AM5 socket. Ποια είναι η καλύτερη συμβατή μητρική;

Ήδη οι νέοι επεξεργαστές της AMD, έχουν κάνει την εμφάνιση τους και σαρώνουν κάθε σημείο αναφοράς. Έτσι, ενώ έχουμε αναφερθεί αρκετά και με εκτεταμένα άρθρα για τους Zen3 CPUs, ήρθε η ώρα πια να ασχοληθούμε με τη νέα τεχνολογία που φέρνει η AMD. Η ναυαρχίδα της σειράς AMD Ryzen 7000 είναι ο Ryzen 9 7950X και ψάχνει λιμάνι να προσαράξει. Αυτό θα του το προσφέρει φυσικά μια εξαιρετική από όλες τις απόψεις μητρική συμβατή με AM5 Socket. Ποια θα είναι αυτή; Θα το δούμε στη συνέχεια.

Ποιοι επεξεργαστές ανήκουν στο AM5 Socket;

Η προηγούμενη γενιά επεξεργαστών της AMD, άνηκαν στο AM4 Socket. Αυτοί ήταν οι Zen, Zen2, Zen+ και Zen3 επεξεργαστές. Από τις 27 Σεπτεμβρίου 2022 κυκλοφόρησαν η νέας γενιάς CPUs της AMD, Ryzen 7000 series που ανήκουν στη Zen4 και φέρουν το AM5 Socket για να τοποθετηθούν σε συμβατή μητρική πλακέτα.

Ποιοι επεξεργαστές ανήκουν στο AM5 Socket;
Παρουσίαση των νέων επεξεργαστών της AMD με AM5 υποδοχή. (Πηγή: AMD).

Η λίστα με τους AM5 επεξεργαστές:

 • AMD Ryzen 5 7600X
 • AMD Ryzen 7 7700X
 • AMD Ryzen 9 7900X
 • AMD Ryzen 9 7950X

Μπορείτε να διαβάσετε για το πόσο εξαιρετικοί επεξεργαστές είναι και πως να τους αποκτήσετε οικονομικά, “Από που να αποκτήσετε έναν AMD Ryzen 7000.“.

Έτσι πλέον, μπορούμε να συζητάμε για νέες μητρικές πλακέτες που μπορούν να εκμαιεύσουν τα μέγιστα από τον επεξεργαστή μας. Καθώς πρόκειται για νέα τεχνολογία, σίγουρα ακόμα υπάρχουν περιθώρια εξέλιξης στις πλακέτες και θα δούμε στη συνέχεια νέα, δυνατότερα προϊόντα. Όμως, κάποια ξεχωρίζουν ήδη.

Ποια Chipsets μητρικής είναι συμβατά με τους AMD Ryzen 7000 series;

Τα πρώτα chipsets μητρικών καρτών, ήδη είχαν ανακοινωθεί από την εταιρεία πριν τη κυκλοφορία των επεξεργαστών AMD Ryzen 7000 series. Έτσι γνωρίζαμε από πρίν τις ονομασίες τους. Βέβαια με την ανάπτυξη τους, έρχονται και οι προδιαγραφές που συγκρίνουμε.

 • B650. Η entry-level επιλογή μητρικής για τους Ryzen 7000 series. Μια μητρική πλακέτα AMD B650 είναι το θεμέλιο σας για την απαραίτητη απόδοση gaming. Ξεκινήστε τη νέα εποχή της μνήμης DDR5, της τεχνολογίας AMD EXPO™ και της προαιρετικής υποστήριξης PCIe® 5.0 για μονάδα NVMe με αυτή τη μητρική.
 • B650E. Εάν είστε σοβαρός παίκτης ή δημιουργός, θα θέλετε μια μητρική πλακέτα AMD B650E. Με υποστήριξη PCIe® 5.0 για τη μονάδα NVMe και υποστήριξη DDR5 που διαθέτει τεχνολογία AMD EXPO™, η AMD B650E είναι γεμάτη με λειτουργίες που βοηθούν στην επιτάχυνση του παιχνιδιού σας. Πρόκειται για μια μητρική middle-range για οποιαδήποτε χρήση και εξαιρετική επιλογή.
 • X670. Προσωπικά τη θεωρώ το sweet spot σε chipset μητρικής πλακέτας για Ryzen 7000. Είναι πάνω από το middle-range και λίγο κάτω από το enthusiasm, οπότε θα την επέλεγα σίγουρα για το σύστημα μου. Για προσαρμογή απόδοσης, κατασκευάστε τον υπολογιστή σας με μια μητρική πλακέτα AMD X670 για επεξεργαστές AMD Ryzen 7000 Series. Με μνήμη DDR5 δύο καναλιών, τεχνολογία AMD EXPO™ και υποστήριξη PCIe® 5.0 για NVMe, προετοιμάστε τον εαυτό σας για ακραία παιχνίδια και δημιουργία.
 • X670E. Εδώ μιλάμε για την ελίτ των μητρικών πλακετών. Στη πραγματικότητα αυτές οι μητρικές απευθύνονται στους extreme overclockers και έχουν απύθμενες δυνατότητες, για επίτευξη υπερχρονισμού και άριστων επιδόσεων του επεξεργαστή μας. Διαθέτοντας μνήμη DDR5 δύο καναλιών, τεχνολογία AMD EXPO™ και υποστήριξη PCIe® 5.0 τόσο για γραφικά όσο και για NVMe, μπορείτε να παίξετε τα πιο απαιτητικά παιχνίδια και να παραδώσετε τα μεγαλύτερα έργα σας με την επαναστατική απόδοση μιας μητρικής πλακέτας AMD X670E και επεξεργαστών AMD Ryzen™ 7000 Series .

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η καλύτερη μητρική θα ανήκει στο X670E chipset. Όταν πρόκειται για τη ναυαρχίδα των επεξεργαστών, δεν θα μπορούσε να στόχευε σε κάτι λιγότερο η επιλογή μας.

Ποια Chipsets μητρικής είναι συμβατά με τους AMD Ryzen 7000 series;
Η ανακοίνωση των τιμών, από τις διαθέσιμες μητρικές πλακέτες με AM5 Socket. (Πηγή: AMD).

Πόσο σημαντική είναι η μητρική πλακέτα στο σύστημα μας.

Πρόσφατα, αναρτήθηκε ένα άρθρο για την επίλυση ενός προβλήματος που ενδεχομένως να έχετε αντιμετωπίσει ως χρήστης ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σε αυτή τη περίπτωση αλλά και σε πολλές άλλες, αναφέρεται λοιπόν, ότι η ύπαρξη μιας ποιοτικής μητρικής πλακέτας, μπορεί να μας αποφέρει αρκετά οφέλη. Σίγουρα, θα μας προστατεύσει και πολλές ενδεχόμενες βλάβες, που ίσως δεν είχαμε αναλογιστεί προηγουμένως. Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα, “[Επιλύθηκε]. Ο υπολογιστής δεν ανοίγει. Πλήρης οδηγός.“.

Παλιότερα, όταν έστηνα ένα νέο σύστημα, κοιτούσα να τοποθετήσω απλά μια συμβατή μητρική με τον επεξεργαστή μου, χωρίς να αναζητάω περισσότερες πληροφορίες. Στη πραγματικότητα, δεν είχα μπει καν στη διαδικασία να καταλάβω γιατί η μια μητρική στοίχιζε περισσότερα χρήματα από μια άλλη, εφόσον και οι δύο επιλογές εξυπηρετούσαν το σκοπό τους. Μετά από μεγάλο διάστημα, με έρευνα και αλλάγη αρκετών κομματιών και εξοπλισμού, μπορώ να σας πω με σιγουριά, ότι το πρώτο κομμάτι που θα επένδυα τα χρήματα μου, είναι η μητρική πλακέτα.

Η AMD, ανακοίνωσε επίσης ότι το AM5 socket θα το υποστηρίζει και πέραν του 2025. Είναι ένα χαρακτηριστικό της εταιρείας ως στρατηγική που ως καταναλωτής το βρίσκω εξαίρετο. Αρχικά γνωρίζουμε ότι η απόκτηση ενός Ryzen έχει εκπληκτική μεταπωλητική αξία. Η υποστήριξη της υποδοχής, παραμένει για χρόνια και επενδύεται συνεχώς με νέες προοπτικές. Μπορείτε να διαβάσετε ένα πρόσφατο άρθρο “Γιατί η Intel δεν θα ξαναφτάσει την AMD.“.

Πόσο αξίζει η μετάβαση σε DDR5;

Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή το DDR5, διαφημίζεται και προωθείται αρκετά. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τους λόγους οι οποίοι είναι και ευνόητοι. Όμως στη πραγματικότητα, δεν έχει αναπτυχθεί τόσο ή τουλάχιστον το DDR4 δεν έχει μείνει τόσο πίσω, ώστε να αξίζει η μετάβαση. Αντιθέτως, μπορείτε πλέον και περισσότερο οικονομικά, ο οποίος είναι σημαντικότατος παράγοντας, να δημιουργήσετε εξαιρετικό σύστημα. Από την άλλη, αν μεταβεί κανείς στην επόμενη γενιά με το DDR5, θα πρέπει να ξοδέψει πολλά περισσότερα, από το αποτέλεσμα που θα λάβει. Θα πρότεινα να διαβάσετε ένα άρθρο, “DDR5, ο νέος τύπος μνήμης.“. Βέβαια, το οικονομικά είναι σχετικό, επειδή ακόμα αντιμετωπίζουμε αυξομειώσεις των τιμών, λόγω παγκόσμιας κρίσης.

Τι επιπλέον έχει το X670E Chipset;

Η μεγαλύτερη αλλαγή σε αυτή τη γενιά μητρικών θα είναι η νέα σχεδίαση υποδοχής (socket). Η AMD τελικά μετακόμισε στο LGA, που σημαίνει ότι τα pins είναι πλέον ενσωματωμένα. Θα δούμε επιτέλους μια διαφορετική οπτική στον επεξεργαστή, από αυτόν που γνωρίζαμε έως τώρα. Αυτό επιτρέπει μια πολύ πιο πυκνή διαμόρφωση pins, με 1718 όπως φαίνεται άλλωστε από την ονομασία LGA 1718. Αν και άλλαξε το Socket, το μέγεθος παραμένει. Αυτό επέτρεψε τη διατήρηση της συμβατότητας CPU και δείχνει για ακόμα μια φορά ότι θα απολαμβάνουμε φιλικό σχεδιασμό για να σταματήσει η σπατάλη με ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Το X670E είναι η Extended έκδοση του chipset. Διαθέτει την καλύτερη και πιο άφθονη σειρά εξαρτημάτων και προδιαγραφών. Αυτές οι extreme μητρικές θα έχουν πλήρεις ταχύτητες PCIe gen 5 τόσο για κάρτες γραφικών όσο και για σκληρό δίσκο.

Επιπλέον, μπορούν να διαθέτουν έως και τέσσερις θύρες HDMI 2.1 και DisplayPort 2.0, καθώς τώρα οι νέοι επεξεργαστές Ryzen θα διαθέτουν RDNA 2 GPU, όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν. Αυτές οι πλακέτες διαθέτουν WiFi 6E για μεγαλύτερες ταχύτητες καθώς και DDR5 RAM για ακόμα πιο γρήγορες επιδόσεις.

Ποια θεωρείται κορυφαία μητρική για AM5 Socket;

Η αλήθεια είναι ότι έχουν ξεχωρίσει ήδη κάποιες, κρατώντας τα πρωτεία γερά στη κόντρα των motherboards. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή τη μάχη οι κορυφαίοι κατασκευαστές, MSI, Asus, Gigabyte. Έτσι οι τρείς μητρικές που προσωπικά έχω ξεχωρίσει είναι οι εξής, τουλάχιστον τώρα στην αρχή:

 • ASUS ROG CROSSHAIR X670E EXTREME. Η ASUS για το προηγούμενο socket ΑΜ4, κατάφερε τελικά να τερματίστει στη δεύτερη θέση οριακά από τη πρώτη Gigabyte X570 Aorus Xtreme. Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες review της “Η καλύτερη μητρική για AMD επεξεργαστή μέχρι σήμερα. ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero.“. Τώρα επανέρχεται δυναμικά θέλοντας να κλέψει τη παράσταστη με τα εκπληκτικά χαρακτηριστικά της. Έτσι από τον κατασκευαστή ASUS, αυτή είναι η κορυφαία επιλογή της σειράς. Διαθέτει 4x υποδοχές DIMM για μέγιστη μνήμη DDR5 128 GB. Επίσης, μπορούν να τοποθετηθούν 4x PCIe 5.0 M.2 SSD και 1x PCIe 4.0 SSD. Έρχεται με 2x USB 4, 2x USB 3.2 gen 2×2, 10x USB 3.2 gen 2, 4x USB 3.2 Gen 1 και 4x USB 2.0. Για συνδεσιμότητα, διαθέτει θύρες WiFi 6E, 1x Intel 2,5 Gb και 1x Marvell 10 Gb Lan. Τέλος, έχει διαστάσεις 30,5 cm x 27,7.
 • MSI MEG X670E GODLIKE. Η ναυαρχίδα της μητρικής της MSI έχει υποστήριξη για 4x DDR5 DIMM έως 128 GB. Διαθέτει υποδοχές 4x M.2, μόνο μία από τις οποίες είναι PCIe 5.0 και οι υπόλοιπες είναι 4.0. Διαθέτει δύο θύρες LAN, μια Marvell 10Gb και Intel 2,5 Gb, καθώς και μια μονάδα WiFi 6E. Για USB έχει 4x θύρες USB 2.0 (μπροστινή), 4x θύρες USB 3.2 Gen1 Type-A (μπροστινή), 7x θύρες USB 3.2 Gen2 Type-A (πίσω), 1x θύρες USB 3.2 Gen2 Type C (μπροστά), 2x USB 3.2 Θύρες Gen2x2 Type C (Πίσω), 1x USB 3.2 Gen2x2 Type C (Εμπρός). Η πλακέτα E-ATX έχει διαστάσεις 28,8 cm x 30,5 cm. Μπορώ να πω ότι η MSI μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι, αλλά το προϊόν της ξεφεύγει ήδη οικονομικά. Θεωρείται πάντως τόπ επιλογή για extreme επιδόσεις.
 • X670E Aorus Xtreme. Η αντίστοιχη μητρική της, αναδείχτηκε νικήτρια για το AM4 Socket, από εμάς. Τώρα μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι, δίνοντας επιπλέον κίνητρα καθώς αυτή τη στιγμή είναι η πιο οικονομική από τις άλλες. Η κορυφαία επιλογή της σειράς, διαθέτει υποδοχές 4x DIMM για 128 GB μνήμης DDR5. Μαζί με 1x Marvell 10Gb LAN, WiFi 6E και 4x PCIe M.2. Το πίσω μέρος προσφέρει 3x USB τύπου C 3.2, 6x USB 3.2 Gen 2, 8x USB 2.0 και 4x USB 3.2 Gen 1. Έχει διαστάσεις 30,5 cm x 26,9 cm.

Τι είναι και πόσο σημαντικά είναι τα VRMs;

Τα VRMs μητρικής πλακέτας είναι ένα σημαντικό μέρος κάθε μητρικής πλακέτας, αλλά συχνά παραβλέπονται. Κάθε μητρική πλακέτα έχει μια μονάδα ρυθμιστή τάσης (VRM) η οποία τοποθετείται κοντά στην CPU για να ρυθμίζει την τάση που περνά από τροφοδοτικό και τα καλώδια στην υποδοχή της CPU.

Τα VRMs αποτελούνται από phases. Οι πυκνωτές χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση μικρών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ένα τσοκ χρησιμοποιείται για να φιλτράρει ορισμένες συχνότητες ηλεκτρικής ενέργειας για να τις απομονώνει. Ένα επιπλέον στοιχείο των VRMs, είναι τα MOFSETs.

Το MOSFET σημαίνει Metal-Oxide-Semiconductor Field-Effect Transistor και φαινομενικά μοιάζουν με ένα από τα πολλά μικρά τσιπ τρανζίστορ που είναι συνδεδεμένα επάνω στη μητρική σας πλακέτα. Τα MOSFETs χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη ρύθμιση της τάσης, παράλληλα με τα άλλα μέρη ενός VRM.

Τα πρώτα Spreadsheets για AM5 socket και η ανάδειξη του νικητή.

Ξεκίνησαν ήδη τα πρώτα spreadsheets για τις μητρικές των AM5, LGA 1718. Παλιότερα επίσης, είχαμε αρκετές φορές αναφερθεί σε αυτά, ώστε να βοηθήσουμε να επιλέξετε τη καταλληλότερη μητρική για τις ανάγκες σας. Μπορείτε να συγκρίνετε τιμές, χαρακτηριστικά και πολλά άλλα, οπότε είναι εξαιρετικά χρήσιμα και βοηθητικά. Σίγουρα, μπορείτε να πραγματοποιήσετε περαιτέρω έρευνα και να αποκτήσετε κάποια από αυτές.

AM5 Spreadsheets
Τα sreadsheets είναι πολύ βοηθητικά στην επιλογή της κατάλληλης μητρικής πλακέτας. (Πηγή: Reddit).

Μπορείτε να συμβουλευτείτε τα spreadsheets για το AM5 Socket ώστε να επιλέξετε μια εξαιρετική μητρική για το σύστημα σας.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1NQHkDEcgDPm34Mns3C93K6SJoBnua-x9O-y_6hv8sPs/edit#gid=0

Ακολουθήστε τον παραπάνω σύνδεσμο για να δείτε αναλυτικά τα spreadsheets.

Όπως είχαμε αναφέρει σε παλιότερα άρθρα, ήταν αναμενόμενο να δούμε αυξημένες θερμοκρασίες στους Ryzen 7000, οπότε, για αρχή θα προτείνω κάτι που στοχεύει σε μείωση των θερμοκρασιών. Ίσως οι ισορροπίες να αλλάξουν, μόλις βελτιωθούν τα αρχικά προβλήματα.

Ως κορυφαία επιλογή για το X670E chipset θα επιλέξω την ASUS ROG CROSSHAIR X670E EXTREME. Η συγκεκριμένη μητρική φέρει 24 Power Stages των 110A και τη θεωρώ ικανή να βελτιώσει τα αρχικά προβλήματα των Ryzen 7000 series. Εκτός φυσικά από αυτό το προνόμιο, θα απολαύσετε μια extreme μητρική, με όσα αυτό προσφέρει. Απαράμιλλη δυναμική, εξαιρετική απόδοση και υψηλής ποίοτητας κατασκευή.

Να κάνω αναβάθμιση σε AMD Ryzen 7000;

Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή η AMD, βρίσκεται στη κορυφή. Επίσης δεν αναμένεται να πέσει από αυτή τη θέση στο άμεσο μέλλον, αλλά θα ταχθώ κατά της αναβάθμισης σε Ryzen 7000 series, στη παρούσα φάση. Αυτό διότι δεν υπάρχει αξία του προϊόντος έναντι της τιμής του. Κοινώς θα αποκτήσουμε κάτι που δεν αξίζει τα χρήματα του, αυτή τη στιγμή. Οι αποδόσεις και οι τεχνολογίες μπορεί να είναι ελκυστικές, αλλά δεν μπορούν να μας προσφέρουν ουσιαστικά πράγματα. (Εκτός αν είναι για επαγγελματικό σκοπό). Έτσι προτείνω να αναμένουμε να εξομαλυνθεί η αγορά και στη συνέχεια να προβούμε στην αγορά των νέων επεξεργαστών της AMD.

Επίλογος και συμπεράσματα.

Ίσως είναι νωρίς για την ανάδειξη κάποιου νικητή στον τομέα των μητρικών για AM5 Socket. Ο κύριος γνώμονας μου προς το παρόν στρέφεται στη απορρόφηση των δυσλειτουργιών που εμφανίζουν οι Ryzen 7000, όσον αφορά τις θερμοκρασίες, παρόλο που αναμένεται να επιλυθεί. Έτσι, σκεπτόμενος με τη λογική, θα επιλέξω μια extreme μητρική που φέρει εξαιρετικές αποδόσεις αλλά προσφέρει επίσης ισχυρότερες ανοχές στις θερμοκρασίες, ώστε να βοηθήσω τον επεξεργαστή μου να αναπνεύσει και να αποδόσει τα βέλτιστα.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Ποια είναι η καλύτερη μητρική με AM5 Socket;” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδη builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση