Arctic liquid ΙΙ A-RGB ή EK-AIO ή Lian Li Galahad; (360mm)

Πριν λίγο διαστήμα, ξεκίνησα να ψάχνω υδρόψυξη για το σύστημα μου. Διαπίστωσα πως κυκλοφορούν πραγματικά πολλές υλοποιήσεις και πάρα πολύ καλές τόσο οπτικά όσο και αποδοτικά. Προσωπικά κατέληξα στις τρείς παραπάνω και θα στις αναλύσω, ώστε να επιλέξεις τη καταλληλότερη εκ των τριών, για το σύστημα σου. Οι λόγοι που επίλεξα την Arctic liquid II A-RGB vs EK-AIO vs Lian Li Galahad είναι ότι και οι τρεις είναι εξαιρετικές σε απόδοση, ενώ έχουν και υπέροχο RGB φωτισμό που για εμένα, είναι προαπαιτούμενο για την αγορά μιας υδρόψυξης. Σίγουρα κάποιοι κοιτάνε καθαρά την απόδοση και δεν τους νοιάζει ο RGB φωτισμός, γι’αυτή τη περίπτωση θα αναπτυχθεί ένα άλλο άρθρο. Ποια υδρόψυξη να πάρω τελικά;

Arctic liquid II A-RGB 360.

Για τη συγκεκριμένη υδρόψυξη, καλό είναι να γνωρίζεις, ότι υπάρχει έκδοση RGB, αλλά και χωρίς καθόλου RGB φωτισμό. Τις διαφορές και όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις RGB και ARGB συσκευές, μπορείς να τις βρεις στο πρόσφατο άρθρο μου “RGB Vs ARGB. Πλήρης οδηγός.” Η συγκεκριμένη που επίλεξα είναι η έκδοση A-RGB λοιπόν. Η Arctic ανέφερε πλέον πως όλα τα προϊόντα CPU ψύξης, θα περιέχουν και συμβατό bracket για το LGA 1700 socket της Intel, για τους 12ης γενιάς δηλαδή επεξεργαστές της. Η συγκεκριμένη υδρόψυξη που υποστηρίζει το παραπάνω, αναφέρει τη συμβατότητα της με το συγκεκριμένο socket και ονομάζεται Arctic liquid ΙΙ Α-RGB v.2.

Πανέμορφο οπτικό αποτέλεσμα με την Arctic liquid II 360 a-rgb. Στο ερώτημα ποια υδρόψυξη να πάρω σίγουρα δίνει ηχηρή απάντηση.
Η Arctic liquid ΙΙ Α-RGB 360.

Έρχεται με 6 χρόνια εγγύηση, το υλικό κατασκευής είναι το αλουμίνιο, ενώ το πάχος του ψυγείου είναι στα 3.8 εκατοστά, σχεδόν 1,5 φορά μεγαλύτερο δηλαδή από τα υπόλοιπα της κατηγορίας της. Αυτό σημαίνει εν ολίγοις ότι αποδίδει μεν καλύτερα σε ψύξη, καθώς και η ίδια η Arctic το εφάρμοσε γι’άυτό το λόγο όπως και την υψηλή πυκνότητα πτερυγιών, αλλά από την άλλη είναι πιο ογκώδης και περιορίζει το χώρο που θα τοποθετηθεί. Πρόκειται γενικά για πολύ ποιοτική κατασκευή. Η σύνδεση των ανεμιστήρων της είναι 4-pin PWM ενώ του φωτισμού, 3-pin 5V. Η στατική πίεση των ανεμιστήρων, φτάνει τα 1.82mm/H2O και η ταχύτητα τους, τις 1800 στροφές. Το πρωτότυπο που εισηγάγε η Arctic είναι ότι στην αντλία, έχει ενσωματώσει ένα μικρό ανεμιστήρα ο οποίος ψύχει και τα VRM, ταυτόχρονα. Ο συγκεκριμένος ανεμιστήρας φτάνει τις 3000 στροφές ενώ η αντλία τις 2000. Τέλος έχει δυσκολία τοποθέτησης για AMD επεξεργαστές ενώ για Intel είναι εύκολη η τοποθέτηση της ενώ να σου πω πως δεν έχει RGB φωτισμό στην αντλία, παρά μόνο στους ανεμιστήρες.

Αποτελεσματικότητα ψύξης, με γράφημα της arctic liquid II a-rgb 360
Η απόδοση της Arctic liquid ΙΙ Α-RGB 360.

Η βαθμολογία του PcSolution316 για την Arctic liquid ΙΙ Α-RGB 360 είναι: 9.1

EK-AIO 360.

Η συγκεκριμένη υδρόψυξη κατασκευάζεται από την ekwb, μια εξαιρετική εταιρεία όσον αφορά την ανάπτυξη προϊόντων ψύξεως. Είναι premium κατασκευή από εξαιρετικά υλικά και έρχεται με φοβερούς ανεμιστήρες. Οι EK-Vardar S είναι υψηλής στατικής πίεσης και φτάνουν τις 2200 στροφές μέγιστη ταχύτητα, ενώ μας προσφέρουν 2,89mm/H2Ο ροή αέρα. Το πάχος του ψυγείου εδώ είναι στα 2.7 εκατοστά και είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο.

η ek-aio 360, είναι οπτικά όμορφη όμως η τιμή της είναι υπερβολική
Ποιοτική και εκθαμβωτική η υδρόψυξη της ekwb.

Ο RGB φωτισμός βρίσκεται στην αντλία αλλά και στους ανεμιστήρες, είναι φυσικά A-RGB των 5v. Για την ταχύτητα των ανεμιστήρων και της αντλίας έχουμε σύνδεση 4-Pin PWM. Η αντλία φτάνει τις 2600 στροφές και ο φωτισμός της γενικά είναι λίγο “θαμπός” και όχι διάχυτος όπως σε άλλες συσκευές. Τέλος θα πω ότι το προϊόν αυτό έρχεται με 5 χρόνια εγγύηση, η τοποθέτηση του είτε πρόκειται για AMD, είτε για Intel επεξεργαστή, είναι εξαιρετικά απλή, ενώ η συγκεκριμένη δεν είναι συμβατη με το LGA 1700 socket της Intel. Σίγουρα αν δει κανείς από τα στοιχεία της υδρόψυξης, καθώς οι ανεμιστήρες και τις αντλίας και του ψυγείου είναι υψηλών ροπών, οπότε αναμένεται λίγο πιο θορυβώδης από άλλες της κατηγορίας. Σε γενικές γραμμές είναι πολύ καλό προϊόν και δεν θα μετανιώσεις την αγορά της, αλλά ίσως η τιμή είναι λίγο “τσιμπημένη” και αυτός είναι ο λόγος που εγώ δεν την απέκτησα.

Η βαθμολογία του PcSolution316 για την EK-AIO 360 είναι: 8.9.

Lian Li Galahad 360.

Αποκλείεται να μην έχει πέσει το μάτι σου στη συγκεκριμένη υδρόψυξη, η οποία έρχεται από την Lian Li, από τις πλέον αγαπημένες εταιρείες κατασκευής κουτιών υπολογιστών. Μπορείς να διαβάσεις και σχετικό άρθρο “Ποιο είναι το καλύτερο κουτί για gaming;” για να μάθεις λίγα παραπάνω για την Lian Li. Έχει πάρα πολλά προϊόντα με RGB φωτισμό, μέχρι και καλώδια, ενώ ποιοτικά έχει μεγαλώσει τον πήχη. Η συγκεκριμένη υδρόψυξη έχει πάχος 2.7 εκατοστά, ενώ η σύνδεση των ανεμιστήρων και της αντλίας είναι με 4-pin PWM. Η Lian-Li κυκλοφόρησε bracket για να μπορέσεις να τη συνδέσεις με LGA 1700 socket, δηλαδή με τους 12ης γενιάς επεξεργαστές της Intel.

η lian li έχει τη δική της πρόταση για ψύξη με την lian li galahad 360. Έτσι αν και εσύ αναρρωτιέσαι ποια υδρόψυξη να πάρω, σου δίνει τη δική της απάντηση.
Πανέμορφη η Lian Li Galahad 360 και αποδοτική.

Ο RGB φωτισμός είναι από τα μεγαλύτερα της πλεονεκτήματα καθώς είναι εκθαμβωτικός και διάχυτος και η σύνδεση είναι 3-pin 5v. Επίσης στην αντλία μπορείς να τοποθετήσεις μαγνητικό κάλυμα και δεν φαίνεται το λογότυπο της Lian Li, μια έξυπνη προσθήκη θα έλεγα. Στη συνέχεια, θα σου πω ότι το υλικό κατασκευής είναι το αλουμίνιο με υψηλή πυκνότητα πτερυγιών, ποιοτικό και όμορφο, όπως τα πλαινά φινιρίσματα της είναι επίσης εξαιρετικά. Η ταχύτητα των ανεμιστήρων στατικής πίεσης φτάνουν τις 1900 στροφές με πίεση αέρα 2.6mm/H2O. Η τοποθέτηση της είτε χρειαστεί intel είτε AMD bracket, είναι εξαιρετικά απλή. Τέλος η ταχύτητα του ανεμιστήρα της αντλίας είναι στις 3300 στροφές. Η ποιότητα των ανεμιστήρων επίσης είναι κάτι που θα μπορούσε να βελτιωθεί.

Η βαθμολογία του PcSolution316 για την Lian li Galahad 360 είναι: 9.2.

Τελικά Arctic liquid ΙΙ A-RGB ή EK-AIO ή Lian Li Galahad;

Φυσικά, η καλύτερη επιλογή για να αγοράσεις τις παραπάνω υδροψύξεις, δεν είναι άλλη από το Amazon. Ειδικά το Amazon Γερμανίας που στην ουσία είναι Ευρωπαϊκό σου προσφέρει πολύ χαμηλά έξοδα αποστολής, το δέμα έρχεται τάχιστα στο χώρο σου και δεν περνάει τελωνείο!

Επίλογος και συμπεράσματα. Ποια υδρόψυξη να πάρω;

Πρόκειται για τρία εκπληκτικά προϊόντα με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τους το καθένα. Το καλύτερο για το σύστημα σου, είναι όποιο και να επιλέξεις από τα τρία καθώς είναι ελάχιστες και ανεπαίσθητες οι διαφορές. Αν θέλεις καλύτερη απόδοση θα πας για την Arctic, αν θέλεις θαμπό φωτισμό και υψήλης απόδοσης και ποίοτητας ανεμιστήρες τότε στην EK, ενώ για μια ισοροπία μεταξύ των δύο, στην Lian Li galahad. Προσωπικά διάλεξα τη τελευταία και είμαι υπερβολικά ευχαριστημένος.

Σε βοήθησε το παραπάνω άρθρο; Μην ξεχάσεις φεύγοντας να κάνεις εγγραφή στο newsletter μας εδώ!

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

3 thoughts on “Arctic liquid II A-RGB vs EK-AIO vs Lian Li Galahad. Ποια είναι καλύτερη;”

Αφήστε μια απάντηση