AMD Ryzen 9 7950X vs Intel Core i9-12900KS.

Ήδη τα πρώτα σημεία αναφοράς αρχίζουν και κάνουν την εμφάνιση τους στις δύο ναυαρχίδες των μεγάλων εταιρειών. Ενώ είμαστε εν αναμονή για τους επεξεργαστές 13ης γενιάς της Intel, Raptor Lake, οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες με τον κορυφαίο 12900KS. Τιμολογιακά οι δύο CPU, βρίσκονται στα ίδια και μένει να δούμε τελικά αν όλα αυτα που έταζε η AMD και στηρίζαμε, επιτέλους επιβεβαιώνονται ή όχι. Η μεγαλύτερη μάχη σήμερα, AMD Ryzen 9 7950X vs Intel Core i9-12900KS.

Τι είναι ο AMD Ryzen 9 7950X.

Αν και έχουμε αναφερθεί σε αρκετά άρθρα, για τη πολυαναμενόμενη σειρά των AM5 επεξεργαστών, καλό είναι να δούμε τι είναι ακριβώς ο AMD Ryzen 9 7950X. Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής, κυκλοφόρησε στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 και πλέον είναι διαθέσιμος στην αγορά. Πρόκειται για τον κορυφαίο της σειράς αυτή τη στιγμή και οδηγεί τη κούρσα τις απόδοσης, φέροντας 16 πυρήνες και 32 νήματα. Αυτή τη στιγμή για τους Desktop επεξεργαστές είναι ότι καλύτερο θεωρητικά υπάρχει καθώς θα πρέπει να συγκριθεί με τον αντίστοιχο καλύτερο από την πλευρά της Intel.

H AMD υποστηρίζει ότι θα ξεπεράσει ο Ryzen 9 7950X κατά πολύ τους ανταγωνιστές του. (Πηγή: AMD)

Η AMD, υποστηρίζει ότι αυτή τη στιγμή προσφέρουν στους καταναλωτές, τόσο στους gamers όσο και στους δημιουργούς, τη καλύτερη σειρά επεξεργαστών. Έτσι όποια και αν είναι η εργασία που θέλετε να κάνετε, οι “κόκκινοι” μπορούν να σας καλύψουν άριστα με τις επιλογές που προσφέρουν.

Μπορείτε να διαβάσετε ένα πρόσφατο άρθρο “Η AMD έρχεται με φόρα και διαλύει την Intel.

Τι είναι ο Intel Core i9-12900KS.

O Intel Core i9-12900KS, είναι αυτή τη στιγμή η αντίστοιχη ναυαρχίδα επεξεργαστής της Intel. Έτσι ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή των Raptor Lake (13ης γενιάς CPU), ο μόνος που μπορεί να συγκριθεί με τον 7950X είναι ο συγκεκριμένος. Μπορείτε φυσικά να ενημερωθείτε για το τι αναμένουμε με τους νέους επεξεργαστές της Intel, αν και η αρχιτεκτονική τους δεν διαφέρει ιδιαίτερα. “Διέρρευσε η 13η γενιά Intel Raptor Lake-S.“.

Ο επεξεργαστής Intel Core i9 12900KS είναι βασισμένος στην μικροαρχιτεκτονική Alder Lake (12η γενιά) (2022). Διαθέτει 16 πυρήνες με 24 Threads, δηλαδήμε 8 λιγότερα νήματα από τον R9 7950X. Περισσότεροι πυρήνες προσφέρουν περισσότερη ισχύ σε προγράμματα και εφαρμογές που εκμεταλλεύονται την παρουσία μεγαλύτερου αριθμού πυρήνων. Τα Threads επιτρέπουν στον επεξεργαστή να εκτελεί πολλαπλές εφαρμογές ταυτόχρονα πραγματοποιώντας τις εργασίες γρηγορότερα. H μέγιστη συχνότητα του single core πυρήνα είναι στα 5.5 Ghz.

Θεωρητικά φαίνονται αρκετά κοντά σε αποδόσεις οι επεξεργαστές και μένει να δοκιμαστούν σε διάφορες συνθήκες ώστε να αποφανθεί ποιος επικρατεί. Βέβαια, η ίδια σύγκριση θα πρέπει να γίνει και λίγο αργότερα με τον Intel Core i9-13900K.

Cinebench R23 βαθμολογία i9-12900KS Vs R9 7950X.

Το Maxon’s Cinebench έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή λογισμικά συγκριτικής αξιολόγησης για CPU. Το Benchmark βασίζεται στο Cinema 4D, ένα πακέτο λογισμικού 3D-Digital Content Creation Content, το οποίο συνοδεύεται από ενσωματωμένη μηχανή απόδοσης. Χρησιμοποιεί την CPU για απόδοση και διαθέτει μια σειρά από χαρακτηριστικά, όπως Global Illumination, Subsurface-Scattering ή Displacement. Η έκδοση R23 του Cinebench υποστηρίζει το σύνολο εντολών AVX εκτός από την προσθήκη υποστήριξης για την M1-CPU της Apple. Όπως και στην προηγούμενη Έκδοση Cinebench (R20), μπορείτε να ενσωματώσετε CPU με έως και 256 Threads.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, το Cinebench R23, είναι μια αρκετά ασφαλής και εξαιρετική μέθοδος για να αντιληθφεί κανείς πόσο δυνατός είναι ένας επεξεργαστής.

Cinebench R23 βαθμολογία i9-12900KS Vs R9 7950X.
Μεγάλη διαφορά σε Multi Core απόδοση μεταξύ του AMD Ryzen 9 7950X και των υπολοίπων.

Στη σύγκριση του Single Core πυρήνα βλέπουμε πως είναι αρκετά κοντά οι μετρήσεις με τον Intel i9 12900KS, να επικρατεί της σύγκρισης στο νήμα, οριακά. Αυτό τον κάνει θεωρητικά καλύτερη επιλογή για gaming επεξεργαστή αλλά παίζουν και άλλοι παράμετροι ρόλο.

Θα ξεπεράσει ο i9-13900K τον R9 7950X;

Ένα ερώτημα κύριο που εγείρεται βλέποντας τη παραπάνω μέτρηση είναι αν ο νέος Raptor Lake επεξεργαστής της Intel θα καταφέρει να ξεπεράσει τον R9 7950X. Όσον αφορά τη single thread απόδοση λοιπόν, εφόσον έχουν ήδη διαρρεύσει οι προδιαγραφές, θεωρητικά η ψαλίδα θα είναι μικρή υπέρ του Intel. Το μόνο που πραγματεύεται η νέα γενιά των intel CPUs είναι η επέκταση των πυρήνων χωρίς να προσφέρει ανώτερη τεχνολογία και αρχιτεκτονική. Όσον αφορά τη multitread απόδοση, ο 7950X, αναμένεται να κρατήσει εύκολα τη διαφορά και με μεγάλη απόσταση μάλιστα όπως συμβαίνει και σε αυτή τη περίπτωση.

Σύγκριση i9-12900K vs R9 7950X σε games.

Μια από τις κυριότερες μετρήσεις και συγκρίσεις μεταξύ επεξεργαστών, είναι η απόδοση τους στο gaming. Βέβαια, όπως πολλές φορές έχω πει στο παρελθόν, στα benchmarks βιντεοπαιχνιδιών παίζουν πολλά ρόλο. Οι μνήμες, η μητρική πλακέτα, η έκδοση του BIOS και πολλά άλλα όπως φυσικά και η κάρτα γραφικών. Έτσι οι μετρήσεις αυτές και τα σημεία αναφοράς θα πρέπει να γίνονται με σύνεση και προσεκτικά, χωρίς να βγάζουμε άμεσα συμπεράσματα. Αν σας ενδιαφέρει αρκετά το gaming, μπορείτε να διαβάσετε ένα πρόσφατο άρθρο “Oι 5 καλύτεροι φτηνοί επεξεργαστές για gaming. Σύγκριση και δοκιμές.

Δοκιμάζουμε λοιπόν σε ΑΑΑ τίτλους τόσο τον i9-12900K όσο και τον Ryzen 9 7950X για να αποφανθούμε αν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής στη συγκεκριμένη μονομαχία.

Σύγκριση i9-12900K vs R9 7950X σε games.
Καθαρός νικήτης ο Ryzen 9 7950X στα 1440p ανάλυση.

Χρησιμοποιώντας την Nvidia RTX 3090 Ti σε μερικά παιχνίδια, στις μέγιστες δυνατές ρυθμίσεις μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι ο R9 7950X, ξεχωρίζει ξεκάθαρα. Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο και βάση όσων έχουν διαρρεύσει για τους 13ης γενιάς Intel, η διαφορά θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα θεωρητικά. Μένει να το δούμε και στη πράξη.

Σύγκριση τιμών.

Ενώ στη πραγματικότητα θα δούμε άλλες MSRP, η αγορά διατηρεί τους δικούς της κανόνες. Σήμερα ψάχνοντας να βρούμε τις οικονομικότερες τιμές στις δύο αυτές CPU, παρατηρήσαμε ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση στη τιμολόγησης τους. Βέβαια αυτό είναι φυσιολογικό καθώς ο R9 7950X, κυκλοφόρησε πρόσφατα και είναι λογικό η τιμή να βρίσκεται λίγο υψηλότερα. Στη συνέχεια θεωρώ ότι αυτές οι διαφορές θα περιοριστούν αρκετά.

Βρίσκουμε λοιπόν, τον R9 7950X, στα 50-80 ευρώ περισσότερα από ότι τον i9-12900KS. Έτσι ο δεύτερος αποτελεί πιο VFM επιλογή αυτή τη στιγμή, καθώς οι διαφορές τους μπορεί να είναι μεγάλες στο multicore αλλά όχι τόσο στο singlecore.

Οι τιμές των Ryzen 70 series όπως είχαν ανακοινωθεί από την AMD. Πηγή: AMD.

Affiliate προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν για τις μετρήσεις.

Για τον Intel-12900KS χρησιμοποιήθηκαν:

Για τον R9 7950X τοποθετήθηκαν:

Επίλογος και συμπεράσματα.

Σαφώς αυτή τη στιγμή υπερτερεί ο R9 7950X και αν επιλέξουμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα, θα είναι από αυτή τη σειρά. Όμως, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί όσον αφορά τη νέα τεχνολογία της AMD που θα πρέπει να αναφερθούν. Εκτός του θετικότατου στοιχείου ότι θα βρούμε ενσωματωμένα γραφικά τάξεως RDNA 2.0, δυστυχώς στην 70 Series της AMD, δεν θα βρούμε οικονομικό επεξεργαστή για entry level συστήματα. Ένα ακόμα αρνητικό στοιχείο είναι ότι οι νέοι επεξεργαστές είναι συμβατοί με DDR5 RAM και μόνο. Άρα όλος ο εξοπλισμός μας θα πρέπει να αντικατασταθεί για να στήσουμε ένα νέο μηχάνημα.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “AMD Ryzen 9 7950X vs Intel Core i9-12900KS.” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδη builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση