Αν αναρωτιέσαι τους τρόπους που μπορείτε για ubuntu gaming; Τότε είστε στο σωστό σημείο. Πάμε να τους δούμε παρέα.

Ubuntu gaming: Μερικές απαραίτητες πληροφορίες

Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για την Εγκατάσταση Ubuntu Desktop για καλύτερο loading & Ασφάλεια. Σε αυτό δημιουργήσαμε μια παρουσίαση – οδηγό για να μάθετε πως να κάνετε εγκατάσταση αλλά και ποια εφαρμογή σας ταιριάζει καλύτερα. Ας ξεκινήσουμε από την παρουσίαση. Είναι πολύ φυσικό να είναι διστακτικός κάποιος όταν ακούει για ένα άλλο λειτουργικό σύστημα για πρώτη φορά από αυτό που ήδη εμπιστεύεται. Οι χρήστες των windows είναι δικαιολογημένοι σε αυτό μια και ξέρουν πως όταν πάρουν π.χ. ένα game, και το pc τους πληροί τις απαιτήσεις, θα τρέξει.

Τι γίνετε με τα Linux;

Η περίπτωση του ubuntu linux και γενικά σε κάθε linux, όπως το fedora, suse, debian, linuxmint κ.α. υπάρχουν λύσεις όπως το wine, lutris, steam και το playonlinux. Μερικά προγράμματα όμως από αυτά δεν ενδείκνυνται λόγω δυσκολίας στην παραμετροποίησή τους. Παλιότερα αυτό το πρόβλημα ήταν μεγάλο. O αρχάριος έπρεπε να διαβάζει οδηγούς με άγνωστους τεχνικούς όρους που στο τέλος η απογοήτευση και η επιστροφή στην ασφάλεια των windows ήταν μονόδρομος.

Ubuntu gaming: Τα νέα σήμερα για games στο Ubuntu Linux και όχι μόνο

Στο σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Πλατφόρμες όπως το steam, το playonlinux και το lutris φέρνουν τα πάνω κάτω. Οι τίτλοι των παιχνιδιών τόσο σε παλιούς τίτλους όσο και σε νέους θα σας ξαφνιάσουν. Όπως π.χ. το γνωστό σε όλους The Witcher 2: Assassins of Kings Enhanced Edition που μέσα από την πλατφόρμα του steam μπορεί και τρέχει κανονικά με τις παρακάτω απαιτήσεις:

Minimum:

  • OS: Ubuntu 14.04, Linux Mint 17, Steam OS
  • Processor: Intel Core 2 Duo
  • Memory: 4 GB RAM
  • Graphics: GeForce 9800 GT 512MB (1280×720, low)
  • Hard Drive: 25 GB HD space

Recommended:

  • OS: Ubuntu 14.04, Linux Mint 17, Steam OS
  • Processor: Quad Core Intel
  • Memory: 4 GB RAM
  • Graphics: GeForce GT 640 1GB (1440×900, medium)
  • Hard Drive: 25 GB HD space

Υπάρχουν και εφαρμογές επί πληρωμής αλλά δεν θα μιλήσουμε εδώ γι’ αυτές αλλά για τις δωρεάν. Ας τα δούμε ένα ένα με την σειρά.

The Witcher 2 μια ακόμη επιλογή για Ubuntu gaming
The Witcher 2 μια ακόμη επιλογή για Ubuntu gaming

Ο τρόπος εγκατάστασης εφαρμογών

Η εγκατάσταση εφαρμογών στο ubuntu linux γίνεται με το ubuntu software το οποίο είναι κάτι παρόμοιο με το Play Store του android σας. Απλά μπαίνεις σε ένα πρόγραμμα όπως το playstore του android και κάνεις εγκατάσταση όλα τα προγράμματα από εκεί. Τώρα ίσως να αναρωτηθείτε μερικοί γιατί επιμένω στο Ubuntu Linux, απλούστατα έχει αν όχι την μεγαλύτερη κοινότητα στην Ελλάδα σίγουρα μία από τις καλύτερες και πιο ενεργές, αλλά και γιατί στο παρελθόν όσες φορές αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα η λύση ήταν πάντα εκεί. Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στην κοινότητα του στο ubuntu-gr.

Η Ελληνική κοινότητα

Διαβάστε ακόμη: Η καλύτερη μνήμη για AMD Ryzen 5 5600x.

Το Ubuntu Software

Πάνω αριστερά υπάρχει το εικονίδιο του φακού που όταν το πατάς σου δίνει την επιλογή να πληκτρολογήσεις το πρόγραμα που θες και να πατήσεις εγκατάσταση. Ως δεύτερο βήμα σου ζητά τον κωδικό σας και πατόντας ΕΝΤΕR εγκλαθιστά το πρόγραμα της επιλογής σας.

Ubuntu gaming: Wine

To wine είναι το πρώτο και δυσκολότερο πρόγραμμα στην παραμετροποίησή του οπότε δεν το συναστώ στους αρχάριους. Μπορεί να τρέχει και παιχνίδια αλλά και προγράμματα, οπότε αν δεν βρείτε τρόπο να τα τρέξετε σε κάποιο άλλο πρόγραμμα τότε θα βρεθείτε στα μονοπάτια του. Αν τώρα σε κάποιον αρέσει να ψάχνεται και να μάθει περί τίνος πρόκειται τότε το wine είναι αυτό που χεριάζετε. Καλό είναι να αναφέρουμε πως η κοινότητά του είναι πάρα πολύ ενεργή και το site της είναι γεμάτο οδηγούς. Θα βρείτε τρόπους εγκατάστασης στην νεότερη έκδοση, ή στην beta test για κάθε διανομή. Έχει επίσης αναφορά σε κάθε game αλλά και προγράμματα που τρέχει ή που δεν τρέχει καθόλου και τα χωρίζει σε κατηγορίες οι οποίες είναι:

Platinum 

Σε αυτή την κατηγορία οι εφαρμογές εγκαθίστανται και εκτελούνται άψογα

Gold 

Εδώ οι εφαρμογές λειτουργούν άψογα αλλά με περισσότερες διαμορφώσεις στις ρυθμίσεις. Με άλλα λόγια εγκαθιστάτε αλλά δυσκολότερα.

Silver

Σε αυτή τη κατηγορία οι εφαρμογές τρέχουν με δευτερεύοντα προβλήματα που δεν επηρεάζουν την βασική τους χρήση.

Υπάρχουν και άλλες δύο η Bronze και η Garbage που κατ’ ουσίαν απλός δεν τρέχουν. Φυσικά σε όσους αρέσει να πειραματίζονται αυτές οι κατηγορίες θα είναι οι αγαπημένες τους.

Ubuntu gaming: Playonlinux

Με το playonlinux ήταν από τις πρώτες και δωρεάν προσπάθειες στο Linux που είχαν ένα αυτοματοποιημένο τρόπο εγκατάστασης της κάθε εφαρμογής αλλά και παιχνιδιού μαζεμένα μέσα στην ίδια εφαρμογή βασιζμένο στο wine. Δεν χρειάζετε να κάνετε τίποτε άλο από τα παρακάτω βήματα.

Βήμα 1: Πατήστε Εγκατάση
games στο Ubuntu Linux
Βήμα 2: Παιχνίδια
Βήμα 3: Επιλογή παιχνιδιού
Βήμα 4: Πατάς εγκατάσταση κάτω δεξιά και ακολουθείς τον παραπάνω wizard της εφαρμογής

Διαβάστε ακόμη: Το τρίτο Podcast του PcSolution316.

Ubuntu gaming: Steam

Ω ναι, η γνωστή πλατφόρμα παιχνιδιών τρέχει και στο linux. Ποιο συγκεκριμένα Μπορείτε να το εγκαταστήσετε στο ubuntu μέσα από το Ubuntu Software Centre. Σε περίπτωση που έχετε μια διανομή που δεν το εμπεριέχει μπορείτε να ψάξετε στο διαδίκτυο για να βρείτε έναν οδηγό ή να ψάξουμε εμείς για εσάς. Π.χ. με μια απλή αναζήτηση για να βρω έναν οδηγό για fedora linux βρήκα αυτό το site εδώ.

