Είναι καλύτερη η Intel από την AMD;

Αναμφισβήτητα η μάχη των επεξεργαστών Intel και AMD διατηρείται εδώ και πολλά χρόνια. Από τότε που θυμάμαι τον ευατό μου παιδί ίσως και παραπάνω, υπήρχε η πεποίθηση του φτηνού αλλά γρήγορου Athlon και σταθερού αλλά ποιοτικού Intel. Τα χρόνια πέρασαν και η εκάστοτε εταιρεία έκανε τις κινήσεις που θεώρησε σωστές για να εξαλείψει τον ανταγωνισμό και να εδραιωθεί. Τι επεξεργαστή να επιλέξω; AMD ή Intel. Προσωπικά, μετά τον Athlon FX 6300 για τα τότε δεδομένα, τάχθηκα υπέρ της AMD και εγώ. Είναι τόσο μεγάλη επίσης η πόλωση, που έχουν καταφέρει οι Intel και AMD να δημιουργήσουν οπαδούς, οι οποίοι δεν αλλάζουν “στρατόπεδο”, ακόμα και εάν ο αντίπαλος καταφέρει μεγαλύτερο επίτευγμα τεχνολογικά. H AMD έχει καταφέρει να κατασκευάσει πρόσφατα τους επεξεργαστές των 7nm. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στον ίδιο χώρο μπορεί και τοποθετεί περισσότερο αριθμό τρανζίστορς με αποτέλεσμα μεγαλύτερη αποδοτικότητα ισχύος έναντια στους 14nm επεξεργαστές της Intel η οποία βρέθηκε ξαφνικά πίσω στο τεχνολογικό αγώνα δρόμου. Αυτό από τη μια ανέβασε τον πήχη τεχνολογικά και τον ανταγωνισμό, καθώς προκάλεσε “πονοκέφαλο” στην Intel και από την άλλη οι λάτρεις της AMD εδραίωναν την αποψή τους υπέρ της εταιρείας. Σήμερα, έχουν ακόμα όμως ένα λόγο να πανηγυρίζουν και αυτός δεν είναι άλλος από τη νέα τεχνολογία αιχμής που φέρνει στο προσκήνιο η αγαπημένη τους εταιρεία επεξεργαστών. Αυτή όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν είναι η τεχνολογία των 5nm στους νέους επεξεργαστές της όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η AMD. Όμως, είναι καλύτερη η Intel από την AMD;

“Η μεγάλη μάχη” των δύο εταιρειών. AMD ή Intel, ποια επικρατεί;

Η Intel δεν μπορεί να πει κανείς ότι ηττήθηκε σε απόδοση καθώς, χωρίς να βάλουμε στο παιχνίδι της τελευταίας γενιάς Intel (1700 socket), βρέθηκε να υπερτερεί σε όλα σχεδόν τα benchmarks απόδοσης επεξεργαστών. H 11η γενιά Intel όπως παραδείγματος χάριν ο επεξεργαστής i7 11700k ( ξεκλείδωτος ) σε τιμή που αγγίζει σχεδόν τη μισή του AMD RYZEN 9 5950x, έχει την ίδια αποδοτικότητα, ενώ σε μεγαλύτερα μεγέθη όπως ο Intel i9 11900k κτλ η ψαλίδα απόδοσης, διευρύνεται υπέρ της Intel.

Τι επεξεργαστή να επιλέξω; Με τον amd ryzen 5800x3d η επιλογή επεξεργαστή για gaming είναι μονόδρομος.
Η πρόεδρος και CEO της AMD Lisa Su Ανακοινώνει τον νέο επεξεργαστη AMD Ryzen 7 5800x3D.

Εάν βάλουμε στο παιχνίδι σύγκρισης και τους 12ης γενιάς επεξεργαστές με socket 1700 τότε δεν θεωρώ προσώπικα ότι μπορεί να σταθεί η AMD καν. Όμως αυτή η σύγκριση θα πρέπει να γίνει σε λίγο διάστημα με τον ερχομό των νέων επεξεργαστών της AMD 7000 series όπου θα έχουν τεχνολογία 5nm και θα τους δούμε το δεύτερο εξάμηνο του 2022!!! Θα έπρεπε να τονίσουμε επίσης την αναβάθμιση της AMD του 5800x σε 5800x3D η οποία αναμένεται να φέρει τον επεξεργαστή στην κορυφαία θέση των gaming επεξεργαστών ακόμα και σε σύγκριση με τον i9 12900k! και είναι η κίνηση της AMD να φρεσκάρει την αγορά κόντρα στους Intel Alder Lake μέχρι να είναι διαθέσιμοι οι AM5 επεξεργαστές της. Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής είναι ο πρώτος Desktop επεξεργαστής που χρησιμοποιεί 3D V-cache και η εταιρεία υποστηρίζει ότι θα είναι 5% πιο γρήγορος σε gaming από τον Intel i9 12600k και μέχρι 15% ταχύτερος από τον AMD Ryzen 9 5900x!!!

Οφείλω να ομολογήσω πως οι κινήσεις που κάνει και η τεχνολογική γνώση που έχει αποκτήσει η AMD με κάνουν να πιστεύω ότι σύντομα θα αγγίξει τη κορυφή στους επεξεργαστές και δύσκολα θα ανατραπεί από εκεί. Έχω πραγματικά μεγάλη αδημονία να κρατήσω στα χέρια μου τον 5800x3D και να δώ τις επιδόσεις του, καθώς θα είναι τεράστια ένδειξη, αν όχι απόδειξη για το τι έπεται στη συνέχεια. Παραταύτα, τη συγκεκριμένη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο η Intel με τους Alder Lake επεξεργαστές της έχει δώσει στην αγορά κάτι που δεν φανταζόταν κανείς να συμβαίνει τόσο σύντομα. DDR5 και Pcie5 σε GPU και M.2 είναι το επόμενο στάδιο της τεχνολογίας. Ενδιαφέρον έχει μια μέτρηση που έκανε το Techspot σε DDR4 vs DDR5 σε RAM και στα πρώιμα στάδια που βρίσκεται τώρα το DDR5 δείχνει ήδη την διαφορά δυναμικής έναντι στις DDR4.

Με τις ddr5, η μάχη amd ή intel αρχίζει να φεύγει λίγο προς τη δεύτερη.
Ήδη οι DDR5 μνήμες κατοχυρώνουν την υπεροχή τους έναντι στις DDR4.
Οι αποδόσεις ίσως δείχνουν μια κατεύθυνση προς το παρόν. Όμως είναι καλύτερη η Intel από την AMD;
Δεν είναι ακόμα η διαφορά τόσο μεγάλη που να απαιτεί αναβάβθμιση σε DDR5.

Το θετικό είναι ότι τα συστήματα με DDR4 ακόμα δεν έχουν παραγκωνιστεί από τη νέα τεχνολογία. Με τη πάροδο του χρόνου και όταν τα Cas Latencies και οι χρονισμοί μειωθούν στις DDR5 RAM τότε σίγουρα η διαφορά θα αυξηθεί υπερβολικά πολύ ώστε να παραβλέψει κανείς.

O 5800X3D μας κάνει να αναθεωρούμε ποιος επικρατεί του διλλήματος AMD ή Intel.
Η προώθηση του 3D V-cache από την AMD για τον 5800x3D.
Με το 3D V-Cache έχουμε τρελή τεχνολογική εξέλιξη. Έτσι στο ερώτημα, τι επεξεργαστή να επιλέξω; η απάντηση είναι σαφής.
Yποστηρίζει η AMD αύξηση μέχρι 15% σε gaming στα 1080p ανάλυση.

Τα Benchmarks και τι επεξεργαστή να επιλέξω.

Τα Benchmarks είναι όμως απλοί αριθμοί, πως ένας επεξεργαστής μπορεί να λειτουργήσει όταν βρίσκεται full load τις περισσότερες φορές και κάτω από πιεστικές καταστάσεις. Έαν τα benchmarks ήταν αρκετά για να επιλέξουμε επεξεργαστή, τότε θα πηγαίναμε πάντα υπέρ του νικητή, δηλαδή ενός εκ των AMD ή Intel, αναλόγως την εποχή. Όμως υπάρχουν πολλά περισσότερα πέρα από αυτό, για την τελική μας επιλογή. Αρχικά δύσκολα θα βρίσκεται σε αυτή τη κατάσταση ο επεξεργαστής για πολύ ώρα , δηλαδή να δουλεύουν όλοι οι πυρήνες του στο 100% μόνιμης χρήσης, άρα μιλάμε για θεωρητικό επίπεδο. Παραπάνω κάναμε σύγκριση δύο επεξεργαστών, του AMD Ryzen 9 5950x και του Intel i7 11700k. Μπορεί στις ταχύτητες και την αποδοτικότητα να βρίσκονται στους ίδιους αριθμούς όμως σε αριθμό πυρήνων ο AMD Ryzen 9 5950x έχει τους διπλάσιους από αυτόν της Intel. Η χρήση του επεξεργαστή παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή. H AMD έχει στη φαρέτρα της τους Threadripper, έχει το παραπάνω κομμάτι που αναφέραμε και παραδείγματος χάριν για περιβάλλον rendering, βαριών αρχείων photoshop, επεξεργασία βίντεο κτλ είναι εξαιρετικός και αξιόπιστος. Επίσης οι 16 πυρήνες τον κάνουν περισσότερο future proof, από ότι αντίστοιχα οι επεξεργαστές των 8 πυρήνων της Intel. Σίγουρα θεωρώ πως ότι και να επιλέξει κανείς, σίγουρα θα ικανοποιηθεί πλήρως καθώς γι’αυτό το λόγο προορίζονται τα συγκεκριμένα προϊόντα. Η Intel παρέχει αυτή τη στιγμή πρώτη στην αγορά τους Alder Lake που έχουν τη δυνατότητα DDR5 και Pcie5 σε αντίστοιχες μητρικές με 1700 συμβατό socket. Έχει γίνει αρκετά ελκυστική η αγορά ενός Alder Lake καθώς και οι τιμές των επεξεργαστών δεν είναι απαγορευτικές, αλλά ούτε και αυτή των DDR5 RAM. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ισχυρές για το ποιός θα κατέχει τα πρωτεία στην μάχη των επεξεργαστών. Θα τολμήσω να πω και ίσως δυσαρεστήσω κάποιους πως η AMD έχει πετύχει μεγάλα πράγματα και θα δούμε στη συνέχεια ακόμα περισσότερα. Τα 5nm που θα έχουν οι 7000series δεν είναι απλή υπόθεση και θεωρητικά θα αφήσει πίσω κατά πολύ τους αντίστοιχους της Intel χωρίς να είναι όμως ακόμα σίγουρο. Βέβαια η Intel παραγάγει μεγάλης ενεργειακής κατανάλωσης επεξεργαστές και βρίσκει τρόπο προς το παρόν και επικρατεί της μάχης των επιδόσεων.

Οι επιδόσεις των 5nm αναμένονται να φέρουν τα πάνω-κάτω στην αγορά και να αναθεωρήσεις αν πιστεύεις ότι είναι καλύτερη η Intel από την AMD.
Οι επιδόσεις των 5nm αναμένονται να είναι εξαιρετικές.

Ένας άλλος παράγοντας είναι το περιθώριο της αναβάθμισης και της υποστήριξης ενός επεξεργαστή. Αυτό που εννοώ είναι πως η AMD εδώ “έπαιξε” σωστά κάνοντας κίνησεις που οι μητρικές παλιότερης γενιάς μπορούσαν να υποστηρίζουν νεότερους της επεξεργαστές, κάτι που δεν έκανε η ανταγωνίστρια εταιρεία Intel, καθώς κάθε socket της υποστηρίζεται από άλλο chipset μητρικής. Έτσι έχοντας υποστήριξη των μητρικών σε ευρεία γκάμα επεξεργαστών η AMD έκανε τον κόσμο να την επιλέγει καθώς δεν απαιτούνταν να αλλάξει περαιτέρω εξοπλισμό και με το τελευταίο BIOS update ήταν έτοιμος προς χρήση.

Το τεχνολογικό άλμα σε DDR5 θα παίξει τεράστιο ρόλο στη μάχη των δύο εταιρειών. Πρώτη η Intel κατάφερε να τρέξει σε DDR5 και ήδη οι πρώτες μητρικές συμβατές με αυτό άρχισαν να κυκλοφορούν. Οι ταχύτητες στις μνήμες είναι ήδη τρελές και αναμένονται ακόμα πιο μεγάλες καθώς θα σφίγγουν τα timings και τα cas latencies. Έτσι αυτή τη στιγμή η cutting edge τεχνολογία του DDR5 σε RAM και Pcie5 σε GPU και M.2 βρίσκεται στα χέρια της Intel, τουλάχιστον όσον αφορά την διαθεσιμότητα στην αγορά. Μπορεί πλέον ο απλός χρήστης να αποκτήσει αυτή την τεχνολογία και να δημιουργήσει ένα σύστημα έχοντας τη τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο σπίτι του. Αυτό το προσφέρει το chipset μητρικής Z690 με υποστήριξη DDR5 ( Υπάρχει και με DDR4) και με έναν Alder Lake επεξεργαστή της Intel 12ης γενιάς με socket 1700.

Πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη της Μητρικής κάρτας για την επιλογή επεξεργαστή;

Ο ρόλος της μητρικής κάρτας οφείλω να πω ότι είναι τεράστιας σημασίας για να ξεδιπλώσει τις ικανότητες ενός επεξεργαστή. Παλιότερα θυμάμαι μπορεί να ξοδεύαμε αρκέτα για την απόκτηση ενός επεξεργαστή, όμως στην επιλογή της μητρικής είμασταν πάντα επιφυλακτικοί για το τι περισσότερο μπορεί να προσφέρει μια ακριβότερη από μια απλά “συμβατή”. Η απάντηση τελικά μετά από έρευνα είναι, πολλά. Αρχικά σε υποστήριξη περιφερειακών όπως Rgb headers ( τα οποία δεν χρείαζονται πάντα καθώς οι εταιρείες των fans αρχίζουν να αναπτύσσουν δικά τους προγράμματα διαχείρισης και δικούς τους controllers ), αλλά και σε πιο ουσιαστικά κομμάτια όπως είναι η υποστήριξη γρηγορότερων πρωτοκόλλων όπως Pcie4 η Gen4x4 m.2. Περισσότερες θύρες σκληρών δίσκων sata3 ,υποστήριξη type-c usb είναι από κάποια πράγματα που θα πληρώσεις για μια μητρική. Σημαντικότερα για εμένα είναι η υποστήριξη των ταχυτήτων RAM και τα Vrm που καθορίζουν την επιλογή για αγορά μιας μητρικής κάρτας. Έτσι γνωρίζοντας ότι υπάρχει περιθώριο αναβάθμισης της RAM και ξέροντας ότι ο επεξεργαστής μου θα ξεδιπλώσει τις ικανότητες του καθώς τα Vrm δεν θα τον περιορίσουν λόγω θερμοκρασιών, ξέρω ότι θα έχω το καλύτερο αποτέλεσμα. Πάρα πολύ ενδιαφέρον έχει ένα άρθρο στο Levelontechs forum που παρουσιάζει ένα datasheet για την αναλυτική δυνατότητα των AM4 μητρικών καρτών το οποίο παρουσιάζουμε παρακάτω.

AM4 VCORE vrm ratings για να δεις πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη της μητρικής στην επιλογή επεξεργαστή.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1d9_E3h8bLp-TXr-0zTJFqqVxdCR9daIVNyMatydkpFA/htmlview#gid=639584818
AM4 VCORE vrm ratings. Παίζουν σημαντικό ρόλο στην απόδοση του επεξεργαστή και αν τελικά είναι καλύτερη η Intel από την AMD.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1wmsTYK9Z3-jUX5LGRoFnsZYZiW1pfiDZnKCjaXyzd1o/htmlview#

Μπορούμε να διακρίνουμε εύκολα τις διαφορές των μητρικών παραδείγματος χάριν για τους AM4, ακόμα και ίδιων τιμών. Δεν έχουμε όπως είναι εύλογο την ίδια απόδοση ενός επεξεργαστή που η μητρική στην οποία τον τοποθετήσαμε έχει ασθενή Vrm ή μικρή τροφοδοσία προς την CPU μας.

Για τους Intel οι τελευταίες μητρικές που υποστηρίζουν τους Alder Lake επεξεργαστές της με socket 1700 είναι οι Z690 και DDR4 αλλά και DDR5 όπως αναφέραμε , ενώ για τους AMD η τελευταίας γενιάς μητρική είναι η X570s που ουσιαστικά δεν έχει καμία διαφορά με την X570 παρά μόνο ότι η X570s χρησιμοποιεί παθητική ψύξη έναντι της X570 που έχει ενεργή. Το εύχρηστο BIOS είναι ένας παράγοντας ακόμα για την επιλογή μητρικής και εκεί οι εταιρείες δίνουν τη δική τους μάχη για την επικράτηση της προτίμησης των καταναλωτών. Προσωπικά προτιμώ το περιβάλλον BIOS της Ashrock, αλλά τρέχω αυτή τη στιγμή της MSI. Ένας νέος παράγοντας βρέθηκε στο προσκήνιο τα τελευταία κυρίως χρόνια και είναι καθοριστικός στην αγορά προϊοντων τεχνολογίας.

pc enthusiasm builds θα συναντήσεις είτε επιλέξεις επεξεργαστή Intel, είτε AMD.
Τα enthusiasm Pc builds γίνονται πλέον ευρείας
διάδοσης.

Αυτός δεν είναι άλλος από τον όρο PC enthusiasm. Ο ενθουσιασμός που επιδεικνύει ένας χρήστης για να δημιουργήσει ένα fancy και unique build είναι ένας σημαντικός πλέον παράγοντας και φυσικά με τις ευλογίες των εταιρειών που βλέπουν τους καταναλωτές να αλλάζουν προϊοντα με γνώμονα πολλές φορές την εμφάνιση. Φυσικά θα σταθείς να δείς ένα Build που λάμπει και “χτυπάει” στο μάτι και θα σε κάνει να θέλεις να το αποκτήσεις. Εξού πλέον και η ευρεία χρήση των RGB Ram, υδροψύξεων, μητρικών καρτών, καρτων γραφικών ακόμα και τροφοδοτικών ανεμιστήρων και κουτιών υπολογιστών. Υπάρχουν πλέον πάρα πολλές επιλογές και φτάνουν σε βαθμό όπου δεν είναι αρκετές ακόμα, για να χτίσει κάποιος τον υπολογιστή που ονειρεύεται, χωρίς να συνυπολογίσουμε τα περιφερειακά. Το τελευταίο επίσης διάστημα λανσάρονται έντονα οι custom AIO, δηλαδή η υδρόψυξη που τη φτιάχνεις κομμάτι κομμάτι από το pump, radiator, water tank , μέχρι τα fittings και το υγρό που μπορεί να έχει όποιο χρώμα επιθυμείς. Βέβαια αν παρατηρήσει κανείς, οι εταιρείες που κατασκευάζουν υδροψύξεις ρίχνουν λίγο τη ποιότητα των υλικών τους ( κυρίως στους ανεμιστήρες συμβαίνει και στο ψυγείο) με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να αρχίζει να ανακαλύπτει και αυτή τη πτυχή της ειδικής κατασκευής υδροψύξης.

Ένας χώρος που παρουσιάζονται πάρα πολλές ιδέες για δημιουργία υπολογιστών, δεν είναι άλλος από το pinterest , όπου κανείς μπορεί να βρεί κάθε λογής δημιουργία.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή επεξεργαστή.

Όπως καταλαβαίνει κανείς όταν πρόκειται για εταιρείες ανταγωνισμού, τότε η διάθεση των προϊοντων και η διαθέσιμοτητα τους είναι ακόμα ένα στοίχημα που πρέπει να νικηθεί. Όταν έρθει η ώρα να “χτίσεις” το μηχάνημα σου ή να το αναβαθμίσεις και δεν βρείς διαθέσιμο το προϊον που θέλεις , τότε αυτομάτως πηγαίνεις στο επόμενο διαθέσιμο. Θεωρώ πως και η Intel και η AMD στο κομμάτι αυτό έχουν κάνει καλή δουλειά. Υπήρξαν τα τελευταία έτη διακυμάνσεις λόγω των εξελίξεων με τις τιμές και τις διαθεσιμότητες όπως όλοι γνωρίζουμε αλλά σε γενικές γραμμές υπήρχαν μεγάλοι περιόδοι που άξιζε και μπορούσες να αποκτήσεις τον επεξεργαστή των ονείρων σου σε τιμή πολύ κοντά και ίσως χαμηλότερα από το MSRP. Ενδεικτικά θα αναφερθώ στον AMD Ryzen 7 5800x επεξεργαστή που η τιμή του υπολογιζόταν στα 300 Euro, από το καλοκαίρι και μετά μπορεί να βρεθεί από 370 Euro έως 335 Euro πολύ κοντά δηλαδή στη τιμή που δίνει η ίδια εταιρεία για τη διανομή του στους καταναλωτές. Ο ρόλος των καταστημάτων τεχνολογίας, που είναι πάρα πολλά πλεόν, παίζει και αυτός καθοριστικό ρόλο για τη διανομή αυτών των προϊόντων αλλά πολλά οφείλονται χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από την τεράστια εταιρεία που φέρει το όνομα Amazon. Πολλοί ίσως δεν γνωρίζουν πως το δίκτυο της πλέον στην Ευρώπη εξυπηρετεί άμεσα τους πελάτες σε Ευρωπαϊκές χώρες και με ελάχιστα κόστη μεταφοράς. Έγινα μάρτυρας αυτού καθώς πρόσφατα προμηθεύτηκα έναν επεξεργαστή και άλλα προϊόντα σε απειροελάχιστο χρόνο και σε εξαιρετικές για την εποχή τιμές. Επίσης καθοριστικός επίσης παράγοντας είναι και η διαθεσιμότητα για optimization ενός επεξεργαστή άλλων προϊόντων που τον πλαισιώνουν, όπως για παραδείγμα κάρτες οι γραφικών Radeon RX 6000series όπου με AMD επεξεργαστές έχουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα ή όπως οι TridentZ neo RAM που λανσαρίστηκαν με τη προοπτική να τρέχουν καλύτερα σε AMD 3000 series από ότι οι απλές TridentZ της Gskill, κάτι που ισχύει όντως. Mια μέτρηση που βρήκα για τις εν λόγω μνήμες στο gamersnexus παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον.

ryzen 3000 memory benchmarks σε AMD Επεξεργαστές. Τι επεξεργαστή όμως να επιλέξω;
Η διαφορά της TridentZ neo σε επεξεργαστές AMD 3000series σε σχέση
με άλλα μοντέλα.

Επιπροσθέτως αυτό συμβαίνει και με τις κάρτες γραφικών. Οι Radeon RX 6000series όταν συνδιάζονται με επεξεργαστές της AMD αποκτούν περισσότερη απόδοση λόγω του FidelityFx Super Resolution, το αντίστοιχο δηλαδή του DLSS της Nvidia. Βέβαια για να είμαι δίκαιος η Intel είπε ότι πρόκειται να εκμεταλευτούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία και για τους επεξεργαστές της. Όποιος επιθυμεί να μάθει περισσότερα για το FidelityFx Super Resolution και τι κάνει, όπως επίσης με ποιά παιχνίδια είναι ήδη συμβατό μπορεί να επισκεφτεί το forum της AMD και είμαι σίγουρος ότι θα ενθουσιαστεί!

Το Fidelityfx αρχίζει και διαδίδεται ταχέως κάνοντας το ερώτημα AMD ή Intel ακόμα πιο δύσκολο να απαντηθεί.
Κάποια από τα παιχνίδια που υποστηρίζουν το FidelityFX της AMD.

Προτάσεις προμήθειας Προϊόντων.

Θα πρότεινα να δώσετε μια ευκαιρία στο Amazon Ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και η ταχύτητα αποστολής είναι εξαιρετική αλλά και οι τιμές των προϊόντων και τα έξοδα αποστολής χαμηλά. Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με τους επεξεργαστές που προτάθηκαν στο παραπάνω άρθρο καθώς και οι μητρικές κάρτες για να προμηθευτείτε μετά από έρευνα με τις χαμηλότερες τιμές! ! !

Σίγουρα τα παραπάνω υπερκαλύπτουν όλες τις ανάγκες σε μητρική κάρτα και επεξεργαστή, όποιες και αν είναι αυτές!

Τελικά συμπεράσματα και νικητής! Τι επεξεργαστή να επιλέξω;

Τελικά είναι καλύτερη η Intel από την AMD; Δεν θα μακρυγορήσω καθώς όποιος διάβασε όλο το παραπάνω άρθρο λίγο πολύ καταλαβαίνει προς τα που κινείται η σκέψη μου και η προτιμήση μου. Έαν τώρα που γράφω με ρωτούσε κάποιος τι να πάρει για να βρίσκεται στη κορυφή, αναμφισβήτητα θα του πρότεινα να πάει σε Alder Lake επεξεργαστή και Z690 μητρική κάρτα με υποστήριξη DDR5. Εάν με ρωτούσε για το μέλλον θα του πρότεινα άφοβα να περιμένει τους Zen4 επεξεργαστές της AMD των 5nm τεχνολογίας καθώς και θα υποστηρίζουν φυσικά DDR5 μνήμες αλλά και μέχρι τη κυκλοφορία τους θα έχουν αποκτήσει αυτές καλύτερα timings και Cas Latencies. Γενικά στο άμεσο μέλλον θα πρότεινα τoν AMD Ryzen 7 5800x3d που τον περιμένω με τεράστιο ενδιαφέρον ή ακόμα και σήμερα τον AMD Ryzen 7 5800x με μια μητρική X570, τέλεια αποτελέσματα για κάθε χρήση αλλά και gaming φυσικά! 8 πυρήνων επεξεργαστής κοντά στα 300 ευρώ και μητρική κοντά στα 200 ευρώ είναι ένα combo και σε φυσιολογικά πλαίσια τιμών αλλά και overkill! Αναμένοντας τους AMD Zen4 και να χαρείτε φυσικά ότι επιλογή και να κάνετε. Άλλωστε η “μάχη των επεξεργαστών”, μόλις ξεκίνησε!!!

Σε βοήθησε το παραπάνω άρθρο; Μην ξεχάσεις φεύγοντας να κάνεις εγγραφή στο newsletter μας εδώ!

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

9 thoughts on “Τι επεξεργαστή να επιλέξω; AMD ή Intel;”

Αφήστε μια απάντηση