Ταιριάζει η κάρτα γραφικών που θέλω, με τον υπολογιστή μου;

Πολλές φορές, όχι μόνο στο πεδίο των υπολογιστών, επιλέγουμε να αγοράσουμε προϊόντα που στη συνέχεια μετανιώνουμε. Αυτό συμβαίνει επειδή τελικά, δεν ανταποκρίνονταν στις ανάγκες μας. Έτσι, καλό είναι να γνωρίζουμε ποια είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε όταν αγοράζουμε μια κάρτα γραφικών, διότι τελικά, ενδέχεται να μην μπορεί να τοποθετηθεί καν στο σύστημα μας. Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά ακόμα και σήμερα τα προβλήματα συμβατότητας δεν έχουν επιλυθεί. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε αν τελικά η κάρτα γραφικών που θέλετε να αγοράσετε, είναι συμβατή με τον υπολογιστή σας.

Πόσο σημαντική είναι η συμβατότητα της κάρτας γραφικών με τον υπολογιστή μου;

Η απάντηση αν και προφανής, είναι μεγάλης σημασία αν η κάρτα γραφικών που θα επιλέξουμε, είναι συμβατή με τον υπολογιστή μας. Σε κάποιες περιπτώσεις, δεν μπορούμε καν να τη χρησιμοποιήσουμε και θα μείνουμε με τη κάρτα στο χέρι. Σε άλλες πάλι, υπάρχουν λύσεις, αλλά καλό είναι να έχουμε ήδη αναλογιστεί από πρίν τι θα χρειαστούμε, ή αν μπορούμε να το αποφύγουμε, πρωτού προμηθευτούμε τη κάρτα γραφικών των ονείρων μας. Βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις που απλά τελικά η κάρτα δεν θα μας αποδόσει όπως επιθυμούσαμε, καθώς θα είναι πολύ ανώτερη του υπόλοιπου συστήματος. Ας δούμε ποια προβλήματα ενδέχεται να αντιμετωπίσετε, όταν αγοράσετε μια κάρτα γραφικών χωρίς να ελέγξετε κάποια πράγματα.

Μέγεθος της κάρτας γραφικών.

Ένας κύριος παράγοντας, ακομά και αν δεν τον υπολογίζουμε σχεδόν ποτέ, είναι το μέγεθος. Παρόλο που θεωρείται δεδομένο ότι ένα κουτί θα χωράει μια κάρτα γραφικών, τελικά θα ξαφνιαστείτε από το γεγονός ότι αυτό δεν ισχύει. Πόσο μάλλον δε, αν έχει τοποθετηθεί κάποια υδρόψυξη στο μπροστινό μέρος της θήκης του υπολογιστή μας και περιορίζει περαιτέρω τον χώρο. Καλό είναι λοιπόν, να βλέπουμε τα χαρακτηριστικά του κατασκευαστή ώστε να εντοπίσουμε το μέγεθος της κάρτας γραφικών που θέλουμε να αποκτήσουμε.

Δεν χωράει η κάρτα γραφικών στη θήκη υπολογιστή.
Σίγουρα δεν θα θέλαμε να βρεθούμε σε αυτή τη θέση. (Πηγή: Overclockers.co.uk)

Ίσως να υπάρχει τρόπος να το επιλύσουμε το παραπάνω πρόβλημα, όπως να αφαιρέσουμε τη ψύξη αν υπάρχει στο μπροστινό μέρος ή αν καταφέρουμε να γυρίσουμε κάθετα τη κάρτα γραφικών με κάποιο Riser Cable.

Ο καλύτερος τρόπος όμως, από το να αλλάξουμε τελικά θήκη αν δεν πετύχει τίποτα άλλο, είναι να προβλέψουμε από την αρχή και να ελέγξουμε το μέγεθος της κάρτας γραφικών, ώστε να αποφύγουμε το παραπάνω πρόβλημα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η νέα κάρτα γραφικών της Nvidia, GeForce RTX 4090, η οποία είναι τεράστια σε μέγεθος. Πρόσφατα έγινε το πρώτο unboxing, “Το επίσημο unboxing της GeForce RTX 4090.

Χώρος για Cable management.

Ο διαθέσιμος χώρος για να τοποθετηθεί η κάρτα γραφικών, δεν είναι ο μόνος χώρος που θα πρέπει να μας απασχολεί. Πρέπει να ελέγξουμε διεξοδικά και τον χώρο μου έχουμε ώστε να τοποθετηθούν τα καλώδια μας, χωρίς αυτά να προκαλέσουν πρόβλημα. Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι όλα τα επιπλέον καλώδια για τη GPU και άλλα κοντινά εξαρτήματα θα έχουν αρκετό χώρο και δεν θα λυγίσουν. Τελικά η μέτρηση του χώρου στον υπολογιστή σας είναι πραγματικά ύψιστης σημασίας, για να εξασφαλιστεί ότι θα έχει αρκετό για να αναπνεύσει.

Η σωστή ροή αέρα είναι το κλειδί για να διατηρείτε τον υπολογιστή σας στη βέλτιστη θερμοκρασία. Η GPU είναι ίσως η πιο σημαντική πηγή θερμότητας στο εσωτερικό της θήκης, επομένως θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να σιγουρευτείτε ότι ο αέρας μπορεί να ρέει ελεύθερα γύρω της και να παρέχει σωστή ψύξη. Διαφορετικά, πιθανότατα θα αρχίσετε να παρατηρείτε προβλήματα όταν παίζετε κάποια παιχνίδια.

κακό cable management θα προκαλέσει προβλήματα.
Ένα κακό cable management, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. (Πηγή: EasyPc.io)

Είναι η κάρτα γραφικών συμβατή με το τροφοδοτικό σας;

Ένα κύριο ερώτημα που θα πρέπει να είστε σε θέση να απαντήσετε από δύο τουλάχιστον πλευρές. Η πρώτη και κυριότερη είναι, αν το τροφοδοτικό σας φέρει τις κατάλληλες υποδοχές τροφοδοσίας για τη κάρτα γραφικών που θέλετε να αποκτήσετε. Αν παραδείγματος χάριν η κάρτα γραφικών σας έχει υποδοχή για 8-Pin & 6-Pin και το τροφοδοτικό σας μόνο για μια εκ των δύο στο PCIe_ slot, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Πολύ απλά δεν θα λειτουργήσει ποτέ η κάρτα σας.

Είναι η κάρτα γραφικών συμβατή με το τροφοδοτικό σας;
Αν δεν έχουμε τις κατάλληλες υποδοχές στο τροφοδοτικό μας, η κάρτα γραφικών μας δεν θα λειτουργήσει ποτέ. (Πηγή: Superuser).

Αυτό σημαίνει ότι αν θέλετε να αποκτήσετε την πιο πρόσφατη GPU, θα χρειαστείτε επίσης ένα σύγχρονο PSU. Πολλά παλαιότερα PSU (προ του 2015) δεν θα έχουν ούτε έναν βύσμα 8-Pin, πόσο μάλλον τρεις (αν θεωρητικά αποκτήσετε κάρτα γραφικών τελευταίας τεχνολογίας). Οι προσαρμογείς βυσμάτων τροφοδοσίας μπορούν να το διορθώσουν, αλλά δεν είναι τόσο αξιόπιστοι.

Όσον αφορά την απαιτούμενη χωρητικότητα PSU, ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι ότι η ποσότητα ισχύος που χρησιμοποιεί η GPU σας θα πρέπει να είναι το πολύ στο ήμισυ της μέγιστης ισχύος του PSU σας. Στην ιδανική περίπτωση, η κάρτα γραφικών σας θα είναι περίπου το 40% της χωρητικότητας του PSU σας. Δηλαδή αν μια κάρτα γραφικών απαιτεί 450 W ισχύ, καλό είναι να έχουμε 800-1000 Watt τροφοδοτικό. Αυτός είναι και ο δεύτερος παράγοντας που πρέπει να αναλογιστούμε όταν αγοράζουμε μια νέα κάρτα γραφικών!

Αυτό συμβαίνει διότι μια GPU θα αντλήσει περισσότερη ισχύ κάτω από μεγάλα φορτία, όπως η αναπαραγωγή ενός τίτλου AAA ή ενός βίντεο υψηλής ανάλυσης. Καθώς η κατανάλωση μπορεί να αυξηθεί σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να έχετε τον απαραίτητο επιπλέον χώρο τροοδοσίας στο PSU σας.

Θα χρειαστούμε…. μεγαλύτερη θήκη.

Δημιουργία bottleneck με CPU και αποτυχία στα FPS.

Είναι καλό να αγοράσουμε τη καλύτερη κάρτα γραφικών που αντέχει η τσέπη μας, για να απολαύσουμε στο μέγιστο δυνατό τα αγαπημένα μας παιχνίδια. Τι γίνεται όμως όταν το σύστημα είναι δύο ταχυτήτων; Εννοώ πως αν τοποθετήσετε μια κάρτα γραφικών τελευταίας τεχνολογίας με εξαιρετικές αποδόσεις, αλλά το υπόλοιπο σύστημα και κυρίως ο επεξεργαστής, είναι αργός ή χαμηλότερων δυνατοτήτων, τότε δημιουργείται το γνωστό bottleneck.

Θα αντιληφθούμε ότι τελικά η κάρτα δεν μας αποδίδει τα FPS τα οποία είναι ικανή. Γι’αυτό θα φταίει κυρίως ο επεξεργαστής μας ή και οι μνήμες RAM.

Κοινώς δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορείτε να εγκαταστήσετε τη GPU και να εκτελέσετε τα πιο πρόσφατα παιχνίδια, αλλά πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε κάποια προβλήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το χειρότερο σενάριο είναι ότι δεν θα μπορέσετε να επιτύχετε τα πιθανά FPS που μπορεί να παράγει η νέα σας GPU.

Αν ψάχνετε φθηνές λύσεις για έναν gaming επεξεργαστή που θα αποδόσει στα μέγιστα και θα πάρει από τη κάρτα γραφικών σας ότι καλύτερο μπορεί αυτή να προσφέρει, μπορείτε να συμβουλευτείτε ένα πρόσφατο άρθρο, “Oι 5 καλύτεροι φτηνοί επεξεργαστές για gaming. Σύγκριση και δοκιμές.“.

Βέβαια, αν μιλάμε για high end κάρτες γραφικών, οι παραπάνω CPUs δεν μπορούν να σας καλύψουν και καλό θα ήταν να μεταβείτε σε έναν Ryzen 7000 Series, για τους οποίους έχουμε γράψει αναλυτικά, “Από που να αποκτήσετε έναν AMD Ryzen 7000.“. Διαφορετικά θα σας καλύψει σίγουρα ένας Intel 12ης γενιάς ή αν έχετε υπομονή ένας Raptor Lake. “Διέρρευσε η 13η γενιά Intel Raptor Lake-S.

Ταιριάζει η έξοδος της κάρτας γραφικών μου, με την οθόνη που έχω;

Κύριο ερώτημα και τελευταίο, από όσα μπορώ να σκεφτώ, είναι αν οι διαθέσιμες πηγές εξόδου της κάρτας γραφικών που θα αποκτήσουμε, είναι συμβατές με την είσοδο της οθόνης μας. Καλό είναι να γνωρίζουμε τις διαφορές τους, υπάρχει ένα πρόσφατο άρθρο που τα αναλύει διεξοδικά αν θέλετε να συμβουλευτείτε, “Διαφορές μεταξύ HDMI, DP, DVI και VGA.“. Έτσι θα καλύψετε και τη τελευταία προϋπόθεση για να προμηθευτείτε τη νέα κάρτα σας γραφικών και να την εγκαταστήσετε με ασφάλεια.

Ταιριάζει η έξοδος της κάρτας γραφικών μου, με την οθόνη που έχω;
Είναι σημαντικό να υπάρχει συμβατότητα της πηγής εξόδου με αυτών της εισόδου της οθόνης μας. (Πηγή: IGN)

Βέβαια, υπάρχει και η λύση ενός μετατροπέα, αλλά το καλύτερο είναι να υπάρχει συνδεσιμότητα άμεσα των δύο υλικών.

Επίλογος και συμπεράσματα.

Τελικά η επιλογή μιας κάρτας γραφικών, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, ειδικά σήμερα που κυκλοφορούν νέες με διαφορετικά χαρακτηριστικά (μέγεθος, έξοδος οθόνης κτλ) και άλλη τροφοδοσία. Είναι αρκετά που πρέπει να αναλογιστεί κανείς και κάποια από αυτά είναι ζωτικής σημασίας, σε βαθμό που ίσως δεν ενεργοποιηθεί καν η κάρτα γραφικών μας. Από τα κυριότερα λοιπόν που θα πρέπει να προσέξετε, αποτυπώθηκαν στο παραπάνω άρθρο. Κάποιες φορές η επιτυχία κρίνεται από την απάλειψη των ενδεχόμενων αποτυχιών.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Ταιριάζει η κάρτα γραφικών που θέλω, με τον υπολογιστή μου;” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδη builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση