Η RX 6950 XT είναι η καλύτερη κάρτα γραφικών

Μπορεί μέχρι πρότινος η Nvidia να έτριβε τα χέρια της κατέχοντας τη καλύτερη κάρτα γραφικών μέχρι τώρα στη φαρέτρα της. Όμως βιάστηκε να πανυγηρίσει καθώς η AMD, η οποία προβλέψαμε ότι από το 2022 και μετά θα αφήσει τεράστια απόσταση πίσω τους ανταγωνιστές της, κυκλοφόρησε την ισχυρότερη κάρτα γραφικών έως και σήμερα. Πρόκειτα φυσικά για την AMD RX 6950 XT, η οποία κάνει overkill κάθε απαιτητικό τίτλο, σε οποιαδήποτε ανάλυση. Μπορείς να μάθεις για την εξέλιξη των πραγμάτων, όσον αφορά τους επεξεργαστές σε πρόσφατο άρθροΕίναι καλύτερη η Intel από την AMD; Σήμερα, η αναβάθμιση GPU, γίνεται πιο επιβεβλημένη από ποτέ καθώς, έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που ήταν προσιτές οι κάρτες γραφικών AMD. Μια κίνηση που έφερε τη φτηνότερη κάρτα γραφικών στην αγορά και άλλη μια τώρα φέρνοντας την καλύτερη κάρτα γραφικών, άλλαξε τα δεδομένα τιμών.

Κάρτες γραφικών AMD. Τι νέο φέρνει η RX 6950XT;

Με βάση τις προδιαγραφές, αναμένουμε η απόδοση σε σχέση με την 6900 XT να είναι κοντά στο 5-10%, κάτι που θα βοηθήσει την AMD στη μάχη της κορυφαίας κάρτας γραφικών με τη Nvidia. Σε αυτήν την περίπτωση, η AMD αύξησε το MSRP από 1.000$ σε 1.100$, κάτι που δεν με ενοχλεί τόσο πολύ, καθώς αυτό δεν ήταν ποτέ προϊόν για χαμηλά badget, προσωπικά με απασχολούσε περισσότερο η αύξηση της τιμής στα μοντέλα 6650 XT και 6750 XT, παρά αυτό. Μέχρι τώρα, η 6900 XT και η 6800 XT βρίσκονται σχεδόν στο ίδιο εύρος τιμών. Παρόλο που η νέα 6950 XT είναι πιθανό να είναι πιο ακριβή, από άποψη κόστους θα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τις επιλογές της Nvidia, καθώς οι GPU της GeForce εξακολουθούν να πωλούνται σημαντικά υψηλότερα από το MSRP.

Ανάμεσα στις άλλες κάρτες γραφικών AMD, προφανώς ξεχωρίζει η RX 6950 XT.
Η καλύτερη κάρτα γραφικών στο κόσμο, είναι πλέον διαθέσιμη.

Οι δυνατότητες της RX 6950 XT. Είναι η καλύτερη κάρτα γραφικών;

Εννοείται αρχικά πως είναι συμβατή με το FidelityFX super resolution, που όπως διαφαίνεται θα επικρατήσει του DLSS της Nvidia. Αυτό μπορεί να το προβλέψει εύκολα κανείς διότι όλο και περισσότεροι τίτλοι είναι συμβατοί. Τώρα πλέον δε, η κορυφαία κάρτα γραφικών είναι στα χέρια της AMD, άρα τώρα αυτή θα παίζει και οι άλλοι θα χορεύουν! Ας ρίξουμε μια ματιά όμως στα δεδομένα της κάρτας και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της. Το Boost Frequency μπορεί να φτάσει τα 2310 MHz ενώ οι steam processors αγγίζουν τους 5120! Βέβαια για να τροφοδοτήσεις αυτό το θηρίο, θα χρειαστείς τουλάχιστον 850W τροφοδοτικό, ενώ με το AMD Smart Access Memory έχεις τη μέγιστη δυνατότητα του επεξεργαστή σου (όταν πρόκειται για AMD3000 ή AMD5000) στο gaming. Απολαμβάνεις έως 15% περισσότερη απόδοση στο gaming. Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς και σε τιμή αρκετά προσιτή για τα σημερινά δεδομένα;

Τι είναι το AMD smart access memory; Είναι λόγος για αναβάθμιση GPU;

Ουσιαστικά είναι μια τεχνολογία που φέρνει η AMD και βοηθάει τη κάρτα γραφικών να συγχρονίζεται απόλυτα με τον επεξεργαστή αυξάνοντας έτσι την απόδοση στο gaming. Όμως για να ενεργοποιηθεί αυτή η δυνατότητα απαιτούνται κάποιες ενέργειες από εμάς. Δεν μπορείς απλά να το ενεργοποιήσεις από το AMD software. Στη πραγματικότητα από εκεί μπορείς απλά να ελέγξεις εαν είναι ενεργοποιημένο.

Mε τη καλύτερη κάρτα γραφικών την RX 6950 XT , απολαμβάνεις το smart access memory για μεγαλύτερη απόδοση στα video games σου. Θα μπορούσε το SMA να είναι λόγος για να αναβάθμιση GPU.
Μπορείς να ελέγξεις από το AMD software στη καρτέλα “Perfomance-Tuning” εαν το SMA ενεργοποιήθηκε επιτυχώς.

Πως ενεργοποιείται το SMA (Smart Access Memory);

Η διαδικασία (θα την εξηγήσω βήμα-βήμα) είναι απλή, αρκεί να έχεις πρόσβαση στο BIOS της μητρικής σου κάρτας. (Αναλόγως το brand ενδεχομένως να διαφέρουν στο που βρίσκονται οι αντίστοιχες ρυθμίσεις). Στο συγκεκριμένο άρθρο θα δείξω πως ενεργοποιείται το SMA από το BIOS μιας MSI μητρικής κάρτας, όπως αυτή που κατέχω εγώ.

  1. Kατά την εκκίνηση του υπολογιστή πατάμε παρατεταμένα το πλήκτρο DEL του πληκτρολογίου μας, ώστε να έχουμε τη πρόσβαση στο BIOS.
  2. Μεταβαίνουμε στα Settings όπως στην εικόνα παρακάτω.
  3. Στη συνέχεια επιλέγουμε Advanced για να προχωρήσουμε τη διαδικασία.
  4. Επιλογή του PCIe/PCI subsystem Settings το προτελευταίο βήμα.
  5. Μετατρέπουμε την επιλογή Re-Size Bar Support και Above 4G Memory, από disabled σε Enabled.
Επιλέγουμε τα settings ως πρώτο βήμα για να ενεργοποιήσουμε το smart access memory.
1. Επιλέγουμε τα SETTINGS, από το BIOS της μητρικής μας.
Ενεργοποίηση του Smart Access Memory, με απλά βήματα.
2. Επιλέγουμε Advanced.
Το PCIe/PCI subsystem Settings βρίσκεται στα settings-advanced στο bios της MSI.
3. Στη συνέχεια μεταβαίνουμε στο PCIe/PCI subsystem Settings.
Με την ενεργοποιήση του re-size bar και above 4g memory, μπορούμε πλέον να απολαμβάνουμε το smart access memory.
4. Τέλος, μετατρέπουμε σε enabled τις επιλογές Re-Size Bar Support και Above 4G Memory.

Με τη παραπάνω διαδικασία, πλέον μπορούμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη της ενεργοποίησης του Smart Access Memory. Εδώ να ξανά τονίσω ότι η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται μόνο σε περίπτωση που κατέχεις AMD επεξεργαστή όπως π.χ ο AMD Ryzen 5 5600X και κάρτα γραφικών της AMD με RDNA 2 τεχνολογία (με αυτές τις κάρτες θα δεις απόδοση).

Πάντα προτείνω, να συνδιάσεις τα προϊόντα που επιλέγεις κατάλληλα για τη χρήση που προορίζονται. Έτσι αν επιλέξεις να αποκτήσεις τον AMD Ryzen 5 5600X, ο οποίος είναι εξαιρετικός για gaming και προσιτός σε τιμή, θα σου πρότεινα να διαβάσεις “Η καλύτερη μνήμη για AMD Ryzen 5 5600x.

Τι άλλο υποστηρίζει η καλύτερη κάρτα γραφικών AMD RX 6950 XT;

Όπως ανέφερα παραπάνω, άλλη μια καινοτομία της AMD, είναι το FidelityFx Super Resolution. Ήδη αναπτύσσεται το FidelityFx Super Resolution 2.0. Μπορείς να μάθεις περισσότερα “Ανακοίνωση και Πρώτη ματιά στο AMD FidelityFX Super Resolution 2.0.“. Προσωπικά το θεωρώ ανώτερη τεχνολογία από το αντίστοιχο DLSS της Nvidia.

Πάνω από 70 τίτλοι υποστηρίζουν το fidelityfx super resolution και συνεχίζουν να αυξάνονται.
Σήμερα πάνω από 70 τίτλοι, υποστηρίζουν το FidelityFx Super Resolution.

Η ενεργοποίηση του είναι αρκετά εύκολή και μπορείς να επιλέξεις μεταξύ διαφόρων προφίλ, όπως ισορροπημένο ή απόδοσης.

Πως ενεργοποιώ το FidelityFx Super Resolution;

Η ενεργοποίηση της δυνατότητας του FidelityFx Super Resolution γίνεται από το AMD software και είναι απλή διαδικασία. Στη καρτέλα graphics, μπορείς να ενεργοποιήσεις αρκετές ρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την απόδοση του gaming.

Η ενεργοποίηση του AMD fidelityfx super resolution μας δίνει πολλά οφέλη στο gaming και καλύτερη εμπειρία.
Ενεργοποίηση του FidelityFx Super Resolution.

Ποια είναι η καλύτερη κάρτα γραφικών τελικά;

Σήμερα, με τον ερχομό της AMD RX 6950 XT, πλέον τα ηνία τα παίρνει αυτή στη μονομαχία για τη καλύτερη κάρτα γραφικών. Σίγουρα, αυτό σημαίνει ότι η ιστορία γράφεται από τους νικήτες και άρα η τεχνολογίες που πραγματεύεται, θα γίνουν ακόμα πιο διαδομένες, όπως το fidelityfx και το smart access memory. Έχουμε να δούμε αρκετά ακόμα από την AMD, όπως γράφω σε πολλά άρθρα μου και θα μας εκπλήξει με τις τεχνολογίες που αναπτύσσει.

Απόκτησε και εσύ σήμερα τη πιο δυνατή κάρτα γραφικών στη καλύτερη φυσικά τιμή της αγοράς!

Η RX 6950 XT είναι η καλύτερη κάρτα γραφικών αυτή τη στιγμή.
Μπορείς να κάνεις δική σου τη καλύτερη κάρτα γραφικών καθώς οι τιμές αρχίζουν να πέφτουν.

Επίλογος και συμπεράσματα. Ποια είναι η καλύτερη κάρτα γραφικών;

Τη συγκεκριμένη στιγμή, υπάρχει μια καμπή όσον αφορά τις ισορροπίες στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως θα δούμε ανατροπές σε ποια προϊόντα θα επικρατήσουν. Θεωρώ προσωπικά και το αναφέρω καιρό, ότι η AMD, δρα πιο ουσιαστικά. Οι κινήσεις της συνηγορούν στο ότι θα επικρατήσει της αγοράς και των καρτών γραφικών αλλά και των επεξεργαστών. Έτσι η αρχή γίνεται τώρα με την AMD Radeon RX 6950 XT, η οποία επικρατεί στις κάρτες γραφικών αλλά και σε τιμή θα έλεγα εγώ καθώς οι αντίστοιχες κάρτες της Nvidia βρίσκονται πάρα πολύ ψηλα σε κόστος.

Σε βοήθησε το παραπάνω άρθρο; Μην ξεχάσεις φεύγοντας να κάνεις εγγραφή στο newsletter μας εδώ!

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση