Nvidia RTX 4060 Ti

Οι επιδόσεις της επερχόμενης, αλλά ανεπιβεβαίωτης για την ώρα, NVIDIA GeForce RTX 4060 Ti έρχονται και πάλι στο προσκήνιο. Ένας διακεκριμένος διαρροέας GPU υποστήριξε ότι η επερχόμενη κάρτα γραφικών αρχιτεκτονικής Ada Lovelace θα έχει επιδόσεις σε παρόμοιο επίπεδο με την υπάρχουσα αρχιτεκτονική Ampere RTX 3070. Βλέπουμε επίσης αναφορές ότι η RTX 4060 Ti θα φτάσει στη λιανική με τιμή MSRP 499 δολάρια στις ΗΠΑ. Έτσι, φαίνεται, πως όταν φτάσει η νέα RTX 4060 Ti, οι καταναλωτές θα μπορούν να αποκτήσουν μια GPU επόμενης γενιάς με επιδόσεις RTX 3070 σε τιμές RTX 3070.

Τι νέο φέρνει η RTX 4060 Ti;

Η GeForce RTX 4060 Ti διέρρευσε πως θα φέρει ένα ευχάριστα χαμηλό TDP. Στα 160W, θα είναι 20% χαμηλότερο από την RTX 3060 Ti της προηγούμενης γενιάς. Φυσικά, η κάρτα γραφικών νέας γενιάς, ως μέλος της σειράς RTX 40, αναμένεται να βελτιώσει τις επιδόσεις της προκατόχου της παρά τις χαμηλότερες απαιτήσεις ισχύος (και το στενότερο δίαυλο μνήμης).

Διαρροές για την RTX 4060 Ti.

Ο Kopite7kimi του Twitter, μια πηγή με καλό ιστορικό σε αυτού του είδους τις πληροφορίες πριν από την κυκλοφορία μιας GPU, απάντησε σε ερωτήσεις απόδοσης. Σε απάντηση σε ένα ερώτημα σχετικά με τις επιδόσεις της RTX 4060 Ti, ο Twitterer απάντησε απλά “= RTX 3070”. Αυτό είναι το επίπεδο αύξησης της απόδοσης της γενιάς που περιμέναμε να δούμε από τη νέα RTX 4060, όχι από την έκδοση Ti, οπότε αυτή η εξίσωση είναι μάλλον απογοητευτική, όπως λογικά είναι και για όλους τους PC gamers, τους DIYers και τους ενθουσιώδεις χρήστες εκεί έξω.

Αρχιτεκτονική της RTX 4060 Ti.
Αρχιτεκτονική Nvidia Ada Lovelace.

Ας ελπίζουμε ότι οι πληροφορίες του Kopite7kimi είναι κατά κάποιο τρόπο εσφαλμένες ή λανθασμένες. Με τη σειρά RTX 40, η NVIDIA μπορεί να διαφημίζει τα πλεονεκτήματα τεχνολογιών όπως το DLSS 3 και το Frame Generation, αλλά είναι πιθανό να αντιμετωπίσει αντιδράσεις (και πάλι) αν η RTX 4060 Ti τελικά αποτελέσει μια τόσο μικρή αναβάθμιση.

Τιμή της GeForce RTX 4060 Ti.

Περνώντας στο ζήτημα που καίει, της τιμής, κινεζικές ιστοσελίδες τεχνολογικών ειδήσεων όπως η MyDrivers αναφέρουν ότι η NVIDIA πρόκειται να κυκλοφορήσει την RTX 4060 Ti στα 499 δολάρια ΗΠΑ. Πρόκειται για μια απλή αύξηση 100 δολαρίων από την τιμή εκκίνησης του άμεσου προκατόχου της. Στην πραγματικότητα, είναι η ίδια με την τιμή εκκίνησης της RTX 3070 Founders Edition. Φυσικά, υπήρχαν πολλά προβλήματα με την απόκτηση καρτών NVIDIA RTX 30 σε τιμές κοντά στη λιανική λόγω παραγόντων όπως η πανδημία και η μανία με την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Έχουμε αναλύσει τους παράγοντες αυτούς σε προηγούμενα άρθρα, αλλά στο τελευταίο κάνουμε μια πρόβλεψη, το πότε θα επιστρέψει η αγορά στην κανονικότητα, “Πότε θα μειωθούν οι τιμές στις κάρτες γραφικών, επεξεργαστές και στα προϊόντα τεχνολογίας;“.

Ακόμα και σήμερα, η απόκτηση GPU Ampere σε τιμές MSRP ή καλύτερες μπορεί να είναι μια πρόκληση, ανάλογα με την κατηγορία επιδόσεων για την οποία ενδιαφέρεστε. Οι αγοραστές χαμηλότερου προϋπολογισμού επηρεάζονται σε τεράστιο βαθμό, καθώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά κάτι διαθέσιμο για να αποκτήσει κανείς σε προσιτή τιμή.

Διαβάστε επίσης: Google LaMDA: Μια τεχνητή νοημοσύνη που “αισθάνεται”.

Τεχνικά χαρακτηριστικά της GeForce RTX 4060 Ti.

Σύμφωνα με αναφορές, η RTX 4060 Ti θα χρησιμοποιεί την GPU AD-106, με 4352 πυρήνες CUDA, εξοπλισμένη με μνήμη GDDR6 8GB 18Gbps και το πλάτος της διεπαφής μνήμης αναμένεται να είναι 128bit. Η κρυφή μνήμη L2 της GPU αυξάνεται στα 32MB και η κατανάλωση ενέργειας της κάρτας γραφικών θα είναι μόλις 160W.

Επίσης, η πλακέτα PCB της RTX 4060 Ti μπορεί να είναι μικρότερη και να βασίζεται στο σχεδιασμό της PG190. Αυτή η πλακέτα PCB εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον σύνδεσμο PCIe Gen5 “12VHPWR”, οπότε φαίνεται ότι η NVIDIA θέλει να τυποποιήσει τον νέο σύνδεσμο σε ολόκληρη την οικογένειά της.

Επίλογος και συμπεράσματα.

Από ότι φαίνεται η Nvidia είναι η πρώτη που κάνει τη στροφή σε μια κάρτα γραφικών που θα προσελκύσει τους πιο απλούς καταναλωτές. Από τις ήδη υπάρχουσες διαρροές, δεν μπορεί να πει κανείς ότι ενθουσιάζετε από τις αναβαθμίσεις που θα φέρει η νέα κάρτα γραφικών της Nvidia. Όμως αναμφισβήτητα, θα συναντήσουμε χαμηλή ενεργειακή σχεδίαση, που το θεωρώ σημαντικό στη παρούσα φάση, ενώ αν διατηρηθεί η MSRP, μπορεί να πει κανείς ότι είναι μια συμφέρουσα αγορά και λύση. Μένει να δούμε αν οι διαρροές για τα χαρακτηριστικά της RTX 4060 Ti, τελικά επιβεβαιωθούν και θα επανέλθουμε για σημεία αναφοράς και συγκρίσεις.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “GeForce RTX 4060 Ti: Θα μπορεί να συγκριθεί με την 3070 και θα κοστίζει μόλις 499$.” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση