Πως να επιλέξω κομμάτια για ένα μεσσαίο gaming PC. Πλήρης οδηγός για αρχάριους.

Η ολοκληρωμένη κατασκευή υπολογιστή, πολλές φορές μπορεί να γίνει πονοκέφαλος καθώς απαιτεί συνδιασμό συμβατοτήτας υλικών από πολλές απόψεις. Είτε έχει να κάνει με το λειτουργικό μέρος ,(πχ μητρική με κατάλληλο επεξεργαστή), είτε με μέγεθη (πχ κουτί και μέγεθος μητρικής κάρτας). Έτσι θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί στις επιλογές μας. Μέσα από αυτό το άρθρο θα μάθουμε τα πάντα για το πώς να κατασκευάσουμε έναν υπολογιστή βήμα βήμα. Αν θέλεις και εσύ να μάθεις “Πως να επιλέξω κομμάτια για ένα μεσαίο gaming PC” τότε είσαι στο σωστό μέρος. Πλήρης οδηγός για αρχάριους.

1. Ένα μεσαίο gaming PC ξεκινάει με την επιλογή κουτιού.

Το πρώτο πράγμα λοιπόν που θα πρέπει να μας απασχολεί όταν ξεκινάμε από την αρχή το χτίσιμο ενός Η/Υ είναι το “σπίτι” που θα φιλοξενήσει το σύστημα μας. Φυσικά αυτό δεν είναι άλλο από το κουτί του υπολογιστή μας, το οποίο θέτει τους περιορισμούς του. Οι περιορισμοί κυρίως αναφέρονται στον χώρο. Το κουτί λοιπόν μας δίνει χώρους για cable management, για ψύξη, για σκληρούς δίσκους, τροφοδοτικό, κάρτα γραφικών κτλ. Αναλόγως τη κατασκευή που έχουμε σκεφτεί και τις απαιτήσεις μας, επιλέγουμε αντίστοιχο κουτί. Στις μέρες ωστόσο είναι πολύ δημοφιλή τα λευκά builds και συχνά πλέον συναντάμε και λευκές εκδόσεις σχεδόν σε όλα τα κουτιά.

Πως να επιλέξω κουτί για ένα μεσαίο gaming PC.

Οι απαιτήσεις από χρήστη με χρήστη, διαφέρουν. Αυτό σημαίνει ότι και οι επιλογές ποικίλουν. Σίγουρα εγώ θα έβαζα πρώτη προτεραιότητα το χώρο που σου προσφέρει το κουτί για cable managment. Δεύτερον και επίσης σημαντικό για μένα είναι η ροή του αέρα. Έτσι ένα κουτί με καλό airflow και καλό cable management έχει τις πρώτες καλές προϋποθέσεις για να στήσεις εκεί το σύστημα σου. Αν τώρα σε περιορίζει η κάρτα γραφικών σου, λόγω μεγέθους ή η ψύχτρα του επεξεργαστή σου λόγω όγκου κτλ, θέτεις επιπλέον δεδομένα. Έτσι η επιλογή του κουτιού μπορεί να γίνει λίγο πιο εξατομικευμένη σε κάθε περίπτωση.

Ποιο είναι το καλύτερο κουτί για μεσαίο gaming PC;

Όπως προείπαμε, το καλύτερο κουτί είναι υποκειμενική υπόθεση. Υπάρχουν κουτιά για desktop, για gaming, με διάφανο πλαϊνό κτλ. Μπορείς να διαβάσεις πρόσφατα άρθρα μας όπωςΠοιο είναι το καλύτερο κουτί για gaming;, αν ψάχνεις κάτι τέτοιο. Βέβαια για ένα συμβατική απλή κατασκευή δεν θα πας σε κάτι τέτοιο αλλά σε πολύ οικονομικότερη επιλογή. Οι εταιρείες που κατασκευάζουν ανεμιστήρες, που ψύχουν το σύστημα μας, συχνά κατασκευάζουν και τροφοδοτικά και κουτιά υπολογιστών και έτσι μπορείς να τα συνδιάσεις για ένα άρτιο αποτέλεσμα. Έτσι δεν θα δυσκολευτείς να ψάξεις συμβατότητες και ταιριαστά κομμάτια, ενώ ταυτόχρονα θα απολαμβάνεις και τη καλύτερη δυνατή απόδοση.

Πως να επιλέξω κομμάτια για ένα μεσαίο gaming PC. Φυσικά στο κουτί θα επέλεγα κάτι με προεγκατεστημένους ανεμιστήρες. Δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το  Corsair iCUE 220T RGB Gaming Case.
Το Corsair iCUE 220T RGB Gaming Case, είναι μια όμορφη και οικονομική επιλογή.

Η οικονομική επιλογή δεν έχει να κάνει μόνο με τη τελική τιμή του προϊόντος. Παραδείγματος χάριν το παραπάνω κουτί έρχεται με προεγκατεστημένους ανεμιστήρες Corsair SP 120 με RGB δυνατότητα φωτισμού. Άρα αν αφαιρέσουμε και το κόστος των ανεμιστήρων, οι οποίοι είναι ποιοτικότατοι, έχουμε τεράστιο κέρδος στην επιλογή μας. Εκτός αυτού, έχουμε επιλέξει ένα προϊόν με αδιαμφισβήτητη ποιότητα όπως αυτό της Corsair.

Corsair iCUE 220T RGB Gaming Case | Review.

Το Corsair iCUE 220T RGB Gaming Case θεωρείται ένα mid range κουτί, με εξαιρετικό airflow και γενικά από τις καλύτερες επιλογές που μπορεί να κάνει κανείς σε αυτή τη κατηγορία. Το θετικό του είναι ότι έρχεται με τρεις προεγκατεστημένους ανεμιστήρες, ενώ είναι κατασκευασμένο από Tempered glass και ατσάλι. Από χώρους είναι εξαιρετικό, ώστε να φιλοξενήσει το σύστημα σου με άνεση, ενώ οπτικά είναι μια πανδαισία. Μέγιστο μέγεθος μητρικής κάρτας έχει ΑΤΧ, οπότε σε καλύπτει θεωρώ πλήρως.

Οι χώροι είναι πολύ σημαντικοί στη κατασκευή υπολογιστή. Το Corsair iCUE 220T RGB Gaming Case σου προσφέρει άπλετο χώρο.
Από χώρους είναι εξαιρετικό, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι τέσσερις σκληρούς δίσκους.

2. Πως να επιλέξω κομμάτια για μεσαίο gaming PC. Μητρική κάρτα.

Ωραία λοιπόν, επιλέξαμε το κουτί μας και τώρα το δεύτερο στάδιο είναι να επιλέξουμε τη κατάλληλη μητρική γι’αυτό. Γενικά εγώ είμαι υπέρ των καλών μητρικών και προτιμώ να δώσω λίγα χρήματα παραπάνω ώστε να αποφύγω μελλοντικά προβλήματα. Πολλοί δεν γνωρίζουν την διαφορά μιας απλά συμβατής μητρικής με τον επεξεργαστή μας, με αυτή μιας ακριβής και ποιοτικής. Εν τάχει θα πω ότι εκτός από τις δυνατότητες στις θύρες, RGB κτλ, αυτό που τις διαχωρίζει είναι η τροφοδοσία στον επεξεργαστή και η αντοχή τους. Έτσι επιλέγοντας μια καλή μητρική βάζεις γερά θεμέλια στη κατασκευή σου, όπως το τρίτο από τα γουρουνάκια στο γνωστό παραμύθι. Θα έχεις σταθερότητα στο σύστημα σου, απόδοση και μελλοντική χρήση. Τέλος, θα πρέπει να διαλέξεις κατάλληλη μητρική που θα δένει αρμονικά με τον επεξεργαστή και τις μνήμες που θα επιλέξεις. Προσωπικά επειδή είμαι λάτρης της AMD, θα σου προτείνω μια συμβατή με το AM4 socket της AMD.

Ποια είναι η καλύτερη μητρική για AMD επεξεργαστή;

Για να το ξεκαθαρίσω, δεν θα προτείνω σε καμία περίπτωση μια φτηνή μητρική, της τάξεως των 40-50 ευρώ. Όμως, θεωρώ για ένα middle range σύστημα, υπάρχουν πάρα πολύ καλές επιλογές και εξαιρετικές για έναν AMD επεξεργαστή. Ακόμα και το τελευταίο chipset να επιλέξει κανείς, το X570, που το προτείνω, θα βρει καλές προτάσεις.

MSI MPG X570 Gaming Plus η καλύτερη μητρική για amd για ένα μεσαίο gaming PC.
H MSI MPG X570 Gaming Plus, είναι από τις καλύτερες μητρικές για ένα middle range σύστημα.

Η παραπάνω επιλογή, είναι από τις καλύτερες που μπορείς να κάνεις για τη κατασκευή υπολογιστή, μεσσαίας κατηγορίας.

Πλήρης οδηγός για αρχάριους. Πως τοποθετώ τη μητρική κάρτα στο κουτί μου;

Η κάθε μητρική, έρχεται με τις κατάλληλες βίδες για τους Nvme και sata 3 καλώδια, ώστε να συνδέσεις τους σκληρούς δίσκους πάνω της. Οι βίδες όμως για να τη τοποθετήσεις μέσα στο κουτί που επίλεξες έρχονται με εκείνο. Οπότε καλό είναι να μην πετάξεις τίποτα καθώς, ειδικά για μια ATX μεγέθους μητρική, θα τις χρειαστείς.

Στη κατασκευή υπολογιστή, θα χρειαστεί να τοποθετήσουμε τη μητρική στο κουτί μας.
Τοποθετώντας τη μητρική στο κουτί, δεν θα έχεις πρόβλημα να τη “δέσεις”.

Τοποθετώντας τις βίδες στις κατάλληλες υποδοχές του κουτιού, “δένουμε” τη μητρική μας πάνω στο κουτί μας και είναι έτοιμη να υποδεχτεί τα υπόλοιπα κομμάτια που θα επιλέξουμε. Η σύνδεση βέβαια της μητρικής με το κουτί δεν είναι μόνο με βίδες. Θα πρέπει να συνδέσουμε επίσης το front panel, δηλαδή τα πλήκτρα που δίνουν εντολές στο σύστημα, όπως η επανεκκίνηση λειτουργίας, τα USB ports, το κομβίο έναρξης κτλ. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να συμβουλευτείς το manual που έρχεται μαζί με τη μητρική σου. Έτσι θα αποφύγεις τυχόν λάθος σύνδεση κάποιου καλωδίου.

Όταν κατασκευάζουμε έναν υπολογιστή είναι σημαντικό να συνδέσουμε τα καλώδια σωστά.
Κάθε καλώδιο του κουτιού έχει την αντίστοιχη σήμανση με τις υποδοχές τις μητρικής.

Το “+” συνήθως παρουσιάζεται με ένα βελάκι για να μας υποδείξει ότι αυτό είναι το θετικό στην άκρη του καλωδίου. Έτσι με τη καλωδιακή σύνδεση, πλέον έχουμε τοποθετήσει τη μητρική με επιτυχία στο κουτί μας.

Πλήρης οδηγός για αρχάριους. Πως γίνεται η σύνδεση των ανεμιστήρων και του RGB φωτισμου;

Αρχικά, αν δεν γνωρίζεις πολλά για τον RGB φωτισμό καλό είναι να διαβάσεις ένα πρόσφατο άρθρο μας, RGB Vs ARGB. Πλήρης οδηγός.. Έτσι καθώς θα λυθεί κάθε απορία, ώστε να μην προκαλέσεις κάποια βλάβη στη μητρική σου. Ουσιαστικά αναλόγως τα Volts επιλέγουμε αντίστοιχη θύρα RGB στη μητρική μας ή στον controller (αν έχουν οι ανεμιστήρες μας). Για τη ταχύτητα των ανεμιστήρων όμως θα πρέπει αυτοί να συνδεθούν σε υποδοχή για fans η οποία είναι διαφορετική από αυτή των RGB.

Υπάρχει διαφορά της θύρας του RGB από αυτή των στροφών του ανεμιστήρα. Πλήρης οδηγός για αρχάριους.
Η υποδοχή για τη ρύθμιση των στροφών των ανεμιστήρων, είναι διαφορετική από αυτή του φωτισμού RGB.

Βέβαια στο εγχειρίδιο χρήσης της μητρικής σου αναφέρει λεπτομερώς ποιες θέσεις είναι για ανεμιστήρες, ποιες για RGB (ίσως να μην υπάρχουν) και ποιες για τη ψύκτρα του επεξεργαστή.

3. Πως να επιλέξω κομμάτια για ένα μεσαίο gaming PC. Επιλογή επεξεργαστή.

Φτάνουμε σιγά σιγά στο επόμενο κομμάτι που θα τοποθετήσουμε στο σύστημα μας. Αυτό δεν είναι άλλο από τον επεξεργαστή. Εδώ πρέπει να κάνουμε μια σοφή επιλογή. Για να επιλέξουμε τον καταλληλότερο για εμάς, θα πρέπει να αναλογιστούμε μερικά πράγματα. Σίγουρα πόσα χρήματα διαθέτουμε είναι το ένα, ενώ το άλλο είναι η χρήση για την οποία προορίζεται. Έτσι αν θέλουμε έναν επεξεργαστή για gaming, μπορούμε να επιλέξουμε κάλλιστα έναν 6πύρηνο με γρήγορη ταχύτητα πυρήνα, ώστε να μας αποδόσει τα μέγιστα. Αν θέλουμε επεξεργαστική ισχύ, multitasking και απαιτητικές εργασίες, θα πάμε σε 8+ πυρήνες αυξάνοντας το κόστος βέβαια. Για το mid range σύστημα μας και καθώς επιλέξαμε το τελευταίο chipset μητρικής κάρτας X570 για AMD, θα προτείνω έναν κορυφαίο επεξεργαστή για τον οποίο έχουμε γράψει πολλά άρθρα και ξεχωρίζει. Φυσικά δεν πρόκειται για άλλον από τον AMD Ryzen 5 5600X, ο οποίος είναι από τους κορυφαίους επεξεργαστές για gaming, ενώ θα αποδόσει εξαιρετικά και για οποιαδήποτε χρήση. Η τιμή του δε, είναι αρκετά προσιτή και έτσι δημιουργείς ένα εξαιρετικό σύστημα με δυνατά κομμάτια.

Στη κατασκευή υπολογιστή βήμα βήμα από τα κυριότερα μέρη είναι ο επεξεργαστής. Δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από τον 5600X.
Μεσσαίας τάξεως σε τιμή, αλλά κορυφαίας απόδοσης ο AMD Ryzen 5 5600X.

Ποιος είναι ο καλύτερος επεξεργαστής;

Όπως προείπαμε, η επιλογή είναι αναλόγως τη χρήση. Για το μεσσαίας κλίμακας σύστημα που προτείνουμε, για τη κατασκευή υπολογιστή βήμα βήμα, ο AMD Ryzen 5 5600X, είναι η κορυφαία όλων επιλογή. Έτσι θα απολαμβάνεις τη καλύτερη απόδοση σε επεξεργαστή για gaming και χωρίς να θυσιάζεις πολλά και στο multitasking, ενώ κατέχεις κορυφαίο κουτί και μητρική τελευταίας γενιάς. Όλα δένουν αρμονικά και χωρίς προβλήματα.

Πως τοποθετώ τον επεξεργαστή στη μητρική;

Η τοποθέτηση του επεξεργαστή, στη μητρική κάρτα είναι εύκολη υπόθεση αρκεί να είσαι ελάχιστα παρατηρητικός. Έτσι αν παρατηρήσεις το βελάκι-οδηγό στην άκρη του επεξεργαστή σου, σου δείχνει ακριβώς που πρέπει να βρίσκεται όταν τοποθετηθεί. Απλά τραβόντας το έλασμα ώστε να απελευθερωθεί ο χώρος για να διεισδύσουν τα pins, απλά γλιστράει αβίαστα και στη συνέχεια κλειδώνεις επαναφέροντας το έλασμα στη θέση του.

Η τοποθέτηση του επεξεργαστή στη μητρική είναι εύκολη υπόθεση. Ακόμα πιο εύκολη αν επιλέξεις τον AMD Ryzen 5 5600X τον καλύτερο επεξεργαστή για μεσαίο gaming PC.
Βλέποντας τον οδηγό-βελάκι ξέρεις ακριβώς πως πρέπει να τοποθετηθεί ο επεξεργαστής.

Πως να επιλέξω κομμάτια για ένα μεσαίο gaming PC. Πλήρης οδηγός για αρχάριους. Επίλογος 1ου μέρους.

Ξεκινήσαμε βήμα βήμα την κατασκευή υπολογιστή. Όπως καταλαβαίνεις ο χώρος στον οποίο θα εργαστείς και οι συμβατότητες παίζουν κύριο ρόλο. Έτσι επιλέγοντας τα σωστά κομμάτια που δένουν αρμονικά μεταξύ τους, δεν χρείαζεται να αγχωθείς στη πρώτη φάση. Πολύ σημαντικό να συμβουλεύεσαι το εγχειρίδιο ειδικότερα της μητρικής για να είσαι σίγουρος όταν τοποθετείς κάτι εκεί ότι είναι στη σωστή θέση. Συνήθως αναγράφεται ή δεν ταιριάζει αν προσπαθείς να τοποθετήσεις κάτι που δεν προορίζεται για εκείνη τη θέση, αλλά όχι πάντα. Στο 2ο μέρος θα μιλήσουμε για τη τοποθέτηση ψύξης στον επεξεργαστή, τη τροφοδοσία, αποθήκευση και μνήμες.

Πως να επιλέξω κομμάτια για ένα μεσαίο gaming PC. Πλήρης οδηγός για αρχάριους. Μέρος 2ο.

Διαβάζοντας αυτό το άρθρο θα μπορέσεις σε μεγάλο, αν όχι σε απόλυτο βαθμό, να ολοκληρώσεις την κατασκευή ενός μεσαίου gaming PC. Ένας πλήρης οδηγός για αρχάριους. Αν πάλι δυσκολευτείς, μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας στη φόρμα “Contact” ώστε να επιλύσουμε κάθε απορία σου. Στο πρώτο μέρος μιλήσαμε για το κατάλληλο κουτί, την επιλογή κατάλληλης μητρικής και επεξεργαστή που θα πρέπει να παντρέψεις. Σε αυτό το μέρος θα μιλήσουμε για όλα τα υπόλοιπα, ουκ ολίγα βέβαια.

Το κυριότερο κομμάτι για ένα μεσαίο gaming PC.

Για άλλους ίσως είναι η μητρική, για άλλους ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών. Εγώ θα σου πω όπως σε προηγούμενα μου άρθρα, ότι η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις σε ένα σύστημα είναι η μητρική και το τροφοδοτικό. Έτσι γνωρίζοντας ότι έχεις μια ανθεκτική μητρική και ποιοτική και ότι το σύστημα σου διαρρέεται από σωστές τροφοδοσίες, έχεις ήδη τη βάση να φτιάξεις κάτι εξαιρετικό. Ανεξάρτητα λοιπόν, αν επιλέξεις επεξεργαστή της Intel ή της AMD, μια μάχη για την οποία γράψαμε πρόσφατα Είναι καλύτερη η Intel από την AMD;, το ποιοτικό τροφοδοτικό θα το χρειαστείς μια η άλλη.

Πως να επιλέξω τροφοδοτικό;

Σίγουρα είναι ένα ερώτημα που έχουν οι περισσότεροι. Κάποιοι δε, επιλέγουν το μέγιστο δυνατό σε Watt τροφοδοτικό για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Άλλοι, βάζουν το ελάχιστο δυνατό και χωρίς καμία πιστοποίηση ίσα ίσα για να λειτουργεί το μηχάνημα τους. Οι δύο πρακτικές αυτές είναι λάθος. Αν το τροφοδοτικό μας είναι λίγο παραπάνω από τις απαιτήσεις του συστήματος μας, είναι το ιδανικό, καθώς θα μπορεί να υποστηρίξει και μελλοντικές αναβαθμίσεις. Όμως η ελάχιστη δυνατή τροφοδοσία ή η πολύ παραπάνω δημιουργούν πολλά προβλήματα. Στη πρώτη περίπτωση το τροφοδοτικό θα ζορίζεται αρκετά και δεν θα μπορεί να δώσει τη κατάλληλη τροφοδοσία. Στη δεύτερη περίπτωση δε, θα έχουμε βυθίσεις στο σύστημα μας. Συνήθως τον ορισμό της τροφοδοσίας τον δίνει η κάρτα γραφικών, καθώς είναι το μέρος που διψάει για περισσότερη τροφοδοσία. Έτσι κατά πάσα πιθανότητα θα σου ζητήσει προτεινόμενο τροφοδοτικό, παραδείγματος χάριν 650W. Αν αποκτήσεις εσύ ένα τροφοδοτικό των 750W, τότε είσαι υπερ-άριστος από θέμα τροφοδοσίας.

Πως να επιλέξω κομμάτια για ένα μεσαίο gaming PC; Τι τροφοδοτικό να πάρω;

Ένα μεσσαίας τάξεως τροφοδοτικό για το σύστημα που δημιουργούμε ως παράδειγμα, κυμμαίνεται από 550W-750W. Βέβαια η πιστοιποίηση παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς σου δείχνει στη πραγματικότητα την απόδοση του. Έτσι όσο μεγαλύτερη πιστοποίηση αποκτάς σε τροφοδοτικό, τόσο πιο ακριβό είναι σε τιμή. Θεωρώ ότι με ένα 750W με πιστοποιήση Plus Gold, βρίσκεσαι σε εξαιρετικό επίπεδο. Θα σου προτείνω το τροφοδοτικό που απέκτησα και εγώ πρόσφατα και είμαι πέρα για πέρα ικανοποιημένος. To Corsair RM750 είναι ένα φανταστικό τροφοδοτικό με Ιαπωνικούς πυκνωτές και πιστοποίηση Plus Gold. Έτσι το σύστημα σου θα έχει την απόδοση και την σταθερότητα που χρειάζεται για να αποδόσει στο μέγιστο δυνατό.

Πως να επιλέξω κομμάτια για ένα μεσσαίο gaming PC; Τι τροφοδοτικό να πάρω; Φυσικά το Corsair RM750
Η Corsair πρωτοτυπεί με ένα εξαιρετικό Full modular τροφοδοτικό.

Το full modular σημαίνει ότι μπορείς να τοποθετήσεις μόνο όσο καλώδια χρείαζεσαι και δεν είναι ενσωματωμένα στο τροφοδοτικό, ώστε να μπορείς να αξιοποίησεις τον χώρο του κουτιού σου άριστα.

Μνήμες RAM Υπολογιστή. Η κρυφή απόδοση του συστήματος.

Πως οι μνήμες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απόδοση του συστήματος μας; Πόσο σημαντικές είναι και πόσο το κόστος τους;

Θα σου πω με απλά λόγια ότι αν δέσεις αρμονικά επεξεργαστή με μητρική και μνήμες, θα κατέχεις ένα σύστημα που θα αποδίδει άριστα σε κάθε περίπτωση. Έτσι σε πρόσφατο άρθρο αναφέρθηκα στην επιλογή της καλύτερης μνήμης για τον AMD Ryzen 5600X, “Η καλύτερη μνήμη για AMD Ryzen 5 5600x.“. Εφόσον δημιουργούμε μεσσαίας τάξεως κατασκευή, θα σου πω ότι η ιδανικότερες μνήμες για τον συγκεκριμένο επεξεργαστή είναι στα 3200Mhz ταχύτητα και μεγέθους 16GB. Έτσι θα απολαμβάνεις κάθε εφαρμογή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι Corsair Vengeance RGB PRO 16GB δένουν άρτια με τις έως τώρα επιλογές μας και δίνου στο σύστημα μας σταθερότητα, ενώ ταυτόχρονα θα τις βρεις αρκετά οικονομικά.

Μνήμες RAM Υπολογιστή. Η κρυφή απόδοση του συστήματος. Φυσικά α προτείνω για την επιλογή κομματιών για ένα μεσσαίο gaming PC, τις  Corsair Vengeance RGB PRO 16GB .
Εξαιρετική επιλογή για το σύστημα μας.

Πως να επιλέξω κομμάτια για ένα μεσαίο gaming PC; Η ψύξη του επεξεργαστή παίζει ρόλο;

Από τα θέματα που μας έχουν απασχολήσει περισσότερο έως τώρα, είναι η επιλογή κατάλληλης ψύξης για τον επεξεργαστή σου. Αυτό επειδή, όσο χαμηλότερα μπορέσεις να διατηρήσεις τη θερμοκρασία του, τόσο καλύτερη είναι και η απόδοση του. Έτσι μπορείς να συμβουλευτείς ένα πρόσφατο άρθρο γι’αυτό Τι να διαλέξω; Υδρόψυξη ή Αερόψυξη;. Στη πραγματικότητα, εμείς είμαστε υπερ της υδρόψυξης. Ειδικότερα στη περίπτωση της κατασκευής που προτείνουμε η επιλογή μιας υδρόψυξης της Corsair θα δένει αρμονικά με όλο το σύστημα. Εκτός βέβαια αυτού, θεωρούνται και από τις καλύτερες, οπότε θα σου πρότεινα να επιλέξεις μια υδρόψυξη της Corsair. Η Corsair iCUE H150i ELITE CAPELLIX, θεωρείται από τις κορυφαίες υδροψύξεις στην αγορά και θα δεις τον επεξεργαστή σου να δουλεύει στο μέγιστο δυνατό, απροβλημάτιστα!

Πως να επιλέξω κομμάτια για ένα μεσσαίο gaming PC; Η ψύξη του επεξεργαστή παίζει ρόλο; Σου προτείνω τηνCorsair iCUE H150i ELITE
Από τις καλύτερες ψύξεις για τον επεξεργαστή σου!

Πλήρης οδηγός για αρχάριους. Πως τοποθετείται η υδρόψυξη στον επεξεργαστή;

Συνήθως δεν θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα στη τοποθέτηση της υδρόψυξης, αν ακολουθήσεις τις οδηγίες. Γενικά καλό είναι να συμβουλεύεσαι τη συμβατότητα με τoυς επεξεργαστές πριν αποκτήσεις κάποια υδρόψυξη. Έτσι, δεν θα έχεις πρόβλημα γενικά καθώς καλύπτουν μεγάλη γκάμα επεξεργαστών.

Πλήρης οδηγός για αρχάριους. Πως τοποθετείται η υδρόψυξη στον επεξεργαστή;
Πλήρης οδηγός για αρχάριους. Πως τοποθετείται η υδρόψυξη στον επεξεργαστή;
Πλήρης οδηγός για αρχάριους. Πως τοποθετείται η υδρόψυξη στον επεξεργαστή;
Η τοποθέτηση σε AMD Ryzen 5 5600X, είναι σχετικά εύκολη υπόθεση.

Επιλογή κομματιών για ένα μεσαίο gaming PC. Αποθηκευτικός χώρος και απόδοση.

Από τα κυριότερα πλεονεκτήματα των νέων μητρικών, είναι η συμβατότητα τους με τους δίσκους τύπου NVMe. Ουσιαστικά πρόκειται για δίσκους με σχεδόν τη δεκαπλάσια ταχύτητα με αυτούς των SSD. Ειδικά όταν πρόκειται για την εκτέλεση ενός προγράμματος ακόμα και για το λειτουργικό σύστημα, ο σκληρός δίσκος παίζει καθοριστικό ρόλο. Έτσι αν τοποθετήσεις έναν γρήγορο δίσκο στο σύστημα σου, απολαμβάνεις μέγιστες ταχύτητες και αποκρίσεις. Θα σου προτείνω από τους καλύτερους δίσκους που κυκλοφορούν στην αγορά, για να τον τοποθετήσεις στο σύστημα σου. Η τιμή του δε, είναι εξαιρετικά προσιτή, ενώ από απόδοση θα σε εκπλήξει! O Samsung 980 1TB PCIe 3.0 θα σου δώσει τη μέγιστη απόδοση και φυσικά χωρητικότητα για να μπορέσεις να εργαστείς με τη καλύτερη δυνατή εμπειρία.

Επιλογή κομματιών για ένα μεσσαίο gaming PC. Αποθηκευτικός χώρος και απόδοση. Φυσικά θα προτιμήσω τον Samsung 980 1TB PCIe 3.0
Από τους κορυφαίους NVMe M.2 δίσκους στην αγορά.

Ποια κάρτα γραφικών να επιλέξω για μεσαίο gaming PC;

Για το τέλος άφησα τη κάρτα γραφικών. Έτσι καθώς σιγά σιγά δημιουργήσαμε έναν υπολογιστή μεσσαίας προς υψηλής κατηγορίας για να μάθουμε από τι απαρτίζεται και τι έχει σημασία, φτάνουμε στο δυσκολότερο ίσως κομμάτι. Αυτό διότι όπως έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν, υπάρχει μια δυσκολία στην εύρεση κάρτας γραφικών στις μέρες μας. Παρόλα αυτά το PcSolution316, έχει προτείνει και βρίσκει κατα καιρούς λύσεις για να βρεις την κάρτα γραφικών των ονείρων σου. Το πληρέστερο άρθρο δε, είναι Που μπορώ να βρω κάρτα γραφικών;, όπου καταγράφονται όλες οι υλοποιήσεις για να μπορείς να βρεις την ευκαιρία που ψάχνεις. Όσον τώρα αφορά το σύστημα το οποίο προτείνουμε και δημιουργούμε, μια μεσσαίας κατηγορίας κάρτα που θα έδενε άριστα με το σύστημα μας και την οικονομική ταυτότητα που του δώσαμε θα ήταν μια κάρτα που θα μπορούσε απροβλημάτιστα να τρέξει κάθε τίτλο στα 1080p ανάλυση.

Αξίζει να αγοράσω σήμερα κάρτα γραφικών;

Όπως έγραψα σε τελευταίο άρθρο, νομίζω πως από δω και πέρα ναι, αξίζει. Οι κάρτες βρίσκονται κατα πολύ στη MSRP (Δηλαδή την αρχική τιμή που θα έπρεπε να δίνονται), πιο πολύ από ποτέ. Άρα είναι ευκαιρία να αποκτήσεις μια κάρτα, αν όχι τη κορυφαία, μια αρκετά δυνατή για το σύστημα που προτείνουμε. Έτσι για κάρτα γραφικών θα σου πρότεινα, δεδομένων των συνθηκών, να αποκτήσεις την AMD Radeon Rx 6600XT. Μια κάρτα που θα καλύψει κάθε ανάγκη σου και καθημερινής χρήσεις αλλά και gaming. Η τιμή της, είναι αρκετά κοντά σε αυτά που προσφέρει οπότε δεν θα χάσεις πολλά να την αποκτήσεις!

Ποια κάρτα γραφικών να επιλέξω για μεσαίο gaming PC;
Η κορυφαία επιλογή σε ένα μεσαίου μεγέθους σύστημα!

Πως να επιλέξω κομμάτια για ένα μεσαίο gaming PC. Πλήρης οδηγός για αρχάριους. Επίλογος και συμπεράσματα!

Πριν κλείσει το άρθρο με τη κατασκευή ενός μεσασίου gaming PC, θα σου πω πως ανα πάσα στιγμή μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας με email για να σου δώσουμε σαφής οδηγίες κατασκευής ή και ακόμα να έρθουμε στο χώρο σου και να κατασκευάσουμε, επιδιορθώσουμε ή αναβαθμίσουμε το σύστημα σου!

Τη συγκεκριμένη στιγμή, η απόκτηση ενός υπολογιστή είναι επιβεβλημένη. Παρόλα αυτά, προσπάθησε να επιμένεις στη ποιότητα των υλικών που επιλέγεις. Έτσι τόσο λιγότερα προβλήματα θα αντιμετωπίσεις στο μέλλον αλλά και θα απολαύσεις τη καλύτερη δυνατή εμπειρία. Το PcSolution316 είναι δίπλα σου για τις καλύτερες προτάσεις και επιλογές αλλά και να σε στηρίξει σε όποια επιλογή κάνεις! Μάθε, Προχώρα, Νίκα.

Σε βοήθησε το παραπάνω άρθρο; Μην ξεχάσεις φεύγοντας να κάνεις εγγραφή στο newsletter μας εδώ!

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση