Intel i9-13900K vs Ryzen 9 7950X. Μια πλήρης ανάλυση, για λίγους.

Όλοι γνωρίζαμε πως αυτή η στιγμή θα ερχόταν αργά ή γρήγορα. Μετά την αναμενόμενη κυκλοφορία των Ryzen 7000 series, στα ράφια πλέον των καταστημάτων φιγουράρουν οι νέοι επεξεργαστές της Intel. Οι Raptor Lake, ή διαφορετικά η 13ης γενιάς επεξεργαστές της Intel προσπαθούν να δείξουν τα δόντια τους και να επικρατήσουν στους εξαιρετικούς Ryzen 7000. Αυτό, διατηρώντας την ίδια τεχνολογία με τη πετυχημένη συνταγή των Alder Lake, χωρίς να προσθέσουν ουσιαστικά κάτι νέο. Έτσι, θα δούμε περισσότερους μεν πυρήνες και αυξημένη απόδοση, αλλά αναλογικά αυξημένη κατανάλωση και θερμική σχεδίαση. Ωστόσο, θα βάλουμε κάτω και τις δύο ναυαρχίδες των AMD & Intel και θα ανακυρήξουμε τον νικητή. i9-13900K vs Ryzen 9 7950X, η μάχη των Τιτάνων, μόλις ξεκίνησε.

Intel Raptor Lake.

Οι νέοι επεξεργαστές της Intel κυκλοφόρησαν μόλις στις 20 Οκτωβρίου 2022. Φέρουν τη κωδική ονομασία Raptor Lake και είναι η 13η γενιά επεξεργαστών της “μπλε” εταιρείας. Στο PCsolution316 πρόσφατα είχαμε αναφέρει τα χαρακτηριστικά που θα είχαν οι νέοι επεξεργαστές της Intel καθώς και το πόσο θα απέδιδαν, “Διέρρευσε η 13η γενιά Intel Raptor Lake-S.“. Ωστόσο, πέραν της ολόκληρης σειράς, αυτό που κυρίως ενδιαφέρει τους πάντες, αλλά και εμάς, είναι πόσο δυνατός εμφανίζεται να είναι ο κορυφαίος επεξεργαστής για την ώρα, i9-13900K.

Η προηγούμενη γενιά των Alder Lake, έδωσε στην Intel ένα γερό πάτημα, δείχνοντας της, τον σωστό δρόμο στην ανάπτυξη επεξεργαστών. Σε αυτή την αρχιτεκτονική λοιπόν στηρίζει και τη τωρινή, 13η γενιά, η οποία πραγματεύεται ξανά τους πυρήνες απόδοσης και απολεσματικότητας (P-Cores & E-Cores). Τέλος, θα δούμε πάλι τη δυνατότητα προσάρτησης σε μητρική με DDR4 ή DDR5.

Intel core i9-13900K.

Ο κορυφαίος επεξεργαστής αυτή τη στιγμή που έχει να παρουσιάσει η Intel. Το θηρίο αυτό φέρει 24 πυρήνες, 8 είναι P-Cores & 16 E-Cores, ενώ συνολικά νήματα 32. Η μέγιστη συχνότητα λειτουργίας κάτω από υπερχρονισμό είναι τα ασύληπτα 5.8GHz, ενώ στηρίζεται στο ίδιο socket με τον προκάτοχο του, LGA 1700. Η θερμική σχεδιάση του απαιτεί τα 125W-150W (σε υπερχρονισμό και μέχρι 350W σε κατάσταση απεριόριστης ισχύος), ενώ φέρει ενσωματωμένα γραφικά Intel® UHD Graphics 770. Τέλος το μέγεθος του επεξεργαστή είναι τα 10nm. Για τα πλήρη χαρακτηριστικά μπορεί κανείς να συμβουλευτεί την επίσημη ιστοσελίδα της Intel.

Απόδοση του Intel core i9-13900K.

Μπορεί να βρει κανείς, αρκετά σημεία αναφοράς για τον i9-13900K αυτή τη στιγμή. Πραγματικά, θα μας βοηθήσουν να βρούμε μια πορεία για τον επεξεργαστή και τα πόσα μπορεί να προσφέρει ενάντια στον αντίστοιχα κορυφαίο της AMD.

i9-13900K Cinebench R.23 Benchmarks.
Σημεία αναφοράς του i9-13900K στο Cinebench R.23

Αναμενόμενη απόδοση του 13900K, ο οποίος πραγματικά δεν θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα, καθώς περιορίζεται αρκετά από την αρχιτεκτονική που φέρει. Θα περίμενε κανείς με τέτοιους αριθμούς πυρήνων, αλλά και χρονισμούς να βρίσκεται σε αυξημένη κατάσταση στα σημεία αναφοράς. Πάρα πολύ κοντά σε μετρήσεις, με καλύτερη απόδοση σε μονό πυρήνα βρίσκεται ο 12900KS, Alder Lake. Ο τελευταίος συγκρίθηκε πρόσφατα με τον κορυφαίο της AMD αυτή τη στιγμή και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα, “AMD Ryzen 9 7950X vs Intel Core i9-12900KS.

Πως συμπεριφέρεται ο Intel i9-13900K στα videogames;

Ακόμα ένα σημείο αναφοράς που θα πρέπει να εξεταστεί είναι η συμπεριφορά ενός επεξεργαστή στα videogames. Βέβαια και σε αυτά τα σημεία αναφοράς, όπως και στα υπόλοιπα, συνηθίζω να λέω ότι είναι απλά μια προσέγγιση και να μην λαμβάνονται αποκλειστικά υπόψιν για την απόφαση απόκτησης ενός προϊόντος. Ωστόσο, μας φαίνονται αρκετά χρήσιμα, ώστε να λάβουμε τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε.

i9-13900K σημεία αναφοράς σε videogames.
Απόδοση του 13900K σε σύγχρονα videogames.

Εξαιρετική η απόδοση του i9-13900K, στα videogames. Έτσι, έχουμε μπροστά μας έναν πολύ δυνατό παίκτη στην αγορά, για οποιαδήποτε χρήση.

Τιμή και διαθεσιμότητα του Intel core i9-13900K.

Ένας ακόμα έλεγχος για να κριθεί ο καλύτερος επεξεργαστής στην αγορά στη παρούσα φάση, είναι η τιμολογιακή του κατάσταση. Στη πραγματικότητα, υπάρχει διαθεσιμότητα στην αγορά, παρόλο που είναι ένας καινούργιος επεξεργαστής με αρκετά υψηλές φιλοδοξίες. Όσον αφορά τη τιμή, μπορεί να τον αποκτήσει κανείς σε περίπου τα ίδια χρήματα με έναν i9-12900KS. Ωστόσο σε σχέση με αυτόν, μπορεί να προσφέρει περισσότερα, οπότε αν κρίνουμε μεταξύ των δύο, σίγουρα θα επιλέξουμε τον πιο νέο i9-13900K.

Ενσωματωμένα γραφικά του Intel core i9-13900K.

Όπως προείπαμε, ο Intel core i9-13900K, φέρει ενσωματωμένα γραφικά τα Intel® UHD Graphics 770. Προσωπικά θεωρώ, ότι τουλάχιστον στις ναυαρχίδες της σειράς των Raptor Lake, η Intel θα μπορούσε να ενσωματώσει ισχυρότερη κάρτα γραφικών και να αυξήσει τον ανταγωνισμό σε αυτό το πεδίο. Όχι ότι δεν μπορεί να απεικονίσει γραφικά σε μια οθόνη, αντιθέτως, αλλά σε ποιότητα βρίσκονται σε επίπεδο ίδιο με μια Nvidia GT 1030.

Συμπεράσματα για τον i9-13900K.

Πρόκειται για μια φυσική συνέχεια της προηγούμενης γενιάς επεξεργαστών της Intel, Alder Lake. Στα θετικά του επεξεργαστή θα βάλω σίγουρα τις αποδόσεις του στο gaming, όπως και ο προκάτοχος του, φέρει την υποστήριξη του DDR4 & DDR5. Ωστόσο, δεν κρύβω πως δεν με ενθουσίασε η κυκλοφορία των Raptor Lake. Σαφώς δεν υπάρχει καμία απολύτως αξία στη μετάβαση από 12ης γενιάς στη νέα γενιά CPUs. Ένας κάτοχος i9-12900K δε νομίζω να βρίσκει κάτι αξιοσημείωτο για αναβάθμιση στον i9-13900K, εκτός αν τα χρήματα δεν του είναι πρόβλημα. Τιμολογιακά, επίσης δεν προσφέρει κάτι ως κίνητρο.

Intel core i9-13900K.
Ότι καλύτερο έχει αυτή τη στιγμή η Intel από επεξεργαστή.

AMD Ryzen Raphael.

Η κωδική ονομασία των Ryzen 7000. Από τα πρώτα μας άρθρα, προ πολλών μηνών, ήταν στηριγμένα στη νέα γενιά επεξεργαστών της AMD. Σίγουρα, περιμέναμε τη μέρα αυτή με ανυπομονησία και πραγματικά υπάρχει ενθουσιασμός στις τάξεις της AMD. Έχουμε σαφείς αναβαθμίσεις από το προηγούμενο τσιπ επεξεργαστών 5000 series. Όμως, για να μην είμαι άδικος, δεν είναι ο δρόμος μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα. Πρόσφατα, αναφέρθηκα αρκετά για τους λόγους που θεωρώ ότι η AMD, στρατηγικά, πηγαίνει σε καλύτερη κατεύθυνση σε σχέση με την αντίπαλο Intel, “Γιατί η Intel δεν θα ξαναφτάσει την AMD.“.

Το καλύτερο που έχει να επιδείξει σήμερα η AMD, από επεξεργαστές, είναι ο Ryzen 9 7950X. Στην ουσία για την ίδια την AMD είναι κάτι επαναστατικό και θα το δικαιολογήσουμε στην συνέχεια. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα λάθη, ως νέο προϊόν, ενώ δεν μπορώ να πω ότι τιμολογιακά με έχει ενθουσιάσει η ιδέα για τη μετάβαση σε έναν 7000 series.

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για τη σειρά, καθώς θα μιλήσουμε αποκλειστικά για τον 7950X, μπορείτε να συμβουλευτείτε ένα πρόσφατο άρθρο, “Από που να αποκτήσετε έναν AMD Ryzen 7000.“.

AMD Ryzen 9 7950X.

Όπως προείπαμε, η ναυαρχίδα των Ryzen 7000 series, δεν είναι άλλη από τον εκπληκτικό Ryzen 9 7950X. Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής, είναι τεράστια αναβάθμιση από τον προκάτοχό του R9 5950X. Έτσι ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ήδη υπάρχει αξία αναβάθμισης από ένα παλαιότερο σύστημα AMD, σε ένα νεότερο που φέρει έναν Raphael, πόσο μάλλον στον κορυφαίο της σειράς. Πρόκειται για έναν επεξεργαστή που φέρει βασική συχνότητα πυρήνα τα 4.5GHz και υπερχρονισμό στα ασύληπτα 5.7GHz. Ο αριθμός πυρήνων είναι 16 ενώ πραγματεύεται και 32 νήματα. Η βασική θερμική σχεδίαση βρίσκεται αρκετά υψηλά στα 170W, ενώ η αρχιτεκτονική είναι ότι καλύτερο υπάρχει στους desktop επεξεργαστές αυτή τη στιγμή στην αγορά, με μέγεθος 5nm.

Το socket είναι το AM5, δηλαδή εντελώς καινούργιο από τον προκάτοχο του, AM4. Η AMD, πρώτη φορά ενσωματώνει τα pins στον επεξεργαστή και μεταβαίνει στο LGA, με ονομασία LGA 1718. Το L3 Cache βρίσκεται στα 64MB, κάνοντας τον εξαιρετική επιλογή για games, ενώ φέρει και ενσωματωμένη κάρτα γραφικών RDNA 2.0. Τέλος, πραγματεύεται μόνο το DDR5, μη δίνοντας επιλογή παραμονής σε παλιότερα πρωτόκολα.

Απόδοση του Ryzen 9 7950X.

Ο R9 7950X και γενικά όλη η σειρά των Raphael, κυκλοφόρησαν στις 27 Σεπτεμβρίου 2022. Έτσι, μπορεί κανείς να εντοπίσει αρκετά σημεία αναφοράς, που δίνουν μια προσέγγιση απόδοσης του επεξεργαστή.

Σημεία αναφοράς Ryzen 9 7950X, cinebench R.23.
Στην απόδοση μονού και πολλαπλών πυρήνων, δείχνει να είναι ο βασιλιάς.

Όσον αφορά τις προσδοκίες που είχαμε, για τους νέους επεξεργαστές της AMD, καλύφθηκαν στο μέγιστο θεωρώ. Αυτό βέβαια, όσον αφορά την απόδοση, παρά τα κάποια παρατράγουδα που φαίνεται να υπάρχουν, τώρα στις αρχές. Ένα από αυτά είναι οι εντοπισμένες υψηλές θερμοκρασίες που δείχνουν να ανεβάζουν. Σίγουρα, οι μητρικές πλακέτες, ακόμα δεν είναι βελτιστοποιημένες για το νέο τσιπ της AMD. Έτσι, σε επόμενο ASEGA (AMD Generic Encapsulated Software Architecture), περιμένουμε να δούμε θεαματικές βελτιώσεις στον επεξεργαστή και ανώτερη απόδοση σαφώς.

Συμπεριφορά του Ryzen 9 7950X σε videogames.

Ένα ακόμα μέσο σύγκρισης, δεν είναι άλλο από το πως αποδίδει ο επεξεργαστής σε περιβάλλον gaming. Βέβαια όπως προείπαμε, δεν είναι ακόμα βελτιστοποιημένος ο επεξεργαστής και είναι νωρίς, αλλά δεν γίνεται να μείνει εκτός αγώνα.

AMD Ryzen 9 7950X game Benchmarks
Η απόδοση στα games, είναι εκπληκτική από τον Ryzen 9 7950X.

Αν και δεν ήταν ακόμα αναμενόμενο, ωστόσο δείχνει ο R9 7950X, έστω και οριακά να επικρατεί. Όπως και να έχει η απόδοση που προσφέρει είναι άνευ προηγουμένου, καθώς μεταφέρει στο πεδίο πλέον μια επιλογή που θα δυσκολέψει αρκετά την Intel, ώστε να την εκθρονίσει.

Τιμή του Ryzen 9 7950X.

Ο Ryzen 9 7950X, είναι αυτή τη στιγμή σε αρκετά υψηλό τιμολογιακό καθεστώς. Σίγουρα, αυτά που προσφέρει, ενδεχομένως να δικαιολογούν την αυξημένη του τιμή. Ωστόσο, δεν ξέρω αν θα τον θεωρούσα στη παρούσα φάση, VFM επιλογή. Αυτό όμως που ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος, είναι η συμβατότητα, μόνο με DDR5, αλλά και τα ακριβά chipsets μητρικών πλακετών.

Τα ενσωματωμένα γραφικά του R9 7950X.

Δεν θα σταθώ σε αυτό το πεδίο, ως κάτι θετικό τουλάχιστον. Έχουμε μια ενσωματωμένη iGPU, η οποία απλά κάνει τη δουλειά της, χωρίς κάτι το αξιομνημόνευτο.

Συμπεράσματα για τον Ryzen 9 7950X.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Αν είμαι ένας καταναλωτής, πελάτης ή οτιδήποτε άλλο ταιριάζει ως χαρακτηρισμό, της AMD, και θέλω να αναβαθμίσω το σύστημα μου στην ίδια εταιρεία, τότε υπάρχει αξία. Κοινώς η απόκλιση αποδόσεων, όσον αφορά της προηγούμενης γενιάς επεξεργαστές της AMD, είναι θεαματική και αξιοσημείωτη. Αντίθετα, η Intel δεν έχει αξία αναβάθμισης από έναν Alder Lake, σε έναν Raptor. Το αρνητικό εδώ, είναι ότι μας δεσμεύει να αποκτήσουμε DDR5, έχοντας επιπλέον κόστος, ανεξαρτήτως αν το επιθυμούμε ή όχι. Τα σημεία αναφοράς, αναμφισβήτητα είναι εκθαμβωτικά, όμως δεν μπορούμε να στηριχτούμε μόνο σε αυτά για την επιλογή μας.

AMD Ryzen 9 7950X.
Η ναυαρχίδα των Raphael επεξεργαστών.

Επίλογος και συμπεράσματα.

Στη πραγματικότητα, δεν θα μπορούσα να δώσω έναν ξεκάθαρο νικητή για αυτή την αναμέτρηση. Ο Intel i9-13900K έχει τα τεράστια οφέλη (και οικονομικά), καθώς πραγματεύεται τη DDR4 τεχνολογία, ενώ ο R9 7950X, το τεράστιο άλμα αποδόσεων σε σύγκριση με τη προηγούμενη γενιά επεξεργαστών της AMD. Θεωρώ την επιλογή, καθαρά υποκειμενική στη παρούσα φάση, εκτός αν δούμε θεαματικές διαφορές με μετεγενέστερες αναβαθμίσεις ή αλλάγες στο τιμολογιακό καθεστώς. Ωστόσο, αν θα έδινα ένα μόνο πόντο, θα τον έδινα υπέρ του Ryzen, καθώς ήρθε με κάτι νέο στην αγορά, ως τεχνολογία και αρχιτεκτονική και υπάρχει αξία μετάβασης από τον R9 5950X, στον 7950X.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Intel i9-13900K vs Ryzen 9 7950X. Μια πλήρης ανάλυση, για λίγους.” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδη builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση