Οι συζητήσεις γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά οι ειδήσεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη LaMDA της Google έχουν φουντώσει για τα καλά. Ένας μηχανικός ισχυρίστηκε ότι το ρομπότ είχε συνείδηση, ακόμα και ψυχή και κάποια γνωστά ερωτήματα αναδύθηκαν ξανά στην επιφάνεια. Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να είναι αλήθεια και τι επιπτώσεις θα είχε στην σημερινή εποχή; Ειδικά τώρα που το ChatGPT λαμβάνει ευρείας αποδοχής και αναγνώρισης, ένας λόγος παραπάνω η Google να επενδύσει στη LaMDA περισσότερα. Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη όπως η LaMDA να έχει πραγματικά συναίσθηση ή αυτογνωσία, και αν ναι, πώς μπορείτε να το καταλάβετε;

Τι είναι το LaMDA;

Το LaMDA, συντομογραφία του Language Model for Dialogue Applications, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2021 στο συνέδριο προγραμματιστών της Google. Το προηγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης υποτίθεται ότι θα βοηθήσει στη δημιουργία άλλων, μικρότερων chatbots. Όταν η Google το παρουσίασε για πρώτη φορά, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να το ενσωματώσει στα πάντα, βοηθώντας υπηρεσίες όπως το Google Assistant και το Search να μοιάζουν πιο ανθρώπινες ή τουλάχιστον φυσικές.

Όταν ο μηχανικός της Google, Blake Lemoine μίλησε με το LaMDA για να δει αν χρησιμοποιεί ρητορική μίσους. Ο Lemoine ισχυρίστηκε ότι η LaMDA είχε αισθήσεις και αν δεν ήξερε ότι ήταν ρομπότ, θα νόμιζε ότι ήταν ένα οκτάχρονο παιδί.

Μετά τις συνομιλίες του με το LaMDA, ο Lemoine προσπάθησε να αποδείξει ότι είχε συνείδηση και να υπερασπιστεί αυτά που πίστευε ότι ήταν στα νόμιμα δικαιώματά του. Σε απάντηση, η Google έθεσε τον Lemoine σε διοικητική άδεια με αποδοχές για παραβίαση των συμφωνιών εμπιστευτικότητας.

Διαβάστε επίσης: MSI Secure Boot: Ερευνητής βρήκε ότι η ασφαλής εκκίνηση των Windows 11 στις μητρικές της MSI, είναι “σπασμένη”.

Τελικά αισθάνεται η τεχνητή νοημοσύνη του LaMDA;

Λοιπόν, είναι το LaMDA πραγματικά ενσυναίσθητο και μπορεί να αλλεπιδρά όπως ο άνθρωπος; Οι περισσότεροι ειδικοί που έχουν ασχοληθεί με το θέμα είναι επιφυλακτικοί. Το LaMDA είναι μια εξαιρετικά προηγμένη πλατφόρμα συνομιλίας τεχνητής νοημοσύνης που αναλύει τρισεκατομμύρια λέξεις από το διαδίκτυο, οπότε είναι ικανό να ακούγεται σαν πραγματικό πρόσωπο.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια από τις τεχνητές νοημοσύνες της Google ξεγελά τους ανθρώπους ώστε να νομίζουν ότι είναι άνθρωπος. Το 2018, η Google παρουσίασε την Τεχνητή Νοημοσύνη Duplex καλώντας ένα εστιατόριο για να κάνει κράτηση τραπεζιού. Σε κανένα σημείο ο υπάλληλος στην άλλη άκρη δεν έδειξε να αμφιβάλλει ότι μιλούσε σε άνθρωπο.

Η συναίσθηση είναι δύσκολο να οριστεί, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι αμφιβάλλουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, το σημαντικό ερώτημα δεν είναι αν το LaMDA έχει πραγματικά συναίσθηση, αλλά τι διαφορά έχει στη τελική, αν μπορεί να ξεγελάσει τους ανθρώπους ώστε να νομίζουν ότι έχει;

Πιθανές νομικές επιπτώσεις του LaMDA.

Η κατάσταση της LaMDA εγείρει πολλά νομικά και ηθικά ζητήματα. Πρώτον, κάποιοι μπορεί να αναρωτηθούν αν η Google είχε δίκιο να θέσει τον Lemoine σε άδεια επειδή μίλησε γι’ αυτό.

Σύμφωνα με το άρθρο 740 του εργατικού νόμου της Νέας Υόρκης, η προστασία των πληροφοριοδοτών προστατεύει τους εργαζόμενους από τέτοιες συνέπειες, εάν πιστεύουν ότι οι πρακτικές του εργοδότη τους παραβιάζουν το νόμο ή ενέχουν σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Η υποτιθέμενη ευαισθησία της LaMDA δεν πληροί ακριβώς αυτή τη νομική απαίτηση, αλλά θα έπρεπε;

Η παροχή δικαιωμάτων στην τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα δύσκολο θέμα. Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργεί πράγματα και να φαίνεται ανθρώπινη, μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποιες περίπλοκες καταστάσεις εάν αυτές οι μηχανές έχουν νομική προστασία. Τα νομικά δικαιώματα λειτουργούν γύρω από ανταμοιβές και τιμωρίες που δεν επηρεάζουν την AI, περιπλέκοντας τη δικαιοσύνη.

Εάν ένα αυτοκινούμενο αυτοκίνητο χτυπήσει έναν πεζό, είναι η τεχνητή νοημοσύνη ένοχη εάν ο νόμος την αντιμετωπίζει ως άνθρωπο; Και αν ναι, δεν απονέμεται αυστηρά δικαιοσύνη στο θύμα, αφού τεχνικά δεν μπορείτε να τιμωρήσετε την AI με τον ίδιο τρόπο που θα τιμωρούσατε έναν άνθρωπο.

Ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει με το LaMDA και παρόμοια chatbots τεχνητής νοημοσύνης είναι η ασφάλειά τους. Εάν αυτά τα ρομπότ φαίνονται πειστικά αληθινά, οι άνθρωποι μπορεί να τα εμπιστεύονται περισσότερο και να είναι πρόθυμοι να τους δώσουν πιο ευαίσθητες πληροφορίες. Αυτό ανοίγει την πόρτα σε ένα σωρό προβλήματα ιδιωτικότητας και ασφάλειας, αν αυτή η τεχνολογία πέσει σε λάθος χέρια.

Διαβάστε επίσης: Η Microsoft σκέφτεται να επενδύσει 30 δις δολάρια στον κατασκευαστή του ChatGPT.

Η τεχνητή νοημοσύνη εισάγει περίπλοκα ηθικά ζητήματα.

Οι τεχνητές νοημοσύνες όπως το LaMDA γίνονται όλο και πιο εξελιγμένες και αληθοφανείς. Καθώς αυτή η τάση αυξάνεται, οι εταιρείες και οι νομοθέτες θα πρέπει να επανεκτιμήσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την τεχνητή νοημοσύνη και τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι αποφάσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια.

Όπως έχει η κατάσταση, η τεχνητή νοημοσύνη LaMDA της Google μπορεί να μην έχει αισθήσεις, αλλά είναι αρκετά καλή ώστε να ξεγελά τους ανθρώπους ώστε να νομίζουν ότι έχει, γεγονός που θα πρέπει να σημάνει συναγερμό.

Επίλογος και συμπεράσματα.

Η τεχνητή νοημοσύνη ολένα και εισβάλει σε κάθε είδος βιομηχανία στον πλανήτη. Εκτός από το γεγονός ότι θα αντικαταστήσει τον άνθρωπινο παράγοντα σε πολλές περιπτώσεις και τον ίδιο τον άνθρωπο ως φυσική παρουσία, έχει και άλλες προεκτάσεις. Εσείς πιστεύετε ότι θα μπορέσει η τεχνητή νοημοσύνη να αισθάνεται ή τουλάχιστον να υποκρίνεται σε βαθμό που να μην μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τη διαφορά; Σίγουρα έχουμε να δούμε τεράστια άλματα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και εφόσον το ChatGPT, αρχίζει και κερδίζει έδαφος σημαντικό στον ανταγωνισμό με την Microsoft να δείχνει έντονο ενδιαφέρον, αυξάνεται τόσο ο ανταγωνισμός που θα υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις στις εκφάνσεις του AI.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Google LaMDA: Μια τεχνητή νοημοσύνη που “αισθάνεται”.” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση