπως η MSI MEG X570S ACE MAX, μπορείς να ενεργοποιήσεις το PBO και να έχεις μέγιστη απόδοση στον επεξεργαστή σου.
Με το PBO enabled, ο επεξεργαστής σου θα λειτουργεί πολύ καλύτερα και γρηγορότερα.

Πολλοί επιλέγουν ως βασικά κριτήρια απόκτησης μητρικής, το πλήθος θυρών ή τους υψηλούς χρονισμούς μνήμης κτλ. Σίγουρα παίζουν ρόλο και αυτά, όπως και το οπτικό φυσικά κομμάτι όταν πρόκειται για Pc Enthusiasm builds, αλλά οι αντοχές παίζουν για μένα κύριο λόγο.

Η καλύτερη μητρική για Pc Enthusiasm build.

Τα Pc Enthusiasm builds είναι μια τάση της εποχής, όπου οι χρήστες δημιουργούν εκπληκτικές κατασκευές με όμορφα οπτικά κομμάτια. Όλα δένουν αρμονικά ενώ συνήθως επιλέγουν και ένα συγκεκριμένο brand ώστε να ταιριάζουν και καλύτερα, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο βέβαια. Σίγουρα η καλύτερη μητρική αν επιλέξεις να δημιουργήσεις MSI branded build, είναι η MSI MEG X570S ACE MAX, ειδικά στη τιμή που προσφέρεται.

Η καλύτερη μητρική για Pc enthusiasm build είναι η MSI MEG X570S ACE MAX.
Τα Pc enthusiasm builds είναι η τρέλα της εποχής μας.

Το αρμονικό αποτέλεσμα, ο κατάλληλος RGB και ταυτόχρονα η απόδοση κάνουν τις δημιουργίες ακόμα πιο ανταγωνιστικές και η φαντασία δεν έχει όριο! Αν είσαι νέος στις έννοιες του RGB τότε σου προτείνω να διαβάσεις ένα πλήρη οδηγό για να λυθούν οι απορίες σου RGB Vs ARGB. Πλήρης οδηγός..

Ποιος είναι ο καλύτερος επεξεργαστής για gaming;

Σίγουρα υπάρχουν επεξεργαστές όπως ο Intel i9 12900K, όπου και η τιμή τους και η απόδοση τους είναι πάρα πολύ υψηλή. Όμως όταν πρόκειται για gaming ειδικά για AMD Ryzen επεξεργαστές, ο Βασιλιάς είναι ένας. Φυσικά και πρόκεται για τον AMD Ryzen 7 5800X, ο οποίος και πιο προσιτή τιμή έχει, μπορεί να παίξει οποιόδηποτε παιχνίδι στο μέγιστο δυνατό. Οι Ryzen επεξεργαστές δε, είναι εξαιρετικοί και με χαμηλών ταχυτήτων μνήμη καθώς με αυτές αποδίδουν καλύτερα. Άρα έχεις μείωση του κόστους σε μνήμες καθώς με ένα κιτ των 3600Mhz ή 3200Mhz, θα δεις το σύστημα σου να πετάει.

Με τον καλύτερο επεξεργαστή για gaming, τον Ryzen 7 5800X και συνδιάζοντας τον με τη καλύτερη μητρική έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα.
Ο Βασιλιάς των επεξεργαστών για gaming.

Τέλος οι 8 πυρήνες που σου προσφέρει τον κάνουν την ιδανικότερη future proof επιλογή, ενώ είναι ιδανικός και για multitasking, αν είσαι streamer δηλαδή, τον επιλέγεις με κλειστά μάτια.

Πως να αυξήσω την απόδοση του επεξεργαστή μου;

Η αύξηση της απόδοσης του επεξεργαστή, ειδικά όταν πρόκειται της τάξεως του AMD Ryzen 7 5800X, είναι κάτι που ενδιαφέρει τους περισσότερους. Φυσικά το μυστικό είναι αρχικά η κατάλληλη τροφοδοσία του. Με την MSI MEG X570S ACE MAX έχεις τη μέγιστη δυνατή, καθώς σου προσφέρει 2Χ8 pin στη τροφοδοσία του επεξεργαστή σου. Άρα τη κάνει την ιδανικότερη επιλογή αν θέλεις να απολάβεις τα μέγιστα από αυτόν. Στη συνέχεια, ένα ακόμα πολύ σημαντικό βήμα για να αυξήσεις την απόδοση, είναι η ψύξη. Έχουμε ήδη δυνατά VRms ανθεκτικά, αν προσθέσουμε και δυνατή ψύξη τότε η απόδοση θα πάει στα ύψη. CPU με υψηλούς χρονισμούς και χαμηλή θερμοκρασία δίνουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τι ψύξη να επιλέξω για τον Ryzen 5800X;

Μόνο τα δυνατά VRms δεν αρκούν για να κρατήσουν χαμηλά σε θερμοκρασίες τον εξαιρετικό AMD Ryzen 7 5800X, τον καλύτερο επεξεργαστή για gaming. Έτσι, μια σοφή κίνηση είναι η τοποθέτηση υδρόψυξης στο σύστημα μας, που θα κάνει τον επεξεργαστή μας να δουλεύει τέλεια. Για τον συγκεκριμένο και για το σύστημα που τον πλαισιώνει, καθώς η MSI MEG X570S ACE MAX θα σου δώσει και το καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα, δεν θα μπορούσα να προτείνω άλλη υδρόψυξη από αυτη της ίδιας εταιρείας. Η MSI MAG Core Liquid είναι ότι καλύτερο και ποιοτικότερο για να τον συνδιάσεις. Μια LCD οθόνη θα σου δώσει άριστο οπτικό αποτέλεσμα, οι εξαιρετικοί της ανεμιστήρες θα σου δώσουν όση ψύξη χρειάζεσαι ενώ η απόδοση θα είναι πέρα από τις προσδοκίες σου.

Η καλύτερη υδρόψυξη για τον AMD Ryzen 7 5800X, η MSI MAG CORE LIQUID.
Η καλύτερη υδρόψυξη για να τοποθετήσεις στη MSI MEG X570S ACE MAX μητρική.

Είναι η MSI MEG X570S ACE MAX η καλύτερη μητρική;

Η καλύτερη μητρική για τους Ryzen 3000 & 5000 series όπως προείπαμε, χαρακτηρίζεται από πολλά κριτήρια. Για τα κριτήρια που εγώ θέτω, ώστε να αποκτήσω ένα προϊόν και σε αυτά φυσικά συγκαταλέγεται και η τιμή, η MSI MEG X570S ACE MAX είναι η καλύτερη. Πλήθος θυρών, αντοχή, RGB φωτισμός, τροφοδοσία, Backplate I/O, είναι ότι καλύτερο έχω πετύχει. Τέλος το επιτρεπόμενο μέγεθος μνήμης, τα πρωτόκολλα για τη κάρτα γραφικών και τους Nvme δίσκους, μου δίνουν ότι ακριβώς χρειάζομαι για το παρόν και για το μέλλον. Έτσι με μέγιστη ταχύτητα μνήμης τα 5300Mhz (OC), Pci_Express 4.0 x16 τριών θέσεων για υποστήριξη κάρτας γραφικών SLI ή Crossfire, έχεις την απόδοση των γραφικών που χρειάζεσαι. Τέσσερις θέσεις για Nnme δίσκους 4×4 Gen για μέγιστη απόδοση του αποθηκευτικού χώρου και μέγιστη ταχύτητα εφαρμογών. Τέλος θα σου πω ότι έχει VRMs 16+2, 90A Smart Power Stage (SPS), τα οποία σου δίνουν σταθερότητα, αντοχή όσο και αν αποδίδει ο επεξεργαστής σου!

Η  MSI MEG X570S ACE MAX είναι η καλύτερη μητρική για Ryzen 3000 & 5000 series.
Η καλύτερη μητρική για AMD Ryzen 3000 & 5000 series.

Τι μνήμες ταιριάζουν με Ryzen επεξεργαστές.

Το θετικό με τους AMD Ryzen 3000 & 5000 series είναι ότι, δεν απαιτούν μεγάλη ταχύτητα σε μνήμη για να λειτουργήσουν άψογα. Έτσι, αν ανέβεις πάνω από τα 3600Mhz θα δεις ελάχιστη βελτιώση. Αυτό φυσικά μας εξυπηρετεί σε δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι δεν θα χρειαστεί να ξοδέψουμε αρκετά χρήματα για την απόκτηση γρήγορης μνήμης και μεγάλου μεγέθους. Το δεύτερο είναι ότι εφόσον εξοικονομούμε χρήματα με τους συγκεκριμένους επεξεργαστές, μπορούμε να βελτιώσουμε το σύστημα μας σε κύρια μέρη, όπως αυτό της μητρικής.

Γιατί να επιλέξω μια ακριβή μητρική;

Μια απλά συμβατή μητρική με το σύστημα μας, μπορεί να δημιουργήσει αρκετά θέματα, όπως πχ αστάθεια συστήματος ή υψηλές θερμοκρασίες.

Η Tridentz NEO είναι οι καλύτερες μνήμες για την MSI MEG X470S ACE MAX και με Ryzen επεξεργαστές.
Tο κιτ μνημών G.skill TridentZ NEO είναι σχεδιασμένο για Ryzen επεξεργαστές.

Σε πρόσφατο άρθρο μιλήσαμε για ένα θέμα που ίσως σε έχει απασχολήσει στο παρελθόν ή μπορεί να σου συμβεί στο μέλλον Επιλύθηκε! Ο υπολογιστής μου δεν ανοίγει.. Έτσι η επιλογή μιας ακριβής μητρικής μας δίνει αρχικά ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Το θέμα της ασφάλειας. Έτσι δεν θα ανησυχούμε μήπως κάποιο υλικό μας υποστεί βλάβη από ελλιπής λειτουργία της μητρικής μας. Δεύτερον μας δίνει την απόδοση. Ένας καλός επεξεργαστής όπως οι Ryzen 3000& 5000 series δεν υπάρχει περίπτωση να αποδόσουν το ίδιο με μιας χαμηλής ποιότητας μητρική. Τρίτον, το περιθώριο αναβάθμισης που μας προσφέρουν είναι άπλετο και στο μέλλον θα ξέρουμε ότι έχουμε καλή βάση για να τοποθετήσουμε ότι νέο υλικό αποκτήσουμε. Τα μόνα χρήματα που δεν θα έπρεπε να λυπάσαι είναι για το τροφοδοτικό και τη μητρική κάρτα.

Ποιες θεωρούνται οι καλύτερες μητρικές για AMD Ryzen 5000;

Μια από καλύτερες μητρικές κάρτες είναι σίγουρα αυτή που πραγματεύεται το άρθρο. Στη συνέχεια μια μητρική που απευθύνεται στους Pc enthusiasts είναι η ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero, η οποία σαρώνει όλα τα benchmarks. Μπορείς να διαβάσεις πλήρες review σε πρόσφατο άρθρο ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero| Review.. Υπάρχει μια λίστα με εξαιρετικές μητρικές για τους AMD Ryzen 3000 & 5000 series, για την οποία σιγά σιγά θα γράψουμε reviews για να βοηθήσουμε να επιλέξεις.

ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero vs MSI MEG X570S ACE MAX.

Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο επιλογές είναι πέρα για πέρα εξαιρετικές. Σε πολλά benchmarks βλέπω οριακά την ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero να επικρατεί. Όμως σε καταστάσεις overclocking η MSI MEG X570S ACE MAX, έχει περισσότερα περιθώρια. Προσωπικά θα πήγαινα στην MSI.

Επίλογος και συμπεράσματα.

Η καλύτερη μητρική για AMD Ryzen επεξεργαστή, με βάση τη τιμή και αυτά που προσφέρει, είναι η MSI MEG X570S ACE MAX. Σίγουρα θα σου αποδόσει τα δέοντα, η αντοχή της και η ομορφιά της απαράμιλλη. Μη διστάσεις στιγμή να την αποκτήσεις είτε αυτή είτε φυσικά την ROG Crosshair VIII Dark Hero που θεωρείται εξίσου κορυφαία. Η πρόταση μας φυσικά είναι να επιλέξεις την MSI MEG X570S ACE MAX. Αν σκέφτεσαι να αναβαθμίσεις σε Ryzen 5000 ή έχεις ήδη τότε θα γνωρίζεις ότι έχεις το ποιοτικότερο προϊόν όσον αφορά τη μητρική κάρτα.

Πολυτελές συσκευασία με πολλά παρελκόμενα και μέρη η MSI MEG X570S ACE MAX θα σου δώσει ότι χρειάζεσαι.
Μια γεύση για το τι περιέχει η συσκευασία.

Σε βοήθησε το παραπάνω άρθρο; Μην ξεχάσεις φεύγοντας να κάνεις εγγραφή στο newsletter μας εδώ!

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση

elGreek