Αφού το κάνετε εγκατάσταση από το ubuntu software το επιλέγετε στο μενου.
Και είναι έτοιμο για χρήση
games στο Ubuntu Linux
Στο μενού κατηγορίες απιλέξτε κάτω αριστερά SteamOs – Linux για να σας βγάλει όλα τα games στο Ubuntu Linux αλλά και για όλες τις διανομές. Από εκεί και πέρα ο τρόπος εγκατάστασης είναι γνωστός.

Δείτε ακόμη: Ένα από τα καλύτερα TKL πληκτρολόγια.

Ubuntu gaming: Lutris 

Και ναι το Lutris βρίσκετε και αυτό στο Ubuntu Software και με τον τρόπο που είπαμε προηγουμένως τον κάνετε εγκατάσταση. Επίσης το Lutris είναι μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα για Linux. Υπόσχεται να σας βοηθήσει να εγκαταστήσετε και να παίξετε βιντεοπαιχνίδια από όλες τις εποχές και από τα περισσότερα συστήματα παιχνιδιών που υποστηρίζουν το Linux. Μπορείτε να συνδεθείτε με υπάρχουσες υπηρεσίες όπως το Humble Bundle, το GOG και το Steam για να κάνει τα παιχνίδια σας εύκολα διαθέσιμα. Οι λήψεις και οι εγκαταστάσεις παιχνιδιών είναι αυτοματοποιημένες και μπορούν να τροποποιηθούν μέσω scripts που δημιουργούνται από τους χρήστες. 

Πατήστε Εγκατάσταση
Βάλτε τον κωδικό σας. Προσοχή στα Ελληνικά.
Και η εγκατάσταση ξεκινά
Για να μπορέσετε να βρείτε το παιχνίδι που σας ενδιαφέρει πρέπει να έχετε και τον ανάλογο λογαριασμό τον οποίο δημιουργείτε στο site της εφαρμογής πατόντας εδώ.
Καντε αναζήτηση του game σας, επιλέξτε το…
…και πατήστε install κατω αριστερά
Ακολουθήστε τις οδηγίες
…και σε λίγο το game σας θα είναι έτοιμο.

Συμπεράσματα για τα games στο Ubuntu Linux

Εν τέλει σήμερα το λειτουργικό Linux σήμερα έχει πολλά ακόμη να προσφέρει. Σίγουρα όπως όλα έχει και αυτό τα αρνητικά του. Όμως καλό είναι να βάλουμε κάτω τι πραγματικά θέλουμε και να επιλέξουμε το σωστό λειτουργικό. Για μένα αν τρέχει το αγαπημένο μου παιχνίδι με τις λιγότερες δυνατές απαιτήσεις είναι ένα σημαντικό θέμα που δεν περνάει απαρατήρητο. Ένας ακόμη παράγοντας που σήμερα πιστεύω ότι θα πρέπει να σκεφτούμε είναι πως δεν γίνετε κάθε τρεις και λίγο να παίρνουμε ένα νέο pc επειδή η εταιρία του λειτουργικό εκμεταλλεύεται την μονοπωλιακή της θέση. Τα linux σου δίνουν ένα νέο λειτουργικό π.χ. όπως τα ubuntu κάθε έξι μήνες. Οπότε έχεις και τις τελευταίες δυνατότητες δικές σου δωρεάν. Όπως και να έχει εμείς προτείνουμε εσείς αποφασίζετε γιατί στο κάτω κάτω κι ένα νέο pc σου δίνει περισσότερες δυνατότητες από μόνο του.

Σου φάνηκε χρήσιμο το άρθρο; Μην ξεχάσεις φεύγοντας να κάνεις εγγραφή στο newsletter μας εδώ.

By writergregt

Ονομάζομαι Γρηγόρης Τριγλίδης. Εδώ και χρόνια παίζω games, ασχολούμαι με το ανοιχτό λογισμικό Linux και έχω αρκετή πείρα για να βοηθήσω νέους παίχτες και χρήστες υπολογιστών, να δούμε εναλλακτικές τεχνικές λύσεις αλλά και για να ανταλλάξουμε απόψεις. Περιμένω τα σχόλιά σας.

Αφήστε μια απάντηση