Μπορεί τελικά κάποιοι να δυσαρεστήθηκαν ή ακόμα και να μην κατάφεραν να “χωνέψουν” το γεγονός οτι η Intel έμεινε πίσω στην τεχνολογική εξέλιξη των επεξεργαστών. Όσο και να θέλουμε λοιπόν να εθελοτυφλούμε, η αλήθεια είναι ό,τι η AMD, κατάφερε τεράστιο άλμα επιδόσεων από τους Ryzen 5000 στους Ryzen 7000, σήμερα. Τους λόγους, τους έχουμε εξηγήσει και σε προηγούμενα άρθρα, αλλά θα τους αναλύσουμε και σε αυτό. Έτσι, οι Ryzen 7000 καταφέρνουν σήμερα να προσπερνάνε τους Raptor Lake σε όλα σχεδόν τα σημεία αναφοράς.

AMD Ryzen 7000 series.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, η AMD, κυκλοφορεί τους επεξεργαστές που είχε ανακοινώσει εδώ και καιρό. Πρόκειται για μια σειρά επεξεργαστών με τη κωδική ονομασία “Raphael” ή διαφορετικά γνωστοί, ως Ryzen 7000 series. Τα πλεονεκτήματα των νέων αυτών επεξεργαστών είναι αρκετά σε σχέση με τον ανταγωνιστή Intel, αλλά και σε σχέση με τους προηγούμενης γενιάς Ryzen CPUs.

Στη πραγματικότητα, η διαφορά που θα δημιουργούσε η κίνηση της AMD, με τις νέες τεχνολογίες που εισήγαγε και τις στρατηγικές της, ήταν ξεκάθαρη. Βέβαια, περίμεναν αρκετοί για να δουν με τα ίδια τους τα μάτια, το τέλος της κούρσας. Όμως, το PCsolution316, σχεδόν ένα χρόνο πριν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η λογική είναι υπέρ της AMD και δύσκολα θα μπορέσει η Intel να τη φτάσει. Το πρώτο άρθρο στις 6 Φεβρουαρίου, “Τι επεξεργαστή να επιλέξω; AMD ή Intel;” ήταν μια “γροθιά” στο στομάχι και λίγες μέρες πριν επισφραγίζοντας την άποψη μας με νέο άρθρο, “Γιατί η Intel δεν θα ξαναφτάσει την AMD.“, δημιουργήθηκαν έντονες αντιδράσεις.

Δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε όμως, ότι και η ίδια η Intel, παραδέχεται ότι άφησε πίσω το κομμάτι της έρευνας και δεν επένδυσε τα δέοντα σε αυτό. Το αποτέλεσμα, να μείνει πίσω και ο δρόμος που πρέπει να καλύψει είναι μεγάλος και δύσκολος.

Σε ποια σημεία υπερτερούν οι AMD Ryzen 7000 series τους Raptor Lake;

Υπάρχουν κάποια δεδομένα με τους AMD Ryzen 7000 που κανείς δεν μπορεί απλά να τα προσπεράσει. Αρχικά, κατάφερε και εισήγαγε τα 5nm σε desktop επεξεργαστές που είναι μια καινοτομία στον χώρο. Στη συνέχεια, κατάφερε να δημιουργήσει ακόμα ένα τεχνολογικό επίτευγμα, αυτό των 3D V-Cache. Έτσι καταφέρνει και δημιουργεί επεξεργαστές που για συγκεκριμένη χρήση, gaming, προσφέρουν στο χρήστη τα μέγιστα. Μάλιστα δε, σε ένα πρόσφατο άρθρο, τονίζουμε ότι το κοινό αλλά και το timing δεν ήταν το καλύτερο για την ανάπτυξη του Ryzen 7 5800X3D. “Τα μοιραία λάθη των AMD & Intel, στέλνουν τους gamers… στον 5800X3D.” Σήμερα όμως, έχει ξεχωριστή θέση στην αγορά και η AMD, ήδη ανακοίνωσε την ανάπτυξη νέων X3D επεξεργαστών τόσο στη σειρά 5000, όσο και στην 7000.

Ακόμα ένα αξιομνηνευτό σημείο είναι η μετάβαση των επεξεργαστών της στο LGA, δηλαδή των ενσωματωμένων πλέον pins στο Socket. Έτσι οι επεξεργαστές της πλέον ανήκουν στο LGA 1718 socket, ή διαφορετικά θα το αναγνωρίζετε ως AM5 socket. Αυτό δείχνει, ότι τα “λάθη” του παρελθόντος διορθώνονται και η AMD, κοιτάζει μπροστά. Δεν ισχύει όμως το ίδιο με την Intel, που μετά τους πετυχημένους Alder Lake, προσπαθεί να “ξεγελάσει” το κοινό, ρίχνοντας στην αγορά μια σειρά επεξεργαστών, Raptor Lake, που ουσιαστικά έχουν την ίδια ακριβώς τεχνολογία και τίποτα νέο να προσφέρουν.

Τέλος, η θερμική σχεδίαση των Ryzen 7000 series βρίσκεται σε αρκετά ανώτερο επίπεδο, με τις ναυαρχίδες της σειράς να φέρουν TDP στα 170W.

Ποιοι είναι οι νέοι AMD Ryzen 7000 series;

Όπως προείπαμε στις 27 Σεπτεμβρίου βρέθηκαν στα ράφια των καταστημάτων οι νέοι Ryzen επεξεργαστές, “Raphael”. Οι πρώτοι που κυκλοφόρησαν λοιπόν είναι ο Ryzen 5 7600X, Ryzen 7 7700X, Ryzen 9 7900X και Ryzen 9 7950X. Αυτό που κανείς παρατηρεί εύκολα είναι ότι δεν υπάρχει low-entry επιλογή αλλά και ο Ryzen 7 7800X, που είναι η φυσική συνέχεια του 5800X. Όμως διέρρευσε ήδη τόσο η κυκλοφορία του Ryzen 3 7300X, όσο και του Ryzen 7 7800X.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το τι περιμένουμε, “Διέρρευσε ο Ryzen 7 7800X & R3 7300X.“.

1. AMD Ryzen 7600X.

Ο πρώτος επεξεργαστής της σειράς και αυτός που χαρακτηρίζεται ως gaming επεξεργαστής, καθώς πραγματεύεται 6 πυρήνες. Φυσικά, έρχεται με 12 νήματα και 38MB L3 Cache, ενώ ταχύτητα πυρήνα σε υπερχρονισμό φθάνει τα 5.3 GHz. Επίσης, έρχεται με υποστήριξη DDR5 μνήμης RAM και PCI_E 5.0 πρωτοκόλλου.

  • 6 πυρήνες και 12 νήματα – Το Ryzen 7 7700X προσφέρει απίστευτες συχνότητες (βάση 4,7 GHz/boost 5,3 GHz). Το overclocking είναι φυσικά εφικτό, καθώς όλοι οι πυρήνες είναι ξεκλείδωτοι.
  • Με TDP 105W και 32MB cache L3, o Ryzen 5 7600X έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται σε υψηλές επιδόσεις.
  • Μνήμη DDR5 και PCIe 5.0. Οι επεξεργαστές Ryzen 7000 προσφέρουν τις πιο πρόσφατες διαθέσιμες τεχνολογίες. Απολαύστε την AMD EXPO για εύκολο overclocking της DDR5. Επωφεληθείτε από το PCIe 5.0 στη μνήμη GPU και NVMe SSD.
AMD Ryzen 5 7600X

2. Ryzen 7 7700X.

Προκάτοχος του συγκεκριμένου επεξεργαστή υπήρξε ο AMD Ryzen 7 5700X, ο οποίος κυκλοφόρησε μάλιστα πρόσφατα, το 2022. Εδώ, πηγαίνουμε ένα βήμα παρακάτω και συναντάμε τους 8 πυρήνες και τα 16 νήματα, που θεωρείται περισσότερο future proof επιλογή αλλά και σε απόδοση το πλέον ισορροπημένο.

  • 8 πυρήνες και 16 threads. Ο Ryzen 7 7700X (βασικός χρονισμός 4,5 GHz/boost 5,4 GHz).
  • Με TDP 105W και 32MB cache L3, το Ryzen 7 7700X προσφέρει μεγαλύτερες επιδόσεις από τον 6 πύρηνο 7600X.

Σε όλες τις προηγούμενες σειρές, πχ Ryzen 7 2700X, 3700X, 5700X, πάντα υπήρξε ο 8 πύρηνος της AMD η κορυφαία επιλογή των αγοραστών. Πρόσφατα δε, συγκρίναμε μεταξύ των 5700X και 5800X για να επιλέξουμε ποιος είναι περισσότερο VFM. “Ryzen 7 5700X vs 5800X. Ποια CPU είναι πιο VFM; Μέτρηση και δοκιμές.

AMD Ryzen 7 7700X.

3. AMD Ryzen 9 7900X.

Πρόκειται για ναυαρχίδα της σειράς των Ryzen 7000 series, με εξαιρετικές επιδόσεις σε κάθε εργασία. Αυτός και ο Ryzen 7950X, βρίσκονται στη κορυφή της πυραμίδας αυτή τη στιγμή, όσον αφορά επεξεργαστές.

Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής συγκαταλέγεται στους υψηλά ενεργειακούς καθώς απαιτεί 170 W TDP. Διαφοροποιείται δε, από το προηγούμενο στα εξής σημεία, εκτός των αριθμό πυρήνων που φέρει 12 και 24 νήματα.

  • 64MB L3 Cache δίνοντας του απίστευτη ώθηση στο gaming.
  • Χρονισμός από τα 4.7 GHz έως 5.6 GHz με δυνατότητες επιπλέον υπερχρονισμού.

4. AMD Ryzen 9 7950X.

Πρόκειται για τη κορυφαία ναυαρχίδα, όπως συνηθίζεται να λέγεται ο δυνατότερος επεξεργαστής μιας εταιρείας, της AMD για τη σειρά 7000. Για τον συγκεκριμένο δε, μόλις πρόσφατα γράψαμε για το κατόρθωμα ενός overclocker να πετύχει παγκόσμιο ρεκόρ. “Η AMD με τον Ryzen 9 7950X καταρρίπτει παγκόσμιο ρεκόρ OC.

Οι επιδόσεις είναι σε αυτή τη περίπτωση το χαρακτηριστικό, καθώς θα συναντήσουμε ταχύτητες από 4.5 GHz έως 5.7 GHz, ενώ πρόκεται για επεξεργαστή με 16 πυρήνες και 32 νήματα. Πραγματικά αυτή τη στιγμή είναι ότι καλύτερο υπάρχει σε τεχνολογία αιχμής, απόδοσης και δυνατοτήτων.

Ενεργειακά βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τον Ryzen 9 7900X, έχοντας TDP (Thermal Design Power) τα 170 W, ενώ πραγματεύεται L3 Cache στα 64 MB.

Τι είναι τα nm και τι προσφέρουν στους AMD Ryzen 7000 series;

Το nm σημαίνει νανόμετρο, μια μονάδα μέτρησης για το μήκος. 1 nm ισούται με 0,000000001 μέτρα το οποίο είναι σχεδόν μηδέν. Σε μια CPU, το nm χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της απόστασης των τρανζίστορ, μεταξύ τους. Υπάρχουν δισεκατομμύρια τρανζίστορ σε μια CPU που εκτελούν υπολογισμούς μέσω ηλεκτρικών σημάτων με ενεργοποίηση και απενεργοποίηση.

Τα πλεονεκτήματα των χαμηλών σε αριθμό nm, είναι κυρίως τα εξής:

Αρχικά απαιτείται λιγότερη ενέργεια ώστε να τροφοδοτηθούν τα τρανζίστορ για να καταφέρει ο επεξεργαστή μας τα μέγιστα δυνατά. Στη συνέχεια, θα δούμε χαμηλότερες θερμοκρασίες που ειδικά στους Ryzen επεξεργαστές ισοδυναμεί με εκρηκτική αύξηση απόδοσης. Επίσης, ο επεξεργαστής με τα χαμηλότερα nm έχει και μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ. Τέλος, το σύστημα θα απαιτήσει λιγότερη ψύξη για να συνεχίσει να αποδίδει μέγιστα.

Τι είναι η τεχνολογία 3D V-Cache και που χρησιμεύει;

Στους Ryzen 7000 series ακόμα δεν έχουμε υποδεχτεί επεξεργαστή που να έχει αυτή τη τεχνολογία. Όμως η AMD, επίσημα ανέφερε ότι θα αναπτύξει για τη συγκεκριμένη σειρά κάποιον επεξεργαστή με 3D V-Cache. Αυτός που κυκλοφορεί ήδη είναι ο Ryzen 7 5800X3D και πρόκειται για τον ιδανικότερο επεξεργαστή για gaming αυτή τη στιγμή από πολλές απόψεις.

Το AMD 3D V-Cache είναι μια τεχνολογία που στοιβάζει πρόσθετα επίπεδα κρυφής μνήμης πάνω από έναν επεξεργαστή. Στην εφαρμογή είναι δύσκολο, αλλά θεωρητικά μπορούμε να το αντιληφθούμε. Αντί να τοποθετείται η κρυφή μνήμη δίπλα στον επεξεργαστή, όπως γίνεται συνήθως, στοιβάζεται από πάνω για να πιέσει περισσότερο το τσιπ.

Η περισσότερη κρυφή μνήμη L3 επιτρέπει στον επεξεργαστή να μεταδίδει και να αποθηκεύει περισσότερες οδηγίες, μειώνοντας τον αριθμό που χρειάζεται να λάβει οδηγίες από τη μνήμη RAM. Φυσικά, αυτό δεν παρέχει όφελος απόδοσης σε όλες τις περιπτώσεις. Ωστόσο, σε σενάρια όπου η CPU χειρίζεται πολλές οδηγίες, όπως το gaming, μια πρόσθετη κρυφή μνήμη L3 προσφέρει μεγάλη αύξηση.

Σημεία αναφοράς μεταξύ Ryzen 7000 series και Intel Raptor Lake 13ης γενιάς.

Ενώ ήδη έχουμε ρίξει στη μάχη τόσο τις ναυαρχίδες των δύο εταιρειών όσο και τους “μικρούς” επεξεργαστές, ήρθε η ώρα να δούμε την εικόνα συνολικά. Έχω αναφερθεί αρκετές φορές στα σημεία αναφοράς, γνωστά και ως benchmarks. Η αλήθεια είναι ότι όλες αυτές οι μετρήσεις, απλώς χρησιμοποιούνται ως μπούσουλας και δεν είναι απόλυτες. Ωστόσο, όπως λέω συνήθως, χρειάζονται για μια αρχική κατεύθυνση ή για μερικά συμπεράσματα, ειδικά όταν αυτά επιχειρηματολούνται, όπως σε αυτή τη περίπτωση. Δηλαδή, όταν μιλάμε για ανάπτυξη τεχνολογιών, εξέλιξη και απόδοση στα χαρτιά, περιμένουμε να τα δούμε αποτυπωμένα και στη πράξη. Γι’αυτό και μόνο το λόγο θα χρησιμοποιηθούν τα benchmarks σε αυτό το άρθρο, ως επιπλέον επιχείρηματολογία των προαναφερθέντων.

AMD Ryzen 9 7950X vs Intel core i9-13900K.

Η μεγαλύτερη μάχη των επεξεργαστών των δύο εταιρειών. Χρονικά, η κυκλοφορία των δύο επεξεργαστών συμπίπτει και είναι δίκαιο να τους συγκρίνουμε σε όλα τα μέτωπα. Στο PCsolution316, από την αρχή βέβαια της κυκλοφορίας τους συγκρίναμε ως τις δύο ναυαρχίδες της σειράς. Μπορείτε να δείτε την ανάλυση εδώ.

Στο εκτενές αυτό άρθρο, αναφέρθηκα στον περισσότερο VFM επεξεργαστή αφήνοντας απέξω την απόδοση. Σαφώς όμως ο AMD Ryzen 9 7950X υπερτερεί σε όλα τα σημεία του αντίστοιχου Inte Core i9-13900K. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για τον κορυφαίο επεξεργαστή αυτή τη στιγμή στην αγορά, είτε μας αρέσει είτε όχι. Προσωπικά αναμένω με ανυπομονησία τον Ryzen 7 7800X, ώστε να δω που κατατάσσεται.

intel core i9-13900K benchmarks
Απόδοση του Intel Core i9-13900K σε μονό και πολλαπλούς πυρήνες.
Intel Core i9-13900K benchmarks gaming.
Σημεία αναφοράς Intel Core i9-13900K σε games.

Τα σημεία αναφοράς του Intel Core i9-13900K, είναι εξαιρετικά, αλλά κανείς πρέπει να αναλογιστεί τι θυσιάζεται για να φτάσει ο επεξεργαστής σε αυτή την απόδοση.

AMD Ryzen 9 7950X Benchmarks.
Σημεία αναφοράς AMD Ryzen 9 7950X σε μονό και πολλαπλούς πυρήνες.

Ryzen 9 7950X Gaming Benchmarks.
Η απόδοση του Ryzen 9 7950X σε διάφορα games.

Παρατηρούμε πως ο επεξεργαστής της AMD, ξεκάθαρα επικρατεί της μάχης. Ανεξάρτητα αν τα σημεία αναφοράς είναι σχετικά και εξαρτώνται και από άλλους παράγοντες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη μάχη σε αρκετά benchmarks μεταξύ των δύο επεξεργαστών.

Όπως βλέπει κανείς, στα περισσότερα σημεία αναφοράς ο Ryzen 9 7950X επικρατεί και με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, που είναι εξαιρετικά σημαντικό!

Επίλογος και συμπεράσματα.

Σε όσα σημεία αναφοράς βρίσκοταν πίσω ο AMD Ryzen 9 7900X, αρχίζει να καλύπτει τη διαφορά στο όριο, ενώ σε αυτά που προπορεύονταν, ανοίγει η ψαλίδα περισσότερο. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Απλά επειδή το τσιπ της Intel, φέρει την ίδια αρχιτεκτονική με τον προκάτοχο του, Alder Lake, οπότε και περιθώρια εξέλιξης είναι περιορισμένα. Αντίθετα το τσιπ του Ryzen είναι νέο, βασίζεται σε νέα αρχιτεκτονική και κατασκευή. Έτσι με τα επόμενα BIOS update (ASEGA), θα παρατηρούμε ραγδαίες βελτιώσεις στους επεξεργαστές. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω σε κάποιον να μην αποκτήσει τον Intel i9-13900K, αλλά ούτε θα προσπαθήσω να κρατήσω ουδέτερη στάση. Η άποψη μου εξ’αρχής ήταν ότι ο Ryzen θα επικρατήσει και αυτό αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Οι Ryzen 7000 series στο “ρελαντί”, προσπεράνε τους Raptor Lake σε όλα τα σημεία αναφοράς.” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδη builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση