Τι μπορείτε να κάνετε με το Raspberry Pi

Το Raspberry Pi είναι μια σειρά μίνι υπολογιστών που χρησιμοποιούν απλά μία πλακέτα για τις λειτουργίες τους. Η συγκεκριμένη ιδέα αναπτύχθηκε για να διδάξει τα βασικά της επιστήμης των υπολογιστών σε μαθητές σχολείων και σε άλλα άτομα σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Έγινε ένα δημοφιλές και εύκολα πειραματιζόμενο εργαλείο για την ανάπτυξη σχολικών έργων, προγραμματισμού υλικού, ρομποτικής, βασικών αυτοματοποιημένων μηχανών, κυκλωμάτων κ.λπ. Η χρήση του Raspberry Pi στηρίζεται σε μια μικρή, αρκετά προσιτή και πολύ ικανή συσκευή υλικού που φέρει μέγεθος πιστωτικής κάρτας! Σε αυτό το άρθρο θα αναπτύξουμε ιδέες για εφαρμογές και χρήσεις με το Raspberry Pi.

Τι είναι το Rasberry Pi.

Raspberry Pi Foundation

Το Ίδρυμα Raspberry Pi επιτρέπει στους ανθρώπους να αξιοποιήσουν τη δύναμη των υπολογιστών και των ψηφιακών τεχνολογιών για εργασία, να λύσουν προβλήματα που τους ενδιαφέρουν και να εκφραστούν δημιουργικά. Το Raspberry Pi Foundation παρέχει υπολογιστές μονής πλακέτας χαμηλού κόστους και υψηλής απόδοσης καθώς και δωρεάν λογισμικό.

We hope that one day people will look back on Raspberry Pi in the same way many of us look back on the BBC Micro, Sinclair Spectrum and Commodore 64: as the machines that gave us our first exposure to hardware and software engineering, and set us on the path to where we are today. Providing children with access to low-cost programmable general-purpose computers is a little, simple thing that can have big, complex consequences down the line.

— Eben Upton, Raspberry Pi inventor and founder of the Raspberry Pi Foundation.

Desktop PC.

Όσο αδύνατο και αν ακούγεται, με το συγκεκριμένο προϊόν μπορείτε να δημιουργήσετε ένα desktop PC, για πολλαπλή χρήση εφαρμογών. Έτσι με ελάχιστα χρήματα, μπορούμε να στείλουμε εικόνα σε ένα μόνιτορ, να τοποθετήσουμε ένα πληκτρολόγιο και ποντίκι και είμαστε έτοιμοι.

Η νέα έκδοση, που είναι το Raspberry Pi 3, έχει επίσης ενσωματωμένο Wi-Fi και Bluetooth. Εάν χρησιμοποιείται διαφορετικό μοντέλο, θα απαιτούνται συμβατά USB. Μόλις ρυθμιστούν τα πάντα και εγκατασταθεί το προτιμώμενο λειτουργικό σύστημα (η πιο πρόσφατη έκδοση του Raspbian), ο επιτραπέζιος υπολογιστής σας είναι έτοιμος για χρήση. Πρόσφατα δε, αναρτήθηκε ένα άρθρο για την εγκατάσταση του Raspberry Pi, “Προγραμματισμός Raspberry Pi για πρώτη φορά.“.

Εάν προτιμάτε να χρησιμοποιείτε Ethernet, ωστόσο, όλα τα μοντέλα Raspberry Pi (εκτός από το Pi Zero) είναι εξοπλισμένα με θύρες Ethernet. Θα διαπιστώσετε επίσης ότι το LibreOffice είναι προεγκατεστημένο, μαζί με το πρόγραμμα περιήγησης Chromium.

Μια μικρή πλακέτα στην οποία μπορείτε να δημιουργήσετε τα πάντα.

Χρήση του Raspberry Pi ως Kodi Media Center.

Άλλη μια εφαρμογή ενός Raspberry Pi είναι ως κέντρο πολυμέσων Kodi. Διαθέσιμες ως εικόνες δίσκου, έχουν κυκλοφορήσει αρκετές εκδόσεις Kodi, με το OSMC και το OpenElec μεταξύ των πιο δημοφιλών. Ωστόσο, εάν προτιμάτε να διατηρείτε το Raspberry Pi διαθέσιμο και για άλλες εργασίες, το Kodi μπορεί απλώς να εγκατασταθεί στο Raspbian OS. Ωστόσο, η εγκατάσταση του Kodi συνοδεύεται από ορισμένες προειδοποιήσεις. Δεν είναι διαθέσιμα όλα τα πρόσθετα και από αυτά που είναι, πολλά θα προορίζονται για ροή πειρατικού περιεχομένου. Ως εκ τούτου, σας συνιστούμε να εγκαταστήσετε μόνο ασφαλή και νόμιμα πρόσθετα από τα επίσημα αποθετήρια Kodi. Όπως με κάθε συσκευή, ένα Raspberry Pi που τρέχει το Kodi είναι ευάλωτο σε ορισμένα ζητήματα ασφαλείας.

Χρήση του Raspberri Pi ως Kodi Media Center.
Εγκατάσταση του Kodi στο Raspberry Pi, ως Media Center.

Retro gaming Arcade.

Ίσως από τις πιο διαδεδομένες χρήσεις του Raspberry Pi, αν όχι η δημοφιλέστερη, είναι η χρήση του για να δημιουργήσουμε μια ρετρό gaming κονσόλα. Άλλωστε, είναι αρκετά ισχυρό ώστε να χρησιμοποιείται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Δύο κύριες επιλογές είναι διαθέσιμες για ρετρό παιχνίδια, το Recalbox και το RetroPie. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα, αλλά όλα θα χρειαστούν έναν κατάλληλο ελεγκτή και θα χρειαστεί κάποια αρχική διαμόρφωση. Πολλές πλατφόρμες μπορούν να εξομοιωθούν, από το κλασικό MS-DOS PC gaming μέχρι το Commodore 64. Πολλές δημοφιλείς κονσόλες παιχνιδιών 16-bit μπορούν επίσης να αναβιώσουν στο Raspberry Pi.

Αναβίωση παλιών παιχνιδιών, από τις δημοφιλέστερες χρήσεις του Raspberry Pi.

Δημιουργία Server Minecraft & άλλων παιχνιδιών.

Το Minecraft, ένα από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια σήμερα για μικρούς και μεγάλους είναι προεγκατεστημένο στο λειτουργικό σύστημα του Raspbian. Αυτό ίσως το γνωρίζατε. Όμως ξέρατε ότι το Pi σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως διακομιστής παιχνιδιών (game server); Συγκεκριμένα, το Pi σας κάνει έναν εξαιρετικό διακομιστή παιχνιδιών για το Minecraft, επιτρέποντάς σας να παίξετε από οπουδήποτε στο οικιακό σας δίκτυο.

Εάν έχετε πολλά Raspberry Pis επίσης, η κατοχή ενός ως αποκλειστικού διακομιστή θα σας προσφέρει μια εξαιρετική εμπειρία παιχνιδιού. Πέρα από το Minecraft, ωστόσο, μπορούν να ρυθμιστούν και άλλα παιχνίδια δικτύου για πολλούς παίκτες στο Raspberry.

Raspberry Pi (Model B) Minecraft Server.

Χρήση του Raspberry Pi στη ρομποτική.

Προσωπικά το θεωρώ τη κορυφαία χρήση από θέμα δημιουργικότητας και φαντασίας. Η συγκεκριμένη χρήση δε, έχει άπειρες εφαρμογές και δεν μπορεί να δοθεί μόνο μια ως παράδειγμα. Όσοι θέλουν να ασχοληθούν ή ήδη ασχολούνται με τη ρομποτική και τον αυτοματισμό, αποκλείεται να μην έχουν εντάξει στα σχέδια τους μια πλακέτα Raspberry Pi. Έτσι, μπορούμε να πετύχουμε εκπληκτικά αποτελέσματα και άκρως δημιουργικά.

Μπορείτε, για παράδειγμα, να βασιστείτε σε ένα αποκλειστικό πακέτο ρομποτικής για το Pi σας, με την μπαταρία της συσκευής να τροφοδοτείται και να χρησιμοποιείται για την επικοινωνία και τον έλεγχο του ρομπότ σας. Ή μπορεί να προτιμήσετε το δικό σας σχέδιο, κατασκευασμένο από εξαρτήματα που έχετε ήδη.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα πρέπει να κάνετε τη σωστή επιλογή του Raspberry Pi. Για παράδειγμα το Raspberry Pi 4 θα σας δώσει περισσότερη επεξεργαστική ισχύ, ένα Pi Zero W είναι πιο συμπαγές. Αυτή η λεπτή έκδοση του Raspberry Pi διαθέτει ενσωματωμένη ασύρματη συνδεσιμότητα, καθιστώντας το ιδανικό για ελαφριά ρομπότ. Το ωραίο είναι ότι μπορείτε είτε να παρακολουθήσετε μέσω YouTube ή άλλων καναλιών ιδέες για πλήρες DIY εφαρμογές ή να αποκτήσετε έτοιμα σετ από ότι θα χρειαστείται για τη κατασκευή ενός πρότζεκτ.

The Ultimate Raspberry Pi 4 Robot | Για αρχάριους.

Δημιουργία διακομιστή web.

Μια ακόμη κορυφαία χρήση του Raspberry Pi, είναι να επιλέξουμε να το διαμορφώσουμε ως Web server. Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να φιλοξενήσετε έναν ιστότοπο. Μπορεί να φιλοξενεί το ιστολόγιό σας, για παράδειγμα.

Θα χρειαστεί βέβαια να ξεκινήσετε εγκαθιστώντας το σωστό λογισμικό: τον Apache και τις σχετικές βιβλιοθήκες του κτλ. Ή μπορείτε να εγκαταστήσετε μια πλήρη στοίβα LAMP, με PHP και MySQL παράλληλα με τον Apache. Είναι χρήσιμο να ρυθμίσετε επίσης το FTP. Μόλις ολοκληρωθούν αυτά τα βήματα, μπορείτε να αποθηκεύσετε αρχεία HTML στον κατάλογο /www/ και ο διακομιστής ιστού σας είναι έτοιμος.

Εναλλακτικά μπορείτε να εγκαταστήσετε κάποιο συγκεκριμένο λογισμικό ιστού όπως το WordPress. Για να αποκτήσετε τον ιστότοπό σας στο διαδίκτυο, θα χρειαστείτε μια στατική διεύθυνση IP από τον πάροχο διαδικτύου σας.

Δημιουργία διακομιστή web με Raspberry Pi.
Δημιουργία Web Server με το Raspberry Pi.

Σύστημα καταγραφής ασφάλειας με ανίχνευση κίνησης.

Μια χρήση που ίσως μπορεί κάποιοι να μη γνωρίζουν είναι ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε με το Raspberry Pi, ένα πλήρες σύστημα ασφαλείας με ανίχνευση κίνησης. Με συνδεδεμένη τη μονάδα κάμερας Raspberry Pi ή μια γενική κάμερα web USB, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα τέτοιο σύστημα.

Λάβετε υπόψη ότι θα χρειαστείτε μια κάρτα microSD υψηλής χωρητικότητας (ή συσκευή αποθήκευσης USB) για την αποθήκευση των πλάνων από τη συσκευή. Αυτό το έργο Raspberry Pi συνδυάζει το λογισμικό κίνησης με το uvccapture, ένα εργαλείο για τη λήψη πλάνων από την κάμερα web. Το λογισμικό ffmpeg χρησιμοποιείται επίσης για τη διαχείριση του bitrate και του time lapse. Μόλις είναι όλα σε λειτουργία, μπορείτε να περιμένετε το σύστημα να ξεκινήσει την εγγραφή κάθε φορά που εντοπίζεται κίνηση. Μπορούμε να ενεργοποιήσουμε επίσης ειδοποιήσεις μέσω email.

Δημιουργία Time Lapse Video.

Αν σας αρέσει η δημιουργία ενός βίντεο που γίνεται καρέ καρέ από αποτυπώσεις φωτογραφιών, τότε το Raspberry Pi, σας το προσφέρει απλόχερα. Το τελευταίο διάστημα αυτού του είδους τα βίντεο με καθυστέρηση χρόνου είναι αρκετά δημοφιλή. Το πώς θα χρησιμοποιήσετε στη συνέχεια το Raspberry Pi για τη φωτογράφηση time lapse εξαρτάται από εσάς.

Σε αυτή τη περίπτωση λοιπόν, μπορείτε να προτιμήσετε ένα τρίποδο smartphone (ο σφιγκτήρας πρέπει να ταιριάζει τέλεια στη θήκη του Pi σας), για να σταθεροποιήσετε τη συσκευή. Τι πρέπει όμως να κινηματογραφήσεις; Λουλούδια στον κήπο, φρούτα σε ένα μπολ, άνθρωποι που περνούν… ίσως τα σύννεφα στον ουρανό ή η αλλαγή του καιρού; Είστε περιορισμένοι μόνο από τη δική σας φαντασία και πόσο μακριά είστε διατεθειμένοι να ταξιδέψετε για να έχετε ένα καλό βίντεο.

Time Lapse Videos.

Λύσεις αυτοματισμού για το σπίτι.

‘Ενα ακόμα τρεντ της εποχής είναι το έξυπνο σπίτι. Έτσι δημιουργώντας αυτοματισμούς, κάνουμε τη ζωή μας απλότερη και ευκολότερη. Το Raspberry Pi αποτελεί ιδανικό εγκέφαλο και διεπαφή για ένα σύστημα οικιακού αυτοματισμού.

Σε συνδυασμό με ένα Arduino και την εκτέλεση της εφαρμογής Node.js Heimcontrol, ο οικιακός αυτοματισμός γίνεται εφικτός μέσω μερικών τηλεχειριζόμενων προσαρμογέων δικτύου με δυνατότητα ραδιοφώνου. Το Heimcontrol σάς επιτρέπει να ενεργοποιείτε ή να απενεργοποιείτε οποιεσδήποτε συσκευές είναι συνδεδεμένες στους προσαρμογείς, μέσω του Raspberry Pi, με σήματα που μεταδίδονται από το Arduino. Αυτή η προσέγγιση είναι η καλύτερη εάν ψάχνετε έναν τρόπο να εξοικειωθείτε με τα βασικά του οικιακού αυτοματισμού.

Τι είναι το Arduino;

Το Arduino είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα που βασίζεται σε εύχρηστο υλικό και λογισμικό. Οι πλακέτες Arduino μπορούν να διαβάζουν εισόδους όπως φως σε έναν αισθητήρα, ένα δάχτυλο σε ένα κουμπί ή ένα μήνυμα Twitter και να τις μετατρέπουν σε έξοδο. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι να ενεργοποιηθεί ένας κινητήρας, να ανάψει ένα LED ή ακόμα να δημοσιευτεί κάτι στο διαδίκτυο.

Μπορείτε να πείτε στην πλακέτα σας τι να κάνει στέλνοντας ένα σύνολο οδηγιών στον μικροελεγκτή. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιείτε τη γλώσσα προγραμματισμού Arduino (με βάση την καλωδίωση) και το λογισμικό Arduino (IDE), που βασίζεται στην επεξεργασία. Με τα χρόνια το Arduino ήταν ο εγκέφαλος χιλιάδων έργων, από καθημερινά αντικείμενα έως πολύπλοκα επιστημονικά όργανα.

Μια παγκόσμια κοινότητα κατασκευαστών – φοιτητές, χομπίστες, καλλιτέχνες, προγραμματιστές και επαγγελματίες – έχει συγκεντρωθεί γύρω από αυτήν την πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα, οι συνεισφορές τους έχουν προσθέσει έναν απίστευτο όγκο προσβάσιμης γνώσης που μπορεί να βοηθήσει πολύ τους αρχάριους και τους ειδικούς. Το Arduino γεννήθηκε στο Ivrea Interaction Design Institute ως ένα εύκολο εργαλείο για γρήγορη δημιουργία πρωτοτύπων, που απευθύνεται σε μαθητές χωρίς υπόβαθρο στα ηλεκτρονικά και στον προγραμματισμό. Μόλις έφτασε σε μια ευρύτερη κοινότητα, η πλακέτα Arduino άρχισε να αλλάζει για να προσαρμόζεται στις νέες ανάγκες και προκλήσεις, διαφοροποιώντας την προσφορά της από απλές πλακέτες 8-bit σε προϊόντα για εφαρμογές IoT, φορητές συσκευές, τρισδιάστατη εκτύπωση και ενσωματωμένα περιβάλλοντα.

Πηγή: arduino.cc.

Επίλογος.

Ένα νέο παράθυρο στη τεχνολογία μας ανοίγει το Raspberry Pi. Με τη μικρή αυτή πλακέτα, μπορεί κανείς να δημιουργήσει σχεδόν τα πάντα, με μόνο φράγμα τη φαντασία. Άπειρα πρότζεκτ, υλοποιήσεις και εφαρμογές αλλά και η εξέλιξη του μέλλοντος μπορούν να στηριχτούν στη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Εκτός φυσικά από αυτά που αναφέραμε, υπάρχουν εκατοντάδες άλλα που μπορείτε να κάνετε με ένα Raspberry Pi. Αρκεί να το σκεφτείτε και να το εφαρμόσετε.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Τι μπορείτε να κάνετε με το Raspberry Pi;”. Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδη builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση