Το Google Chrome φέρνει τα passkeys για μεγαλύτερη ασφάλεια, στο Android, Windows 11 και macOS.

Η Google φέρνει την υποστήριξη των Passkeys στο Chrome, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια στο Android, στα Windows 11, ChromeOS και macOS. Τα Passkeys είναι μια εξαιρετικά ασφαλής αντικατάσταση των κωδικών πρόσβασης και άλλων παραγόντων ελέγχου ταυτότητας. Δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, δεν διαρρέουν σε παραβιάσεις διακομιστή και προστατεύουν τους χρήστες από επιθέσεις phishing. Οι κωδικοί πρόσβασης βασίζονται σε βιομηχανικά πρότυπα και λειτουργούν σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα και οικοσυστήματα προγράμματος περιήγησης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για ιστότοπους όσο και για εφαρμογές.

Τι είναι τα Passkeys;

Οι κωδικοί πρόσβασης είναι συνήθως η πρώτη γραμμή άμυνας στην ψηφιακή μας ζωή. Ωστόσο, κινδυνεύουν να υποστούν phish, να υποπέσουν δηλαδή σε παραβιάσεις δεδομένων. Η Google έχει εδώ και καιρό αναγνωρίσει αυτά τα ζητήματα, γι’ αυτό έχει δημιουργήσει άμυνες όπως η επαλήθευση σε 2 βήματα (2-step verification) και ο Διαχειριστής κωδικών πρόσβασης Google. Για να αντιμετωπίστουν αυτές τις απειλές ασφαλείας με απλούστερο και πιο βολικό τρόπο, πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα προς τον έλεγχο ταυτότητας χωρίς κωδικό πρόσβασης.

Τα Passkeys ακολουθούν ήδη γνωστά πρότυπα UX και βασίζονται στην υπάρχουσα εμπειρία της αυτόματης συμπλήρωσης κωδικού πρόσβασης. Για τους τελικούς χρήστες, η χρήση ενός, είναι παρόμοια με τη χρήση ενός αποθηκευμένου κωδικού πρόσβασης σήμερα, όπου απλώς επιβεβαιώνουν με το κλείδωμα της οθόνης της υπάρχουσας συσκευής τους, όπως το δακτυλικό τους αποτύπωμα στις συσκευές android και iOS. Τα Passkeys στα τηλέφωνα και τους υπολογιστές των χρηστών δημιουργούνται, με αντίγραφα ασφαλείας, και συγχρονίζονται μέσω του cloud για την αποφυγή κλειδώματος σε περίπτωση απώλειας συσκευής. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν κωδικούς πρόσβασης που είναι αποθηκευμένοι στο τηλέφωνό τους για να συνδέονται σε εφαρμογές και ιστότοπους σε άλλες κοντινές συσκευές.

Πως χρησιμοποιούνται τα Passkeys;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κλειδιά πρόσβασης για να συνδεθείτε σε ιστότοπους και εφαρμογές που τους υποστηρίζουν. Για να συνδεθείτε με κωδικό πρόσβασης, θα πρέπει να τον ελέγχετε, με τον ίδιο τρόπο που ξεκλειδώνετε μια συσκευή. Με την πιο πρόσφατη έκδοση του Chrome, ενεργοποιούνται τα Passkeys σε Windows 11, macOS και Android καθώς και στο ChromeOS. Στο Android, τα Passkeys θα συγχρονίζονται με ασφάλεια μέσω του Google Password Manager ή, σε μελλοντικές εκδόσεις του Android, οποιουδήποτε άλλου διαχειριστή κωδικών πρόσβασης που υποστηρίζει κωδικούς πρόσβασης.

Σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, μπορείτε επίσης να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε έναν κωδικό πρόσβασης από την κοντινή κινητή συσκευή σας και, καθώς οι κωδικοί πρόσβασης είναι βασισμένοι σε βιομηχανικά πρότυπα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε μια συσκευή Android είτε iOS.

Το Passkey δεν απομακρύνεται από την κινητή συσκευή σας όταν συνδέεστε με αυτόν τον τρόπο. Μόνο ένας κωδικός που δημιουργείται με ασφάλεια ανταλλάσσεται με τον ιστότοπο, επομένως, σε αντίθεση με έναν κωδικό πρόσβασης, δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να διαρρεύσει. Για να έχετε τον έλεγχο των κλειδιών πρόσβασης σας, από το Chrome M108 θα μπορείτε να διαχειρίζεστε τους κωδικούς πρόσβασης από το Chrome σε Windows και macOS.

Ποιες είναι οι δυνατότητες που φέρνουν τα Passkeys της Google;

Η ανακοίνωση της Google είναι ένα σημαντικό ορόσημο με τα Passkeys τα οποία προσφέρουν δύο βασικές δυνατότητες:

  • Οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν και να χρησιμοποιούν κωδικούς πρόσβασης σε συσκευές Android, οι οποίοι συγχρονίζονται με ασφάλεια μέσω του Google Password Manager. Οι προγραμματιστές μπορούν να δημιουργήσουν υποστήριξη με κωδικό πρόσβασης στους ιστότοπούς τους για τελικούς χρήστες που χρησιμοποιούν το Chrome μέσω του WebAuthn API, σε Android και σε άλλες υποστηριζόμενες πλατφόρμες. Για να το δοκιμάσουν σήμερα, οι προγραμματιστές μπορούν να εγγραφούν στην έκδοση beta των Υπηρεσιών Google Play και να χρησιμοποιήσουν το Chrome Canary. Και οι δύο λειτουργίες θα είναι γενικά διαθέσιμες αργότερα φέτος.
  • Το επόμενο ορόσημό το 2022 θα είναι ένα API για εγγενείς εφαρμογές Android. Οι κωδικοί πρόσβασης που δημιουργούνται μέσω του API ιστού θα λειτουργούν απρόσκοπτα με εφαρμογές που σχετίζονται με τον ίδιο τομέα και αντίστροφα. Το εγγενές API θα δώσει στις εφαρμογές έναν ενοποιημένο τρόπο για να επιτρέπουν στον χρήστη να επιλέξει είτε έναν κωδικό πρόσβασης είτε έναν αποθηκευμένο κωδικό πρόσβασης. Το απρόσκοπτο, οικείο UX τόσο για κωδικούς πρόσβασης όσο και για κωδικούς πρόσβασης βοηθά τους χρήστες και τους προγραμματιστές να μεταβούν σταδιακά σε κωδικούς πρόσβασης.

Πως συνδέομαι σε μια ιστοσελίδα χρησιμοποιόντας τα Passkeys στο Android;

Για τον τελικό χρήστη, η δημιουργία ενός κλειδιού πρόσβασης απαιτεί μόνο δύο βήματα: (1) επιβεβαίωση των πληροφοριών λογαριασμού του κωδικού πρόσβασης και (2) παρουσίαση του δακτυλικού αποτυπώματος, του προσώπου ή του κλειδώματος οθόνης όταν του ζητηθεί.

Σύνδεση σε μια ιστοσελίδα χρησιμοποιόντας τα Passkeys στο Android.
Σύνδεση σε μια ιστοσελίδα χρησιμοποιόντας τα Passkeys στο Android.

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και θα προσφέρει τάχιστη σύνδεση στον ιστότοπο που μας ενδιαφέρει, ενώ προσφέρει ταυτόχρονα και ύψιστη ασφάλεια και διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων.

Σύνδεση σε ιστότοπο από κοντινό υπολογιστή με το Passkey σε μια συσκευή Android.

Ένας κωδικός πρόσβασης σε ένα τηλέφωνο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση σε μια κοντινή συσκευή. Για παράδειγμα, ένας χρήστης Android μπορεί τώρα να συνδεθεί σε έναν ιστότοπο με δυνατότητα πρόσβασης χρησιμοποιώντας το Safari σε Mac. Ομοίως, η υποστήριξη κωδικού πρόσβασης στο Chrome σημαίνει ότι ένας χρήστης του Chrome, για παράδειγμα στα Windows, μπορεί να κάνει το ίδιο χρησιμοποιώντας έναν κωδικό πρόσβασης που είναι αποθηκευμένος στη συσκευή iOS του. Δεδομένου ότι οι κωδικοί πρόσβασης βασίζονται σε βιομηχανικά πρότυπα, αυτό λειτουργεί σε διαφορετικές πλατφόρμες και προγράμματα περιήγησης – συμπεριλαμβανομένων των Windows, macOS και iOS και ChromeOS, προσφέροντας την ίδια εμπειρία στον χρήστη.

Σύνδεση σε ιστότοπο από κοντινό υπολογιστή με το Passkey σε μια συσκευή Android.
Σύνδεση σε κοντινή συσκευή, χρησιμοποιόντας το Passkey στο Android.

Επίλογος και συμπεράσματα.

Καθώς τεχνολογικά ο πλανήτης εξελίσσεται συνεχώς, η απαίτηση για ασφαλέστερη σύνδεση σε ιστότοπους, αυξάνεται. Κακόβουλα λογισμικά ή χάκερς προσπαθούν να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης και προσωπικά δεδομένα με σκοπό το κέρδος. Έτσι, είναι σίγουρο πως κολοσσοί όπως είναι η Google, έχουν υποχρεώση να προστατέψουν από κάθε κακόβουλη προσπάθεια (όσο αυτό είναι δυνατό). Το επόμενο βήμα στην ασφάλεια σύνδεσης σε ιστότοπο, είναι τα Passkeys, που όταν ο ιστότοπος το επιτρέπει, δημιουργείται ένας κωδικός πρόσβασης που δεν μπορεί να διαρρεύσει πουθενά και γνωρίζουμε ότι κάθε μας συναλλαγή, μπορεί να εκτελεστεί, με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Το Google Chrome φέρνει τα passkeys για μεγαλύτερη ασφάλεια, στο Android, Windows 11 και macOS.” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση