Οι καλύτεροι Intel & AMD gaming επεξεργαστές.

Τόσο η Intel όσο και η AMD, έχουν στην αγορά δυνατά χαρτιά για τους gamers. Θα έλεγε κανείς δε, ότι υπάρχει μια πόλωση μεταξύ των καταναλωτών των δύο εταιρειών, για το ποια επικρατεί στο είδος. Βέβαια, καθότι τα σημεία αναφοράς στο internet είναι άπειρα και ο καθένας έχει να επιδείξει και από ένα κατόρθωμα, δύσκολα κανείς μπορεί να πει με σιγουριά. Προσωπικά πιστεύω ότι η AMD έχει κάνει καθοριστικές στρατηγικές κινήσεις στον χώρο και πέρα από το μάρκετινγκ, έχει προϊόντα πλέον που καλύπτουν ολοκληρωτικές ανάγκες. Όμως, δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι η Intel με τους Alder Lake, ανέβασε τον πήχη ψηλά. Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι οι καλύτεροι Intel & AMD gaming επεξεργαστές.

Πως να ξεχωρίσω έναν gaming επεξεργαστή.

Σε έναν gaming επεξεργαστή, αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι η ταχύτητα του μονού πυρήνα του. Γνωστό και ως single core perfomance. Αυτό μας δείχνει ουσιαστικά σε πόσο υψηλό χρονισμό μπορεί να φτάσει ο επεξεργαστής σε εφαρμογές όπως είναι το gaming. Δεν σημαίνει βέβαια αυτό ότι χρησιμοποιείται μόνο ένας πυρήνας στο gaming. Το δεύτερο χαρακτηριστικό ενός gaming επεξεργαστή είναι ότι θα φέρει τουλάχιστον 6-πυρήνες πλέον, διότι είναι το ιδανικό για οποιοδήποτε παιχνίδι. Βέβαια, αν μπορέσουμε να αποκτήσουμε έναν 8-πύρηνο με τις ίδιες ταχύτητες single core, τότε θεωρείται το sweet spot του gaming.

Στη συνέχεια μπορούμε να ελέγξουμε πολλά άλλα, όπως η απαίτηση κατανάλωσης, πόσο περιθώριο έχει για υπερχρονισμό, ακόμα και αν δημιουργεί κάποιο bottleneck με τη κάρτα γραφικών στις αναλύσεις που θέλουμε εμείς να έχουμε.

Πόσο μεγάλο ρόλο παίζει ένας επεξεργαστής στο gaming.

Όσο προχωράει η τεχνολογία των παιχνιδιών και οι νέοι τίτλοι γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί, ο ρόλος του επεξεργαστή κατέχει ξεχωριστή θέση. Σίγουρα, το μέρος του υπολογιστή που θα μας προσφέρει τον πυρήνα των FPS, είναι η κάρτα γραφικών. Αλλά μπορούμε να βελτιώσουμε τις αποδόσεις της, με έναν εξαιρετικό επεξεργαστή με καλούς χρονισμούς και αριθμό πυρήνων ικανό να ανταπεξέλθει στο σύγχρονο πεδίο των games.

Είτε επιλέξετε την AMD, είτε την Intel σίγουρα θα λάβετε την απόδοση που χρειάζεστε, ενώ τα προϊόντα είναι περίπου τα ίδια σε αυτές τις κατηγορίες με ελάχιστες αποκλίσεις. Φυσικά, αυτές τις αποκλίσεις κάποιος θα τις πληρώσει και με το παραπάνω καθώς τιμολογιακά μπορεί να μην συμφέρει καν η προσφερόμενη απόδοση. Αν θέλετε να μάθετε με ποιους τρόπους μπορείτε να αυξήσετε τα FPS σας, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά σε ένα άρθρο που γράφτηκε τελευταία, “Πώς να ανεβάσετε τα fps στα PC games.“.

Για gaming, να επιλέξω AMD ή Intel;

Θα μπορούσα να παραθέσω διάφορα επιχειρήματα για τη μια ή την άλλη. Η αλήθεια είναι ότι και η Intel και η AMD έχει στο χώρο δυνατά προϊόντα για gaming. Η AMD, ρίχνοντας στο παιχνίδι τον AMD Ryzen 7 5800X3D, ελπίζει στο μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των gamers, ενώ η Intel με τον εξαιρετικό core i5-12600K, έχει κερδίσει μεγάλη μερίδα καταναλωτών. Πρόσφατα δε, γράψαμε ένα άλλο άρθρο στοχεύοντας στους φθηνούς τότε επεξεργαστές, “Oι 5 καλύτεροι φτηνοί επεξεργαστές για gaming. Σύγκριση και δοκιμές.“.

Θεωρώ ότι σε τιμή για έναν gaming καθαρά επεξεργαστή, δεν θα πρέπει να ξεφύγουμε πάνω 250-300 ευρώ. Ίσως και τα 300 ευρώ να είναι αρκετά υψηλά. Αν βέβαια τον θέλουμε και για άλλες χρήσεις τότε το ποσό είναι θεμιτό. Ωστόσο στο συγκεκριμένο άρθρο θα προσπαθήσω να περιορίσω το budget μας όσο περισσότερο γίνεται.

1. Intel Core i5-12600K. Ο κορυφαίος gaming επεξεργαστής.

Ξεκινάω, αναιρώντας ήδη αυτό που προείπα για τη τιμή. Αλλά δεν μπορούσα για τόσο μικρή απόκλιση τιμής, να μην εντάξω τον κορυφαίο επεξεργαστή gaming της Intel. O 12600K, φέρει την υβριδική τεχνολογία που εισήγαγε η Intel με τους Alder lake επεξεργαστές της, ενώ η ταχύτητα του single core, αγγίζει τα εξωφρενικά 4.9 GHz.

Με την Hybrid Core τεχνολογία, οι 10 πυρήνες του i5-12600K 12ης γενιάς συνδυάζουν την απόδοση τεσσάρων πυρήνων Efficient-core και έξι πυρήνων Performance-Core. Οι πυρήνες Efficient χαμηλής τάσης χειρίζονται εργασίες παρασκηνίου για πολλαπλές εργασίες, ενώ οι πυρήνες Performance παρέχουν ταχύτητα για απαιτητικές εφαρμογές και παιχνίδια.

Το TDP (Thermal Design Power), βρίσκεται στα 125W, ενώ είναι συμβατός με DDR5 και DDR4 μητρικές κάρτες. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τους Alder Lake γενικότερα και την υβριδική τεχνολογία, μπορείτε να συμβουλευτείτε ένα πρόσφατο άρθρο μας, “Αναβάθμιση σε επεξεργαστή Intel 12ης γενιάς.“.

Σημεία αναφοράς gaming Intel i5-12600K.
Εξαιρετικές αποδόσεις από τον Intel Core i5-12900K.

2. AMD Ryzen 5 5600X.

Αναμφισβήτητα, ο Ryzen 5 5600X, βρίσκεται στις κορυφαίες πωλήσεις επεξεργαστών για gaming. Τα σημεία αναφοράς που θα βρείτε για τον συγκεκριμένο επεξεργαστή, ίσως να αγγίζουν εξωφρενικά τεράστιο αριθμό, ενώ η απόδοση του ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό gamer. Όσον αφορά την τιμή, θεωρείται πλέον αρκετά προσιτός και μπορεί να εκτελέσει τα πάντα με ευκολία. Αν συνδιαστεί δε, με μια καλή κάρτα γραφικών, όπως μια Nvidia RTX 3070 Ti, τότε θα τον δούμε να απογειώνεται.

Ο επεξεργαστής φέρει χαμηλή ενεργειακή σχεδίαση, TDP, στα 65 W. Όσον αφορά τους χρονισμούς, αγγίζει τα 4.6 GHz σε απόδοση πυρήνα. Αριθμό πυρήνων θα συναντήσουμε 6 με 12 νήματα, ο οποίος είναι ιδανικός για παιχνίδια και εφαρμογές. Η απαίτηση RAM, το sweet spot, του Ryzen 5 5600X, είναι στα 3200 MHz και 3600MHz, ρίχνοντας επιπλέον το κόστος της επιλογής μας. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τον R5 5600X και με ποια μνήμη RAM να τον συνδιάσετε, “Η καλύτερη μνήμη RAM για AMD Ryzen 5 5600X.“.

Σημεία αναφοράς του R5 5600X.
Η απόδοση του R5 5600X είναι εξαιρετική και αν αναλογιστεί κανείς την τιμή του, είναι λογικό να θεωρείται κορυφαία επιλογή από τους gamers.

3. Intel Core i5-12400. Η gaming απόδοση, στη καλύτερη τιμή.

Χαμηλή θερμική σχεδίαση, προσιτή τιμή, εξαιρετικός στο gaming και 12ης γενιάς Intel. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από το 6-πύρηνο θηρίο της Intel, που έχει αγαπηθεί από πολλούς καταναλωτές. Οι επιδόσεις του στο gaming, όσο και αν φαίνεται παράλογο, ξεπερνούν της προηγούμενης γενιάς i7-11700K! Έχει εκρηκτική απόδοση single core και η ταχύτητα πυρήνα αγγίζει τα 4.4 GHz.

Το TDP βρίσκεται στα 65W, ενώ μπορείτε να τον αποκτήσετε με λίγα περισσότερα χρήματα από ότι θα δίνατε για τον R5 5600X. Στα αρνητικά θα έβαζα ότι δεν χρησιμοποιεί τη νέα τεχνολογία των υβριδικών πυρήνων και πραγματεύεται 6 πυρήνες με 12 νήματα. Παρόλα αυτά, συγκαταλέγεται στους αγαπήμενους επεξεργαστές των gamers.

Σημεία αναφοράς i5-12400
Θα απολαμβάνουμε εξαιρετική απόδοση στα παιχνίδια μας. Όμως για 6-πύρηνο επεξεργαστή τον θεωρώ λίγο ακριβό.

4. AMD Ryzen 7 5700X. 8-πύρηνος επεξεργαστής, στην τιμή των 6 πυρήνων.

Τι θα λέγατε λοιπόν αν αποκτούσατε έναν επεξεργαστή, ο οποίος κυκλοφόρησε πρόσφατα, έβαζε κάτω σε απόδοση τον R5 5600X και η τιμή του στοίχιζε όσο ο i5-12400; Σε πολλαπλούς δε, πυρήνες, ξεφεύγει σε απόδοση και θεωρείται αρκετά πιο future proof, από τους υπόλοιπους. Η τιμή του, όπως προείπαμε, αρκετά προσιτή και γενικά θεωρώ ότι έχει εξαιρετική VFM προσέγγιση. Ήμουν κοντα στο να επιλέξω τον Ryzen 7 5800X, για αυτό το άρθρο, που η τιμή του αγγίζει τον i5-12600K. Όμως αν θυμηθείτε τους λόγους που είχαμε αναφερθεί σε παλιότερο άρθρο, τότε η επιλογή του R7 5700X, είναι μονόδρομος. Όποιος επιθυμεί μπορεί να διαβάσει τη σύγκριση των δύο, “Ryzen 7 5700X vs 5800X. Ποια CPU είναι πιο VFM; Μέτρηση και δοκιμές.“.

Θα συναντήσουμε στον εξαιρετικό αυτόν επεξεργαστή, ταχύτητα πυρήνα τα 4.6 GHz, θερμικό σχεδιασμό τα 65 W και αριθμό πυρήνων 8 με 12 νήματα.

Σημεία αναφοράς Ryzen 7 5700X.
Ο Ryzen 7 5700X, ένας νέος επεξεργαστής, χαμηλής ενεργειακής σχεδίασης και 8-πύρηνος, δείχνει αρκετά VFM επιλογή.

Γιατί έμεινε εκτός επιλογών ο R5 7600X;

Στην αρχή ήθελα να εντάξω τον νέο αυτόν επεξεργαστή της AMD, καθώς είναι ότι πιο εξαιρετικό έχει να προσφέρει σε χαμηλούς πυρήνες και εκμεταλλεύεται τη τεχνολογία των DDR5. Όμως ήδη με τον i5-12600K, αθέτησα το budget που ήθελα να διατηρήσω στα 300 ευρώ ως ταβάνι τιμής. Ο R5 7600X, εκτός του ότι είναι ένα νέο προϊόν και σίγουρα θα δούμε εξαιρετικές επιδόσης στα παιχνίδια, δεν παύει να έχει υπερκοστολογηθεί. Έτσι θα τον προτείνω, έστω και από αυτό το άρθρο, μόνο όταν η τιμή του πέσει κάτω από 300 ευρώ. Δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση συμφέρουσα επιλογή, να αποκτήσει κανείς έναν 6-πύρηνο επεξεργαστή με τόσα πολλά χρήματα. Μένουμε μακριά για αρχή και θα επανέλθουμε με νέο άρθρο γι’αυτόν.

Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε για τους νέους επεξεργαστές της AMD, μπορείτε να συμβουλευτείτε ένα πρόσφατο άρθρο “Από που να αποκτήσετε έναν AMD Ryzen 7000.“.

Επίλογος και συμπεράσματα.

Στη μάχη των επεξεργαστών για gaming, είδαμε ότι έχουμε αρκετές επιλογές και από τις δύο εταιρείες. Ο εξαιρετικός i5-12600K, δεν έχει αντίπαλο, αλλά οικονομικά ξεφεύγει και πρέπει να δει κανείς τι άλλες επιλογές έχει σε αυτές τις τιμές. Σίγουρα οι υπόλοιποι, ενώ στο gaming δείχνουν ξεκάθαρα αποδοτικοί εξίσου, είναι πιο προσιτοί και αρκετά VFM. Αν έπρεπε να επιλέξω μεταξύ όλων των παραπάνω, βάζοντας κάτω τα χαρακτηριστικά και τις τιμές τους, θα επέλεγα τον AMD Ryzen 7 5700X. Ο συγκεκριμένος είναι αρκετά προσιτός σε τιμή, φέρει 8 πυρήνες με αρκετά αυξημένο χρονισμό και χαμηλή ενεργειακή σχεδίαση. Είναι δε, ένα ολοκαίνουργιο προϊόν και συμβατό με μια τεράστια γκάμα μητρικών.

Ο νικήτης των gaming επεξεργαστών, ως η πιο VFM επιλογή.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Οι καλύτεροι Intel & AMD gaming επεξεργαστές.” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδη builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση