DDR5, ο νέος τύπος μνήμης.

Τι είναι το DDR5;

Η γνωστή σε όλους Intel, βοήθησε στην ανάπτυξη ενός νέου τύπου μνήμης, τον DDR5, ο οποίος είναι συμβατός με τους νέους επεξεργαστές της, 12ης γενιάς. Έτσι πλέον, οι επεξεργαστές που χαρακτηρίζονται “Alder Lake” έχουν τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου προτύπου καθώς και του Pci_Express 5.0. Για να μπώ απευθείας στο θέμα, αυτό που ουσιαστικά προσφέρουν οι DDR5 μνήμες είναι, υψηλό εύρος ζώνης (bandwidth), μεγάλη χωρητικότητα ανά DIMM και burst length 16MB (μέγεθος ανάγνωσης και γραφής ανά εντολή). Το μόνο chipset μητρικής πλακέτας που είναι συμβατό με DDR5 μνήμες σήμερα, είναι το Z690. Όμως δεν υποστηρίζουν όλες οι μητρικές με αυτό το chipset τις DDR5, αντιθέτως οι περισσότερες εξ’αυτών υποστηρίζουν ακόμη το DDR4. Οπότε πρέπει να συμβουλευτούμε τις προδιαγραφές του προϊόντος, πριν επιλέξουμε μια Z690. Ο ερχομός του νέου τύπου μνήμης είναι το βήμα για την επόμενη γενιά τεχνολογίας που θα υποστηρίζουν οι νέοι επερχόμενοι επεξεργαστές. Σήμερα τη συγκρεκριμένη δυνατότητα σε μνήμες την υποστηρίζουν μόνο οι “Alder Lake” της Intel. Τέλος, εισήγαγε και το XMP 3.0 (Extreme Memory Profile) για τον overclock χρονισμό της μνήμης και αύξηση της τάσης φυσικά για σταθερότητα και απόδοση. Πέρα από τα υπόλοιπα θετικά, η μείωση του Voltage (VDD), στην εργοστασιακή τιμή, είναι μια ακόμα εξαιρετική προσθήκη.

Ποιές είναι οι διαφορές του DDR4 και του DDR5.

Βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι ποιές είναι οι διαφορές μεταξύ του DDR4 και του DDR5. Φυσικά το DDR5 είναι ανώτερο ως πρότυπο μνήμης, αλλά πόσο; Θα αρχίσω με την χωρητικότητα. Στις DDR4 μνήμες παρατηρούμε χωρητικότητα ανα DIMM έως 64GB. Αξιοσημείωτη εδώ η διαφορά, καθώς στις DDR5 έχουμε τετραπλάσια χωρητικότητα έως 256GB! Ένα άλλο κομμάτι που διαφοροποιείται το DDR5 είναι στη ταχύτητα μεταφοράς. Αναλυτικά για να καταλάβεις περίπου τις διαφορές σου παραθέτω το παρακάτω:

DDR data transfer rates:

DDR 266: 2.1 GB / s
DDR 333: 2.6 GB / s
DDR 400: 3.2 GB / s

DDR2 data transfer rates:

DDR2 533: 4.2 GB / s
DDR2 667: 5.3 GB / s
DDR2 800: 6.4 GB / s

DDR3 data transfer rates:

DDR3 1066: 8.5 GB / s
DDR3 1333: 10.6 GB / s
DDR3 1600: 12.8 GB / s
DDR3 1866: 14.9 GB / s

DDR4 data transfer rates:

DDR4 2133: 17 GB / s
DDR4 2400: 19.2 GB / s
DDR4 2666: 21.3 GB / s
DDR4 3200: 25.6 GB / s

DDR5 data transfer rates:

DDR5 4800: 38.4 GB / s  
DDR5 5200: 43.2 GB / s
DDR5 6000  48,0 GB / s
DDR5 6400: 51.2 GB / s
DDR5 7000  56,0 GB / s

Όπως παρατηρούμε στο DDR5, φτάνει έως το διπλάσιο data transfer rates, ενώ το default Voltage (VDD) που χρησιμοποιεί είναι 1.1V έναντι του 1.2V που χρησιμοποιεί το DDR4. Φυσικά τα παραπάνω αναφέρονται σε single-rank μνήμη, σε dual-rank τα αποτελέσματα διπλασιάζονται.

Όσον αφορά τις μονάδες RAM, η DDR4 χρησιμοποιεί ένα μονό 64-bit κανάλι ενώ στην DDR4 χωρίζεται αυτό σε δύο ανεξάρτητα 32-bit κανάλια με αποτέλεσμα τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και μείωση της καθυστέρησης πρόσβασης στα δεδομένα.

Τα πλεονεκτήματα του DDR5 σε σχέση με το DDR4.

Χρειάζομαι το DDR5;

Στη πραγματικότητα όχι. Ήδη πολλές μονάδες RAM τύπου DDR4, αποδίδουν πολύ υψηλότερα από το όριο που αυτό προσφέρει, δηλαδή τα 3200 Mhz. Είδαμε ταχύτητες μνήμης μέχρι και 5333 Mhz σε overclock κατάσταση. Η Corsair, επιλύοντας κάποιες ερωτήσεις για την χρήση της DDR5 μνήμης, μεταξύ άλλων αναφέρει για αύξηση απόδοσης σε gaming και workstation λόγω το Error checking, μεγαλύτερo bandwidth, υψηλότερες ταχύτητες και μεγαλύτερη χωρητικότητα. Βέβαια στο απόλυτο Latency το οποίο προκύπτει από τον γνωστό τύπο Cas Latency*2000/ Frenquency, μπορούμε να δούμε ότι δεν έχουμε και μεγάλες διαφορές. Δεν χρειάζεσαι το DDR5 σήμερα, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν χρειάζεσαι μόνο μια Z690 συμβατή και μια γενιά μόνο επεξεργαστών. Στο μέλλον φυσικά και θα επικρατήσει, αλλά ως απόδοση το DDR4 παραμένει υψηλά και με τους περισσότερους επεξεργαστές αποδίδει εξαιρετικά.

Η απόδοση στο gaming της DDR5 έναντι στη DDR4 όπως αποδίδεται από το https://www.tomshardware.com/
Η απόδοση της CPU, με DDR4 και DDR5.

Όπως αντιλαμβάνεσαι, σε κάποιες περιπτώσεις η απόδοση του DDR5 είναι αξιομνημόνευτη, σε άλλες περιπτώσεις όχι. Ακόμα μπορώ να πώ ότι οι διαφορές δεν είναι τόσο αισθητές ώστε να χρειάζεσαι το DDR5 στο σύστημα σου.

Πότε να κάνω αναβάθμιση σε DDR5.

Ένα άλλο ερώτημα που γίνεται συχνά αφορά την αναβάθμιση σε DDR5. Σήμερα, δεν αξίζει να αναβαμθίσεις σε DDR5, ωστόσο με τη πάροδο του χρόνου σίγουρα θα είναι αρκετά συμφέρουσα επιλογή. Όλα συνηγορούν στο ότι οι τιμές σε μέσαιο χρονικό διάστημα θα είναι πιο πολύ κοντά σε αυτά που σου προσφέρει η παραπάνω τεχνολογία, ενώ, σε μεγάλο χρονικό διάστημα θα είναι εντελώς Vfm η επιλογή του. Σίγουρα αξίζει βέβαια, αν δεν τίθεται θέμα κόστους καθώς θα κατέχεις την cutting edge τεχνολογία και φυσικά ότι πιο future proof θα μπορούσες να αποκτήσεις αυτή τη στιγμή.

Ποιά είναι η καλύτερη DDR5 μνήμη.

Η καλύτερη μνήμη DDR5 που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι RAM Gskill D5 6400 32GB C32 TridentZ Z5 RGB K2 καθώς πραγματεύεται την υψηλότερη συχνότητα στο χαμηλότερο Cas latency που κυκλοφορεί έως σήμερα.

Η καλύτερη μνήμη DDR5 σήμερα.

Φυσικά, αν θέλεις να αποκτήσεις τη παραπάνω μνήμη, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να τη παραγγείλεις από το Amazon Γερμανίας καθώς, έρχεται τάχιστα στο χώρο σου με ελάχιστα έξοδα αποστολής και στη καλύτερη τιμή της αγοράς.

Επίλογος και συμπεράσματα.

Το DDR5 είναι πλέον εδώ και οι επερχόμενοι επεξεργαστές θα εκμεταλεύονται πλέον το νέο τύπο μνήμης. Οι πλέον αναμενόμενοι επεξεργαστές τώρα είναι οι AM5 της AMD, για τους οποίους μπορείς να διαβάσεις στο Είναι καλύτερη η Intel από την AMD;“. Σίγουρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για αναβάθμιση, αλλά σύντομα θα επικρατήσουν του DDR4 και πλέον θα πρόκειται για εξαιρετική επιλογή. Η επίδοση του σε όλους τους τομείς είναι αξιομνημονεύτη, ενώ και ενεργειακά και θερμικά αναμένεται άριστη. Η επιλογή της αναβάθμισης σε DDR5 φυσικά είναι προσωπικό θέμα και αν δεν τίθεται το θέμα κόστους τότε φυσικά και προτείνεται.

Σε βοήθησε το παραπάνω άρθρο; Μην ξεχάσεις φεύγοντας να κάνεις εγγραφή στο newsletter μας εδώ!

Πηγές που βοήθησαν στη σύνταξη του άρθρου:

  • https://www.tomshardware.com/
  • https://www.edaboard.com/
  • https://www.pcworld.com/
  • https://www.hardwaretimes.com/
  • https://www.crucial.com/

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση