Η AMD έρχεται με φόρα και διαλύει την Intel.

Σιγά σιγά έρχονται οι πρώτες μετρήσεις των νέων επεξεργαστών και από τα δύο στρατόπεδα. Τόσο από την Intel με τους Raptor Lake, αλλά και από την AMD, με τους Ryzen 7000. Πρόσφατα γράψαμε και για τις δύο εταιρείες, τι περιμένουμε, αλλά και τα τελευταία τους νέα. Οι Raptor Lake αναμένονται εξαιρετικοί και αποδοτικοί, αλλά από την άλλη, η AMD με τους 7000 series, έρχεται με φόρα. Η αρχιτεκτονική των 5nm της δίνει μεγάλο πλεονέκτημα και μένει να δούμε ποια από τις δύο θα επικρατήσει. “Διέρρευσε η 13η γενιά Intel Raptor Lake-S“, ένα πρόσφατο άρθρο που βρείτε αρκετές πληροφορίες για τους αναμενόμενους Raptor Lake.

Πότε αναμένονται οι Ryzen 7000 series.

Τόσο η AMD όσο και η Intel, αναμένεται να κυκλοφορήσουν τους νέους τους επεξεργαστές μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Ωστόσο, η AMD θέλει να επιστρέψει στη κορυφή της singlethreaded και multithreaded απόδοσης και να εκθρονίσει την Intel. Η αρχιτεκτονική των 5nm, που φέρει με τους Ryzen 7000, της δίνει αυτή τη δυνατότητα και μένει απλά να το επιτύχει. Μια πλήρης εικόνα, μετά τις ανακοινώσεις της Dr. Lisa Su και των συνεργατών της, μπορείτε να έχετε διαβάζοντας ένα από τα τελευταία άρθρα μου, “AMD Ryzen 7000 series. Η νέα εποχή, ξεκίνησε!

Οι AMD Ryzen 7000 θα εκθρονίσουν την Intel από τη κορυφή.
Η Dr Lisa Su ανακοινώνει τους νέους Ryzen 7000.

Η Intel φαίνεται να μένει αρκετά πίσω, καθώς διατηρεί την τεχνολογία των 10nm που είχαν και οι Alder Lake και απλώς ανεβάζει τον αριθμό των πυρήνων στους Raptor Lake.

Αρχικές τιμές των AMD Ryzen 7000.

Μέσα στη στρατηγική της AMD, υπάρχει και κάτι επιπλέον. Για να επισκιάσει την ανακοίνωση των Raptor Lake που θα γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου, ορίζει την ίδια ημερομηνία για τη κυκλοφορία των Ryzen 7000. Έτσι αναμένονται σύντομα κοντά μας οι νέοι επεξεργαστές της AMD και στο εγγύς μέλλον ακόμα ένας 5000X3D, όπως ανακοινώθηκε επίσης. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα “5600X3D, 5900X3D και 5950X3D. Επιβεβαιώνονται οι φήμες!

Η διάρρευση των πρώτων τιμών AMD Ryzen 7000 series.

  • Ryzen 9 7950X, 699 Euro
  • Ryzen 9 7900X, 549 Euro
  • Ryzen 7 7700X, 399 Euro
  • Ryzen 5 7600X, 299 Euro

Οι τιμές φαίνονται λίγο καλύτερες σε σχέση με τις αρχικές των Ryzen 5000 series, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια επιλογή για φθηνά builds. Έτσι ένας μεγάλος αριθμός καταναλωτών βγαίνει έξω από το παιχνίδι. Επίσης, δεν κυκλοφορεί επεξεργαστής 7000 με τη δυνατότητα 3D-V Cache, αλλά η εταιρεία δεσμεύτηκε ότι θα αναπτύξει κάποιον μελλοντικά.

Σύγκριση τιμών με τους Intel επεξεργαστές.

Οι Raptor Lake, δεν έχουν ακόμα κυκλοφορήσει, ούτε έχουν ανακοινωθεί οι νέες τιμές των 13ης γενιάς CPUs της Intel. Έτσι οι σύγκριση θα γίνει με τις αρχικές της προηγούμενης γενιάς.

  • Core i9-12900K, 599 Euro
  • Core i7-12700K, 419 Euro
  • Core i5-12600K, 299 Euro
  • Core i5-12400, 192 Euro
  • Core i3-12300, 143 Euro
  • Core i3-12100, 129 Euro

Στην ουσία τεχνολογικά η Intel δεν φέρνει κάτι καινούργιο, το μόνο που επιδιώκει είναι η αύξηση των πυρήνων και λόγω αυτού αναμένουμε μια αύξηση τιμών σε σχέση με αυτών της 12ης γενιάς.

Απόδοση των AMD Ryzen 7000 series.

Αν και αναφερθήκαμε σε προηγούμενα άρθρα, επανερχόμαστε με τις επίσημες μετρήσεις της AMD. Η Intel από την άλλη τηρεί σιγή ιχθύος, αλλά μπορούν να υπολογιστούν οι αποδόσεις, βάση των χαρακτηριστικών των CPUs. Η AMD προσφέρει με τους νέους επεξεργαστές στους creators, έως και 50% αυξημένη απόδοση σε σχέση με τους AMD 5000. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η εταιρεία και παρουσίασε ως επίσημη μέτρηση.

Απόδοση των Ryzen 7000 series.
Αφήνουν πολύ πίσω σε απόδοση τους Ryzen 5000, οι νέοι επεξεργαστές της AMD.

Στη κόντρα με τους Intel 12ης γενιάς (αυτοί είναι γνωστοί προς το παρόν), έχουμε διαφορά σε απόδοση έως 31% και ενώ δεν αναμένουμε τεράστια διαφορά με τους Raptor Lake, υποστηρίζεται ότι θα ποδοπατήσουν και αυτούς.

Οι 12ης γενιάς Alder Lake μένουν πίσω σε απόδοση, όπως υποστηρίζεται ότι θα συμβεί και με τους Raptor Lake.

Πως αποδεικνύεται η υπεροχή έναντι στους Raptor Lake.

Οι Ryzen 7000 διαθέτουν περισσότερη κρυφή μνήμη L2 και υψηλότερες ταχύτητες ρολογιού, επομένως δεν είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι μπορούν να είναι ταχύτεροι από τον 12900K. Δεν μιλάμε καν για το V-Cache, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο την απόδοση παιχνιδιών των Ryzen 7000, όταν αυτά τα τσιπς κυκλοφορήσουν κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο.

Εναντίον του i9-12900K λοιπόν, η AMD νικάει τόσο σε φόρτο εργασίας με ένα και σε πολλαπλά νήματα, αν και το προβάδισμα στην απόδοση σε singlethreaded είναι αρκετά μικρό. Αυτό αφήνει την Intel σε δύσκολη θέση και υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα ούτε οι Raptor Lake να νικάνε την AMD σε απόδοση μονού, πολλαπλών νημάτων ή gaming.

Οι καλύτεροι επεξεργαστές Raptor Lake μπορεί να έχουν οκτώ περισσότερους E-cores από τους κορυφαίους Alder Lake, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα μεγάλη διαφορά απόδοσης. Η AnandTech δοκίμασε πώς θα ήταν αν ο Core i9-12900K δεν είχε καθόλου E-cores και διαπίστωσε ότι οι οκτώ E-cores του Alder Lake βελτιώνουν την απόδοση από 5% έως 25% ανάλογα με το είδος εργασίας. Αυτό ουσιαστικά βοηθάει μόνο για φόρτους εργασίας πολλαπλών νημάτων και όχι μονού. Άρα δεν θα δούμε μεγάλες διαφορές σε singlethread απόδοση.

Οι καινούργιες Motherboards για Ryzen 7000.

Μαζί με τους νέους επεξεργαστές της AMD, Ryzen 7000 series, αναμένονται επίσης και καινούργιες μητρικές κάρτες. Όπως λοιπόν ανακοινώθηκε, για να υποστηριχθεί πλέον το AM5 socket, αναπτύχθηκαν νέα chipsets μητρικών.

Το chipset X670E είναι για σκληροπυρηνικούς overclockers, το X670 είναι για τους τυπικούς χρήστες υψηλών προδιαγραφών και το B650 είναι για χρήστες κατώτερου έως μεσαίου επιπέδου.

Αναμένουμε λοιπόν να δούμε ισχυρότερες μητρικές κάρτες. Άλλωστε όπως αναφέραμε σε προηγούμενα άρθρα, οι Ryzen 7000 πραγματεύονται μόνο την τεχνολογία DDR5. Οι μητρικές πλακέτες λοιπόν, θα κυκλοφορήσουν με δυνατότερα VRms και ανεπτυγμένες προδιαγραφές.

Οι καινούργιες Motherboards για Ryzen 7000.
Το νέο Socket των Ryzen 7000, AM5.

Επίλογος. Η επικράτηση της AMD, σε όλα τα επίπεδα.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, η AMD, παίρνει τα ηνία όσον αφορά τους επεξεργαστές. Αυτό θα συνέβαινε κάποια στιγμή, καθώς οι τεχνολογίες που αναπτύσσει ξεπερνούν την Intel. Παρατηρούμε πως η Intel διατηρεί τις υπάρχουσες αρχιτεκτονικές της, απλά αυξάνοντας τον αριθμό πυρήνων και συνάμα την ενεργειακή απαίτηση. Ίσως σε αυτή τη περίπτωση διατηρήσει τη ψαλίδα λίγο ανοιχτή, αλλά στο συνέχεια θα αυξηθεί κατά κόρον η διαφορά των δύο εταιρειών, με το ζύγι να γέρνει καθαρά προς τους “κόκκινους”.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Η AMD έρχεται με φόρα και διαλύει την Intel.” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση