Πως να κάνω overclock σε Ryzen 5000.

Οι AMD Ryzen 5000 series επεξεργαστές, μπορεί να έχουν δύο χρόνια που κυκλοφόρησαν, αλλά ακόμα και σήμερα θα βρούμε καινούριους της συγκεκριμένης σειράς. Ένας φυσικά από αυτούς που κυκλοφόρησε πρόσφατα είναι ο AMD Ryzen 7 5700X, τον οποίο σε προηγούμενο άρθρο τον συγκρίναμε με τον 5800X. Μπορείτε αν σας ενδιαφέρει να διαβάσετε περισσότερα “Ryzen 7 5700X vs 5800X. Ποια CPU είναι πιο VFM; Μέτρηση και δοκιμές.“. Ένα από τα κυριότερα λοιπόν ερωτήματα που στρέφονται γενικά γύρω από τη τελευταία σειρά των επεξεργαστών της AMD, είναι πως να πετύχει κανείς overclock σε Ryzen 5000 series. Όσον αφορά τη διαδικασία, έχει αλλάξει σε σχέση με τους προηγούμενους Ryzen 3000, στους οποίους άξιζε και μόνο η ενεργοποίηση απλά του PBO (Precision boost overdrive).

Ποιοι είναι οι τρόποι για να πετύχει το overclock σε Ryzen επεξεργαστές;

Υπάρχουν δύο τρόποι όσον αφορά τη πραγματοποίηση Overclock σε Ryzen επεξεργαστή. Ο πρώτος (πιο εύκολος και πιο ασφαλής) είναι με το λογισμικό της ίδιας της AMD, το AMD Ryzen Master. Ουσιαστικά το συγκεκριμένο πρόγραμμα, κάνει τη δουλειά για εμάς, ώστε να μην μπούμε σε καμία περαιτέρω διαδικασία. Όμως οφείλω να πω ότι δεν έχει μόνο θετικά, τα οποία κυρίως περιορίζονται απλά στο γεγονός ότι μπορεί και να μην παρεμβαίνει ο χρήστης. Τα αρνητικά του AMD Ryzen Master, είναι ότι δεν είναι τόσο άρτια δομημένο και σε πολλές περιπτώσεις το σύστημα μας μπορεί να μην είναι σταθερό. Αυτό σημαίνει ότι οι μετρήσεις και οι χρονισμοί που επιβάλλει δεν είναι απόλυτα σωστοί με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα.

Το δεύτερο αρνητικό, ίσως όχι για όλους αλλά για εμένα προσωπικά, είναι ότι η διαδικασία του overclock γίνεται στο περιβάλλον του λειτουργικού συστήματος (π.χ Windows) και όχι ενσωμάτωση στο όλο σύστημα. Ακόμα και αν τα έχουμε ορίσει εμείς οι ίδιοι. Έτσι θα πρέπει να τρέχει το λειτουργικό και στη συνέχεια να επιβάλλονται οι αλλαγές στον επεξεργαστή μας. Προσωπικά δεν το επιθυμώ. Θα μπορούσα να συμβιβαστώ ακόμα και με μικρότερη απόδοση αλλά προγραμματισμένη να τρέχει μόνιμα σε όποια κατάσταση και αν βρίσκεται ο υπολογιστής μου.

Ο δεύτερος τρόπος για overclock σε Ryzen 5000 series.

Εδώ έρχεται ο δεύτερος τρόπος και πιο ας πούμε σταθερός ή επιθυμητός, ο οποίος είναι με παρέμβαση στο BIOS της μητρικής μας κάρτας. Εκεί μπορούμε να κάνουμε αλλαγές και να είναι μόνιμες χωρίς να μπορούμε να τις παρακάμψουμε ή να περιμένουμε να γίνει εκκίνηση του λειτουργικού μας συστήματος ώστε να εφαρμοστούν.

Ένας εύκολος τρόπος για να κάνουμε overclock είναι με το AMD Ryzen Master.
Με το AMD Ryzen Master μπορούμε να επιφέρουμε αλλαγές στον επεξεργαστή μας, αυτόματα ή και χειροκίνητα.

Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι αλλαγές στο BIOS μπορούν να επιφέρουν αστάθεια ή και βλάβη στο σύστημα μας, οπότε τα βήματα που θα ακολουθούμε να είναι σίγουρα και ασφαλή.

Έτσι είτε μπορούμε να πειραματιστούμε ή να συμβουλευτούμε όσον αφορά την απόδοση των πυρήνων μας το AMD Ryzen Master και να προγραμματίσουμε τις αλλαγές μέσω του BIOS.

Μετά από κάθε αλλαγή, καλό είναι να ελέγχουμε τη σταθερότητα του συστήματος με κάποια stress tests στον επεξεργαστή.

Ποια είναι τα προαπαιτούμενα για να μπορέσει να πετύχει ο υπερχρονισμός του επεξεργαστή μας;

Ακριβώς, για να μπορέσουμε να υπερχρονίσουμε τον επεξεργαστή μας και να καταφέρουμε να επιφέρουμε την επιθυμητή του απόδοση, χρειάζεται να έχουμε κάποια προαπαιτούμενα. Αυτά αρχικά είναι σε επίπεδο hardware, εκτός από τη γνώση που θα χρειαστεί στη συνέχεια. Πρώτον και κυριότερον, συχνά το αναφέρω στα άρθρα μου, είναι το τροφοδοτικό. Δεν μπορώ να έχω απαίτηση να μου αποδόσει ένα σύστημα αν δεν το τροφοδοτώ σωστά και επαρκώς. Πλέον τα τροφοδοτικά, τα ποιοτικά, δεν έχουν τόσο μεγάλο κόστος και γενικά είναι αρκετά προσιτά σε τιμές. Έτσι για παράδειγμα, αν δεν έχω κάποια κάρτα γραφικών που να απαιτεί υψηλή ενέργεια, μπορώ να τοποθετήσω ένα 600-650W τροφοδοτικό στο σύστημα μου, με πιστοποίηση plus Gold ή ακόμα και Platinum, σε αρκετά χαμηλή τιμή.

Από τα πιο αποδοτικά και σταθερά τροφοδοτικά είναι αυτά της be quiet! Επίσης, αν δεν το γνωρίζετε ήδη, η εταιρεία τρέχει ένα giveaway αυτή τη περίοδο και προσφέρει το μεγαλύτερο έπαθλο που έχει ποτέ δοθεί. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα”Το μεγαλύτερο Giveaway όλων των εποχών. 30.000 ευρώ σε δώρα από τη be quiet!” Έχουν κερδίσει το κοινό και λόγω τιμής, αλλά και απόδοσης. Σίγουρα τοποθετώντας ένα τέτοιο τροφοδοτικό, στήνουμε τη βάση για να δουλέψουν όλα όπως πρέπει χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ποιο τροφοδοτικό να πάρω για μέγιστη απόδοση; be quiet! straight power 11 platinum.
Platinum τροφοδοτικό από τη be quiet! για μέγιστη απόδοση.

Θα πρότεινα να προμηθευτείτε το εξαιρετικό αυτό τροφοδοτικό από το Amazon Γερμανίας. be quiet! Straight Power 11 Platinum 650W από Amazon.de.

Τι άλλο απαιτείται για τη σωστή διαδικασία του υπερχρονισμού ενός επεξεργαστή;

Εκτός από ένα ποιοτικό τροφοδοτικό, το οποίο όπως είπαμε θα δώσει τις κατάλληλες τροφοδοσίες στο σύστημα μας, απαιτείται μια ανθεκτική μητρική κάρτα. Ακριβώς η λέξη αυτή, “ανθεκτική”, καθορίζει τη μητρική μας κάρτα στη προκειμένη περίπτωση. Έτσι, χρειαζόμαστε μια, που να αντεχει τον υπερχρονισμό του επεξεργαστή μας και κατ’επέκταση την αύξηση θερμοκρασίας. Μια μητρική με δυνατά VRMs είναι επιβεβλημένη για να μπορέσουμε να αποκομίσουμε από τον επεξεργαστή μας όσα περισσότερα μπορούμε σε απόδοση. Μητρική με δυνατά VRMs ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι και ακριβή, εκτός αν μιλάμε για ενθουσιώδη builds. Έτσι, μιας μεσαίας κατηγορίας μητρική της τάξεως των 180-220 ευρώ, μπορεί να μας προσφέρει αρκετή αντοχή για να προβούμε σε εξαιρετικό overclocking.

Προσωπικά, θα επέλεγα τη MAG X570S TOMAHAWK WIFI. Πρόκειται για μια μητρική με το τελευταίο chipset για AM4 επεξεργαστές (στου οποίους ανήκουν φυσικά και οι Ryzen 5000). Εξαιρετική και σε προσιτή τιμή, οπτικά είναι πολύ όμορφη και καλοσχεδιασμένη και είναι σε θέση να σηκώσει ένα καλό overclock. Για τη συγκεκριμένη μητρική κάρτα, είχαμε γράψει ένα review στο παρελθόν, “MAG X570S TOMAHAWK WIFI; Μια νέα μητρική για Ryzen CPU.”

Οικονομική μητρική για Overclock Ryzen 5000, MSI MAG X570S TOMAHAWK MAX WIFI.
Μητρική με δυνατά VRMs που μπορεί να μας δώσει χώρο για αξιοπρεπές overclock.

Αν σας ταιριάζει η παραπάνω μητρική κάρτα προτείνω να τη προμηθευτείτε από το Amazon. MSI MAG X570S TOMAHAWK MAX WIFI από το Amazon.de.

Ακόμα ένα σημαντικό κομμάτι για να πετύχουμε overclock.

Το τελευταίο κομμάτι υλικού που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για ένα πετυχημένο overclock, δεν είναι άλλο φυσικά από το κομμάτι της ψύξης. Ειδικά για αυτό, έχουμε ασχοληθεί αρκετά στο παρελθόν και έχουμε ελέγξει κάποιους τρόπους και τους προτείνουμε. Αν κάποιος θέλει μια ποιοτική όμως και φθηνή υδρόψυξη, μπορεί να προμηθευτεί την Arctic liquid freezer II 240/360. Τη προτείνω διότι η συγκεκριμένη, φτάνει σε απόδοση αρκετά ακριβότερες και αν δεν θέλετε (αν και υπάρχει έκδοση) RGB φωτισμούς, τότε μιλάμε για το απόλυτο προϊόν ψύξης.

Η πιο οικονομική και αποδοτική υδρόψυξη Arctic Liquid Freezer II.
Το απόλυτο προϊόν ψύξης στη καλύτερη τιμή.

Φυσικά προτείνω να προμηθευτείτε το παραπάνω προϊόν της Arctic από το Amazon. Arctic Liquid Freezer II από Amazon.de.

Η ψύξη του επεξεργαστή είναι εξαιρετικά σημαντική, ειδικά όταν μιλάμε για κατάσταση overclock. Το καλύτερο που θα μπορούσα να σκεφτώ, είναι μια οικονομική επιλογή και φυσικά αποδοτική.

Αν σας ενδιαφέρει να διαβάσετε για άλλες υδροψύξεις και πως αυτές αποδίδουν μπορείτε να συμβουλευτείτε παλιότερα άρθρα μας, όπως “Arctic liquid II A-RGB vs EK-AIO vs Lian Li Galahad. Ποια είναι καλύτερη;“. Όπως και να έχει η επιλογή υδρόψυξης θεωρώ είναι μονόδρομος τουλάχιστον όσον αφορά το κομμάτι του υπερχρονισμού. Αν η διαφορά της υδρόψυξης και αερόψυξης σας είναι δυσδιάκριτη θα σας βοηθήσει να διαβάσετε “Υδρόψυξη ή Αερόψυξη; Τι είναι καλύτερο;“.

Διαδικασία overclock σε Ryzen 5000 series.

Ο περιορισμός της απόδοσης του επεξεργαστή, μειώνεται όταν φτάσει το μέγιστο σημείο θερμοκρασίας του. Αυτό συμβαίνει για να προστατευτεί προφανώς το υλικό. Το σημείο αυτό ονομάζεται Throttle limit. Στους Ryzen 5000 series, αυτό ορίζεται στους 95 °C. Έχει αυξηθεί σε σχέση με τις προηγούμενης γενιάς κατά 5 βαθμούς. Βέβαια η απαίτηση θερμικά είναι ανώτερη στους συγκεκριμένους επεξεργαστές. Επίσης και η μητρική κάρτα έχει περιορισμούς στη θερμοκρασία και καλό είναι να τις γνωρίζουμε και να τις σεβαστούμε.

Οι Ryzen έχουν ως το ιδανικό overclock σημείο, τη χρυσή τομή μεταξύ της μείωσης της τροφοδοσίας (Under-Voltage) και σταθερότητας. Έτσι με τη μείωση του ρεύματος, επιτυγχάνουμε τη καλύτερη ψύξη του επεξεργαστή και με τον υπερχρονισμό αυξάνουμε ταυτόχρονα τη ταχύτητα του.

Αντιλαμβάνεται κανείς, ότι ο συνδιασμός ο παραπάνω απαιτεί προσεκτικά βήματα διότι στην ουσία ζητάμε από τον επεξεργαστή να αποδόσει στο μέγιστο με όσο μικρότερη τροφοδοσία γίνεται, ώστε να τον κρατήσουμε ψυχρό.

Το βασικό είναι κάθε φορά που κάνουμε μια αλλαγή στο BIOS, να κάνουμε ένα stress test στον επεξεργαστή, ώστε να διαπιστώσουμε τυχόν αστάθειες.

Καλό είναι δε να γνωρίζουμε, πως όταν ρίχνουμε τα Volts του επεξεργαστή η αστάθεια μπορεί να προκληθεί όχι σε απαιτητικές εργασίες, αλλά σε εργασίες που δεν απαιτούν επεξεργαστική ισχύ.

Τι καινούργιο υπάρχει στο overclock σε Ryzen 5000.

Το νέο που υπάρχει ουσιαστικά είναι το PBO 2.0. PBO σημαίνει Precision Boost Overdrive. Το επόμενο και εκεί είναι η ουσία του υπερχρονισμού των 5000 series είναι το curve optimizer. Με αυτό επιτυγχάνεται το καλύτερο overclocking καθώς επιλέγουμε να μειώσουμε τη τροφοδοσία σε κάθε πυρήνα του επεξεργαστή μας ξεχωριστά και όχι συνολικά. Αυτό το μοντέλο, το κάνει και πιο εξατομικευμένο, αλλά και η απόδοση επίσης μπορεί να φτάσει σε εξωφρενικά επίπεδα.

Εδώ να πω ότι η διαδικασία που θα προτείνω είναι αρκετά ασφαλής για το σύστημα μας, καθώς δεν θα μπλέξω καθόλου τις επιμέρους τροφοδοσίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποια ζημιά στο σύστημα.

Αν κάποια αλλαγή μας επιφέρει μαύρη οθόνη στον υπολογιστή ή δεν εκκινείται καθόλου, απλά αφαιρούμε τη μπαταρία της μητρικής κάρτας μας για λίγα λεπτά (10 συνήθως είναι υπεραρκετά). Τη τοποθετούμε πάλι και επιστρέφει στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Η διαδικασία του overclocking μπορεί να φτάσει σε πολύ καλύτερο σημείο από αυτό που σας προτείνω καθώς όσο περισσότερο εμβαθύνουμε, τόσο περισσότερα μπορούμε να πετύχουμε.

PBO 2.0 και offset πυρήνων στο curve optimizer.

Για να ενεργοποιήσουμε το PBO, θα πρέπει να μεταβούμε σε περιβάλλον BIOS. Έτσι, κατά την εκκίνηση του υπολογιστή μας, πατάμε το πλήκτρο Del ή F12, αναλόγως το τύπο μητρικής που έχουμε. Στο περιβάλλον του BIOS, μεταβαίνουμε στο πεδίο “Settings” και επιλέγουμε στο PBO to [Advance]. Αυτό θα μας προσφέρει περισσότερες επιλογές.

Αν τοποθετήσουμε το PBO enable, τότε το overclock γίνεται αυτόματα, αλλά στους Ryzen 5000, δεν αποδίδει πάρα πολύ καλά.

MSI PBO 2.0 και offset πυρήνων στο curve optimizer.
Βλέπουμε για παράδειγμα σε μια μητρική της MSI πως φαίνεται το μενού επιλογών μας.

Όπως παρατηρούμε στην παραπάνω εικόνα, με την επιλογή [Advanced] δημιουργούνται νέες επιλογές για τη παραμετροποίηση του PBO. Στο PBO Limits μπορούμε να επιλέξουμε τη [Motherboard] καθώς θα περιορίσει τα όρια του overclock ανάλογα τις αντοχές της μητρικής μας. Στο Platform Thermal Throttle Limit, τοποθετούμε τους 95 βαθμούς που όπως είπαμε παραπάνω, είναι το όριο των Ryzen 5000.

Πριν μεταβούμε στο Curve optimizer, θα ορίσουμε το Max CPU Boost Clock Override. Εδώ θα θέσουμε με πόσα παραπάνω MHZ θα υπερχρονίσουμε τον επεξεργαστή μας σε single core απόδοση. Αν έχετε επιλέξει μια μητρική με καλά VRMs, τότε η επιλογή των 200MHz είναι μονόδρομος (και ιδανική). Διαφορετικά θα πρέπει να συμβιβαστείτε με μικρότερο χρονισμό, των 150 ή των 100 MHz.

Το Precision Boost Overdrive Scalar το αφήνουμε στο [Auto]. Μπορούμε φυσικά να αλλάξουμε τα δεδομένα, όπως είπαμε με περισσότερες παραμέτρους, αλλά απαιτεί μεγαλύτερη γνώση και ψάξιμο.

Τώρα είμαστε έτοιμοι να μεταβούμε στο Curve Optimizer. Εκεί θα συναντήσουμε 3 επιλογές. Μια είναι φυσικά η αυτόματη διαδικασία, μια να θέσουμε όλους τους πυρήνες με το ίδιο offset και η τελευταία να θέσουμε κάθε πυρήνα ξεχωριστά. Η καλύτερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε είναι να θέσουμε σε κάθε πυρήνα διαφορετικό offset.

Πως να κάνω overclock σε Ryzen 5000 series.
Θα θέσουμε με αρνητικό πρόσημο τους πυρήνες ώστε να επιτύχουμε τη ψύξη του επεξεργαστή.

Πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι σε κάθε πυρήνα τοποθετούμε Negative offset, δηλαδή παρέχουμε μικρότερη ενέργεια, όπως άλλωστε αναφέραμε παραπάνω για να ρίξουμε τη θερμοκρασία. Αν βάλουμε Positive (θετικό πρόσημο), τότε προσθέτουμε παραπάνω Voltage, με αποτέλεσμα την αύξηση του ρεύματος στον πυρήνα και κατ’επέκταση της θερμοκρασίας.

Τι να καταχωρίσετε για να επιτευθχεί το overclock σε Ryzen 5000 series.

Όσον αφορά τις καταχωρίσεις στο curve optimizer, υπάρχουν κάποιοι τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουν να πετύχουμε τη καλύτερη απόδοση. Αν ψάξει κανείς θα βρει διαφορετικές καταχωρίσεις για τον ίδιο επεξεργαστή από διαφορετικούς χρήστες. Μια λύση αρκετά ασφαλής και τη προτείνω, είναι να τρέξουμε το AMD Ryzen Master, θέτοντας τον υπερχρονισμό στα 200 MHz, (ή λιγότερα ανάλογα την αντοχή της μητρικής μας). Σε λίγη ώρα κάνοντας μετρήσεις θα δώσει στην οθόνη τα καλύτερα αποτελέσματα, όπως τα έχει μετρήσει. Με αυτό το τρόπο, μπορούμε να δούμε ποιος πυρήνας μας είναι ισχυρότερος, να θέσουμε σε αυτόν το μικρότερο offset και στους υπόλοιπους το μεγαλύτερο.

Για παράδειγμα αν κρίνει το AMD Ryzen Master πως ο δυνατός μας πυρήνας είναι ο #1 (θα το καταλάβουμε επειδή θα έχει βάλει το μικρότερο offset σε αυτόν), τότε: Θέτουμε για παράδειγμα στον #1 Negative 20 και σε όλους τους υπόλοιπους πυρήνες #2,#3 κτλ Negative 30.

To offset είναι σχετικό, άλλοι βάζουν μικρό offset σε 2 πυρήνες (τους δυνατότερους) και το μεγαλύτερο offset στους υπόλοιπους.

Ο άλλος τρόπος είναι να πειραματιστούμε με τις καταχωρίσεις. Έτσι τοποθετούμε εμείς τις τιμές και δοκιμάζουμε την απόδοση και τη σταθερότητα του συστήματος στη συνέχεια. Είναι λίγο πιο χρονοβόρο αυτό, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις που το AMD Ryzen Master δεν έχει μας έχει δώσει σωστά αποτελέσματα, είναι μονόδρομος.

Προσωπικά επιλέγω τιμές κοντά στα αποτελέσματα του AMD Ryzen Master, αλλά τοποθετώντας τα στο BIOS. Τέλος, αφήνω έναν πυρήνα με το μικρό offset και όχι δύο, ενώ τους υπόλοιπους τους ρίχνω αρκετά χαμηλά.

Πως μπορώ να ελέγξω τα αποτελέσματα του overclocκ;

Εφόσον φτάσαμε στο σημείο να σώσουμε τις ρυθμίσεις στο BIOS, έρχεται η στιγμή που πρέπει να δοκιμάσουμε τι τελικά φτιάξαμε. Για να δούμε λοιπόν την απόδοση του επεξεργαστή, μπορούμε να κατεβάσουμε το Cinebench R.23. Εκεί μπορούμε να τρέξουμε μια δοκιμή που αφορά τον μονό πυρήνα μας και μια που αφορά πολλαπλούς πυρήνες. Το καλό με αυτό το πρόγραμμα είναι ότι δοκιμάζει καθαρά τον επεξεργαστή και τον πιέζει αρκετά (και λίγο τις μνήμες). Έτσι έχουμε μια καθαρή εικόνα των θερμοκρασιών που αναπτύσσονται αλλά και που βρισκόμαστε από άποψη απόδοσης. Εδώ μπορεί να δει κανείς αποτελέσματα μέσου όρου και να συγκρίνει τα δικά του με τον αντίστοιχο επεξεργαστή. Αν τα ξεπεράσατε, τότε είστε σε καλό δρόμο.

Πως μπορώ να ελέγξω τα αποτελέσματα του overclocκ;
Ήρθε η ώρα να δούμε τι καταφέραμε με το overclock.

Τέλος, ένα πρόγραμμα που είναι απαραίτητο για να ελέγχουμε τις ταχύτητες και τις θερμοκρασίες των πυρήνων, είναι το HWmonitor κατά τη διάρκεια (και όχι μόνο) των δοκιμών μας.

Επίλογος και συμπεράσματα. Οverclock σε Ryzen 5000 series.

Οι Ryzen 5000 Series είναι δημιουργημένοι με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιδέχονται υπερχρονισμό. Με την εισαγωγή του PBO 2.0 και του Curve optimizer, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Βέβαια χρειάζεται λίγες δοκιμές και ψάξιμο, αλλά στο τέλος θα ανταμοιφθούμε. Προσωπικά θεωρώ τη συγκεκριμένη σειρά επεξεργαστών, εξαιρετική από κάθε άποψη. Έχουν τη δυνατότητα overclock, έχουν χαμηλή απαίτηση σε ταχύτητες μνήμης και ενέργειας και αποδίδουν εξαιρετικά. Θα ήθελα πολύ να διαβάσω τα σχόλια σας και τι scores πετύχατε με τους δικούς σας επεξεργαστές.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Πως να κάνω overclock σε Ryzen 5000 series.” Mην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

Συχνές ερωτήσεις χρηστών:

Τα αρχικά PBO σημαίνουν Precision Boost Overdrive και ουσιαστικά έχει να κάνει με τον υπερχρονισμό AMD Ryzen επεξεργαστών.

Οι Ryzen επεξεργαστές είναι δημιουργημένοι με τέτοιο τρόπο, ώστε να λειτουργούν με τη διαδικασία του υπερχρονισμού. Καλό είναι να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες τους.

Ουσιαστικά αν δεν θέλουμε να παρέμβουμε στο BIOS, μπορούμε να εγκαταστήσουμε και να “τρέξουμε” το AMD Ryzen Master, το οποίο φτιάχτηκε για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση

elGreek