Τι είναι το υλικό υπολογιστή. Πλήρης λίστα hardware.

Πολλές φορές συμβαίνει, ειδικά στην εποχή μας, να ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέους όρους ειδικά σε ότι αφορά τη τεχνολογία. Στο πεδιό των υπολογιστών, συχνά ακούμε ως έννοια το υλικό υπολογιστή. Σίγουρα οι γνώστες και όσοι ασχολούνται μπορούν εύκολα να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση. Όμως ένας νέος χρήστης που μπαίνει τώρα στο πεδίο δεν γνωρίζει τις ορολογίες απόλυτα. Ενδέχομένως δε, να γνωρίζει μόνο τη ξενόγλωσση έννοια, η οποία είναι το hardware. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τί είναι το υλικό υπολογιστή και θα δώσουμε μια πλήρης λίστα hardware.

Τι είναι το υλικό υπολογιστή; Πλήρης λίστα hardware.

Υλικό υπολογιστή θεωρείται κάθε τμήμα που δεν απαρτίζει το λογισμικό του κομμάτι. Έτσι κάθε ένα μέρος το οποίο δρα στο μέρος εξωτερικά το οποίο το αντιλαμβανόμαστε οπτικά και απτικά, θεωρείται υλικό υπολογιστή. Όλα υπόλοιπα, όπως τα windows, προγράμματα, παιχνίδια, προγράμματα οδήγησης κτλ, θεωρούνται λογισμικό ή software.

Είναι το τροφοδοτικό υλικό υπολογιστή;

Το τροφοδοτικό είναι από τα κυριότερα κομμάτια ένος υπολογιστή. Η επιλογή του δε, πρέπει να γίνεται με σύνεση. Έτσι εφόσον επιλέξουμε το κατάλληλο για τις ανάγκες μας, τότε ξέρουμε ότι το σύστημα μας θα τροφοδοτείται με ασφάλεια και απόδοση. Συνήθως ένα τροφοδοτικό στα 550-650 Watts μας καλύπτει όταν δεν έχουμε τοποθετήσει κάρτα γραφικών στο σύστημα μας, ενώ ένα 650-850 Watts, όταν έχουμε κάποια κάρτα γραφικών. Τέλος, καλό είναι να βρίσκουμε υψηλής πιστοποίησης ενεργειακής, όπως plus gold, plus platinum κτλ.

Τι είναι το υλικό υπολογιστή. Σε ποια κομμάτια αναφέρεται. Το τροφοδοτικό θεωρείται υλικό υπολογιστή όπως και όλα τα απτικά μέρη του.
Ένα plus gold τροφοδοτικό των 650W, θα καλύψει τις περισσότερες ανάγκες μας και θα μας δώσει την ασφάλεια που χρειαζόμαστε.

Αν επιλέξουμε ένα full modular τροφοδοτικό (αποσπώμενα καλώδια), όπως το παραπάνω, τότε έχουμε μεγάλο πλεονέκτημα στη διαχείριση καλωδίων.

Μητρική κάρτα.

Εκτός από το τροφοδοτικό, πολλές φορές έχω αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα ότι μεγάλη σημασία έχει να επιλέξουμε και κατάλληλη μητρική κάρτα. Έτσι θα γνωρίζουμε ότι θα έχουμε στήσει μια γερή βάση για να υποδεχτεί το υπόλοιπο υλικό υπολογιστή. Η μητρική καρτα θεωρείται και αυτή υλικό υπολογιστή.

Κάρτα γραφικών.

Μεγάλο πρόβλημα το τελευταίο διάστημα, ήταν η εύρεση κάρτας γραφικών. Τόσο για τους miners όσο και για απλούς χρήστες και gamers, έγινε το μήλον της Έριδος η απόκτηση μιας. Αν θέλεις να βρεις μια πλήρη λίστα για την απόκτηση στη καλύτερη τιμή μιας κάρτας γραφικών, διάβασε ένα πρόσφατο μας άρθρο, Που μπορώ να βρω φτηνά κάρτα γραφικών; (RX 6950XT Updated).. Η κάρτα γραφικών θεωρείται υλικό υπολογιστή και είναι αυτή που στέλνει την εικόνα στην οθόνη μας.

Τι είναι το υλικό υπολογιστή. Πλήρης λίστα hardware. Η ψύξη θεωρείται υλικό υπολογιστή.
Από τους πιο φτηνούς ανεμιστήρες της αγοράς και από τους αποδοτικότερους.

Επεξεργαστής.

Φυσικά και ο επεξεργαστής μας θεωρείται υλικό υπολογιστή και είναι ουσιαστικά ο “εγκέφαλος” του συστήματος μας. Αυτός εκτελεί όλες τις διεργασίες και είναι από τα ισχυρότερα κομμάτια του υπολογιστή. Έτσι, αναλόγως τη χρήση μπορούμε να διαλέξουμε ένας επεξεργαστή για παιχνίδια ή κατάλληλο για προγράμματα και εργασία. Προσωπικά είμαι λάτρης της AMD, οπότε αν χτίζεις ένα νέο σύστημα θα σου πρότεινα να επιλέξεις έναν από αυτή την εταιρεία.

Θεωρείται η ψύξη του υπολογιστή μας υλικό;

Ναι, είναι και αυτή υλικό υπολογιστή (hardware). Η ψύξη του συστήματος μας είναι πολύ σημαντική για την ορθή και αδιάλλειπη λειτουργία του. Έτσι καλό θα ήταν και εδώ να επιλέξεις κάτι αποδοτικό. Άλλωστε πολλές εταιρείες πλέον έχουν αναβαθμίσει τα προϊόντα τους και θα βρείς και RGB φωτισμό σε πολλά από αυτά. Αν θα σε ενδιέφερε να μάθεις τα πάντα για το RGB και ARGB θα σου πρότεινα να διαβάσεις RGB ή ARGB. Ποιες είναι οι διαφορές του RGB και ARGB.| Φώτο..

Σκληρός δίσκος. Είναι υλικό υπολογιστή;

Ο σκληρός δίσκος, ανήκει και αυτός στο υλικό του υπολογιστή. Έτσι το μέσο αποθήκευσης μας μπορεί να είναι ένας HDD, SDD ή νέας γενιάς NVMe M.2 δίσκος και αναλόγως τη χρήση του επιλέγουμε μέγεθος. Συνήθως με τα σημερινά μεγέθη ένας δίσκος μεγέθους 1 T είναι αρκετά ικανοποιητικός.

Τι είναι το υλικό υπολογιστή. Πλήρης λίστα hardware. Τα ηχεία θεωρούνται υλικό υπολογιστή.
Τα ηχεία μας, θεωρούνται και αυτά υλικό υπολογιστή.

Η μνήμη RAM είναι υλικό υπολογιστή. Πλήρης λίστα hardware.

Φυσικά από τα κομμάτια του υπολογιστή που μας δίνει σταθερότητα και απόδοση είναι η μνήμη RAM. Θεωρείται και αυτή υλικό υπολογιστή και θα σου πρότεινα να διαβάσεις παραπάνω για τις ταχύτητες και τα latencies. Έτσι θα ξέρεις πάντα να επιλέγεις το κατάλληλο υλικό για τον υπολογιστή σου. Αν θέλεις να τοποθετήσεις DDR4 μνήμες RAM στον υπολογιστή και ψάχνεις κάτι φθηνό και αποδοτικό σου προτείνω τις Corsair Vengeance.

H μνήμη RAM συγκαταλέγεται στο υλικό υπολογιστή.

 

Καλώδια, πληκτρολόγιο, ποντίκι κτλ.

Όπως ήδη έχεις καταλάβει όσα υλικά έχουν σχέση με τον υπολογιστή και τον απαρτίζουν για οποιαδήποτε λειτουργία του, θεωρούνται υλικό υπολογιστή. Έτσι το πληκτρολόγιο, το ποντίκι ακόμα και τα καλώδια του υπολογιστή μας είναι υλικό υπολογιστή, δηλαδή συγκαταλέγονται στο hardware. Η λίστα είναι μεγάλη με το υλικό υπολογιστή και θα προσπαθήσουμε να είμαστε όσο πιο αναλυτικοί γίνεται.

Τι είναι το υλικό υπολογιστή. Πλήρης λίστα hardware.

Όπως καταλαβαίνεις είναι πάρα πολλά που συγκαταλέγονται στο υλικό υπολογίστη. Έτσι για να μην σε κουράζω παρακάτω θα βρεις μια πλήρης λίστα hardware για να γνωρίζεις πάντα τι θεωρείται υλικό υπολογιστή:

 • Κάρτα γραφικών.
 • Κάρτα ήχου.
 • Συσκευές ήχου (ακουστικά, μικρόφωνο, ηχεία).
 • Ψύξη υπολογιστή (αερόψυξη, υδρόψυξη επεξεργαστή, ανεμιστήρες κουτιού).
 • Κουτί υπολογιστή.
 • Τροφοδοτικό.
 • Πληκτρολόγιο, ποντίκι.
 • Οθόνη.
 • Καλώδια. (Extensions, αποσπώμενα καλώδια τροφοδοτικού κτλ)
 • Κεραίες Wi-Fi.
 • Μνήμες RAM.
 • Μητρική κάρτα.
 • Σκληρός δίσκος.
 • Κάμερα.
 • Επεξεργαστής.
 • Εκτυπωτής και σκάνερ.
 • Υπόλοιπες συσκευές.

Επίλογος. Τι είναι το υλικό υπολογιστή.

Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν, κάθε συσκευή που συνδέεται στον υπολογιστή μας ή είναι μέρος του για τη λειτουργία του θεωρείται υλικό υπολογιστή. Η λίστα φυσικά μπορεί να μεγαλώσει καθώς υπάρχουν χιλιάδες συσκευές που μπορούν να συνδεθούν στον υπολογιστή μας όπως π.χ μια εξωτερική συσκευή για Wi-Fi, Flash USB και πολλά άλλα. Όλα αυτά συγκαταλέγονται και πολλά άλλα στο υλικό υπολογιστή.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σε βοήθησε το παραπάνω άρθρο να κατανοήσεις τι είναι το υλικό υπολογιστή και μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.
Edit

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση

elGreek