Πως να κατασκευάσετε ένα UTP καλώδιο

Μια από τις πιο απλές κατασκευές, που πλέον μπορεί να χρειαστεί οπουδήποτε, είναι η κατασκευή ενός καλωδίου δικτύου UTP. Πόσες φορές το έχουμε χρειαστεί και αναγκαστήκαμε να αγοράσουμε ένα εργοστασιακού τύπου, από κατάστημα. Στο σημερινό άρθρο, θα αναφερθούμε στο πως να κατασκευάσετε ένα καλώδιο δικτύου για κάθε χρήση.

Γίνε ο ήρωας του σπιτιού ή του γραφείου.

Χάλασε το καλώδιο δικτύου στη δουλειά σας ή στο σπίτι; Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ελάχιστα εργαλεία για την επιδιόρθωση του. Το πρώτο που θα χρειαστείτε λοιπόν, είναι μια πρέσα ακροδεκτών και στη συνέχεια τους ίδιους τους ακροδέκτες. Έτσι η διαδικασία κατασκευής ενός καλωδίου UTP, είναι πλέον εφικτή από οποιονδήποτε. Βέβαια πρέπει να γνωρίζουμε και τη διάταξη των καλωδίων. Κάθε καλώδιο Ethernet έχει στα άκρα του ακροδέκτες τύπου RJ45. Ο κάθε ακροδέκτης έχει 8 επαφές, ενώ στη πραγματικότητα είναι διπλάσιος από αυτόν του τηλεφώνου (RJ11). Μπορούμε να προμηθευτούμε τέτοιους ακροδέκτες από πολλά καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.

κατασκευή καλωδίου δικτύου. Τι θα χρειαστώ;
Μπορούμε εύκολα να βρούμε ακροδέκτες RJ45.

Τα βύσματα αυτά είναι μιας χρήσης. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αφαιρέσουμε τον ακροδέκτη από ένα καλώδιο και να το χρησιμοποιήσουμε σε ένα άλλο. Συνήθως θα τους βρούμε σε συσκευασία των 50 ή των 100 τεμαχίων.

Χρήση του RJ45.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια ευρεία γκάμα περιπτώσεων.

Μια εξαιρετική πηγή για να προμηθευτούμε ακροδέκτες RJ45, είναι ο Amazon.de

Τι να επιλέξετε αν φτιάχνετε συχνά καλώδια δικτύου.

Αν είστε από αυτούς που κατασκευάζουν συχνά τέτοιου είδους καλώδια, τότε η καλύτερη και πιο ενδεδειγμένη λύση είναι, να προμηθευτείτε μια συλλογή εργαλείων γι’αυτό το λόγο. Αυτή περιλαμβάνει συνήθως τη πρέσα, απογυμνωτή καλωδίου, ακόμη και συσκευή ελέγχου για να βεβαιωθούμε ότι το καλώδιο που κατασκευάσαμε είναι λειτουργικό.

Πως να κατασκευάσετε καλώδιο δικτύου.
Μια θήκη εργαλείων είναι η καλύτερη επιλογή για τους επίδοξους τεχνίτες.

Μπορείτε να αποκτήσετε τη παραπάνω θήκη εργαλείων για Ethernet καλώδια στο Amazon.de

Πόσο σημαντική είναι η σειρά όταν κατασκευάζουμε ένα καλώδιο δικτύου;

Κάθε Ethernet έχει στο εσωτερικό του 8 καλώδια, τα οποία είναι χωρισμένα σε τέσσερα συνεστραμμένα ζεύγη. Με απλά λόγια, τα καλώδια είναι ανά δύο σε πλέξη.

Τα ζεύγη αυτά είναι κωδικοποιημένα με χρώματα: πορτοκαλί, πράσινο, μπλέ, καφέ. Το κάθε χρώμα έχει μια παραλλαγή με λευκό: λευκό-πορτοκαλί, λευκό-μπλε κ.ο.κ.

Το UTP σημαίνει “Unshielded Twisted Pair” (μη-θωρακισμένο συνεστραμμένο ζεύγος). Υπάρχουν και άλλοι τύποι καλωδίων UTP, όπως SFTP (Shielded and Foiled Twisted Pair) αλλά και κατηγορίες, όπως Cat5e, Cat6 κτλ.

Τα καλώδια στο εσωτερικό τους, είναι πανομοιότυπα. Η μόνη διαφορά τους βρίσκεται στον εξωτερικό χρωματισμό, όπως προείπαμε, για να ξεχωρίζουν τα ζεύγη.\

Η συστροφή των καλωδίων μεταξύ τους διαφέρει και είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειώνονται οι παρεμβολές.

Κανονικά αν βάλουμε στα άκρα τα ίδια χρώματα τότε το καλώδιο θα λειτουργήσει κανονικά. Όμως για να εκμεταλευτούμε τις ιδιότητες της περιστροφής, τότε ακολουθουμε δύο ισάξιους τρόπους.

Ποιες είναι οι διατάξεις για να κατασκευάσουμε ένα καλώδιο δικτύου;

Οι διατάξεις είναι δύο, οι οποίες αποδοτικά μας προσφέρουν τα ίδια αποτελέσματα. Πρόκειται για τις διατάξεις EIA 568A και EIA 568B. Στην Ελλάδα συνήθως χρησιμοποιούμε τη διάταξη EIA 568B.

Διάταξη EIA 568A και EIA 568B.
Οι διαφορετικές διατάξεις καλωδίων, σε Straight και Crossover.

Υπάρχουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες χρήσεις, που απαιτούν ένα
καλώδιο Crossover. Αυτό σημαίνει πως η μία πλευρά του καλωδίου
θα έχει διάταξη 568Α και η άλλη πλευρά του καλωδίου θα έχει διάταξη 568Β.

Η πιο διαδεδομένη χρήση ενός καλωδίου crossover Ethernet είναι αν
θέλουμε να συνδέσουμε δύο υπολογιστές μεταξύ τους.

Γενικά το crossover Ethernet μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση
οποιονδήποτε ομοειδών συσκευών μεταξύ τους, όπως πχ δύο switches. Το
straight through Ethernet συνδέει διαφορετικές συσκευές, όπως τον υπολογιστή
με το router.

Κατασκευή καλωδίου UTP βήμα-βήμα.

  1. Πρώτο βήμα είναι να αφαιρέσουμε το περίβλημα, ξεγυμνώνοντας το καλώδιο με ένα εργαλείο όπως είναι ο απογυμνωτής ή ένα κοφτάκι.
  2. Έτσι θα έχουμε στα χέρια μας μόνο τα εσωτερικά συνεστραμμένα ζεύγη.
  3. Στη συνέχεια τα ξετιλύγουμε και αυτά και τα κόβουμε ώστε οι κορυφές τους να είναι ισοϋψείς.

Κατασκευή καλωδίου UTP βήμα-βήμα.
Το εσωτερικό του καλωδίου, εφόσον αφαιρέσουμε το περίβλημα του.
  1. Τώρα είμαστε σε θέση να τοποθετήσουμε τα καλώδια στον ακροδέκτη, με τη σειρά που αναφέραμε.
  2. Απλά τοποθετούμε το βύσμα στην αντίστοιχη θέση της πρέσας καλωδίων. (RJ45). Πιέζουμε ελαφρά και πλέον το καλώδιο είναι έτοιμο για χρήση.
Διαδικασία κατασκευής καλωδίου ethernet.
Όλα τα βήματα για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του καλωδίου.
  1. Δεν ξεχνάμε να εφαρμόσουμε την ίδια διάταξη και στις δύο πλευρές, (εκτός αν θέλουμε Crossover) και να ελέγξουμε για τυχόν αστοχίες.

Επίλογος.

Γενικά η κατασκευή ενός UTP καλωδίου Ethernet, δεν απαιτεί πάρα πολλές γνώσεις, αλλά τα κατάλληλα εργαλεία. Σίγουρα στην αρχή ίσως δυσκολευτείτε, αλλά στη συνέχεια θα γίνει μια εύκολη υπόθεση. Είτε θέλετε να ακολουθήσετε το τομέα του τεχνικού δικτύων, είτε απλά θέλετε να έχετε έτοιμα τα εργαλεία για μια βλάβη, είναι ο καλύτερος τρόπος να εξασκηθείτε.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Πως να κατασκευάσετε καλώδιο δικτύου.” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση