Τρόποι ψύξης επεξεργαστή. Υδρόψυξη ή Αερόψυξη;

Ποιοι είναι οι τρόποι ψύξης επεξεργαστή; Σίγουρα όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε, είναι με τον τρόπο της αερόψυξης. Βέβαια το τελευταίο διάστημα και όχι μόνο, υπάρχει ο τρόπος της υδρόψυξης που μας δίνει εξαιρετικά θερμικά αποτελέσματα και μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε τον επεξεργαστή μας στη μέγιστη απόδοση του. Πως επιτυγχάνεται η μέγιστη απόδοση ενός επεξεργαστή; Φυσικά με τις χαμηλότερες δυνατές θερμοκρασίες. Όμως το ερώτημα που απασχολεί τους περισσότερους όταν πρόκειται για την ψύξη του επεξεργαστή τους είναι ένα. Υδρόψυξη ή Αερόψυξη;

Πόσο σημαντική είναι η ψύξη του υπολογιστή;

Η ψύξη των κομματιών του υπολογιστή μας, είναι τόσο σημαντική, που έαν αποτύχει ουσιαστικά μπορεί να προκαλέσουμε σοβαρή βλάβη σε κάποια από αυτά. Έχει τύχει να ακούσω πολλούς που αναρρωτιούνται ή παραπονιούνται για τα επίπεδα θερμοκρασίας που μπορεί να δημιουργηθεί στο εσωτερικό του υπολογιστή, κατηγορώντας το κουτί που πρόσφατα αγόρασαν παραδείγματος χάριν, φυσικά με την εργοστασιακή ψύξη του. Πολλές φορές η ψύξη που προσφέρεται με ένα κουτί υπολογιστή, είναι σχεδόν μηδαμινή και με τη μεταφορική έννοια αλλά πολλές φορές και κυριολεκτικά, καθώς μπορεί να μην περιέχει κανέναν ανεμιστήρα στο εσωτερικό του ή να περιέχει συγκεκριμένων στροφών ανεμιστήρες ο οποίοι στην ουσία ανεξαρτήτως φορτίου, αποδίδουν το ίδιο. Τα τελευταία χρόνια λανσάρονται πλέον οι υδροψύξεις στην αγορά για μείωση της θερμοκρασίας των επεξεργαστών, που οι χρήστες κατά καιρούς αντιμετώπιζαν μεγάλο θερμικό πρόβλημα. Επίσης πλέον δίνεται η δυνατότητα ψύξης της κάρτας γραφικών ανεβάζοντας τον πήχη ακόμα πιο πολύ στην μάχη μεταξύ αερόψυξης και υδρόψυξης. Υπάρχουν αεροψύξεις που έχουν εξαιρετική απόδοση ψύξης σε επεξεργαστή και πάρα πολλοί τις επιλέγουν έναντι κάποιας υδρόψυξης.

Υδρόψυξη ή Αερόψυξη; Τι είναι πιο VFM;
H Arctic Freezer 34 eSports DUO, θεωρείται από τις κορυφαίες επιλογές αερόψυξης.

Τι από τα δύο να επιλέξω και ποιές είναι οι διαφορές των δύο αυτών τρόπων ψύξεως;

Ενδιαφέρον θα είχε να δούμε κάποιες μετρήσεις για να δούμε τι διαφορά μπορεί να έχει η εγκατάσταση υδρόψυξης έναντι κάποιας “δυνατής” αερόψυξης για να κατανοήσουμε περισσότερο τα μεγέθη. Στο gamersnexus βρήκαμε μια εξαιρετική μέτρηση μεταξύ κάποιων εκ των κορυφαίων υδροψύξεων και αεροψύξεων και τα αποτελέσματα ίσως να μην είναι τόσο αναμενόμενα.

Βλέποντας μερικά benchmarks ψύξης, μπορούμε να αποφασίσουμε αν θα επιλέξουμε υδρόψυξη ή αερόψυξη;
Δεν υπάρχουν τεράστιες διαφορές στη ψύξη των Vrm μεταξύ
υδρόψυξης και αερόψυξης.

Το σημείο που αρχικά θα εστιάσω αφορά την εργοστασιακή ψύξη. Ανεξαρτήτα αν πρόκειται για κουτί υπολογιστή ή επεξεργαστή , παρατηρούμε πως η συγκεκριμένη ψύξη θα πρέπει να αντικαθίσταται, εάν θέλουμε να μιλήσουμε για απόδοση και όχι απλή λειτουργία φυσικά. Οι ανοχές του επεξεργαστή φυσικά δεν ξεπερνάνε τις αποδόσεις της εργοστασιακής του ψύξης, όμως δεν είναι ικανός για κάτι παραπάνω πέρα από τη φυσιολογική του λειτουργία.

Άλλη μια μέτρηση που έχει ενδιαφέρον ώστε να αρχίσουμε να κατανοούμε τους λόγους επιλογής σιγά σιγά είναι τα επίπεδα θορύβου που έχει κάθε μια από τις επιλογές μας.

Επίσης σημαντικό παράγοντα παίζει και ο θόρυβος όταν σκεφτόμαστε ποιοι τρόποι ψύξης επεξεργαστή είναι οι ιδανικότεροι για εμάς.
Τα επίπεδα θορύβου και η ταχύτητα ανεμιστήρων ποικίλει αναλόγως τις επιλογές ψύξης.

Παρατηρούμε και εδώ ότι σε γενικές γραμμές οι διαφορές είναι σφιχτές αλλά σίγουρα σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες και κάτω από full load καταστάσεις θα αρχίζει να εμφανίζεται η διαφορά μεταξύ των δύο τρόπων ψύξεων. Η υδρόψυξη αποδίδει καλύτερα όταν έχουμε μεγάλη συγκέντρωση θερμοκρασίας αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να χρίζει αντικατάστασης και να μεταπηδήσει κάποιος από αερόψυξη σε υδρόψυξη εάν φυσικά καλύπτει τις ανάγκες του.

Ποιές οι διαφορές μεταξύ υδρόψυξης και αερόψυξης;
Deepcool Castle 240 RGB V2, από τις ομορφότερες και αποδοτικότερες υδροψύξεις της αγοράς.

Ποιά είναι τα θετικά της αερόψυξης;

Αρχικά το κύριο και μεγαλύτερο προτέρημα έχει να κάνει με τη τιμή, η οποία στις υλοποιήσεις της αερόψυξης, λόγω της κατασκευής θα βρίσκεται πάντα χαμηλότερα σε κόστος από ότι αυτής της υδρόψυξης αντίστοιχα. Είναι αρκετά απλοϊκό το μοντέλο, το πως λειτουργεί μια αερόψυξη και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για να γίνει αποδοτική. Ένα δεύτερο θετικό που προσφέρει η αερόψυξη είναι ότι δεν καταφέρνει να ψύξει μόνο τον επεξεργαστή αλλά και την περιοχή γύρω από αυτόν. Η περιοχή γύρω του όμως είναι τα Vrm της μητρικής μας κάρτας οπότε τα οφέλη είναι διπλά. Βέβαια η Arctic λάνσαρε υδρόψυξη που κάνει και αυτό παράλληλα και αν τα vrm της μητρικής μας δεν ειναι τόσο ισχυρά τα ψύχει και αυτά, ενώ θεωρείται από τις κορυφαίες επιλογές της αγοράς και όχι τυχαία. Η απόδοση της είναι εξαιρετική και βρίσκεται στις κορυφαίες πωλήσεις! Ένα ακόμα θετικό είναι η ευκολία εγκατάστασης της αερόψυξης, η οποία της περισσότερες φορές είναι πολύ πιο απλοϊκή και λιγότερο χρονοβόρα από ότι να τοποθετήσει κανείς μια υδρόψυξη, αλλά επίσης και η συντήρηση της όπως και ο χρόνος ζωής είναι πλεονεκτήματα που κάνουν τους καταναλωτές να την προτιμούν.

Πολλοί είναι αυτοί που κατέχουν επεξεργαστές χαμηλής κατανάλωσης και περιορισμένου περιθωρίου overclock, ή μητρικές που δεν υποστηρίζουν κάτι τέτοιο οπότε και οι απαιτήσεις τους σε ψύξη δεν αγγίζει καν αυτά που προσφέρει μια υδρόψυξη. Όπως άλλωστε είδαμε σε φυσιολόγικες χρήσεις και με πιέσεις ακόμα μια αερόψυξη μπορεί να ανταπεξέλθει πέραν του δέοντος!

Ποιά είναι τα μειονεκτήματα της αερόψυξης;

Τα αρνητικά σε σχέση με την απόδοση είναι πως όταν οι απαιτήσεις μας αυξάνονται, τότε αρχίζει και διαφένεται το κενό μεταξύ της αερόψυξης και υδρόψυξης. Μην ξεχνάμε ότι στο αυτοκίνητο και σε μηχανές μεγάλης θερμικής απόδοσης παραδείγματος χάριν χρησιμοποιούμε ψυγείο για να καταφέρουμε λειτουργήσουμε απρόσκοπτα σε φυσιολογικές θερμοκρασίες.

Η πρόταση της ARCTIC για τους λάτρεις του RGB φωτισμού.

Επίσης ένα άλλο αρνητικό αλλά ουσιαστικό όμως, είναι ο μεγάλος όγκος που έχουν συνήθως οι αερόψυκτες ψύκτρες του επεξεργαστή ώστε να καταφέρουν να επιτύχουν καλά αποτελέσματα και απόδοση, κάνοντας τη χρήση πολλές φορές αδύνατη λόγω μεγέθους. Επίσης ο θόρυβος είναι ένα τεράστιο αρνητικό στοιχείο καθώς πέραν του μεγέθους θα πρέπει να δουλεύει μια αερόψυξη σχεδόν πάντα στις μέγιστες στροφές για να ρίξει τη θερμοκρασία του επεξεργαστή μας. Όσο για την εμφάνιση, κάποιοι χρήστες βρίσκουν αρνητικό ότι δεν υπάρχουν επιλογές που να ποικίλουν σε RGB προϊοντα αεροψύξεων και δεν τις βρίσκουν αρκετά ελκυστικές. Η Arctic καινοτομεί θα έλεγα εδώ καθώς με την ARCTIC freezer 50 με A-RGB και με τις εξαιρετικές επιδόσεις της, πετυχαίνει τη φλέβα των Pc enthusiasts, δίνοντας την επιλογή της RGB σε τέτοιου είδους Builds.

Ποια είναι η πιο αποδοτική υδρόψυξη και φτηνή;
Η ARCTIC Liquid Freezer II 240 RGB κορυφαία σε απόδοση.

Σε γενικές γραμμές η επιλογή μια πολύ καλής αερόψυξης είναι αρκετά τίμια επιλογή. Μας προσφέρει σε πολύ μεγάλο και ικανοποιητικό βαθμό την θερμική απόδοση που χρειαζόμαστε σχεδόν για κάθε χρήση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της υδρόψυξης;

Όσον αφορά την απόδοση, ενώ αναφερθήκαμε παραπάνω, δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να συγκριθεί σε ψύξη σε σχέση με την υδρόψυξη. Μπορεί να καταφέρει να ψύξει και τον υψηλότερο θερμικά επεξεργαστή ενώ επεκτείνεται η χρήση της πλεόν και στις κάρτες γραφικών, για την οποία θεωρώ ότι είναι πιο επιβεβλημένη, επειδή οι κάρτες γραφικών είναι το στοιχείο με τη μεγαλύτερη θερμοκρασία συνήθως στον υπολογιστή μας. Άλλο ένα πλεονέκτημα που διακρίνει την υδρόψυξη είναι ότι αποτρέπει τη συγκέντρωση σκόνης γύρω από τον επεξεργαστή μας καθώς δεν υπάρχει ροή αέρα στη περιοχή. Eπίσης λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας που προσφέρει στον επεξεργαστή, δίνει τη δυνατότητα αύξησης της απόδοσης του καθώς όσο πιο ψυχρός ο επεξεργαστής τόσο μεγαλύτερη απόδοση έχει. Οπτικά δε, προσφέρει μια πιο όμορφη προσέγγιση, καθώς συνήθως ακολουθείται με RGB φωτισμό και δεν χρειάζεται μεγάλο χώρο για να τοποθετηθεί.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της υδρόψυξης;
Πολλοί κατασκευαστές κουτιών λανσάρουν τα δικά τους προϊόντα για ολοκληρωμένες προτάσεις ψύξεις.

Πολλοί ακόμα και αν δεν έχουν την ανάγκη της θερμικά, επιλέγουν να τοποθετήσουν υδρόψυξη στο σύστημα τους, επείδη θα τους προσφέρει μελλοντική λύση σε πιθανή αναβάθμιση επεξεργαστή. Αυτή τη στιγμή, πολλοί κατασκευαστές κουτιών υπολογιστών, έχουν αναπτύξει μια ευρεία γκάμα προϊόντων για να δημιουργήσουν ολοκληρωμένες προτάσεις ψύξεως, όπως είναι η NZXT , η Lian Li, Arctic, Antec, Cooler Master κτλ. Ο ανταγωνισμός αυτός φυσικά είναι υπέρ μας, για τους καταναλωτές, όπου πάντα ψάχνουμε να βρούμε τα καλύτερα αποδοτικά προϊόντα στις καλύτερες τιμές.

Ποιά είναι τα μειονεκτήματα της υδρόψυξης;

Κάποιος θα θεωρεί με αυτά που διάβασε παραπάνω ότι, δεν θα υπάρχουν μειονεκτήματα στην υδρόψυξη και η απόκτηση της θεωρείται επιβεβλημένη. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το κύριο μειονέκτημα, είναι η αυξημένη τιμή της και όσο πηγαίνουμε σε ανώτερα επίπεδα απόδοσης η τιμή εξφενδονίζεται στα ύψη για την απόκτηση της. Ένα άλλο κύριο μειονέκτημα είναι ο χώρος που καταλαμβάνει το ψυγείο. Πολλά κουτιά δεν έχουν χώρο για τοποθέτηση υδρόψυξης, ενώ άλλα με την τοποθέτηση της περιορίζουν το μέγεθος τη κάρτας γραφικών ή αποκλείουν την είσοδο αέρα. Βέβαια οι χρήστες κατάφεραν να βρούν λύσεις σε τέτοιου είδους προβήματα, με κυριότερη και πιο αξιομνημόνευτη αυτή της αρνητικής πίεσης. Ένα τέτοιο μοτίβο μπορούμε να δούμε στο overclockengineer που εξηγεί το πως λειτουργεί η συγκεκριμένη δομή. Η κεντρική ιδέα είναι να δημιουργήσεις κενό αέρος στο εσωτερικό του κουτιού με τα οφέλη να είναι αρχικά η μη συγκέντρωση σκόνης αλλά επιπροσθέτως, χωρίς αρκετό οξυγόνο δεν μπόρουν να αναπτυχτούν υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό.

Υδρόψυξη με LCD οθόνη.
Από τις ακριβότερες εργοστασιακές υδροψύξεις στην αγορά.

Ένα άλλο αρνητικό που διακρίνουμε, είναι ο χρόνος ζωής της υδρόψυξης καθώς το κλειστό της κύκλωμα δεν αφήνει πολλά περιθώρια συντήρησης και μετά το πέρας του κύκλου της θα πρέπει να αντικατασταθεί πλήρως. Το τελευταιό που θα αναφέρω στα αρνητικά αν και σπάνιο ως γεγονός να συμβεί, είναι ότι σε ενδεχόμενη βλάβη ή ελλατωματικού προϊόντος επειδή περιέχει υγρό στο εσωτερικό, η βλάβη πιθανότατα δεν θα περιοριστεί στην ίδια μόνο συσκευή αλλά και σε περισσότερα μέρη του υπολογιστή μας.

Μερικές αξιολογήσεις προϊόντων και τρόποι ψύξης επεξεργαστή.

Για τις αεροψύξεις επειδή πλεόν οι απαιτήσεις των συστημάτων ολοένα και αυξάνονται θα προτείνω τρείς από τις κορυφαίες σε απόδοση αλλά και όμορφης εξωτερικής εμφάνισης για να κοσμίσουν τον υπολογιστή μας!

Με την αρνητική πίεση, μπορούμε να επιτύχουμε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες στον υπολογιστή μας. Είτε προτιμήσουμε αερόψυξη ή υδρόψυξη.
Η τεχνική της αρνητικής πίεσης.

Μια πολύ ωραία μέτρηση πραγματοποίησε το ocinside για τις αεροψύξεις και φυσικά στις κορυφαίες θέσεις είναι και αυτές που θα προτείναμε έτσι και αλλίως. Πέρα από τη Noctua NH-15 που παραμένει στη κορυφή της απόδοσης, αν και προσωπικά δεν με ενθουσιάζει ώς όψη, υπάρχουν διαμάντια που αξίζουν τη προσοχή μας.

cpu cooler benchmarks
Απόδοση μερικών αεροψύξεων.

Ως πρώτη επιλογή θα προτείνω την Deepcool Assassin ΙΙΙ, μια πανέμορφη και εξαιρετικής απόδοσης ψύκτρα, που κάνει τον επεξεργαστή παγάκι στη κυριολεξία!

Η καλύτερη αερόψυξη για επεξεργαστή.
Η Νο1 επιλογή μας για αερόψυξη!

Έρχεται με 140mm ανεμιστήρες με μέγιστες στροφές τις 1400 και αν και ογκώδης οι επιδόσεις της ειναι εξαιρετικές καθώς περιέχει φύλλα αλουμινίου και σωλήνες χαλκού. Το μειονέκτημα της είναι η έλλειψη RGB ενώ στα υπέρ η εύκολη εγκατάσταση της!

Δεύτερη επιλογή και αγαπημένη, καθώς η τιμή της είναι εξαιρετικά χαμηλή και η απόδοση της στα ύψη έρχεται η Arctic Freezer 34 esports Duo. Έρχεται με 120mm ανεμιστήρες BioniX P-fans, πιο μαζεμένο σχήμα επιτρέποντας περισσότερο κενό χώρο, ενώ έρχεται με θερμική πάστα MX-4 της Arctic. Είναι συμβατή και με 1700 socket για τους Alder Lake επεξεργαστές της Intel.

Μια από τις καλύτερες αεροψύξεις της αγοράς.
Η δεύτερη επιλογή μας για αερόψυξη, έρχεται σε τρία χρώματα (άσπρο, μαύρο, κόκκινο).

Η τελευταία και κορυφαία μας επιλογή για αερόψυξη καθώς συνδιάζει την απόδοση με την RGB τρέλα μας δεν είναι άλλη από την Arctic Freezer 50 συμβατή και με 1700 socket για τους Alder Lake επεξεργαστές της Intel! Δε θεωρώ ότι υπάρχει καλύτερη επιλογή σε αυτή τη τιμή που τα συνδιάζει όλα! Έρχεται με MX-4 thermal paste επίσης.

Αερόψυξη με RGB φωτισμό.
Η κορυφαία επιλογή με RGB φωτισμό.

Παραγγέλνοντας τα παραπάνω προϊόντα από Amazon Ευρωπαϊκής χώρας όπως αυτό της Γερμανίας, τα μεταφορικά είναι πολύ χαμηλά ενώ το προϊόν έρχεται τάχιστα στο χώρο μας, σε ελάχιστες μέρες!!!!

Για τις υδροψύξεις τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, άλλες επικρατούν στη μάχη των 360 mm άλλες των 240-280mm. Υπάρχουν οι περιορισμοί του χώρου για τοποθέτηση του ψυγείου και για αυτόν τον λόγο θα είναι η αξιολόγηση μας λίγο πιο αναλυτική.

Ας ξεκινήσουμε με τις αξιολογήσεις μας στις 360mm υδροψύξεις. Σε αυτή θα δούμε ότι επικρατούν αρκετά προσιτές οικονομικά υδροψύξεις και ταυτόχρονα πανέμορφες οπτικά.

Πρώτη στη λίστα θα έβαζα την Thermaltake Floe Riing RGB 360 TT Premium Edition, μια υδρόψυξη εκπληκτική και σε απόδοση αλλά και σε ποιότητα υλικών. Εκπληκτικός controller χωρίς προβλήματα από τη διαχείριση του προγράμματος και είμαι σίγουρος ότι θα ικανοποιήσει τον πιο απαιτητικό χρήστη. Θεωρώ την Thermaltake από τις κορυφαίες του είδους όσον αφορά τη ψύξη και κατασκευή κουτιών.

Η καλύτερη thermaltake AIO.
Η πρώτη μας επιλογή σε εργοστασιακή υδρόψυξη.

Δεύτερη επιλογή έρχεται από ουδέτερη εταιρεία κατασκευής ψυκτικών προϊόντων, τις οποίες προσωπικά προτιμώ, ώστε να αποφεύγεται το ολοκληρωτικό build από ένα κατασκευαστή, που φυσικά είναι πολύ ωραίο τις περισσότερες φορές, αλλά όχι πάντα εφικτό. Αυτή δεν είναι αλλή από την EK AIO 360 mm η οποία έχει δεν έχει τόσο διάχυτο φως στα RGB αλλά είναι μια διαφορετική πρόταση και φυσικά πανέμορφη και τέρμα αποδοτική, σχεδόν ερωτεύσιμη!

Η πιο όμορφη υδρόψυξη της αγοράς.
Ο έρωτας μας!

Τελική μας επιλογή για την 360mm υδρόψυξη έρχεται με μια πρόταση που δεν υπάρχει περίπτωση να μην πέσει το μάτι μας πάνω της αν βρίσκεται στον χώρο γύρω μας. Αυτή η πρόταση έρχεται από την Deepcool που τα τελευταία χρόνια κατασκευάζει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα και όχι άδικα αρχίζει να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων. Αυτή είναι η Deepcool Castle 360 RGB V2 η οποία κερδίζει και τα βλέμματα για την απόδοση αλλά και τη τιμή της!

Κορυφαία υδρόψυξη με 3 ανεμιστήρες.
H τελευταία επιλογή σε 360mm υδρόψυξη.

Για τις 240 υδροψύξεις καθώς με μικρότερο ψυγείο θέλουμε να πετύχουμε άριστα αποτελέσματα, θα προτείνω αρχικά μια υδρόψυξη καθαρά για το αποδοτικό της κομμάτι που έχει πάρει βραβεία και δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτό το άρθρο. Πρόκειται φυσικα για την ARCTIC Liquid Freezer II 240 RGB η οποία αποδοτικά ρίχνει υδροψύξεις διπλάσιας τιμής. Στο μόνο αρνητικό θα έβαζα ότι δεν έχει RBG στην αντλία, ενώ οι ανεμιστήρες της έχουν.

Η πιο VFM υδρόψυξη το 2022.
Η καλύτερη σε απόδοση υδρόψυξη και σε τιμή.

Δεύτερη επιλογή για τη μάχη των 240mm θα έβαζα την υδρόψυξη της Lian Li την Lian Li Galahad 240 η οποία είναι πολύ ποιοτική, η τιμή της προσιτή και η απόδοση της αρκετά τίμια. Συνολικά τη βαθμολογώ άνω του 8.5 οπότε τη προτείνω και για αγορά. Δεν είναι κάτι εξωφρενικό σε απόδοση αλλά αν συνυπολογίσεις και εμφάνιση βρίσκεται σε καλή θέση. Έρχεται σε δύο χρώματα μαύρο και άσπρο αναλόγως το build για το οποίο προορίζεται.

Μέσο ψύξης επεξεργαστή με υγρό.
Η τίμια επιλογή της Lian Li.

Τρίτη επιλογή η υδρόψυξη της Corsair που αναμφισβήτητα έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές καθώς και οπτικά είναι εκπληκτική αλλά και η απόδοση της σούπερ! Πρόκειται για την Corsair iCUE H100i ELITE CPU η οποία έρχεται και με LCD display και συμβατή με τους Alder Lake επεξεργαστές τις Intel καθώς υποστηρίζει το 1700 socket. Είναι εκπληπτικό κομμάτι αν και λίγο ακριβότερο από τα υπόλοιπα, σίγουρα η επιλογή αυτή δεν θα σας απογοητεύσει. Φοβερή ποιότητα κατασκευής απόδοση στα ύψη και η εγγύηση της Corsair. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Η καλύτερη υδρόψυξη με LCD Display.
Κορυφαία επιλογή για 240mm υδρόψυξη.

Τελικά συμπεράσματα. Αποφασίζουμε Αερόψυξη ή Υδρόψυξη;

Στον επίλογο του άρθρου θα τοποθετηθώ ξεκάθαρα υπέρ ενός προϊόντος ή καλύτερα ως προς την επιλογή τρόπου ψύξης που θα επέλεγα από εδώ και πέρα για το σύστημα μου. Αυτός δεν είναι άλλος παρά μόνο η υδρόψυξη και αναλόγως ποιά θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε αυτό εάν υπήρχε περιορισμός στο χώρο του ψυγείου. Προσφέρει Future proof επιλογή, οι περισσότερες δίνονται με πενταετή εγγύηση, τα μοντέλα ολοένα γίνονται πιο αποδοτικά και πιο ελκυστικά στο μάτι.Τελικά: Είναι απαραίτητη η ψύξη του επεξεργαστή; Ναι είτε με την εργοστασιακή είτε με άλλη του εμπορίου για καλύτερη απόδοση. Χρειάζομαι υδρόψυξη; Για τις απλές λειτουργίες και ίσως και παράπανω δεν χρειάζεται να έχεις υδρόψυξη, σε καλύπτει η αερόψυξη. Ποία είναι η καλύτερη υδρόψυξη; Προσωπικά πιστεύω η EK AIO 360 σε σχέση ποίοτητας τιμής, αλλά υπάρχουν ακριβότερες και καλύτερες υλοποιήσεις. Ποιά είναι η καλύτερη αερόψυξη; Για εμένα η Arctic Freezer 50 καθώς προσφέρει και RGB δυνατότητες που προσωπικά μου αρέσουν.

Οι νικήτες στη μονομαχία των υδροψύξεων και αεροψύξεων καθώς και από που να τους αποκτήσετε δίνονται παρακάτω:

 • Arctic Freezer 50 σε περίπτωση που καταλήξεις σε αερόψυξη λόγω κόστους ή περιορισμών κουτιού. Θα τη βρείς στο Amazon.de και Amazon.es , με άμεση παράδοση στη πόρτα σου και σε εκπλητική τιμή!
 • Υδρόψυξη EK AIO 360 καθώς δεν γίνεται να απαρνηθώ τον έρωτα μου για αυτή την υδρόψυξη!! Τη βρίσκεις επίσης στο Ευρωπαϊκό Amazon.de και θα σου μείνει αξέχαστη η εμπειρία μαζί της!
 • Τέλος μετά από σκέψη καταλήγω στην πέρα για πέρα αποδοτική Corsair iCUE H100i ELITE CPU καθώς μπορεί να τοποθετηθεί σε μικρά Build και High end συστήματα και φυσικά η fancy της εμφάνιση σε συνδιασμό με την LCD oθόνη την κάνουν πέρα για πέρα ποθητή. Η τιμή της δε στην υλοποίηση των 240mm δεν είναι απαγορευτική επίσης, οπότε μπορεί κανείς να την αποκτήσει εύκολα. Τη βάζεις και ξενοιάζεις από Amazon.es και φυσικά Amazon.de στις καλύτερες τιμές και ταχύτερες αποστολές που θα μπορούσες να βρείς!
 • Επίσης μπορούμε να βρούμε τα παραπάνω και στο Amazon.com. Arctic Freezer 50 στο Amazon.com και ΕΚ ΑΙΟ 360 στο Amazon.com.

Σε βοήθησε το παραπάνω άρθρο; Μην ξεχάσεις φεύγοντας να κάνεις εγγραφή στο newsletter μας εδώ!

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

9 thoughts on “Υδρόψυξη ή Αερόψυξη; Τι είναι καλύτερο;”
 1. Ενδιαφέρον.
  Το θέμα είναι ότι χρειάζεται πρόταση για υγρό ψύξης. Εκεί έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

  Δεν μπορείς επίσης να πας σε υδροψυξη χωρίς να σκεφτείς εναλλακτικές αεροψυξης. Πάντα με την δημιουργία κατάλληλης διαφοράς πίεσης μπορείς να επιτύχεις αποτελέσματα καλά.

  1. Σύντομα θα ετοιμάσω ένα άρθρο για πλήρη οδηγό εγκατάστασης custom loop υδρόψυξης. Η αερόψυξη φυσικά ήταν και θα είναι επιλογή και λύση για τη ψύξη συστήματος, όμως η θερμικές ανάγκες αυξάνονται όσο η τεχνολογία εξελίσσεται. Η παθητική ψύξη είναι ακόμα μια εξέλιξη πάνω σε αυτό καταργώντας τις θορυβώδης συσκευές αέρα, όπως παράδειγμα οι μητρικές X570s για AMD επεξεργαστές.Θεωρώ ,και αυτό πραγματεύεται το άρθρο, ότι με την υδρόψυξη στο σύστημα πάντα του αφήνεις το περιθώριο να λειτουργήσει στο μέγιστο δυνατό όσον αφορά την απόδοση. Ευχαριστώ για το σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση