Οι επεξεργαστές AMD EPYC™ 4ης γενιάς βοηθούν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Η ενεργειακή αποδοτικότητα καθίσταται όλο και πιο κρίσιμη επιχειρηματική προτεραιότητα, καθώς το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας ανεβαίνει. Οι επεξεργαστές AMD EPYC 4ης γενιάς, που παρουσιάστηκαν τον Οκτώβριο, είναι οι τελευταίοι στη σειρά επεξεργαστών διακομιστών της AMD που έχουν σχεδιαστεί για απόδοση και αποδοτικότητα, ώστε να συμβάλλουν στη μείωση της χρήσης ενέργειας από τις επιχειρήσεις, στην εξοικονόμηση κόστους και στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας των κέντρων δεδομένων τους.

Ο επεξεργαστής ξεπερνά τον ανταγωνισμό σε ενεργειακή αποδοτικότητα, ενώ παράλληλα παρέχει εξαιρετικές επιδόσεις.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα της ανώτερης απόδοσης του επεξεργαστή EPYC 4ης γενιάς είναι η εκτέλεση φορτίων εργασίας εικονικοποίησης, κάτι απαραίτητο για τις σημερινές επιχειρηματικές εφαρμογές. Ως δοκιμή, οι διακομιστές με CPU EPYC συγκρίθηκαν με διακομιστές που χρησιμοποιούσαν τον ταχύτερο διαθέσιμο ανταγωνιστικό επεξεργαστή, εκτελώντας ένα φόρτο εργασίας περίπου 2000 VM.

Δοκιμές του AMD EPYC και απόδοση.

Σε αυτές τις δοκιμές, ο AMD EPYC ξεπέρασε τον ανταγωνισμό. Για την εκτέλεση αυτών των VM απαιτήθηκαν 15 διακομιστές που χρησιμοποιούσαν επεξεργαστές 2P Intel Platinum 8380 του ανταγωνιστή, ενώ η ίδια εργασία μπορούσε να γίνει από μόλις πέντε διακομιστές 2P AMD με επεξεργαστές AMD EPYC 9654.

Η ανώτερη αποδοτικότητα του EPYC σημαίνει ότι οι πελάτες μπορούν να εκτελούν τα φορτία εργασίας σε λιγότερους διακομιστές, για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους – έως και 67% λιγότερους διακομιστές, που απαιτούν έως και 52% λιγότερη ενέργεια, μειώνοντας το CAPEX έως και 40% και το OPEX έως και 61% τον πρώτο χρόνο.

Η επιλογή του επεξεργαστή για τους διακομιστές επιχειρήσεων έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ, είτε πρόκειται για μια νέα εγκατάσταση, όπως αυτό το παράδειγμα, είτε για την ανανέωση των διακομιστών που βρίσκονται ήδη στο κέντρο δεδομένων. Για τον εκσυγχρονισμό και την ενοποίηση των υφιστάμενων διακομιστών, πέντε λιγότερο αποδοτικοί παλαιότεροι διακομιστές μπορούν να αντικατασταθούν με έναν μόνο διακομιστή που βασίζεται στον 4ης γενιάς EPYC, ώστε να επιτευχθεί έως και 80% ενοποίηση στο χώρο του rack, εκτός από έως και 58% χαμηλότερο ενεργειακό κόστος ανά έτος από αυτή την ενοποίηση.

Τι είναι το CAPEX.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες (CapEx) είναι τα χρήματα που δαπανώνται για την απόκτηση, επισκευή, ενημέρωση ή βελτίωση ενός πάγιου περιουσιακού στοιχείου της εταιρείας, όπως ένα κτίριο, μια επιχείρηση ή ένας εξοπλισμός. Ένα CapEx διαφέρει από μια καθημερινή επιχείρηση, η οποία εμπίπτει στην κατηγορία των λειτουργικών δαπανών.

Τι είναι το OPEX.

Τα λειτουργικά έξοδα είναι το κόστος που επιβαρύνει μια εταιρεία για την εκτέλεση των καθημερινών λειτουργιών της. Ως εκ τούτου, δεν αφορούν κανένα κόστος που σχετίζεται με την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών. Οι δαπάνες αυτές πρέπει να είναι συνήθεις δαπάνες για τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Παγκόσμιος αντίκτυπος.

Τα οφέλη της αποδοτικότητας μπορούν να επεκταθούν και σε παγκόσμιο επίπεδο. Για να μετρήσετε τον πιθανό αντίκτυπο της μετάβασης σε επεξεργαστές AMD EPYC, αναλογιστείτε το εξής:

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο διακομιστές αναμένεται να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ το 2023. Φανταστείτε ότι και οι ένα εκατομμύριο διακομιστές θα διαμορφώνονταν με τον πιο πρόσφατο κορυφαίο επεξεργαστή της Intel. Για να αντιστοιχίσετε την υπολογιστική ικανότητα του φόρτου εργασίας αυτών των εκατομμυρίων διακομιστών Intel, θα χρειαστεί να αναπτύξετε μόνο 318.000 διακομιστές που βασίζονται στους επεξεργαστές EPYC. Η αντικατάσταση αυτών των επεξεργαστών Intel με AMD EPYC θα μείωνε την κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου 4,3 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες κατά τη διάρκεια ενός μόνο έτους. Αυτό είναι αρκετό για την τροφοδοσία 400.000 νοικοκυριών των ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Διαβάστε επίσης: Core i9-13900KS. Τιμή, απόδοση, χαρακτηριστικά, κατανάλωση και όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη ναυαρχίδα της Intel.

AMD EPYC™ 4ης γενιάς

Επιπλέον, ο μειωμένος αριθμός των διακομιστών θα μείωνε τις εκπομπές CO2 κατά 2,2 εκατομμύρια τόνους – ποσότητα CO2 που θα απαιτούσε 2,4 εκατομμύρια στρέμματα δάσους για να απομακρυνθεί από την ατμόσφαιρα.

Αυτή η διαφορά στην κατανάλωση είναι συγκλονιστική, τόσο για τους προϋπολογισμούς της πληροφορικής όσο και για το περιβάλλον.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Οι επεξεργαστές AMD EPYC™ 4ης γενιάς βοηθούν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση