Μηχανικό ή πληκτρολόγιο μεβράνης; Χαρακτηριστικά, τιμές και ότι πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε.

Βρίσκεσαι στο κέντρο της μάχης, η καρδιά σου χτυπάει σαν τρελή καθώς είσαι ο μόνος παίκτης που απέμεινε από την ομάδα σου. Η μοναδική σου ελπίδα το Ultimate spell που το κρατάς σαν φυλαχτό, έως ότου συναντήσεις τον αντίπαλο παίκτη και θα το χρησιμοποιήσεις για να πάρεις τη νική. Η ομάδα στηρίζεται πάνω σου και το ξέρεις. Το παιχνίδι είναι έτσι δομημένο που γνωρίζεις ότι η στιγμή αυτή δεν θα αργήσει, θα συναντήσεις τον εχθρό, είναι θέμα χρόνου. Τελικά συμβαίνει, πατάς το πλήκτρο με το Ultimate ability σου και…. χάνεις. Δεν έγινε τίποτα. Η απογοήτευση της ομάδας σου ηχεί στα αυτιά σου σαν γιουχάρισμα. Αν σου έχει τύχει.. ήρθε η ώρα να εξοπλιστείς με το καλύτερο gaming πληκτρολόγιο.

Μηχανικό πληκτρολόγιο ή πληκτρολόγιο μεμβράνης: ποιες είναι η διαφορές και ποιο είναι καλύτερο gaming πληκτρολόγιο;

Η αγορά πληκτρολογίων gaming ολοένα και εξελίσσεται και μεγαλώνει. Καθώς εμβαθύνεις στον κόσμο των keycaps, switches και RGB, εμφανίζονται όλο και περισσότερες ευκαιρίες. Ωστόσο, το πρώτο δίλημμα που πιθανότατα θα αντιμετωπίσεις είναι αν θέλεις ένα μηχανικό ή ένα gaming πληκτρολόγιο με μεμβράνη. Αυτά είναι τα δύο κύρια είδη πληκτρολογίων στα ράφια αυτή τη στιγμή, και το καθένα έχει τα δικά του δυνατά και αδύνατα σημεία. Η τελική απόφαση μεταξύ μηχανικού και μεμβράνης αφορά τον τύπο διακόπτη που θα θέλεις να χρησιμοποιήσεις και πόσα θέλεις να ξοδέψεις. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που προκύπτουν από αυτήν την απόφαση του main switch, όπως οι πρόσθετες δυνατότητες που προσφέρονται, ο ήχος πληκτρολόγησης και ο χώρος για προσαρμογή. Για να προσδιορίσεις εάν ένα μηχανικό πληκτρολόγιο ή ένα πληκτρολόγιο μεμβράνης είναι το καλύτερο για εσένα, μάλλον θα καταλήξεις στο τι αίσθηση θέλεις να νιώσεις κάτω από τα δάχτυλά σου. Θα σου παρουσιάσω τις διαφορές μεταξύ μηχανικού και πληκτρολογίου μεμβράνης.

Μηχανικά πληκτρολόγια:

  • Πιο ικανοποιητικό στο άγγιγμα
  • N-key Rollover*
  • Πιο ανθεκτικό
  • Προσαρμόσιμο

* Το N-key Rollover σε ένα πληκτρολόγιο έχει τη δυνατότητα να σαρώνει κάθε πάτημα κουμπιού ξεχωριστά, σε αντίθεση με το να το κάνει ο υπολογιστής. Ως αποτέλεσμα, κάθε κουμπί ή πλήκτρο που πατάς σημειώνεται, ακόμα κι αν πατάς ταυτόχρονα ένα σωρό πλήκτρα. Το N-key Rollover είναι ιδιαίτερα σημαντικό/χρήσιμο για πληκτρολόγια gaming.

Διαβάστε επίσης: Υποδοχές CPU. Ποιες είναι και πως θα τις αναγνωρίζετε; Χαρακτηριστικά όλων των CPU sockets.

Πληκτρολόγια μεμβράνης:

  • Αθόρυβα
  • Φτηνότερα σε τιμή
  • Πιο απαλή αίσθηση πληκτρολόγησης
  • Μερικές φορές περιλαμβάνουν περισσότερες δυνατότητες
μηχανικό πληκτρολόγιο. Μηχανικός διακόπτης.
Μηχανικός διακόπτης (mechanical switch).

Το πάτημα ενός διακόπτη μηχανικού πληκτρολογίου απομακρύνει ένα πλαστικό πλαίσιο, έτσι ώστε δύο ηλεκτρικές επαφές να μπορούν να συναντηθούν (στην αριστερή πλευρά αυτού του μπλε διακόπτη). Στη συνέχεια, ο διακόπτης καταγράφει το πάτημα του πλήκτρου και το ελατήριο στο κάτω μέρος επιτρέπει στον διακόπτη να επιστρέψει γρήγορα στην αρχική του θέση.

Οι διακόπτες πληκτρολογίου μεμβράνης ενεργοποιούνται όταν πιέζεις το πλήκτρο, μια μικρή επαφή στο κάτω μέρος του διακόπτη με έναν δέκτη που είναι τοποθετημένος στη βάση του πληκτρολογίου.

Κατά γενική ομολογία, το μηχανικό πληκτρολόγιο υπερτερεί, καθώς είναι πιο ανθεκτικό, ακριβές και προσαρμόσιμο οπτικά. Σίγουρα δεν είναι για όλους όμως, οπότε το ποιο κρίνεται καλύτερο είναι και λίγο υποκειμένικο. Προσωπικά επιλέγω το μηχανικό έναντι του πληκτρολογίου μεμβράνης και τέτοιου είδους θα προτείνω στο συγκεκριμένο άρθρο. Βέβαια όσο πιο οικονομικά γίνεται για να αξίζει η επιλογή.

Full size, TKL, 60% πληκτρολόγια.

Το τελευταίο διάστημα στα gaming setups, ολοένα και περισσότερο κάνει την εμφάνιση του το πληκτρολόγιο 60% μεγέθους. Αυτό ουσιαστικά είναι ότι ακριβώς λέει – 60% μειωμένο μέγεθος από το Full size. Το 60% είναι το πιο κοινό μετά το Full Size και το TKL. Τα πληκτρολόγια κατά 60% δεν διαθέτουν τη σειρά πλήκτρων F στο επάνω μέρος, τα βελάκια, το μενού πλοήγησης και το αριθμητικό μενού στα δεξιά. Αυτή τη στιγμή λαμβάνουν μεγάλη αποδοχή από τη gaming κοινότητα και αυτό επειδή διακρίνονται για το μικρό μέγεθος τους, την γρήγορη απόκριση τους και την επικέντρωση στα απαραίτητα πλήκτρα για gaming.

Μηχανικό πληκτρολόγιο ή μεβράνης;
Από τα ομορφότερα και αποδοτικότερα 60% gaming πληκτρολόγια.

Τα καλύτερα 60% gaming πληκτρολόγια για gaming που προτείνει το PcSolution316 είναι τα παρακάτω:

Διαβάστε επίσης: RTX 4070 Ti vs RTX 4080. Σύγκριση σε τιμές, σημεία αναφοράς και χαρακτηριστικά. Ποια είναι πιο VFM;

Εδώ να σου πω πως πολλά πληκτρολόγια φαίνονται μηχανικά, πωλούνται φτηνά, αλλά στη πραγματικότητα αν παρατηρήσεις στις προδιαγραφές αναφέρουν “αίσθηση μηχανικού“. Επίσης, πολλά σου δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξεις το χρώμα του διακόπτη. Αυτό δεν είναι για θέμα αισθητικής, αλλά ουσιώδης καθώς κάθε χρώμα διακόπτη ανταποκρίνεται διαφορετικά στο πληκτρολόγιο!

Το καλύτερο gaming πληκτρολόγιο για το 2022. Δείτε τις διαφορές των switches.
Κάθε χρώμα διακόπτη παίζει το ρόλο του.

Τα Full size πληκτρολόγια, είναι συνήθως η κορυφαία επιλογή για όλους καθώς σου προσφέρουν τα περισσότερα πλήκτρα. Σε αριθμό είναι γύρω στα 105, ενώ θα βρεις αριθμητικό πληκτρολόγιο δεξιά καθώς και την F ζώνη στο πάνω μέρος όπως επίσης και το μενού πλοήγησης. Οι κλάσσικοι gamers συνήθως τα επιλέγουν και αυτοί που παίζουν MMORPG όπως το WOW, καθώς του δίνει τη δυνατότητα για περισσότερα keybinds. Όπως και να έχει είναι αυτά που έχουμε συνηθίσει οι περισσότεροι από μικρή ηλικία και δεν χρειάζεται προσαρμογή σε νέο μέγεθος. Οι επιλογές του PcSolution316 για Full size gaming πληκτρολόγιο είναι:

Τέλος καθώς οδεύουμε στη τελική ευθεία για τα κορυφαία gaming πληκτρολόγια το 2022, μένουν τα TKL. Τα TKL, είναι η συντόμευση της λέξης Ten key less. Δηλαδή και εδώ έχουμε μια περίληψη του Full size, αλλά όχι σε μέγεθος 60% αλλά μεγαλύτερο. Τα TKL, συνήθως υπάρχουν σε μεγέθη 75-87% του full size. Αυτό φυσικά τα κάνει πολλές φορές ιδανική επιλογή για gaming, καθώς σου δίνει και την αισθητική που θέλεις στο gaming setup σου, σου προσφέρει όσα πλήκτρα χρειάζεσαι, ενώ αναβαθμίζει και το gameplay σου. Κομψό, σχεδόν πλήρες σε πλήκτρα και γρήγορο πληκτρολόγιο, τι θα μπορούσε κανείς να ζητήσει παραπάνω; Σε αυτά λοιπόν δεν έχουμε το αριθμητικό πληκτρολόγιο, αλλά συναντάμε το μενού πλοήγησης και το F μενού στο πάνω μέρος.

Διαβάστε επίσης: Ryzen 9 7950X3D. Η AMD αποκάλυψε τον πρώτο 16πύρηνο επεξεργαστή με 3D V-Cache. Χαρακτηριστικά, τιμή και ημερομηνία κυκλοφορίας.

Επίλογος και συμπεράσματα. Μηχανικό ή πληκτρολόγιο μεβράνης;

Οπλίσου με τον καλύτερο εξοπλισμό για gaming, με το καλύτερο gaming πληκτρολόγιο το 2022. Την επόμενη φορά να είσαι σίγουρος ότι θα εκτελέσεις με ακρίβεια και ταχύτητα κάθε σου κίνηση στο παιχνίδι και θα πανυγηρίσεις τη νίκη με τους συμπαίκτες σου. Αν είσαι παίκτης MMORPG, ρίξε και μια ματιά στο “Ποιό είναι το καλύτερο mouse για MMO; (2022)“. Είτε επιλέξεις full size, TKL ή 60% με δυνατότητες RGB ή όχι να είσαι σίγουρος ότι θα κάνεις τη πιο VFM επιλογή. Ειδικά από το Amazon Γερμανίας έχεις στο χώρο σου άμεσα με ελάχιστα έξοδα αποστολής και φυσικά στη χαμηλότερη τιμή όποιο προϊόν και αν επιλέξεις.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Μηχανικό ή πληκτρολόγιο μεβράνης; Χαρακτηριστικά, τιμές και ότι πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε.” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

9 thoughts on “Μηχανικό ή πληκτρολόγιο μεβράνης; Χαρακτηριστικά, τιμές και ότι πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε.”

Αφήστε μια απάντηση