11 Κρυφές λειτουργίες του iOS 16 που πρέπει να χρησιμοποιήσετε στο iPhone σας.

Έχει περάσει μισός χρόνος από την κυκλοφορία του iOS 16 από την Apple, και παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμα νέες λειτουργίες και ρυθμίσεις που μπορείτε να ανακαλύψετε στην τελευταία ενημέρωση λογισμικού του iPhone. Αυτά τα λιγότερο γνωστά χαρακτηριστικά σίγουρα δεν είναι τόσο δημοφιλή όσο τα κύρια χαρακτηριστικά του, όπως η προσαρμόσιμη οθόνη κλειδώματος ή η δυνατότητα ακύρωσης αποστολής μηνυμάτων κειμένου, αλλά αξίζει να τα εξερευνήσετε, επειδή μπορούν να σας ξεκλειδώσουν μια εντελώς νέα εμπειρία στο iPhone σας.

Θα σας παρουσιάσουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα καλύτερα κρυμμένα διαμάντια του iOS 16, όπως τα άλμπουμ φωτογραφιών που προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης, τους εύκολα προσβάσιμους κωδικούς πρόσβασης Wi-Fi και πολλά άλλα.

Προβολή και κοινή χρήση αποθηκευμένων κωδικών πρόσβασης Wi-Fi.

Η Apple επιτρέπει στους χρήστες του iOS να μοιράζονται κωδικούς πρόσβασης Wi-Fi εδώ και λίγο καιρό, αλλά μόνο τοποθετώντας δύο συσκευές Apple κοντά η μία στην άλλη. Και αν αυτή η λειτουργία δεν λειτουργούσε αυτόματα, δεν μπορούσατε απλά να βρείτε τον κωδικό πρόσβασης από τις ρυθμίσεις σας. Επιπλέον, αν θέλατε να μοιραστείτε έναν αποθηκευμένο κωδικό πρόσβασης Wi-Fi με κάποιον άλλον, όπως έναν χρήστη Android ή κάποιον σε έναν υπολογιστή, έπρεπε να θυμάστε τον κωδικό πρόσβασης. Μέχρι τώρα.

Κρυφές λειτουργίες του iOS 16.

Στις Ρυθμίσεις, μεταβείτε στο Wi-Fi και πατήστε το μικροσκοπικό εικονίδιο πληροφοριών στα δεξιά του δικτύου για το οποίο θέλετε τον κωδικό πρόσβασης. Για να δείτε τον κωδικό πρόσβασης του δικτύου, πατήστε την ενότητα Κωδικός πρόσβασης και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το Face ID ή πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασής σας για να τον δείτε. Στη συνέχεια, μπορείτε να πατήσετε Αντιγραφή για να αντιγράψετε τον κωδικό πρόσβασης στο πρόχειρο και να τον μοιραστείτε.

Εύρεση και αφαίρεση διπλών φωτογραφιών και βίντεο.

Ίσως έχετε αποθηκεύσει την ίδια φωτογραφία πολλές φορές ή έχετε κατεβάσει ένα βίντεο περισσότερες από μία φορές, με αποτέλεσμα τα αντίγραφα να γεμίζουν το άλμπουμ φωτογραφιών σας. Μπορεί να μην είναι πρόβλημα αν έχετε αρκετό αποθηκευτικό χώρο, αλλά σας τελειώνει ο χώρος, μπορείτε τώρα να αφαιρέσετε κάθε διπλότυπο εύκολα με το iOS 16.

Στις Φωτογραφίες > Άλμπουμ, θα πρέπει να δείτε ένα νέο άλμπουμ Διπλότυπα κάτω από τις Βοηθητικές υπηρεσίες. Η Apple σαρώνει όλες τις φωτογραφίες σας και σας εμφανίζει κάθε φωτογραφία ή βίντεο που έχετε αποθηκεύσει περισσότερες από μία φορές σε αυτό το άλμπουμ. Από εκεί, μπορείτε είτε να διαγράψετε τυχόν αντίγραφα είτε απλά να πατήσετε Συγχώνευση, η οποία θα κρατήσει τη φωτογραφία με την υψηλότερη ποιότητα (και τα σχετικά δεδομένα) και στη συνέχεια θα μετακινήσει τις υπόλοιπες στα σκουπίδια.

Εύρεση και αφαίρεση διπλών φωτογραφιών και βίντεο.

Αν και πιθανότατα θα θέλετε να εξετάσετε κάθε σετ αντιγράφων, για να βεβαιωθείτε ότι πρόκειται πράγματι για ακριβή αντίγραφα και όχι για παρόμοιες φωτογραφίες, μπορείτε επίσης να πατήσετε Επιλογή > Επιλογή όλων > Συγχώνευση για να αφαιρέσετε όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο που η Apple θεωρεί ότι είναι αντίγραφα, όλα μαζί.

Σχετικά άρθρα: Ο απόλυτος οδηγός για να επιλέξετε το τέλειο smartphone για τις ανάγκες σας.

Κλείστε μια κλήση τηλεφώνου ή FaceTime με τη Siri.

Η Siri κάνει πολλά πράγματα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εικονική βοηθό για να στείλετε ένα μήνυμα κειμένου, να πάρετε οδηγίες ή να παίξετε μουσική – αλλά ένα πράγμα που δεν μπόρεσε ποτέ να κάνει είναι να κλείσει μια τηλεφωνική κλήση. Παράξενο, σωστά; Τώρα αυτό είναι επιτέλους μια δυνατότητα με το iOS 16.

κλήση τηλεφώνου ή FaceTime με τη Siri.

Στις Ρυθμίσεις, μεταβείτε στο Siri & Αναζήτηση και βεβαιωθείτε πρώτα ότι η επιλογή Listen for “Hey Siri” είναι ενεργοποιημένη. Αν είναι, θα πρέπει να δείτε μια νέα επιλογή από κάτω – Κλείσιμο κλήσης. Μεταβείτε σε αυτή την επιλογή και ενεργοποιήστε το Call Hang Up. Όταν βρίσκεστε σε μια τηλεφωνική κλήση ή σε μια βιντεοσυνομιλία FaceTime, απλά πείτε “Hey, Siri” και ζητήστε της να κλείσει την τρέχουσα κλήση σας.

Συνδέστε τα Joy-Cons του Nintendo Switch με το iPhone σας.

Η Apple σας επιτρέπει εδώ και καιρό να συνδέετε χειριστήρια τρίτων κατασκευαστών, όπως το PS5 Sony DualSense και το Xbox Core Controller, με το iPhone και το iPad σας, προκειμένου να παίζετε πιο άνετα βιντεοπαιχνίδια για κινητά, όπως η βιβλιοθήκη Apple Arcade, το Minecraft και το Call of Duty. Τώρα μπορείτε να προσθέσετε άλλο ένα χειριστήριο κονσόλας σε αυτόν τον κατάλογο.

Αν έχετε στην κατοχή σας ένα Nintendo Switch, μπορείτε τώρα να συνδέσετε τα χειριστήρια Joy-Con με το iPhone ή το iPad σας που τρέχει iOS 16. Για να ξεκινήσετε, κρατήστε πατημένο το μικρό μαύρο κουμπί ζεύξης στο Joy-Con, μέχρι να αρχίσουν να τρέχουν τα πράσινα φωτάκια μπρος-πίσω. Αυτό σημαίνει ότι η συσκευή βρίσκεται σε λειτουργία ζεύξης. Στη συνέχεια, ανοίξτε το iPhone σας και μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Bluetooth και επιλέξτε το Joy-Con από τη λίστα. Επαναλάβετε αυτό το βήμα με το άλλο Joy-Con.

Τα κρυφά και πρόσφατα διαγραμμένα άλμπουμ προστατεύονται τώρα με κωδικό πρόσβασης.

Το άλμπουμ Κρυφό στην εφαρμογή Φωτογραφίες είναι σαφές ότι δεν είναι κρυφό, αφού ο καθένας μπορεί εύκολα να το βρει. Αυτό το καθιστά ανεφάρμοστο για την επαρκή απόκρυψη ιδιωτικών φωτογραφιών και βίντεο. Ενώ η Apple έχει μια επιλογή για να κάνει το άλμπουμ Κρυφό “αόρατο”, οποιοσδήποτε με πρόσβαση στο τηλέφωνό σας θα μπορούσε να το κάνει ξανά ορατό και να δει τα πάντα μέσα σε αυτό.

Χάρη στο iOS 16, μπορείτε πλέον να κλειδώσετε το κρυφό άλμπουμ. Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα για να ενεργοποιήσετε αυτή τη λειτουργία. Αν θέλετε να το ελέγξετε, εκκινήστε την εφαρμογή Φωτογραφίες και μεταβείτε στην καρτέλα Άλμπουμ στο κάτω μέρος της οθόνης. Αν κάνετε κύλιση προς τα κάτω, θα δείτε μια μικροσκοπική κλειδαριά δίπλα στα άλμπουμ Κρυμμένα και Πρόσφατα διαγραμμένα. Για να δείτε τα περιεχόμενα αυτών των άλμπουμ, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το Face ID ή τον κωδικό πρόσβασής σας.

κρυφά και πρόσφατα διαγραμμένα άλμπουμ

Αντιγραφή και επικόλληση επεξεργασιών φωτογραφιών και βίντεο.

Αν χρησιμοποιείτε το εργαλείο επεξεργασίας στην εφαρμογή Φωτογραφίες, θα χαρείτε να μάθετε ότι μπορείτε πλέον να αντιγράφετε και να επικολλάτε επεξεργασίες, όπως κορεσμό, αντίθεση και φωτεινότητα, μεταξύ φωτογραφιών. Αν επεξεργαστείτε μια φωτογραφία ή ένα βίντεο και είστε ευχαριστημένοι με την εμφάνιση, μπορείτε να επικολλήσετε τις ίδιες ακριβώς επεξεργασίες σε οποιαδήποτε άλλη φωτογραφία ή βίντεο στο ρολό της κάμεράς σας.

Για να το κάνετε αυτό, εκκινήστε την εφαρμογή Φωτογραφίες και ανοίξτε μια φωτογραφία που έχει υποστεί επεξεργασία σε πλήρη οθόνη. Στη συνέχεια, πατήστε στο μενού με τις τρεις τελείες στην επάνω δεξιά γωνία και, στη συνέχεια, πατήστε Αντιγραφή επεξεργασιών. Αυτή η επιλογή θα εμφανιστεί μόνο αν η φωτογραφία έχει υποστεί επεξεργασία μέσα στις Φωτογραφίες και όχι σε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών τρίτου μέρους. Τέλος, μεταβείτε στη φωτογραφία στην οποία θέλετε να αντιγράψετε αυτές τις επεξεργασίες, πατήστε στο μενού με τις τρεις τελείες και, στη συνέχεια, πατήστε Επικόλληση επεξεργασιών. Μετά από ένα δευτερόλεπτο περίπου, θα πρέπει να δείτε τις επεξεργασίες της φωτογραφίας να εμφανίζονται.

Αντιγραφή και επικόλληση επεξεργασιών φωτογραφιών

Φέρτε απτική ανάδραση στο πληκτρολόγιό σας.

Το iPhone διαθέτει εδώ και καιρό απτική ανάδραση. Είναι αυτό που αισθάνεστε κάτω από τις άκρες των δακτύλων σας κάθε φορά που προσπαθείτε να διαγράψετε μια εφαρμογή από την αρχική σας οθόνη ή να πληκτρολογήσετε λάθος κωδικό πρόσβασης στην οθόνη κλειδώματος. Παραδόξως, η απτική ανάδραση δεν ήταν ποτέ διαθέσιμη για το stock πληκτρολόγιο του iOS – μέχρι τώρα.

Αν θέλετε να ενεργοποιήσετε μια ελαφριά δόνηση για κάθε πλήκτρο που πληκτρολογείτε, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Ήχοι και απτικά > Ανατροφοδότηση πληκτρολογίου και ενεργοποιήστε το Haptic. Η επιλογή ήχου που βλέπετε είναι ο δυνατός και ενοχλητικός ήχος κροταλίσματος που μπορεί να ακούσετε όταν πληκτρολογείτε κάτι και το τηλέφωνό σας δεν είναι σε αθόρυβη λειτουργία, οπότε μπορείτε να τον κρατήσετε απενεργοποιημένο.

απτική ανάδραση στο πληκτρολόγιό σας

Καρφιτσώστε τις αγαπημένες σας καρτέλες στο Safari.

Το Safari περιορίζει τις ανοιχτές καρτέλες σας στις 500 και αν πλησιάζετε αυτό το όριο, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να βρείτε την ακριβή καρτέλα που ψάχνετε. Θα μπορούσατε να κάνετε ατελείωτη κύλιση, αλλά τώρα υπάρχει ένας ευκολότερος τρόπος για να βρείτε την ακριβή καρτέλα που ψάχνετε.

Στο Safari, αν πατήσετε προς τα κάτω σε μια ανοιχτή καρτέλα, έχετε τώρα τη δυνατότητα να πατήσετε το κουμπί Καρφίτσωμα καρτέλας. Αυτό θα μετακινήσει αυτή την καρτέλα στην κορυφή του Safari, όπου θα υπάρχει ως μια μικροσκοπική προεπισκόπηση καρτέλας, μόνιμα καρφιτσωμένη εκεί, την οποία μπορείτε στη συνέχεια να πατήσετε για να δείτε. Αν πατήσετε το κουμπί και ξεκαρφιτσώσετε μια καρτέλα, θα μετακινηθεί στην πρώτη θέση στο πλέγμα των ανοιχτών καρτελών σας.

Χρησιμοποιήστε το Face ID ενώ είστε ξαπλωμένοι.

Αν έχετε προσπαθήσει ποτέ να ξεκλειδώσετε το iPhone σας ενώ είναι κατακόρυφο, όπως όταν είστε ξαπλωμένοι στο πλάι, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι δεν λειτουργεί. Πρέπει να τοποθετήσετε το iPhone σας σε κατακόρυφο προσανατολισμό, ή σε όρθια θέση, για να λειτουργήσει το Face ID. Με το iOS 16, μπορείτε επιτέλους να χρησιμοποιήσετε το Face ID για να ξεκλειδώσετε το iPhone σας όταν είναι σε οριζόντιο προσανατολισμό. Ωστόσο, για να λειτουργήσει αυτό, πρέπει να έχετε ένα iPhone 13 ή 14 με iOS 16.

Σχετικά άρθρα: Xiaomi 13 Pro: Επιτέλους, μια ναυαρχίδα Xiaomi με εκπληκτική κάμερα.

Αντιγράψτε τα στιγμιότυπα οθόνης σας στο πρόχειρο χωρίς να τα αποθηκεύσετε.

Δεν χρειάζεται να αποθηκεύσετε ένα στιγμιότυπο οθόνης στο άλμπουμ φωτογραφιών σας για να το μοιραστείτε με κάποιον άλλο. Μια νέα λειτουργία του iOS 16 σας επιτρέπει να τραβήξετε ένα στιγμιότυπο οθόνης, να το αντιγράψετε στο πρόχειρο, να το διαγράψετε από το τηλέφωνό σας και να το επικολλήσετε όπου νομίζετε. Αφού τραβήξετε ένα στιγμιότυπο οθόνης, πατήστε την προεπισκόπηση στιγμιότυπου οθόνης που εμφανίζεται, πατήστε το κουμπί Έτοιμο πάνω δεξιά και, στη συνέχεια, πατήστε Αντιγραφή και Διαγραφή για να αντιγράψετε το στιγμιότυπο οθόνης στο πρόχειρο.

Αφαίρεση περισσότερων προεγκατεστημένων εφαρμογών της Apple.

Από το iOS 10, μπορείτε να αφαιρέσετε ορισμένες προεγκατεστημένες εφαρμογές iOS, όπως τα Stocks, οι Χάρτες και η Αριθμομηχανή, αλλά όχι όλες. Με την κυκλοφορία του iOS 16, μπορείτε να προσθέσετε τρεις ακόμη εφαρμογές σε αυτή τη λίστα με αυτές που μπορείτε να αφαιρέσετε: Find My, Clock και Health. Ωστόσο, η διαγραφή αυτών των εφαρμογών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και να διακόψει την υποστήριξη με άλλες εφαρμογές και συνδεδεμένες συσκευές, όπως το Apple Watch σας.

ΚΑΝΤΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Κάνε εγγραφή σήμερα για να μην χάνεις κανένα νέο άρθρο.

Επίλογος και συμπεράσματα.

Το iPhone είναι ένα κινητό τηλέφωνο γεμάτο από εξαιρετικές λειτουργίες και δυνατότητες. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες που είναι αρκετά γνωστές λόγω της ευρείας χρησιμότητας τους, αλλά και άλλες που δεν είναι τόσο διαδεδομένες. Έτσι, πλέον είστε σε θέση να γνωρίζετε το κάτι παραπάνω για το εξαιρετικό αυτό τηλέφωνο και όλα τα εκπληκτικά που μπορεί να σας προσφέρει.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “11 Κρυφές λειτουργίες του iOS 16 που πρέπει να χρησιμοποιήσετε στο iPhone σας.” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση