Το επίσημο unboxing της GeForce RTX 4090

Μέχρι τώρα βρίσκοταν στη σφαίρα της φήμης και της πρόβλεψης. Πλέον είναι πραγματικότητα και ήρθε η ώρα να αγγίξει κανείς την Founder Edition της GeForce RTX 4090 καθώς πραγματοποιήθηκε το πρώτο επίσημο unboxing της. Ανοίγουν εντελώς νέοι δρόμοι στις κάρτες γραφικών με ότι αυτό συνεπάγεται σε αποδόσεις αλλά και στη πολυπόθητη μείωση τιμών, καθώς η αγορά γεμίζει με απόθεμα σιγά σιγά.

Τι είναι η Nvidia RTX 4090;

Αρχικά πρόκειται για τη ναυαρχίδα της Nvidia, για τη σειρά 40. Έτσι ονομάζονται συνήθως τα προϊόντα μιας εταιρείας που φέρουν τα καλύτερα και αποδοτικότερα χαρακτηριστικά από μια νέα σειρά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν, αυτή που κατέχει τα πρωτεία, δεν είναι άλλη από την Nvidia GeForce RTX 4090, καθώς είναι η δυνατότερη κάρτα γραφικών της τάξης της. Πρόσφατα είχαν διαρρεύσει δε, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των RTX 40 και τα αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο, “Η νέα φήμη για την RTX 4090, αποκαλύπτει κάτι που δεν περιμέναμε.

Τεχνικά χαρακτηριστικά της RTX 4090.

Το όνομα της ναυαρχίδας της Nvidia είναι AD102 ενώ η αρχιτεκτονική αναφέρεται ως Ada Lovelace. Το μέγεθος του επεξεργαστή φέρει το εξωφρενικά μικρό μέγεθος των 4nm ενώ η προτινόμενη τροφοδοσία βρίσκεται στα 850W.

Διαθέτει 16384 μονάδες σκίασης, 512 μονάδες χαρτογράφησης υφής και 192 ROP. Περιλαμβάνονται επίσης 512 tensor cores που συμβάλλουν στη βελτίωση της ταχύτητας των εφαρμογών μηχανικής εκμάθησης. Η κάρτα διαθέτει επίσης 128 πυρήνες επιτάχυνσης raytracing. Η NVIDIA έχει αντιστοιχίσει μνήμη GDDR6X 24 GB με την GeForce RTX 4090, τα οποία συνδέονται χρησιμοποιώντας μια διεπαφή μνήμης 384 bit. Λειτουργεί σε συχνότητα 2235 MHz, η οποία μπορεί να υπερχρονιστεί έως και 2520 MHz ενώ η μνήμη λειτουργεί στα 1325 MHz (21,2 Gbps αποτελεσματικά).

Όντας μια κάρτα τριπλής υποδοχής, η NVIDIA GeForce RTX 4090 τροφοδοτείται από 1x 16-pin υποδοχή, με μέγιστη ισχύ 450 W. Οι έξοδοι οθόνης περιλαμβάνουν: 1x HDMI 2.1, 3x DisplayPort 1.4a. Η GeForce RTX 4090 συνδέεται με το υπόλοιπο σύστημα χρησιμοποιώντας μια διεπαφή PCI-Express 4.0 x16. Οι διαστάσεις της κάρτας είναι 336 mm x 140 mm x 61 mm και διαθέτει λύση ψύξης τριών θυρίδων. Η τιμή της κατά την κυκλοφορία είναι 1599 δολάρια ΗΠΑ.

Τι περιλαμβάνει η συσκευασία της Nvidia RTX 4090;

Η συσκευασία της Nvidia είναι αρκετά κομψή και φιλική προς το περιβάλλον. Δεν υπάρχει πλαστικό, δεν υπάρχουν ένθετα αφρού και όλη η προστασία είναι κατασκευασμένη από χαρτόνι. Αυτό είναι μια σπάνια προσθήκη και πρωτότυπη καθώς δεν έχουμε ξανασυναντήσει κάτι ανάλογο. Αν και λαμβάνοντας υπόψη την ηλεκτρική ενέργεια που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε για να τροφοδοτήσετε αυτό το “θηρίο”, είναι το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν. Ανοίγοντας το κουτί βρίσκουμε μέσα:

  • Nvidia RTX 4090 Founders Edition 24 GB
  • Οδηγίες
  • Καλώδιο προσαρμογέα

Το καλώδιο του προσαρμογέα είναι κρίσιμης σημασίας, διότι αν δεν έχετε ένα από τα νέα, δυσεύρετα τροφοδοτικά ATX 3.0, θα το χρειαστείτε. Από τη μία πλευρά ταιριάζει με την υποδοχή 12 ακίδων 12VHPWR της RTX 4090, από την άλλη, έχετε τέσσερις υποδοχές τροφοδοσίας PCIe. Η ιδέα είναι να συνδέσετε τέσσερα καλώδια PCIe στο υπάρχον τροφοδοτικό σας, να τα συνδέσετε στον προσαρμογέα και μετά τον προσαρμογέα στην κάρτα γραφικών. Είναι λίγο άστατο από άποψη cable management, αλλά δυστυχώς είναι απαραίτητο.

Εάν κάποια στιγμή αποκτήσετε ένα τροφοδοτικό ATX 3.0, τότε δεν θα χρειαστείτε τον προσαρμογέα, θα έχετε το κατάλληλο καλώδιο για να μεταβείτε απευθείας από το τροφοδοτικό στην κάρτα γραφικών.

Ποιοι άλλοι έχουν κάνει unboxing;

Εκτός από το επίσημο unboxing, ήδη κάποιοι μεγάλοι του χώρου της τεχνολογίας έχουν στα χέρια τους διάφορες υλοποιήσεις των RTX 4090.

Το επίσημο unboxing της Nvidia RTX 4090.
NVIDIA Founders Edition, Πηγή: Wccftech
Inno3D ICHILL X3 OC, Πηγή: Expreview
Colorful Neptune OC, Πηγή: Expreview

Δεν επιτρέπονται ακόμη benchmarks, στην πραγματικότητα, οι κάρτες δεν μπορούν καν να ενεργοποιηθούν. Υπό αυτή την έννοια, το σημερινό unboxing είναι πραγματικά απλώς μια βιτρίνα του σχεδιασμού, της συσκευασίας και του πακέτου.

Το επίσημο unboxing της GeForce RTX 4090.

Υπομονή για τις αποδόσεις.

Θα κάνουμε λίγη παραπάνω υπομονή καθώς ακόμα δεν μπορούν να γίνουν αναφορές στις αποδόσεις της νέας κάρτας γραφικών της Nvidia. Ωστόσο λίγα που αναφέρανε οι παραπάνω που κατάφεραν να κρατήσουν τη κάρτα γραφικών και να την τρέξουν στο σύστημα τους, είναι εκπληκτική σε κάθε επίπεδο.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Το επίσημο unboxing της GeForce RTX 4090.” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδη builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση