Ένα σπάνιο σφάλμα του προγράμματος οδήγησης Radeon καταστρέφει υπολογιστές.

Αυτήν την εβδομάδα, ένα πρόβλημα βγήκε στο προσκήνιο με έναν υπολογιστή ο οποίος δεν μπορούσε να ξεκινήσει. Ο υπολογιστής είχε απομονωθεί σχολαστικά και ήταν αξιόπιστος ως συσκευή. Ωστόσο, ήταν αδύνατο να γίνει ακόμη και εκκίνηση σε λειτουργία επισκευής των Windows για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η αιτία αυτής της απροσδόκητης τροπής των γεγονότων εντοπίστηκε σε ένα σπάνιο σφάλμα που υπήρχε στην αλληλεπίδραση μεταξύ των Windows και των τελευταίων οδηγών Radeon της AMD με πιστοποίηση WQHL, Adrenalin 23.2.2. Πολλοί άλλοι χρήστες είχαν βιώσει παρόμοια καταστροφικά αποτελέσματα από τότε που κυκλοφόρησε η έκδοση Adrenalin 23.2.1 στα μέσα Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες που αντλήθηκαν από μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Η άμεση ανταπόκριση από την AMD.

Αυτή η εμπειρία θα ήταν μια απόλυτη καταστροφή. Παρ’ όλα αυτά, οι εκπρόσωποι της AMD ανταποκρίθηκαν πολύ καλά και προέβλεψαν μία επίλυση του προβλήματος. Έτσι, οι ειδικοί της AMD μπόρεσαν να διαγνώσουν την πιθανή αιτία του σπάνιου σφάλματος και στη συνέχεια ανακάλυψαν μια εξίσου σπάνια λύση αντιμετώπισης προβλημάτων που τελικά βοήθησε στην αναβίωση του υπολογιστή που αντιμετώπιζε πρόβλημα. Παρόλο που μια μόνιμη λύση βρίσκεται επί του παρόντος υπό διερεύνηση, οι επηρεαζόμενοι χρήστες μπορούν ελπίζουν ότι θα χρησιμοποιήσουν αυτή την παράκαμψη εργασίας για να επισκευάσουν τα συστήματά τους χωρίς να καταφύγουν σε μια πλήρη νέα εγκατάσταση των Windows.

Για όσους είναι περίεργοι για τις λεπτομέρειες, οι παρακάτω πληροφορίες περιγράφουν τι συνέβη, πώς συνέβη, πώς να το αποφύγετε και πώς να το διορθώσετε σε περίπτωση που μια παρόμοια καταστροφή χτυπήσει τον υπολογιστή σας.

Η αναβάθμιση του Adrenalin της Radeon κρασάρει τα Windows.

Σχετικά άρθρα: AMD Ryzen 9 7950X3D: Κλείνει η ψαλίδα με την Intel στην απόδοση gaming.

Πώς οι οδηγοί Radeon της AMD κατέστρεψαν την εγκατάστασή των Windows.

Η καθυστέρηση στην έκδοση του προγράμματος οδήγησης AMD επιδείνωσε το υπάρχον πρόβλημα. Η τελευταία ενημέρωση εκδόθηκε πριν από δύο μήνες, προκαλώντας απογοήτευση στους χρήστες. Πρόσφατα, ο Frank Azor, Chief Architect of Gaming Solutions and Marketing της AMD, αναγκάστηκε να διευκρινίσει την κατάσταση στο Twitter λόγω της παρατεταμένης αναμονής.

Σύμφωνα με τον λογαριασμό Twitter του εργαλείου παρακολούθησης PC CapFrameX, το πρόγραμμα οδήγησης ενδέχεται να τροποποιεί τις ρυθμίσεις του BIOS των Windows, προκαλώντας συντριβές του συστήματος και προβλήματα εκκίνησης. Εάν οι χρήστες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα μετά την εγκατάσταση του νεότερου προγράμματος οδήγησης της AMD, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επαληθεύσουν τις ρυθμίσεις του BIOS πριν καταφύγουν σε επανεγκατάσταση των Windows. Το Display Driver Uninstaller θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην επαναφορά του προγράμματος οδήγησης.

Εκτός από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες των Windows, το πρόγραμμα οδήγησης προκαλεί προβλήματα και στις φορητές κονσόλες παιχνιδιών της Ayaneo. Σύμφωνα με μια δημοσίευση στον ιστότοπο της Ayaneo, το πιο πρόσφατο πρόγραμμα οδήγησης AMD περιορίζει τη μνήμη VRAM στα Ayaneo 2 και Ayaneo Geek στα 512MB, περιορίζοντας σημαντικά την απόδοσή τους.

Συνολικά, φαίνεται ότι η έκδοση του προγράμματος οδήγησης δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των οπαδών της AMD, ιδίως δεδομένης της παρατεταμένης αναμονής. Ελπίζουμε ότι η AMD μπορεί να αντιμετωπίσει γρήγορα αυτά τα προβλήματα και να κυκλοφορήσει μια λύση.

Σχετικά άρθρα: Οι καλύτεροι SSD το 2023. Οδηγός αγοράς και συμβουλές.

Πώς να διορθώσετε τους οδηγούς Radeon που καταστρέφουν την εγκατάσταση των Windows.

Ένας νέος SSD με καθαρή εγκατάσταση των Windows θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, αλλά λήφθηκαν διάφορα μέτρα αντιμετώπισης προβλημάτων επί δύο ημέρες, ενώ το πρόβλημα διαγνώστηκε και αναπαράχθηκε από τους μηχανικούς της AMD. Παρά τις άκαρπες προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος, οι οποίες περιλάμβαναν την ανταλλαγή GPU, τη δοκιμή διαφορετικών οθονών, το τράβηγμα του καλωδίου της οθόνης σε διάφορες στιγμές, την εκκαθάριση του CMOS και την επαλήθευση ότι στο BIOS είχε επιλεγεί το UEFI αντί του CSM (το οποίο και έγινε), η ομάδα της AMD έδωσε τελικά μια νέα σύσταση. Η πρόταση ήταν να πατήσετε το κουμπί λειτουργίας αμέσως μετά την ενεργοποίηση του υπολογιστή κατά τη διάρκεια της οθόνης εκκίνησης του BIOS για να προσπαθήσετε να προτρέψετε τα Windows να επιβάλουν μια αυτόματη προσπάθεια ανάκτησης.

Ακόμα και αν το κάνετε πολλές φορές, προτείνεται να συνεχίσετε να προσπαθείτε, καθώς τελικά θα λειτουργήσει. Μετά από συνολικά δεκαπέντε προσπάθειες, η προσπάθεια αυτόματης ανάκτησης τελικά πραγματοποιήθηκε. Παραμένει ασαφές τι την έκανε να λειτουργήσει τελικά, αλλά ο συγχρονισμός φαίνεται να έπαιξε ρόλο. Το πάτημα του κουμπιού λειτουργίας ενώ εμφανίζονταν οι επιλογές πλήκτρων του BIOS τερμάτισε αμέσως τον υπολογιστή, ενώ το πάτημά του μόλις εμφανίστηκε το περιστρεφόμενο εικονίδιο “Windows thinking” είχε ως αποτέλεσμα μια μαύρη οθόνη. Ωστόσο, τελικά, το πάτημα του κουμπιού λειτουργίας στο κλάσμα του δευτερολέπτου μεταξύ της εξαφάνισης των επιλογών του BIOS και της εμφάνισης του κύκλου των Windows ξεκίνησε μια αυτόματη προσπάθεια αποκατάστασης.

Μετά την προσπάθεια αυτόματης ανάκτησης, προσπελάστηκε το μενού εργαλείων ανάκτησης των Windows, το οποίο επέτρεπε στον χρήστη να επανεκκινήσει τον υπολογιστή του ή να επιλέξει επιλογές για προχωρημένους. Επιλέχθηκε το μενού αντιμετώπισης προβλημάτων και επιλέχθηκε η Επαναφορά συστήματος αντί της Επισκευής εκκίνησης, η οποία είχε προκαλέσει περισσότερα προβλήματα τελικά. Επιλέχθηκε ένα σημείο επαναφοράς από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά από δύο απογοητευτικές ημέρες, η δοκιμαστική διάταξη ήταν και πάλι λειτουργική.

Εάν έχετε αντιμετωπίσει προβλήματα με τα προγράμματα οδήγησης Adrenalin που καταστρέφουν την εγκατάσταση των Windows, προτείνεται να δοκιμάσετε αυτή τη διαδικασία για να ανακτήσετε. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τυπική μέθοδος πρόσβασης στο εργαλείο αποκατάστασης των Windows, (Ωστόσο, συνιστάται η χρήση της Επαναφοράς συστήματος αντί της Επισκευής εκκίνησης).

Η αιτία αυτού του προβλήματος και ο τρόπος αποτροπής της εμφάνισής του είναι ακόμη άγνωστα.

Πώς να αποφύγετε την καταστροφή της εγκατάστασης των Windows από τους οδηγούς Radeon.

Η AMD κάτι μου λέει ότι χρειάστηκαν δεκάδες προσπάθειες για να αναδημιουργηθεί το πρόβλημα στα εργαστήριά της λόγω της εξαιρετικής σπανιότητάς του. Η εταιρεία παρείχε την ακόλουθη δήλωση, ενώ η έρευνά της βρίσκεται σε εξέλιξη:

“Αναπαραγάγαμε ένα ζήτημα που μπορεί να εμφανιστεί σε εξαιρετικά μικρό αριθμό περιπτώσεων, εάν κατά την εγκατάσταση του λογισμικού AMD πραγματοποιηθεί ενημέρωση του υπολογιστή: Adrenalin Edition, και διεξάγουμε ενεργή έρευνα. Συνιστούμε στους χρήστες να διασφαλίσουν ότι όλες οι ενημερώσεις συστήματος έχουν εφαρμοστεί ή διακοπεί πριν από την εγκατάσταση του προγράμματος οδήγησης και ότι η επιλογή “Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων” είναι απενεργοποιημένη κατά τη διαδικασία εγκατάστασης του προγράμματος οδήγησης AMD. Δεσμευόμαστε να επιλύουμε τα προβλήματα το συντομότερο δυνατό και ενθαρρύνουμε θερμά τους χρήστες να υποβάλλουν προβλήματα με το AMD Software: Adrenalin Edition μέσω του εργαλείου αναφοράς σφαλμάτων”.

ΚΑΝΤΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Κάνε εγγραφή για να μην χάνεις κανένα νέο άρθρο.

Σχετικά άρθρα: [Επιλύθηκε] Συχνές αποσυνδέσεις ασύρματων συσκευών από το Wi-Fi.

Επίλογος και τελικές σκέψεις.

Καθώς περνούσαν οι ημέρες, η AMD εργάστηκε επιμελώς για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την προβληματική έκδοση του προγράμματος οδήγησης Adrenalin. Στο τέλος, η εταιρεία κατάφερε να κυκλοφορήσει μια νέα ενημερωμένη έκδοση προγράμματος οδήγησης που έλυσε τα προβλήματα για τους περισσότερους χρήστες. Όσοι επηρεάστηκαν από το σφάλμα ανέπνευσαν με ανακούφιση καθώς τα συστήματά τους επέστρεψαν στο φυσιολογικό.

Η AMD πήρε αυτό το περιστατικό ως ευκαιρία να επανεκτιμήσει τη διαδικασία έκδοσης και να διασφαλίσει ότι παρόμοιο πρόβλημα δεν θα ξανασυμβεί στο μέλλον. Εφάρμοσε πιο αυστηρές διαδικασίες δοκιμών και πραγματοποίησε αλλαγές στη στρατηγική επικοινωνίας της, ώστε να ενημερώνει τους χρήστες για τυχόν προβλήματα.

Το περιστατικό χρησίμευσε επίσης ως υπενθύμιση στους χρήστες για τη σημασία της διατήρησης αντιγράφων ασφαλείας και σημείων επαναφοράς, καθώς και για την ανάγκη να ενημερώνονται για τα τελευταία προγράμματα οδήγησης και τις τελευταίες ενημερώσεις λογισμικού. Τελικά, το σφάλμα της AMD Radeon μπορεί να προκάλεσε κάποιους πονοκεφάλους, αλλά τελικά οδήγησε σε βελτιώσεις και μια καλύτερη συνολική εμπειρία χρήστη.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Ένα σπάνιο σφάλμα του προγράμματος οδήγησης Radeon καταστρέφει υπολογιστές.” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση