Διαφορές μεταξύ HDMI, DP, DVI και VGA.

Για πολλούς ακόμα υπάρχει η σπαζοκεφαλιά των καλωδίων, HDMI, Display port, DVI και VGA. Ακόμα χειρότερο γίνεται αν πρέπει να επιλέξει κανείς, ανάμεσα στο DVI-I, DVI-D ή DVI-A και σε διάφορες εκδόσεις του HDMI. Σίγουρα θα έχετε βρεθεί σε αυτή τη θέση, όταν ψάξατε κάποια στιγμή παραδείγματος χάριν, ποια είναι η καλύτερη έξοδος της κάρτας γραφικών σας και με ποιο καλώδιο θα απολαύσετε μεγαλύτερη εμπειρία στα παιχνίδια σας.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά και οι εκδόσεις του HDMI;

HDMI σημαίνει High-Definition Multimedia Interface (Διασύνδεση πολυμέσων υψηλής ευκρίνειας). Είναι ένα πρότυπο σύνδεσης για τη μεταφορά πολυμέσων από μια πηγή (όπως μια GPU) σε μια οθόνη (Monitor). Η τεχνολογία βελτιώνεται σε σχέση με παλαιότερα πρότυπα όπως το VGA, επειδή μπορεί να μεταδίδει ήχο και βίντεο υψηλής ευκρίνειας με ένα μόνο καλώδιο.

Στην ουσία είναι ένα καλώδιο με ψηφιακή μεταφορά δεδομένων, μέσα από το οποίο μπορεί να περάσει και η εικόνα αλλά και ο ήχος ταυτόχρονα.

Έτσι, έχουμε διάφορες εκδόσεις του HDMI καλωδίου, στις οποίες η κύρια διαφορά είναι η ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων. Το HDMI 1.4 έχει ταχύτητα 10.2 Gbps, το 2.0 ταχύτητα 18 Gbps και το 2.1 έχει 48 Gbps. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι το HDMI 2.1 είναι ότι καλύτερο σε μετάδοση υψηλής ευκρίνειας βίντεο και ήχου.

HDMI 2.1 vs 1.4 vs 2.0
Η διαφορά ταχύτητας μετάδοσης, ανά τύπο HDMI. (Πηγή: HDMI LA)

Διαφορές σε ανάλυση εικόνας.

Το HDMI 2.0 μπορεί να υποστηρίξει μέχρι 4K ανάλυση εικόνας στα 60Hz. Από την άλλη, το HDMI 2.1 φθάνει τα 10K ανάλυση στα 60Hz, 4K στα 120Hz.

Στην ιδανική περίπτωση, θέλετε ο ρυθμός ανανέωσης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος από τον ρυθμό καρέ του βίντεό σας. Διαφορετικά, μπορεί να αντιμετωπίσετε θολή κίνηση. Το HDMI 2.0 υποστηρίζει 1080p στα 240 Hz ή 1440p στα 144 Hz, γεγονός που το καθιστά αρκετά γρήγορο για τις περισσότερες ταινίες και παιχνίδια. Ενώ μπορείτε να ξεφύγετε με τη χρήση ενός καλωδίου HDMI 2.0 με οθόνη 4K, κάποιο περιεχόμενο δεν θα φαίνεται τόσο ομαλό, επειδή θα εξαντλείται στα 60 Hz. Επομένως, θα πρέπει να αγοράσετε ένα καλώδιο HDMI 2.1 εάν έχετε οθόνη 8K ή 4K ή εάν θέλετε την καλύτερη απόδοση σε υπολογιστή gaming.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα fps και τα καρέ, μπορείτε να συμβουλευτείτε ένα πρόσφατο άρθρο”144 Hz ή 60 Hz; Ποιες οι διαφορές;“.

Πόσο αξίζει το HDMI 2.1;

Στη πραγματικότητα μας προσφέρει καλύτερη ποιότητα ήχου και εικόνας, αλλά στις υψηλές αναλύσεις. Έτσι αξίζει να αποκτήσει κανείς ένα HDMI 2.1 στη περίπτωση που έχει monitor 4K και άνω. Διαφορετικά η ποιότητα του HDMI 2.0 καλύπτει άψογα τις ανάγκες μας.

Αν θέλετε να ξεχωρίσετε ποιο καλώδιο είναι HDMI 2.1 μπορείτε να ελέγξετε την ετικέτα του καλωδίου. Όλα τα καλώδια HDMI φαίνονται ίδια. Επομένως,, θα πρέπει να αναζητήσετε μια ετικέτα που να λέει, “Ultra high speed HDMI“, μαζί με το επίσημο λογότυπο για το HDMI. Από την άλλη, ένα καλώδιο HDMI 2.0 θα φέρει την ένδειξη “Premium High Speed”.

Πόσο αξίζει το HDMI 2.1;
Πως να ξεχωρίσετε ένα HDMI 2.1 καλώδιο.

Το παραδοσιακό VGA, αρχίζει να σπανίζει.

Με τον ερχομό του DVI προγενέστερα και σήμερα πλέον με το Display Port (DP) και HDMI, το κλασσικό VGA (Video Graphics Array), αρχίζει να παραγκωνίζεται. Βέβαια όχι άδικα, διότι παρόλο που θα το συναντήσουμε συχνά σε παλιότερες συσκευές και κάρτες γραφικών, αφορά αναλογική μετάδοση εικόνας. To VGA μπορεί να παράγει ανάλυση 640 x 480, δηλαδή σαφώς κατώτερης ποιότητας, από ότι είδαμε παραπάνω στο HDMI. Επίσης, ένα ακόμα μειονέκτημα που έχει είναι ότι δεν παράγει ήχο, ταυτόχρονα με την εικόνα. Έτσι θα πρέπει να έχουμε άλλη συσκευή ήχου στο σύστημα μας.

Το παραδοσιακό VGA, αρχίζει να σπανίζει.
Το πιο διαδεδομένο καλώδιο για μεταφορά εικόνας.

DVI-A vs DVI-I vs DVI-D.

Ένα συχνό φαινόμενο είναι να μπερδεύει κανείς το DVI-A με το -I και το -D. Ειδικά αν δεν ξέρει ποιο πρέπει να επιλέξει για τη κάρτα γραφικών του μπορεί να γίνει πραγματική σπαζοκεφαλιά. Στο DVI λοιπόν, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Έχουμε καλύτερες αναλύσεις, καθώς πραγματεύεται 1920 x 1200, ανώτερη σαφώς του VGA, ενώ μπορεί να είναι αναλογικό, ψηφιακό ή και τα δύο ταυτόχρονα.

Γι’αυτό υπάρχουν και 3 ειδών DVI, αναλόγως τις δυνατότητες τους.

DVI-A vs DVI-I vs DVI-D.
Αναλόγως τις δυνατότητες θα συναντήσουμε και διαφορετικό τύπο DVI.

Με αυτή την εικόνα πλέον είναι ξεκάθαρο τι θα πρέπει να επιλέξουμε για το σύστημα μας και τι έξοδο βγάζει η κάρτα γραφικών μας.

  • DVI-A: Αυτό το καλώδιο μεταφέρει μόνο αναλογικά σήματα. Η υποδοχή χρησιμοποιείται για τη σύνδεση μιας κάρτας DVI σε μια οθόνη CRT (παλαιότερος τύπος οθόνης). Το σήμα από αυτό το καλώδιο μετατρέπεται από ψηφιακό σε αναλογικό, αλλά εξακολουθεί να παράγει υψηλότερη ποιότητα εικόνας από το VGA.
  • DVI-D: Αυτό το καλώδιο μεταφέρει μόνο ψηφιακά σήματα. Αυτός είναι ο πιο δημοφιλής τύπος σύνδεσης για τη σύνδεση καρτών DVI σε οθόνες LCD. Αυτό το καλώδιο διατίθεται σε μορφές μονής σύνδεσης και διπλής σύνδεσης. Η μορφή διπλής σύνδεσης προσφέρει περισσότερη ισχύ και ταχύτερο ρυθμό μεταφοράς δεδομένων από τη μορφή μιας σύνδεσης.
  • DVI-I: Αυτό το καλώδιο μεταφέρει τόσο ψηφιακό όσο και αναλογικό σήμα και είναι συμβατό με ψηφιακό και αναλογικό εξοπλισμό, ενεργώντας ως καλώδιο DVI-D ή DVI-A. Δε μπορεί να μετατρέψει την καθαρή έξοδο DVI-D σε αναλογική.

Display Port (DP). Ο κυρίαρχος για τα Video games.

Ενώ προείπαμε για το HDMI 2.1 το οποίο είναι αρκετά εντυπωσιακό, έφτασε η ώρα να δούμε και τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά του Display Port. Σήμερα οι περισσότερες κάρτες γραφικών, έχουν αυτή την έξοδο και ίσως περισσότερες από αυτές αντίστοιχα του HDMI. Ο λόγος; Το συγκεκριμένο πρότυπο έχει επικρατήσει στο gaming, αρκετό καιρό τώρα.

Όπως και το HDMI, έτσι και το Display Port έχει εκδόσεις, αναλόγως τη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων που προσφέρει. Έτσι, θα συναντήσουμε το 1.2 1.3 το 1.4 και το 2.0.

  • Display Port 1.2: Υποστήριξη 4K σε 60Hz.
  • Το Display Port 1.3: Υποστηρίζει έως και 4K σε 120Hz ή 8K σε 30Hz.
  • Το Display Port 1.4: Υποστηρίζει έως και 8K σε 60Hz.
  • Τέλος, το Display Port 2.0: Υποστηρίζει 16K με HDR σε 60Hz και 10K σε 80Hz.

Το Display Port 2.0 αγγίζει τα 80 Gbps ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων! Σχεδόν τη διπλάσια από ότι το HDMI 2.1 που θεωρείται κορυφαίο καλώδιο για ψηφιακή μετάδοση εικόνας και ήχου.

Ένα άλλο κύριο χαρακτηριστικό του DP, που ουσιαστικά το κάνει και κυρίαρχο στο gaming, είναι ότι προσφέρει συμβατότητα με το Freesync της AMD και το Gsync της Nvidia, τα οποία χρησιμοποιούνται στα σύγχρονα monitors, για ομαλότερη κίνηση και απόκριση της εικόνας.

Display Port (DP). Ο κυρίαρχος για τα Video games.
Μπορεί να μοιάζουν, αλλά είναι διαφορετικά καλώδια το HDMI με το Display Port.

Εκτός από τον τύπο καλωδίων που θα επιλέξετε, πάντα υπάρχει περιθώριο να αυξήσετε τα fps στα video games σας. Μπορείτε να διαβάσετε ένα πρόσφατο άρθρο που θα σας βοηθήσει να το επιτύχετε “Πώς να ανεβάσετε τα fps στα PC games.

Επίλογος και συμπεράσματα.

Σαφώς, επικρατέστερο καλώδιο για το gaming, είναι το Display Port. Όχι όμως ότι με το HDMI, δεν θα απολαύσετε στο μέγιστο την εμπειρία του παιχνιδιού σας. Οι εφαρμογές των δύο ψηφιακών αυτών καλωδίων για μετάδοση εικόνας είναι στις μέρες μας είναι πάρα πολλές. Έτσι μπορούμε να απολαύσουμε το σύστημα μας και ειδικότερα να λάβουμε τα μέγιστα δυνατά από τη κάρτα γραφικών ή την κονσόλα μας.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Διαφορές μεταξύ HDMI, DP, DVI και VGA.” Mην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδη builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση