Οι καλύτερες αεροψύξεις για AM5 & LGA 1700 socket.

Οι νέοι επεξεργαστές που κυκλοφόρησαν από την AMD, Ryzen 7000 series, είναι αρκετά απαιτητικοί για ψύξη. Έτσι θα ελέγξουμε τις καλύτερες αεροψύξεις για έναν Ryzen 7000 αλλά και για έναν Raptor Lake επερξεργαστή και κατά πόσο αξίζουν να τις αποκτήσει κανείς. Σίγουρα, η καλύτερη λύση ψύξης για τους νέους Ryzen θα ήταν μια υδρόψυξη, καθώς θα καλύψει περισσότερο την απαίτηση αυτών των θηρίων σε ψύξη. Όμως σε αυτό το άρθρο, καθώς και οι επιλογές ψύξης είναι μετρημένες προς το παρόν για τους AM5, θα στοχεύσουμε μόνο στις εξαιρετικές αεροψύξεις. Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των ψύξεων μπορείτε να συμβουλευτείτε ένα παλαιότερο άρθρο, “Υδρόψυξη ή Αερόψυξη; Τι είναι καλύτερο;“.

Γιατί να επιλέξω ψύξη για τον Ryzen & Intel επεξεργαστή μου;

Στη πραγματικότητα οι περισσότεροι Ryzen επεξεργαστές έχουν μια εργοστασιακή ψύκτρα που τους συνοδεύει. Ωστόσο, αν θέλουμε να δούμε κάτι παραπάνω από μια βασική απόδοση, δεν μπορούμε να στηριχτούμε στην εργοστασιακή λύση. Οι AM5 επεξεργαστές ειδικά, που δείχνουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις θερμοκρασίες, τουλάχιστον τώρα στην αρχή, θα πρέπει να συνοδευτούν με μια ψύκτρα που θα μπορεί να αντεπέξελθει στη πρόκληση.

Οι Ryzen 7000 series, είναι εξαιρετικοί για κάθε χρήση, όπως φυσικά και gaming. Η απόδοση τους στηρίζεται στην ιδανική ψύξη και μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες γι’αυτή τη νέα γενιά επεξεργαστών της AMD, “Από που να αποκτήσετε έναν AMD Ryzen 7000.“.

Οι περισσότεροι χρήστες, παραπονιούνται ότι η εργοστασιακή ψύκτρα των Ryzen επεξεργαστών δεν καλύπτει τις ανάγκες τους. Τελικά καταλήγουν να αποκτήσουν trey και όχι box, καθώς η επιλογή ψύξης θα είναι διαφορετική από την εργοστασιακή.

Οι Raptor Lake επεξεργαστές, ή διαφορετικά η 13ης γενιάς της Intel, είναι επίσης απαιτητικοί σε ψύξη. Αναλόγως με τον ποιο επεξεργαστή θα επιλέξουμε, θα χρειαστούμε ενδεχομένως μια ψύξη από το εμπόριο. Οι εξαιρετικοί αυτοί νέοι επεξεργαστές, φέρουν το ίδιο socket με τους προκατόχους τους, 12ης γενιάς. Έτσι είναι πιο εύκολο να βρει κάποιος προϊόντα ψύξης με το LGA 1700 socket και να καλύψει τις απαιτήσεις μας.

1. DeepCool AK500 CPU Cooler.

Η όμορφη αυτή ψύκτρα της DeepCool έρχεται με συμβατότητα σε AM5 & LGA 1700 socket. Η DeeCool τα τελευταία χρόνια έχει μπει για τα καλά στο θέμα ψύξη, έχοντας πλέον να επιδείξει αρκετά ποιοτικά προϊόντα και λύσεις. Το κύριο χαρακτηριστικό των προϊόντων της είναι ότι τιμολογιακά είναι προσιτά σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Έτσι, μπορεί οποιοσδήποτε να αποκτήσει αυτή την εξαιρετική ψύκτρα και να τη τοποθετήσει σε ένα Ryzen 7000 series ή σε έναν Raptor Lake επεξεργαστή.

Η φτηνότερη αερόψυξη για AM5 & LGA 1700 Socket.
DeepCool AK500 CPU Cooler.

Η AK500 διαθέτει εντυπωσιακή απόδοση απαγωγής θερμότητας 240 W για να χειρίζεται επεξεργαστές υψηλής τεχνολογίας που απαιτούν επαρκή ψύξη για απαιτητικούς φόρτους εργασίας. Ο σχεδιασμός του σωλήνα θερμότητας με γωνία μετατόπισης παρέχει διάκενο για διανομή θερμότητας και καθαρή θέα των εξαρτημάτων με φωτισμό RGB. Για μητρικές τετρακάναλες, οι πίσω υποδοχές έχουν κενό 45 mm. Μπορείτε να επιτύχετε καλύτερη ψύξη και ελάχιστο θόρυβο με ανεμιστήρα FDB PWM που μεγιστοποιεί τη ροή αέρα και τη στατική πίεση όταν χρειάζεται και κλείνει απαλά για αθόρυβη απόδοση.

Φέρει πέντε προηγμένους χάλκινους σωλήνες θερμότητας που μεταφέρουν γρήγορα τη θερμότητα στην ψύκτρα για βέλτιστη απαγωγή θερμότητας. Ο ψύκτης μονού πύργου ύψους 158 mm προσφέρει ένα ευρύ φάσμα θερμικής απόδοσης, ανεξάρτητα από το αν είναι εγκατεστημένο σε κάθετο ή οριζόντιο περίβλημα.

Ένα στιβαρό εξ ολοκλήρου μεταλλικό στήριγμα παρέχει σταθερή βάση και εύκολη διαδικασία εγκατάστασης που εξασφαλίζει τη σωστή πίεση επαφής για τις πλατφόρμες Intel και AMD.

2. Cooler Master Hyper 212 RGB.

Άλλη μια ποιοτική επιλογή, με ανεμιστήρα των 120mm έρχεται από την Cooler Master. Η συγκεκριμένη εταιρεία, είναι γνωστή για τις λύσεις ψύξης που προσφέρει ή θήκες υπολογιστή. Βρίσκεται πολλά χρόνια στο πεδίο των υπολογιστών και η συγκεκριμένη ψύκτρα προσφέρει λύσεις στο θέμα ψύξης των AM5 και LGA 1700 sockets.

Cooler Master Hyper 212 RGB.
Cooler Master Hyper 212 RGB.

Η Hyper 212 RGB Black Edition CPU Air Cooling System συνδυάζει ενσωματωμένα εφέ φωτισμού RGB με βελτιωμένες αναβαθμίσεις ψύκτρας, καθιστώντας το την τέλεια επιλογή για ένα ψυγείο αέρα με εξαιρετική αισθητική και απόδοση.

Ο πρωτεύων εναλλάκτης θερμότητας έχει 4 ενσωματωμένους χάλκινους αγωγούς θερμότητας (διάμετρος 6 mm) σε επίπεδη διάταξη και περιέχει πρόσθετες νευρώσεις αλουμινίου με πλευρικές αυλακώσεις στην πλάκα για περαιτέρω αύξηση της θερμικής αγωγιμότητας.

Παρέχει ανώτερη θερμική ακτινοβολία σε σύγκριση με τα κανονικά πηχάκια αλουμινίου. Η διάταξη στοιβαγμένων πηχών εξασφαλίζει ελάχιστη αντίσταση αέρα. Ο ανεμιστήρας SF120R RGB συγχρονίζεται με την αρχιτεκτονική της μητρικής πλακέτας ή μπορεί να αντιστοιχιστεί χειροκίνητα μέσω ελεγκτή (περιλαμβάνεται). Τέλος, υποστηρίζει απλή διαμόρφωση συστήματος push-pull με δευτερεύοντα ανεμιστήρα (δεν περιλαμβάνεται).

3. Noctua NH-D15S chromax.

Δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα η πιο αποδοτική ψύκτρα αέρα. Η Noctua, είναι η εταιρεία με τις πιο αποδοτικές ψύκτρες στη κατηγορία, έχοντας λάβει αμέτρητα βραβεία. Η επιλογή μας για το LGA 1700 & AM5 socket είναι η NH-D15S chromax, η οποία θα κάνει εύκολο το έργο ψύξης του επεξεργάστη μας. Δεν βρίσκεται άδικα στις κορυφαίες επιλογές ψύξεις, όμως τιμολογιακά βρίσκεται σε αντίστοιχη τιμή με μια υδρόψυξη. Αν βέβαια υπάρχει ο περιορισμός να τοποθετηθεί υδρόψυξη στο σύστημα μας, τότε σίγουρα θα επιλέξουμε αυτή τη λύση ως τη πιο αποδοτική.

Noctua NH-D15S chromax.
Noctua NH-D15S chromax.

Αποδεδειγμένα το πιο premium ψυγείο με περισσότερα από 150 βραβεία και συστάσεις από κορυφαίους ιστότοπους υλικού, σε μαύρο χρώμα (ιδανικό για RGB κ.λπ.) Η ασύμμετρη κατασκευή με ανεμιστήρα παρέχει απόδοση διπλού πύργου με καλύτερη συμβατότητα RAM, πλαίσιο και PCIe. Ο NF-A15 ανεμιστήρας 140 mm με προσαρμογέα χαμηλού θορύβου και φέρει PWM για αυτόματο έλεγχο. Περιλαμβάνει θερμική πάστα NT-H1 και σύστημα τοποθέτησης SecuFirm2 για εύκολη εγκατάσταση σε Intel LGA1700, LGA1200, LGA115x, LGA2011, LGA2066 και AMD AM4 & AM5. Ιδανική για Intel Core i9, i7, i5, i3 (π.χ. 12900K, 12700K, 12600K) & AMD Ryzen (π.χ. 7950X, 7900X, 7700X, 7600X).

Τι άλλες επιλογές ψύξης για επεξεργαστή υπάρχουν;

Εκτός από την αερόψυξη, υπάρχει και η επιλογή της υδρόψυξης για έναν επεξεργαστή. Έτσι, αν δεν μας ικανοποιεί η αερόψυξη, μπορούμε να επιλέξουμε μια AIO, η οποία θα προσφέρει περισσότερη ψύξη στον επεξεργαστή μας και σαφώς, ανώτερη απόδοση. Όμως, η υδρόψυξη έχει και τους περιορισμούς της, καθώς το ψυγείο απαιτεί αρκετό χώρο μέσα στη θήκη του υπολογιστή μας. Ένας αποτρεπτικός λοιπόν παράγοντας, είναι το μέγεθος, ενώ ένας άλλος είναι ότι πιο δύσκολα τοποθετείται σε σχέση με μια αερόψυξη. Μην ξεχνάτε όμως, ότι μια καλή αερόψυξη, μπορεί να αποδόσει καλύτερα από μια υδρόψυξη σε κάποιες περιπτώσεις, οπότε καλό ειναι να ελέγχουμε το προϊόν πριν το αποκτήσουμε.

Αξίζει να επιλέξω μια αερόψυξη για το AM5 & LGA 1700 socket;

Αν έχετε διαβάσει προηγούμενα άρθρα, είμαι υπέρ της υδρόψυξης ως λύση για τον επεξεργαστή μας. Όμως, δεν μπορώ να μη παραδεχτώ ότι και μια καλή αερόψυξη έχει τα πλεονεκτήματα της. Πολλές φορές μας περιορίζει ο χώρος της θήκης του υπολογιστή μας, ή δεν θέλουμε να δώσουμε αρκετά χρήματα για την απόκτηση μιας AIO. Επίσης, η τοποθέτηση μιας αερόψυξης είναι σαφώς πιο εύκολη υπόθεση από αυτή της υδρόψυξης και δεν απαιτεί περαιτέρω γνώσεις.

Μπορεί να καλύψει μια αερόψυξη έναν Ryzen 7000 & Intel Raptor Lake;

Η πραγματικότητα είναι, ότι τόσο οι νέοι Ryzen 7000 series όσο και οι Intel Raptor Lake, απαιτούν ισχυρές λύσεις για ψύξη. Μια αερόψυξη έχει περιορισμό σε αυτό το κομμάτι, όμως με τη κατάλληλη τοποθέτηση και έχοντας καλό airflow στη θήκη του υπολογιστή μας, δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα. Σίγουρα οι αεροψύξεις δεν ενδείκνυνται για overclock κατάσταση του επεξεργαστή, οπότε δεν θα το πρότεινα. Όμως, μια καλή αερόψυξη μας καλύπτει άριστα για οτιδήποτε άλλο, κρατόντας τα επίπεδα ψύξης σε ικανοποιητικά επίπεδα, σε κάθε εργασία. Τέλος, προτείνω επίσης, να συνδιάσετε και μια καλή θερμοαγώγιμη πάστα για τη τοποθέτηση της ψύκτρας σας, καθώς θα βοηθήσει σίγουρα στη μείωση θερμοκρασιών του επεξεργαστή.

Επίλογος και συμπεράσματα.

Οι νέοι επεξεργαστές της Intel & AMD, είναι αρκετά απαιτητικοί στο θέμα της ψύξης, καθώς από μόνοι τους ελκύουν υψηλά επίπεδα θερμότητας. Ωστόσο, μια καλή αερόψυξη, θα σας προσφέρει ικανοποιητική ψύξη και συνάμα απόδοση του επεξεργαστή σας, για κάθε χρήση. Είτε είστε gamer, είτε χρειάζεστε τον επεξεργαστή για οποιαδήποτε άλλη χρήση, μια καλή αερόψυξη θα σας προσφέρει ότι ακριβώς χρειάζεστε. Αν επιθυμείτε αύξηση απόδοσης με overclock, τότε η επιλογή της υδρόψυξης είναι μονόδρομος.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Οι καλύτερες αεροψύξεις για AM5 & LGA 1700 socket.” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδη builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση