[Επιλύθηκε] Πώς να διορθώσετε την πράσινη οθόνη στον υπολογιστή.

Μετά από ένα σωρό προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε στον υπολογιστή σας, έφτασε η ώρα να επιλύσουμε ακόμα ένα, όχι τόσο διαδεδομένο όσο τα άλλα. Το PCsolution316, στο παρελθόν αντιμετώπισε τη μαύρη οθόνη στον υπολογιστή αλλά και τη γνωστή και τρομερή σε όλους, BSOD. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα, “[Επιλύθηκε]. Ο υπολογιστής δεν ανοίγει. Πλήρης οδηγός.” και Μπλε οθόνη σε υπολογιστή με Windows 10/11. Πως επιλύεται;. Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στην επίλυση που αφορά τη πράσινη οθόνη στον υπολογιστή, γνωστή και ως GSOD (Green screen of death).

Τι είναι η πράσινη οθόνη στον υπολογιστή;

Ουσιαστικά είναι ένα κρίσιμο σφάλμα το οποίο προκαλεί βλάβη στα κύρια στοιχεία του συστήματος μας. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα σφάλματα δημιουργούνται από το λογισμικό ή το hardware όπως είχαμε αναφέρει, σε αυτή τη περίπτωση οφείλονται σε κάτι λιγάκι διαφορετικό.

Όταν εμφανιστεί η GSOD στον υπολογιστή, θα δούμε στην οθόνη μας μια πράσινη οθόνη, η οποία θα παραπέμπει σε έναν κωδικό σφάλματος. Σίγουρα ο κάθε κωδικός αναφέρεται σε κάτι διαφορετικό και αν ανατρέξουμε για βοήθεια, θα μας δοθούν περισσότερες πληροφορίες.

Τι είναι η πράσινη οθόνη στον υπολογιστή;
Κάθε κωδικός σφάλματος παραπέμπει σε συγκεκριμένες πληροφορίες.

Που οφείλεται η GSOD;

Η πράσινη οθόνη στον υπολογιστή οφείλεται σε κάτι διαφορετικό όπως προείπαμε, με κύριο λόγο εμφάνισης τα προγράμματα οδήγησης των συσκευών. Συνήθως θα τα έχουμε ακούσει ως drivers. Όπως και να έχει είναι πρόβλημα υλικού και λογισμικού ταυτόχρονα. Το καλό είναι ότι γενικά είναι ένα σφάλμα που επιλύεται με εύκολο και απλό τρόπο.

Τι να κάνετε για να επιλύσετε τη πράσινη οθόνη στον υπολογιστή.

  1. Αφαιρέστε όλα τα περιφερειακά του υπολογιστή, όπως ποντίκι, πληκτρολόγιο, κάμερες ακουστικά ακόμα και αυτά που συνδέονται στις εσωτερικές θύρες USB πάνω στη μητρική κάρτα.
  2. Επανεκκινήστε το σύστημα, επανασυνδέοντας μια προς μια τις συσκευές, μέχρι να συμβεί πάλι το GSOD.
  3. Αντικαθιστούμε τώρα τη προβληματική συσκευή με μια νέα ή την επιδιορθώνουμε αν μπορούμε.

Ακουλουθήσατε τα παραπάνω αλλά το πρόβλημα παραμένει.

Καμιά φορά, όπως και στη δική μου περίπτωση, το πρόβλημα εμφανίζεται τυχαία χρονικά και χωρίς να είναι εμφανής ποια συσκευή το προκαλεί.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε outdated drivers, δηλαδή έχουν κυκλοφορήσει αναβαθμίσεις για το περιφερειακό ή τη συσκευή μας και πρέπει να τις εγκαταστήσουμε. Ενδέχεται δε, οι αναβαθμίσεις αυτές να αφορούν τα Windows ή το λειτουργικό σύστημα που διαθέτουμε και όχι κάποια συγκεκριμένη συσκευή. Τα προβλήματα αστάθειας επιλύονται, απλά εγκαθιστώντας τις τελευταίες ενημερώσεις του λειτουργικού μας συστήματος.

Τι να κάνετε για να επιλύσετε τη πράσινη οθόνη στον υπολογιστή.
Η αναβάθμιση του λειτουργικού μας συστήματος επιλύει πολλές φορές τα προβλήματα στον υπολογιστή μας.

Επόμενο βήμα επίλυσης του προβλήματος.

Στη συνέχεια, εφόσον έχουμε προβεί στις παραπάνω ενέργειες και δεν επιλύεται το πρόβλημα μας, τότε είναι η ώρα να κάνουμε μόνοι μας τη δουλειά. Μεταβαίνουμε στη διαχείριση συσκευών ή αλλίως device manager, και από εκεί μια προς μια συσκευή την επιλέγουμε για να αναβαθμίσει το πρόγραμμα οδήγησης της.

Συνήθως το Windows update, μας προσφέρει τους τελευταίους drivers για τις συσκευές που έχουμε συνδεδεμένες στο σύστημα μας και η κίνηση αυτή ίσως να μην επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Τι να κάνετε για να επιλύσετε τη πράσινη οθόνη στον υπολογιστή.
Επιλέγουμε να αναβαθμίσουμε το πρόγραμμα οδήγησης συσκευών, χειροκίνητα.

Ο κυριότερος ένοχος για τη πράσινη οθόνη στον υπολογιστή.

Μπορεί οι περισσότεροι να εστιάζουν στα περιφερειακά και τα λοιπά όσον αφορά το πρόβλημα της πράσινης οθόνης στον υπολογιστή. Όμως ο κύριος ένοχος στο πρόβλημα είναι και παραμένει η κάρτα γραφικών. Έτσι όταν αντιμετωπίζουμε ένα τέτοιο πρόβλημα, όπως η GSOD, τότε καλό είναι να ελέγξουμε το πρόγραμμα οδήγησης τη κάρτας γραφικών μας, είτε μέσα από το AMD software είτε από το Nvidia Experience.

Ο κυριότερος ένοχος για τη πράσινη οθόνη στον υπολογιστή.
Ελέγχουμε για προγράμματα οδήγησης της κάρτας γραφικών που είναι ο κυριότερος λόγος για τη GSOD.

Θερμοκρασία και GSOD.

Ένας άλλος λόγος που δημιουργούνται προβλήματα στον υπολογιστή μας και κατ επέκταση η πράσινη οθόνη, είναι η θερμοκρασία του υλικού. Έτσι μπορούμε να κατεβάσουμε ένα δωρεάν πρόγραμμα το HWMonitor, το οποίο θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε προβλήματα θερμοκρασιών και φυσικά να τα επιλύσουμε άμεσα.

Η θερμοκρασία είναι ένας ύπουλος εχθρός για το σύστημα μας, καλό είναι να πραγματοποιούμε ελέγχους για τη σωστή λειτουργία όλων των κομματιών του υπολογιστή μας.

Οι μνήμες RAM σπανίως δημιουργούν πράσινη οθόνη στον υπολογιστή.

Ένα από τα σπανιότερα μέρη του υπολογιστή που μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα με τη πράσινη οθόνη, είναι οι μνήμες RAM. Αυτό γιατί δεν συνοδεύονται συνήθως με πρόγραμμα οδήγησης, αλλά και πάλι αν συμβεί εξαιτίας, τους θα είναι μάλλον πρόβλημα θερμοκρασίας. Μπορούμε να θέσουμε το BIOS της μητρικής μας στις εργοστασιακές ρυθμίσεις και να ελέγξουμε αν δημιουργηθεί το πρόβλημα και πάλι. (Στη περίπτωση που οι μνήμες μας είναι υπερχρονισμένες).

Επίλογος και συμπεράσματα.

Η πράσινη οθόνη ή αλλίως GSOD στον υπολογιστή, είναι ένα σύνηθες πρόβλημα που έχει να κάνει κυρίως με τα προγράμματα οδήγησης συσκευών που είναι συνδεδεμένες στον υπολογιστή. Τα μικροπροβλήματα όμως, δεν μπορούν να δημιουργήσουν τόσο μεγάλες διενέξεις στο σύστημα ώστε να κάνει crash. Γι’αυτό και το κύριο μέρος του υπολογιστή που προκαλέι τέτοια βλάβη είναι η κάρτα γραφικών. Επιλέξτε να προβείτε σε λύσεις που δεν θα βλάψουν το σύστημα σας και γνωρίζετε ή σας κατευθύνουν αναλυτικά. Για οποιαδήποτε επίλυση ή πρόβλημα είμαστε στη διάθεση σας, για κατευθύνσεις και οδηγίες μέσω της φόρμας επικοινωνίας που θα βρείτε στη σελίδα μας.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “[Επιλύθηκε] Πώς να διορθώσετε την πράσινη οθόνη στον υπολογιστή.” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση