Οι πιο πίθανες τεχνολογικές προβλέψεις για το 2023.

Αν μη τι άλλο τα τεχνολογικά άλματα των τελευταίων ετών είναι υπερβολικά μεγάλα. Ασύρματη φόρτιση συσκευών, εισαγωγή στο Metaverse, κρυπτονομίσματα, “έξυπνα σπίτια” και ένα σωρό άλλες τεχνολογικές ανακαλύψεις που αφορούν ακόμα και την παγκόσμια οικονομία. Πολλές φορές, όταν ο χώρος εργασίας σχετίζεται με την τεχνολογία, γίνεσαι πιο ανοιχτός με τις προκλήσεις που έρχονται και γνωρίζεις ότι μπορεί η πορεία των πραγμάτων να σε αιφνιδιάσει. Ώστόσο, αν και χαμηλόφωνα κάποιες φορές ακούγονται οι τεχνολογικές προβλέψεις και συγκεκριμένα για το ποιες θα είναι το 2023.

Ενοποίηση των πλατφόρμων Streaming.

Πριν από το τέλος του επόμενου έτους, οι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σειρά από πακέτα streaming, τα οποία θα μοιάζουν όλο και περισσότερο με τις συμφωνίες καλωδιακής τηλεόρασης. Με δεκάδες διαθέσιμες υπηρεσίες streaming και με το αβέβαιο οικονομικό τοπίο τόσο για τις υπηρεσίες (απομάκρυνση και διαρροή συνδρομητών) όσο και για τη βιομηχανία που τις τροφοδοτεί, οι μικρότερες υπηρεσίες streaming ενδέχεται να αναζητήσουν το ασφαλές λιμάνι των πακέτων ή ακόμη και της ενοποίησης. Μπορείτε να διαβάσετε ένα άρθρο που αφορά τη πιο διαδεδομένη πλατφόρμα steaming, “Το Twitch δεν είναι πια χώρος για gamers.

Περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ολόκληρη η αυτοκινητοβιομηχανία προσπαθεί να στραφεί από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης στους ηλεκτροκινητήρες και το 2023 θα δούμε νέα αυτοκίνητα από όλους τους μεγάλους κατασκευαστές. Η ανάπτυξη των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ έχει μείνει αρκετά πίσω από την Ευρώπη και την Κίνα, αλλά η εισαγωγή τους από την GM και τη Ford θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό.

Είναι οξύμωρο το γεγονός ότι τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα που υποτίθεται ότι θα μας βοηθήσουν να αναχαιτίσουμε την κλιματική αλλαγή, παράγοντας μηδενικές εκπομπές και δεν βλάπτουν την ατμόσφαιρα, είναι πιο ευάλωτα στα καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Ο τυφώνας Ian προκάλεσε πλημμύρες από αλμυρό νερό που προκάλεσαν ζημιές στις γιγαντιαίες μπαταρίες ιόντων λιθίου των ηλεκτρικών οχημάτων (που συνήθως λειτουργούν σε ολόκληρη τη βάση του αυτοκινήτου) και τα έκαναν επιρρεπή στο να τυλιχθούν στις φλόγες.

Είναι κάτι που η Tesla, ίσως η κορυφαία παγκοσμίως κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, να θελήσει να αντιμετωπίσει το 2023.

Ασύρματη φόρτιση και συσκευές.

Ένα από τα πιθανά σενάρια είναι το 2023 να δούμε τα πρώτα σετ ασύρματων smartphones χωρίς θύρες. Η Apple έχει ήδη αφαιρέσει τη φυσική υποδοχή SIM για τα τηλέφωνα iPhone 14 (στις ΗΠΑ) και πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να προχωρήσει γρήγορα από τη θύρα Lightning στη θύρα USB-C και τέλος να μην υπάρχει καθόλου θύρα φόρτισης. Είναι πιθανό ότι μια παραλλαγή του iPhone 15, ίσως το φημολογούμενο Ultra, να κυκλοφορήσει σε ορισμένες αγορές χωρίς θύρα φόρτισης. Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για το νέο iPhone, μπορείτε να συμβουλευτείτε ένα πρόσφατο άρθρο, “Διέρρευσαν νέες φήμες για το iPhone 15.“.

Η Apple, ωστόσο, μπορεί να μην είναι έτοιμη να κάνει το άλμα. Σίγουρα ένας ή δύο μικρότεροι κατασκευαστές Android θα μπορούσαν να δοκιμάσουν ένα τηλέφωνο χωρίς θύρα πριν από το τέλος του 2023, έστω και δοκιμαστικά.

Το Metaverse μπαίνει τελικά στη ζωή μας;

Από τη μία πλευρά, είμαι ενθουσιασμένος από τις εξελίξεις της VR και της AR που έχουμε δει μέσω του τελευταίου ακουστικού Quest της Meta. Το Quest Pro δείχνει πόσο μακριά έχουμε φτάσει στην πρόοδο της μικτής πραγματικότητας.

Τα νέα όμως για για τη Meta είναι ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για το Metaverse. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει καμία βιασύνη ώστε να δημιουργηθεί αυτός ο καθηλωτικός κόσμος που κάνει τα πάντα για όλους στο σπίτι, στη δουλειά και στο παιχνίδι. Αντ’ αυτού, η Meta θα περάσει το 2023 βελτιώνοντας το υλικό μικτής πραγματικότητας και το λογισμικό κατασκευής κόσμου, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα VR headsets τους κυρίως για παιχνίδια και άσκηση.

Η τεχνητή νοημοσύνη, σε θέσεις εργασίας.

Ίσως συναντήσουμε το 2023 μια οντότητα τεχνητής νοημοσύνης να μεταδίδει τις ειδήσεις. Το 2023 θα δούμε επίσης την πρώτη θεατρική παράσταση έργου γραμμένου από τεχνητή νοημοσύνη.

Μεγάλα μουσεία τέχνης θα φιλοξενούν εκθέσεις τέχνης με τεχνητή νοημοσύνη, και ορισμένα θα επιδείξουν την τέχνη που δημιουργείται από υπολογιστή. Κάποια στιγμή, κανείς δεν θα μπορεί να καταλάβει τη διαφορά.

Τεχνητή νοημοσύνη.
Προάγεται όλο και περισσότερο η τεχνητή νοημοσύνη.

Ένα τρανό παράδειγμα είναι η τεχνητή νοημοσύνη του ChatGPT. Μπορεί σε κάποιες απαντήσεις που δίνει να βρίσκεται χρονολογικά λίγο πίσω από τις εξελίξεις, αλλά δεν είναι κάτι που δεν βελτιώνεται στο μέλλον.

Η αποχώρηση από τα Social Media.

Η αποχώρηση και επανεκκίνηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα συνεχιστεί με γοργούς ρυθμούς το 2023, με το Twitter να διαγράφεται εντελώς είτε να λειτουργεί υπό διαφορετικό καθεστώς, το Facebook να παίρνει μια ανάσα για το Metaverse, το Instagram να προσπαθεί να βρει τον εαυτό του και το TikTok να παλεύει με μια κυβέρνηση των ΗΠΑ που δεν το εμπιστεύεται.

Προβλέψεις 2023.
Αναμένεται ολοκληρωτική επανεκκίνηση στα social media.

Μπορείτε να διαβάσετε ένα πρόσφατο άρθρο, “Το Twitter βουλιάζει. Ο Elon Musk, μόλις απάντησε για το πρόβλημα επαλήθευσης της πλατφόρμας.“.

Αυτό θα αφήσει το πεδίο ορθάνοιχτο για την άνοδο κάποιων νέων πλατφορμών. Παρά την ανεξιχνίαστη λειτουργία του, το Mastodon έχει ένα πρώτο προβάδισμα ως αντικαταστάτης του Twitter, αν και δεν είναι και πολύ καλή ως πλατφόρμα ειδήσεων. Ίσως υπάρξει κάτι νέο στον ορίζοντα που θα συνδυάζει τα καλύτερα του Twitter, την φωτογραφική ικανότητα του Instagram, την ασφάλεια και την κοινότητα του Facebook.

Επίλογος.

Η χρονιά που έρχεται μπροστά μας σίγουρα θα μας βρει με την τεχνολογία να κάνει άλματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Αν το καλοσκεφτεί κανείς είναι και λίγο επιβεβλημένο να συμβεί αυτό, λόγω της κρίσης των τελευταίων ετών. Το αν θα είναι όλες οι εξελίξεις για καλό, δεν μπορούμε ακόμα να το πούμε με σιγουριά καθώς και οι αλλαγές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα θέμα που απασχολεί επίσης μια τεράστια μερίδα κόσμου και επιχειρήσεων (για λόγους διαφήμισης). Μένει να δούμε την πορεία των πραγμάτων και να την σχολιάσουμε παρέα.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Οι πιο απίθανες τεχνολογικές προβλέψεις για το 2023.” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση