Οι επεξεργαστές 14ης γενιάς της Intel αναμένεται να κάνουν το ντεμπούτο τους αργότερα φέτος.

Η Intel γνωρίζει μεγάλη επιτυχία τον τελευταίο καιρό, ιδίως με την πρόσφατη κυκλοφορία των επεξεργαστών Alder Lake (12η γενιά) και Raptor Lake (13η γενιά). Αυτές οι τελευταίες κυκλοφορίες διαθέτουν μεγαλύτερο αριθμό πυρήνων και σημαντικά βελτιωμένες επιδόσεις χωρίς αύξηση της τιμής. Ωστόσο, η AMD παρουσιάζει επίσης απίστευτα κέρδη γενιάς, οπότε η Intel πρέπει να συνεχίσει να πιέζει προς τα εμπρός για να διατηρήσει τη θέση της- διαφορετικά, κινδυνεύει να μείνει πίσω από τον ανταγωνισμό.

Ευτυχώς, η Intel ετοιμάζεται να λανσάρει τους επεξεργαστές Meteor Lake της 14ης γενιάς, οι οποίοι αναμένεται να αποτελέσουν σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με τον Raptor Lake. Η εταιρεία ελπίζει ότι αυτή η νέα έκδοση θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να ανταγωνίζονται την AMD και να διατηρήσουν το προβάδισμά τους στην αγορά επεξεργαστών.

Με αυτό κατά νου, το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσες επιδόσεις μπορούμε να περιμένουμε από τον επερχόμενο Meteor Lake; Αν και τα ακριβή στοιχεία δεν είναι ακόμη γνωστά, οι πρώτες αναφορές δείχνουν ότι θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική αύξηση των επιδόσεων. Το νέο αυτό chip θα κατασκευαστεί με τη αρχιτεκτονική 7nm της εταιρείας, η οποία υπόσχεται να είναι πιο αποδοτική και ισχυρή από τον προκάτοχό της. Θα υποστηρίζει επίσης μια νέα τεχνολογία μνήμης, την DDR5, η οποία προσφέρει σημαντικές βελτιώσεις στην ταχύτητα και την ενεργειακή απόδοση.

Πέρα από την αναμενόμενη αύξηση των επιδόσεων, υπάρχουν αρκετές άλλες κρίσιμες λεπτομέρειες σχετικά με τον Meteor Lake που μπορεί να ενδιαφέρουν τους δυνητικούς αγοραστές. Για παράδειγμα, η ημερομηνία κυκλοφορίας αυτών των επεξεργαστών είναι ακόμη κάπως άγνωστη, αν και μπορούμε να περιμένουμε ότι θα είναι κάποια στιγμή μέσα στο 2023. Η τιμολόγηση είναι επίσης άγνωστη, αλλά ελπίζουμε ότι η Intel θα διατηρήσει την τρέχουσα τιμή της, προσφέροντας παράλληλα σημαντικές βελτιώσεις στις επιδόσεις.

Ημερομηνία κυκλοφορίας του Intel Meteor Lake.

Η Intel, ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές επεξεργαστών στον κόσμο, έδωσε κάποιες πληροφορίες για τα σχέδιά της για τις μελλοντικές γενιές επεξεργαστών. Συγκεκριμένα, η κυκλοφορία του Meteor Lake βρίσκεται στον ορίζοντα και οι ενθουσιώδεις περιμένουν με ανυπομονησία την άφιξή του. Σύμφωνα με τον χάρτη της Intel, η εταιρεία σχεδιάζει την κυκλοφορία του Meteor Lake το 2023, με προβλεπόμενη ημερομηνία κυκλοφορίας κάποια στιγμή το τρίτο ή τέταρτο τρίμηνο του ίδιου έτους. Ωστόσο, η ημερομηνία κυκλοφορίας του Arrow Lake της επόμενης γενιάς έχει προγραμματιστεί για το 2024.

Ημερομηνία κυκλοφορίας του Intel Meteor Lake.

Παρά αυτόν τον φαινομενικά ξεκάθαρο χάρτη, κυκλοφορούν φήμες σχετικά με τους επεξεργαστές 14ης γενιάς της Intel. Ορισμένοι εικάζουν ότι αντί να κυκλοφορήσει τον Meteor Lake όπως έχει προγραμματιστεί, η Intel μπορεί να επιλέξει να κυκλοφορήσει μια ανανεωμένη έκδοση των σημερινών επεξεργαστών Raptor Lake. Ένας γνωστός διαρροέας, ο OneRaichu, ισχυρίστηκε μάλιστα ότι οι επιτραπέζιες CPUs του Meteor Lake, γνωστές ως MTL-S, έχουν ακυρωθεί. Ωστόσο, καθώς αυτές οι φήμες είναι ανυπόστατες και προέρχονται από μη επαληθευμένη πηγή, είναι σημαντικό να τις προσεγγίσουμε με έναν βαθμό επιφύλαξης.

Μέχρι στιγμής, η ακριβής ημερομηνία κυκλοφορίας των επεξεργαστών 14ης γενιάς της Intel παραμένει αβέβαιη. Ωστόσο, τόσο οι ενθουσιώδεις όσο και οι γνώστες της βιομηχανίας παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα και θα φροντίσουμε να παρέχουμε ενημερώσεις μόλις γίνουν διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες.

Σχετικά άρθρα: Υποδοχές CPU. Ποιες είναι και πως θα τις αναγνωρίζετε; Χαρακτηριστικά όλων των CPU sockets.

Προδιαγραφές.

Οι επεξεργαστές 14ης γενιάς της Intel πρόκειται να κάνουν ένα σημαντικό άλμα προόδου όσον αφορά τις επιδόσεις, καθώς μετακινούνται από τον κόμβο διεργασίας Intel 7 (10nm Enhanced SuperFin) στον κόμβο διεργασίας Intel 4 (7nm Enhanced SuperFin). Αυτή η μετατόπιση αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση των επιδόσεων, προς μεγάλη ικανοποίηση των φίλων των υπολογιστών.

Σύμφωνα με διαρροές από το MLID, οι επερχόμενοι επεξεργαστές Meteor Lake θα έρθουν με νέους πυρήνες P (Redwood Cove) και E (Crestmont), οι οποίοι υπόσχονται να προσφέρουν εντυπωσιακές βελτιώσεις στον αριθμό εντολών ανά ρολόι (IPC). Συγκεκριμένα, οι νέοι πυρήνες Crestmont E αναμένεται να προσφέρουν βελτίωση IPC κατά 15% σε σχέση με τον Gracemont (πυρήνες E του Raptor Lake), ενώ ο Redwood Cove μπορεί να προσφέρει βελτίωση IPC έως και 25% σε σχέση με τον Raptor Cove (πυρήνες P του Raptor Lake).

Προδιαγραφές 14ης γενιάς Intel.

Επιπλέον, η Intel φέρεται να σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των P-cores στη ναυαρχίδα της CPU (i9-14900K) σε έξι, ενώ οι E-cores θα αυξηθούν σε 16, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των πυρήνων σε 22 και των νημάτων σε 28. Πρόκειται για μια μείωση κατά δύο P-cores σε σύγκριση με τον Intel Core i9-13900K, αλλά η συνολική αύξηση της απόδοσης από τους νέους πυρήνες αναμένεται να αντισταθμίσει το γεγονός αυτό.

Ωστόσο, παρά τις συναρπαστικές αυτές εξελίξεις, υπάρχει ένα πρόβλημα που η Intel δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει, και αυτό είναι η κατανάλωση ενέργειας. Οι πυρήνες P υψηλών επιδόσεων απαιτούν σημαντική ποσότητα ενέργειας, γι’ αυτό και οι επεξεργαστές Raptor Lake i9 και i7 έχουν τόσο υψηλή κατανάλωση ενέργειας. Αυτό το ζήτημα μπορεί να οδηγήσει την Intel να εγκαταλείψει την ιδέα των CPU με υψηλό αριθμό πυρήνων, όπως έχουν προτείνει ορισμένες διαρροές. Αντ’ αυτού, η Intel μπορεί να επικεντρωθεί στη βελτιστοποίηση των επεξεργαστών 14ης γενιάς για αποδοτικότητα στα παιχνίδια, μειώνοντας τον αριθμό των πυρήνων.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι πιθανό η CPU i9 να μην αποτελεί καν επιλογή και η ναυαρχίδα της CPU αυτής της γενιάς θα μπορούσε να είναι ο i7-14700K με 16 πυρήνες ή λιγότερους. Παρ’ όλα αυτά, είναι ακόμα νωρίς για αυτές τις φήμες και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι τελικά θα αποφασίσει να κάνει η Intel με τους επεξεργαστές της 14ης γενιάς.

Νέα υποδοχή και DDR5.

Σύμφωνα με φήμες, η Intel θα εγκαταλείψει την υποδοχή LGA 1700 που χρησιμοποιούσαν οι Alder Lake και Raptor Lake και θα εισαγάγει μια νέα υποδοχή LGA 1851. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες δεν θα μπορούν να ξαναχρησιμοποιήσουν τις υπάρχουσες μητρικές κάρτες LGA 1700, όπως οι B660, Z690, Z790 ή B760, και θα πρέπει να αγοράσουν μια νέα μητρική κάρτα για να τη χρησιμοποιήσουν με τους επερχόμενους επεξεργαστές.

Αν και αυτή η είδηση μπορεί να απογοητεύσει ορισμένους χρήστες, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μετάβαση σε μια νέα υποδοχή θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά την απόδοση και τη συμβατότητα.

Προχωρώντας στον Meteor Lake, ο οποίος πρόκειται να αποτελέσει τον διάδοχο του Raptor Lake, έχουμε μερικά συναρπαστικά νέα σχετικά με την υποστήριξη μνήμης. Σε αντίθεση με τον Raptor Lake, ο οποίος υποστηρίζει και μνήμη DDR4, ο Meteor Lake θα υποστηρίζει μόνο μνήμη DDR5. Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται μειονέκτημα για όσους επένδυσαν πρόσφατα σε μνήμη DDR4, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η τεχνολογία DDR5 θα βελτιώσει μόνο την ταχύτητα και θα γίνει πιο προσιτή το 2023. Ως εκ τούτου, είναι μια σοφή κίνηση για την Intel να στραφεί στη μνήμη DDR5 για το Meteor Lake, καθώς θα παρέχει ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υποστήριξη μνήμης για τους νέους επεξεργαστές.

Σχετικά άρθρα: AMD Ryzen 9 7950X3D: Κλείνει η ψαλίδα με την Intel στην απόδοση gaming.

Τιμή.

Το λανσάρισμα των επεξεργαστών επόμενης γενιάς της Intel, Meteor Lake, απέχει ακόμη λίγο καιρό και δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες σχετικά με την τιμή αυτών των επεξεργαστών. Ωστόσο, με βάση το σταθερό ιστορικό τιμολόγησης της Intel, είναι δυνατόν να γίνουν κάποιες εκτιμήσεις σχετικά με τις τιμές.

Η Intel ακολουθεί παραδοσιακά ένα μοτίβο διατήρησης του ίδιου εύρους τιμών για τις μονάδες CPU SKU της με κάθε νέα έκδοση. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό ότι η τιμολόγηση για τις επερχόμενες έξι SKU θα είναι παρόμοια με την τρέχουσα γενιά.

Υποθέτοντας ότι αυτό το μοτίβο συνεχίζεται, οι εκτιμήσεις μας για τις πιθανές τιμές των επερχόμενων SKU έχουν ως εξής:

Ο Intel Core i9-14900K θα μπορούσε να κοστίζει περίπου 589 δολάρια, ενώ ο i9-14900KF μπορεί να κοστίζει περίπου 564 δολάρια. Από την άλλη ο i7-14700K θα μπορούσε να κοστίζει 409 δολάρια, ενώ ο i7-14700KF περίπου 384 δολάρια. Ο i5-14600K μπορεί να τιμολογηθεί στα 319 δολάρια, με τον i5-14600KF στα 294 δολάρια.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρόκειται μόνο για εκτιμήσεις που βασίζονται σε προηγούμενα μοτίβα και οι πραγματικές τιμές ενδέχεται να διαφέρουν από τις προβλέψεις μας. Καθώς πλησιάζει η κυκλοφορία του Meteor Lake, θα έχουμε καλύτερη εικόνα για τις τιμές αυτών των επεξεργαστών.

ΚΑΝΤΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Κάνε εγγραφή για να μην χάνεις κανένα νέο άρθρο.

Επίλογος και συμπεράσματα.

Έχουμε ακόμα μπροστά μας καιρό για να πιάσουμε στα χέρια μας τους επεξεργαστές της 14ης γενιάς της Intel, Meteor Lake. Αναμφισβήτητα, θα δούμε εξαιρετικές επιδόσεις και υψηλούς χρονισμού πυρήνα, αλλά τα ερωτήματα είναι προς το παρόν περισσότερα από ότι οι απαντήσεις. Θα διατηρήσουν την ίδια τιμολογιακή πολιτική; Θα μπορέσουν να προσφέρουν ουσιαστική αναβάθμιση σε σχέση με τους Raptor Lake; Μένει να περιμένουμε για ότι νεότερο υπάρξει γύρω από τους επεξεργαστές της Intel που αναμένουμε με ανυπομονησία.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Οι επεξεργαστές 14ης γενιάς της Intel αναμένεται να κάνουν το ντεμπούτο τους αργότερα φέτος.” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση