Αξίζει η αναβάθμιση σε Ryzen 7 5800X3D;

Ως PCsolution316 αναφερθήκαμε από τους πρώτους για τον συγκεκριμένο επεξεργαστή. Μάλιστα δε, προτείναμε να επιλέξει κανείς τον Ryzen 7 5800X, εκείνη την περίοδο, παρά να αναμένει την κυκλοφορία του X3D. Σήμερα όμως καλούμαστε να αποφασίσουμε… αξίζει η αναβάθμιση σε AMD Ryzen 7 5800X3D ή σε κάποιον άλλον τελικά επεξεργαστή της AMD;

Τι νέο φέρνει ο Ryzen 7 5800X3D.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα τεχνολογικό επίτευγμα. Θυμάμαι σαν χθες, όταν η Dr. Lisa Su, πρόεδρος και CEO της AMD, ανακοίνωνε την ανάπτυξη του και σκεφτόμουν πως θα τον αποκτήσω οπωσδήποτε. Σήμερα όμως, διστάζω να είμαι τόσο απόλυτος..

Η ανακοίνωση του AMD Ryzen 7 5800X3D με έκανε να θέλω να τον αποκτήσω.
Η ανακοίνωση του AMD Ryzen 7 5800X3D, από τη πρόεδρο Dr. Lisa Su.

Η ουσιαστική αλλαγή που φέρνει ο συγκεκριμένος επεξεργαστής, έχει να κάνει με την ταχύτητα cache. Έτσι, αυτή τριπλασιάζεται σε σχέση με τον 5800X και παρολό που έχει μικρότερο χρονισμό στον single core πυρήνα του, τον ξεπερνάει κατά πολύ όταν πρόκειται για gaming.  Βασικό χρονισμό έχει στα 3.4Ghz ενώ boost χρονισμό στα 4.5Ghz. Ο προκάτοχος του, ο 5800X έχει υψηλότερες συχνότητες χρονισμού με βασική την 3.8Ghz και boost 4.7Ghz. H κύρια διαφορά του βρίσκεται όμως στο L3 cache, καθώς ο AMD Ryzen 7 5800x3D έρχεται με 96ΜΒ, σε αντίθεση με τον 5800x που έχει 32ΜΒ.

Ποια η τιμή του Ryzen 7 5800X3D, είναι VFM;

Πρώτοι είχαμε αναφερθεί και στη τιμή του και πέσαμε επ’ακριβώς μέσα σε αυτό. Έτσι ούτε μου φάνηκαν πολλά, ούτε λίγα. Αν θέλεις μπορείς να διαβάσεις ένα πρόσφατο άρθρο για τον AMD Ryzen 7 5800X3D, “Ο γρηγορότερος gaming επεξεργαστής του κόσμου.“. Προσωπικά δεν βρίσκω απαγορευτική τη τιμή την οποία πραγματεύεται αυτή τη στιγμή ο επεξεργαστής. Θα τον αποκτούσα άνετα σε αυτά τα χρήματα. Από την άλλη όμως δεν τον λές και VFM και θα εξηγήσω τους λόγους.

3d V-Cache η βασική αιτία που ο Ryzen 7 5800X3D, είναι τόσο καλός στο gaming. Μήπως τελικά αξίζει η αναβάθμιση σε AMD Ryzen 7 5800X3D;
Με το 3D V-Cache, αναμένεται να έχεις εξαιρετική απόδοση στο σύστημα σου.

Αναβάθμιση σε AMD 5800X3D vs 5800X vs 5900X.

Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος και χωρίς να κουράσω με περιττές λεπτομέρειες, καθώς για να διαβάζεις το άρθρο, πιθανότατα να ψάχνεις τον επόμενο gaming επεξεργαστή σου. Έτσι θα σου πω, όσον αφορά καθαρά την απόδοση, ο Ryzen 7 5800X3D, νικάει στο gaming όλους τους παραπάνω, και εύκολα μάλιστα. Αυτό όμως, πριν βιαστείς, δεν τον κάνει απαραίτητα και τη καλύτερη επιλογή τη δεδομένη στιγμή. Θεωρώ το timing που κυκλοφόρησε, εντελώς λάθος και δυστυχώς ο επεξεργαστής αυτός παρά τις εξαιρετικές δυνατότητες του, θα πάει στα αζήτητα.

AMD Ryzen 7 5800X3D VS Ryzen 9 5900X Benchmarks.
Ακόμα και σε σύγκριση με τον Ryzen 9 5900X, αποδίδει καλύτερα σε gaming. Αξίζει όμως να τον αποκτήσεις μόνο γι’αυτό;

Είναι ο Ryzen 7 5800X3D, VFM;

Προσωπικά πιστεύω, πως δεν είναι VFM. Aυτό διότι, παρά τις εκπληκτικές και εξαιρετικές δυνατότητες του, δεν εκπλήσσομαι τόσο πολύ για να τον αποκτήσω σε αυτά τα χρήματα. Προτιμώ και νομίζω πως όλοι μας, να αποκτήσω έναν AMD Ryzen 9 5900X, που πραγματεύεται σε πολύ χαμηλότερη τιμή, με 12 πυρήνες και 24 Threads, κάνοντας τον περισσότερο future proof, από οτιδήποτε άλλο. Η Cache του δε, αγγίζει τα 64ΜΒ, μικρή απόκλιση από τον καινούργιο 5800X3D.

Καλύτερα να επιλέξεις τον  Ryzen 9 5900X παρά τον 5800X3D.
Εννοείται πως προτείνω να επιλέξεις των 12 πυρήνων επεξεργαστή, Ryzen 9 5900X.

Πρώτες εντυπώσεις και Benchmarks του Ryzen 7 5800X3D.

Φυσικά όμως, αν θέλεις να βρίσκεσαι στη κορυφή του gaming perfomance, τότε δεν γίνεται να σε αποτρέψω να αποκτήσεις αυτό το ακατέργαστο διαμάντι. Να είσαι σίγουρος ότι σε πολλές περιπτώσεις αφήνει πίσω τον Intel 12900KS, σε games, αλλά μην περιμένεις πολλά από απόδοση multithread. Άλλωστε δεν κατασκευάστηκε γι’αυτό.

Κακή απόδοση του AMD Ryzen 7 5800X3D στο multithread.
Στο multithreading, δεν τα πηγαίνει και ιδιαίτερα καλα. (πηγή: www.techspot.com)

Στο gaming όμως, θα παρατηρήσουμε έναν άλλον επεξεργαστή που η απόδοση του δεν έχει καμία σχέση απολύτως με το παραπάνω γράφημα.

Η διαφορές μπορούν να γίνουν μεγάλες σε σχέση με ακριβότερους επεξεργαστές από τον AMD Ryzen 7 5800X3D.
Ακόμα και διπλάσιας σχεδόν τιμής επεξεργαστές τους κοιτάει στα μάτια. (πηγή: www.techspot.com)

Τα θετικά και τα αρνητικά του Ryzen 7 5800X3D.

Ένα από τα κυριότερα έμμεσα θετικά, δεν μπορούσα να μην το αναφέρω, είναι η μείωση των τιμών των λοιπών επεξεργαστών της AMD. Έτσι αν επιλέξει κανείς έναν 5800X ή και ακόμα 5900Χ, μπορεί να τους αποκτήσει ίσως στη καλύτερη τιμή που υπήρξαν ποτέ. Βέβαια σε αυτό συμβάλει και η αναμονή των AM5 επεξεργαστών που έχει αναγγείλει ήδη η AMD, οπότε έχουμε μια πτώση σε πωλήσεις προς το παρόν. Η διάθεση λοιπόν του επεξεργαστή χρονικά για εμένα είναι λάθος. Βρίσκεται σε ένα μεσοδιάστημα, κάτι πρέπει να κάνει καθώς η Intel αυξάνει τα προϊόντα της, αλλά η κίνηση αυτή θα είχε πολύ μεγαλύτερη επήρρεια στην αγορά αν η τιμή του επεξεργαστή μας εδώ ήταν πιο προσιτή. Θεωρώ μια τιμή της τάξεως των 350-400 ευρώ θα ήταν ιδανική γι’αυτό το προϊόν. Δεν βλέπω λόγο να τον αποκτήσει κανείς σε αυτά τα χρήματα που προσφέρεται σήμερα. Ίσως σε άλλη χρονική περίοδο θα μπορούσε να σταθεί στη συγκεκριμένη τιμή.

Ποιες μητρικές είναι συμβατές με τον Ryzen 7 5800X3D;

Τώρα πλέον που κυκλοφόρησε, ολοένα και περισσότερες μητρικές μπορούν να συνδιαστούν με τον παραπάνω επεξεργαστή, απλά με ένα BIOS update. Οι πρώτες μητρικές που κατάφεραν να αναβαθμίσουν το λογισμικό τους για να είναι συμβατό με τον 5800X3D, ήταν της ASUS και της MSI. Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση, αν και θα σου πρότεινα να επιλέξεις μια μητρική εκ των οποίων έχω γράψει για να τον συνδιάσεις. Αναλόγως φυσικά το Budget σου για την αναβάθμιση, σου προτείνω να διαβάσεις “MSI MEG X570S ACE MAX | Η καλύτερη μητρική;” και το “ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero| Review.“. Πλήρης λίστα συμβατότητας μητρικών μπορεί να βρεθεί στο pcpartpicker.

Τελικά αξίζει η αναβάθμιση σε AMD Ryzen 7 5800X3D;

Κατά γενική ομολογία, ο επεξεργαστής είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή για gaming. Όμως οι χαμηλές ταχύτητες πυρήνα και το πλήθος αυτών, δεν συνηγορούν στη τρέχουσα τιμή του. Εκτός αυτού, έχουμε πτώση τιμών στους υπόλοιπους επεξεργαστές της AMD. Αναμένουμε επίσης τους AMD 7000, AM5 socket. Όλα αυτά με κάνουν σκεπτικό, αν θα πρέπει να αποκτήσω σήμερα τον συγκεκριμένο επεξεργαστή, αλλά δεν μπορώ να κατηγορήσω και κάποιον που θα το κάνει. Προσωπικά σου προτείνω, αν κάνεις σήμερα αναβάθμιση στο σύστημα σου, να επιλέξεις τον ταχύτατο, εξαιρετικά δυνατό AMD Ryzen 9 5900X. Στο gaming perfomance, βρίσκεται μια ανάσα με τον 5800X3D, μελλοντικά έχει περισσότερα να προσφέρει, ενώ και σε mutlithread perfomance βρίσκεται στους κορυφαίους αυτή τη στιγμή.

Ο καλύτερος gaming επεξεργαστής δεν είναι άλλος από τον AMD Ryzen 7 5800X3D
Με το AMD 3D V-cache technology έχεις ότι καλύτερο κυκλοφορεί σε gaming επεξεργαστή.

Να επιλέξω Intel επεξεργαστή ή AMD;

Μέγαλο ερώτημα που ουσιαστικά χωρίζει τη κοινότητα στα δύο. Άλλοι υποστηρίζουν φανατικά την Intel άλλη την AMD (όπως εγώ). Τους λόγους τους έχω εξηγήσει στο παρελθόν, σε ένα μεγάλης έκτασης άρθρο, Είναι καλύτερη η Intel από την AMD;. Εν κατακλείδι θα πω, πως προσωπικά πιστεύω ότι AMD, θα κυριαρχήσει στην αγορά αργά ή γρήγορα. Οι τεχνολογίες των επεξεργαστών της, αναμένοντας και των 5nm, ξεπερνάνε κατά πολύ αυτούς της Intel. Αλλά θα δείξει στο μέλλον πως θα κινηθούν τα πράγματα.

Επίλογος και συμπεράσματα. Αναβάθμιση σε AMD Ryzen 7 5800X3D ή όχι;

Ο Ryzen 7 5800X3D, είναι ένα διαμάντι που ανακαλύφθηκε σε λάθος χρονικά στιγμή. Η αναμονή των AM5, η τρέχουσα κατάσταση με τους Intel 12th generation και η αυξημένη τιμή του, δεν επιτρέπουν στον μέσο χρήστη-gamer να επιλέξει αυτόν για την επόμενη κίνηση του. Αντιθέτως, πιο ελκυστική φαίνεται η αγορά ενός AMD Ryzen 9, πιο πολύ από ποτέ μάλιστα. Έτσι όσο και αν άβολο μου είναι, θα σε αποτρέψω από την αγορά του AMD Ryzen 7 5800X3D. Η πρόταση μου είναι να περιμένεις μείωση τιμής ή να αποκτήσεις έναν Ryzen 9, για τον οποίο θα είσαι περήφανος για χρόνια.

Σε βοήθησε το παραπάνω άρθρο; Μην ξεχάσεις φεύγοντας να κάνεις εγγραφή στο newsletter μας εδώ!

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση