Γιατί να προτιμήσω AMD επεξεργαστή και όχι Intel;

Σε πολλά άρθρα έχω αναφερθεί στα πλεονεκτήματα της AMD, στρατηγικές και κινήσεις οι οποίες θα την οδηγήσουν (αν δε το έχουν κάνει ήδη), στη κορυφή. Το γιατί να προτιμήσω AMD επεξεργαστή και όχι Intel, είναι ένα ερώτημα που ίσως έχετε αρκετοί από εσάς που σκέφτεστε κυρίως να δημιουργήσετε το πρώτο σύστημα μας. Οι εταιρείες έχουν δημιουργήσει ισχυρές πολώσεις και δύσκολα κάποιος από τη μια εταιρεία μεταφέρεται στην άλλη. Σπανίως ίσως, για αλλαγή και δοκιμή να συμβαίνει καμιά φορά αυτό. Οι τελευταίοι επεξεργαστές AMD, έφεραν νέες αναταράξεις στην αγορά και ακόμα δεν είδαμε τους πολυπόθητους AMD 7000series.

Ποιοί είναι οι τελευταίοι επεξεργαστές της AMD.

Η σειρά με το AM4 socket, που κυκλοφορεί εδώ και κάποια χρόνια η AMD, είναι η τελευταία σειρά επεξεργαστών της. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε δε, τον AMD Ryzen 7 5800X3D, τον καλύτερο gaming επεξεργαστή παγκοσμίως! Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις τα πάντα γι’αυτόν και αν αξίζει σήμερα η αναβάθμιση στον συγκεκριμένο επεξεργαστή, μπορείς να διαβάσεις ένα πρόσφατο άρθρο μου Αξίζει η αναβάθμιση σε Ryzen 7 5800X3D;. Ο συγκεκριμένος, παρόλο που κυκλοφόρησε το τελευταίο διάστημα, είναι και αυτός AM4. Έτσι η πλήρης λίστα των AM4 επεξεργαστών περιλαμβάνει και αυτόν τον επεξεργαστή. Η φαρέτρα της AMD περιλαμβάνει πλέον έναν καθαρά gaming επεξεργαστή! Βέβαια οι πιο διαδεδομένοι και δημοφιλείς επεξεργαστές της είναι ο Ryzen 5 5600X, Ryzen 7 5800X και Ryzen 9 5900X.

Οι τελευταίοι επεξεργαστές AMD, είναι εξαιρετικά αποδοτικοί.
Με την απόκτηση ενός AMD Ryzen 7 5800X3D, έχεις ότι καλύτερο κυκλοφορεί για gaming.

Πότε θα κυκλοφορήσουν οι καινούργιοι επεξεργαστές της AMD;

Πρόσφατα η Dr. Lisa Su, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της AMD, διαμήνυσε την ανάπτυξη και διανομή των νέων επεξεργαστών της εταιρείας. Αυτοί δεν είναι άλλοι από την σειρά AMD Ryzen 7000. Το socket των συγκεκριμένων επεξεργαστών θα είναι το AM5, ήδη άρχισαν κάποιες μητρικές να αναπτύσσουν τη τεχνολογία αυτή, ενώ θα δέχονται μόνο DDR5 μνήμες! Ενώ αναμένονταν να κυκλοφορήσουν το 3-4 τρίμηνο του 2022, φαίνεται η AMD να καθυστερεί λίγο την κυκλοφορία, προφανώς διότι έριξε μόλις στην αγορά τon AMD Ryzen 7 5800X3D.

Ποιοι οι λόγοι να να προτιμήσω AMD επεξεργαστή και όχι Intel;

 1. Πρώτος και κυρίοτερος λόγος, η τεχνολογία.
 2. Συμβατότητα με μητρικές κάρτες.
 3. Συνδιασμός με κάρτες γραφικών AMD.
 4. Χαμηλή κατανάλωση.
 5. Χαμηλή απαίτηση μνήμης.
 6. Future proof.
 7. Σταθερότητα.
Η τεχνολογία των AMD επεξεργαστών είναι ανώτερη από αυτή της Intel.
Με την επερχόμενη τεχνολογία των 5nm, Η AMD, αρχίζει τεχνολογικά να ξεφεύγει σε σχέση με την Intel.

1. Η τεχνολογία με οδηγεί να προτιμήσω AMD.

Όπως είναι γνωστό, οι επεξεργαστές Zen 3 γενιάς της AMD, φέρουν τεχνολογιά των 7nm. Αυτό πρακτικά σημαίνει μικρότερη κατανάλωση και μεγαλύτερη απόδοση ταυτόχρονα. Αλλά πιο αναλύτικά:

Τι σημαίνουν τα nm σε έναν επεξεργαστή;

Σε έναν επεξεργαστή, τα nm χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση του μεγέθους των τρανζίστορ που συνθέτουν έναν επεξεργαστή. Υπάρχουν δισεκατομμύρια τρανζίστορ σε μια CPU που εκτελούν υπολογισμούς μέσω ηλεκτρικών σημάτων με ενεργοποίηση και απενεργοποίηση. Σε τεχνολογικούς όρους, το nm ενός επεξεργαστή αναφέρεται επίσης ως κόμβος διεργασίας ή τεχνολογική διεργασία ή απλώς κόμβος.

Λιγότερα nm ή περισσότερα είναι καλύτερα για έναν επεξεργαστή;

Όσο λιγότερα nm έχει ένας επεξεργαστής, τόσο καλύτερα αποδίδει και τόσο καλύτερος είναι τεχνολογικά. Γι’αυτό άλλωστε αναφερόμαστε στη τεχνολογία των AMD ότι είναι ανώτερη της Intel ακόμα και σήμερα.

Τι κερδίζω με λιγότερα nm στον επεξεργαστή;

 • Περισσότερη απόδοση ενέργειας. Για να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν, τα τρανζίστορ απαιτούν ρεύμα. Έτσι, ένα τρανζίστορ χαμηλότερου nm σημαίνει ότι απαιτείται λιγότερη ισχύς για να λειτουργήσει. Όταν κοιτάτε όλα τα τρανζίστορ σε μια CPU, η χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας κάνει μια τεράστια διαφορά συνολικά. Κάνει τον επεξεργαστή σας πιο αποδοτικό σε σχέση με έναν επεξεργαστή υψηλότερου nm με μεγαλύτερα τρανζίστορ.
 • Απαιτείται λιγότερη ψύξη. Σχετικά με το πρώτο σημείο, όταν τα τρανζίστορ στην CPU σας καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, παράγεται συνολικά λιγότερη θερμότητα. Έτσι, το μηχάνημά σας απαιτεί λιγότερη ψύξη για να συνεχίσει να λειτουργεί βέλτιστα.
 • Τα τρανζίστορ είναι πιο γρήγορα. Όταν το μέγεθος του τρανζίστορ είναι μικρότερο, υπάρχει μικρότερη απόσταση μεταξύ τους. Μικρότερη απόσταση σημαίνει ότι το ηλεκτρικό σήμα θα ταξιδέψει πιο γρήγορα, καθιστώντας τη συνολική απόδοση της CPU ταχύτερη.
 • Η πυκνότητα τρανζίστορ είναι υψηλότερη. Τα χαμηλότερα nm έχουν ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα. Θα αυξήσει την πυκνότητα του τρανζίστορ σε μια CPU. Δύο επεξεργαστές ίδιου μεγέθους με διαφορετικές μετρήσεις nm θα έχουν διαφορετικό αριθμό τρανζίστορ συνολικά. Ένας επεξεργαστής χαμηλότερου nm μπορεί να χωρέσει σε περισσότερα τρανζίστορ και περισσότερα τρανζίστορ συνήθως μεταφράζονται σε μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ.
Η τεχνολογία των AMD επεξεργαστών που ήδη πραγματεύονται 7nm, με κάνει να προτιμήσω AMD και όχι Intel
Η ήδη υπάρχουσα τεχνολογία της AMD, σε nm είναι αρκετά σύγχρονη!

2. Η συμβατότητα των AMD επεξεργαστών με μητρικές κάρτες.

Ένα άλλο πλεονέκτημα, πολύ ισχυρό για εμένα προσωπικά, έχει να κάνει με τη συμβατότητα που έχουν οι AMD επεξεργαστές με τις μητρικές κάρτες. Έτσι παραδείγματος χάριν, μπορώ να αποκτήσω έναν Ryzen Zen3 και να τον τοποθετήσω σε παλιότερο chipset μητρικής, κάνοντας απλά ένα BIOS update. Αναλογιστείτε λοιπόν πόσα χρήματα μπορεί να κερδίσει κανείς από αυτό και μόνο, ακόμα και να τα επενδύσει να πάρει καλύτερο επεξεργαστή.

Η συμβατότητα των AMD με παλιότερα chipset Μητρικής με κάνουν να τους επιλέγω πάντα σε σχέση με έναν της Intel.
Ακόμα και με παλιότερο chipset μητρικής, μπορώ να απολαύσω τους τελευταίους επεξεργαστές της AMD.

Αν είσαι από τους ενθουσιώδης τύπους που δημιουργούν PC, τότε θα σου πρότεινα να διαβάσεις ένα πρόσφατο άρθρο για τη καλύτερη για εμένα μητρική για AMD, ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero| Review..

3. Ο συνδιασμός των επεξεργαστών AMD με κάρτες γραφικών της ίδιας, δίνει καλύτερο αποτέλεσμα.

Μπορεί αρκετοί να μην το γνωρίζουν, αλλά αν συνδιάσεις κάρτα γραφικών της AMD με επεξεργαστή της ίδιας εταιρείας, τότε έχει επιπλέον οφέλη στο gaming. Αυτό έχει να κάνει με το Smart Access Memory, μια τεχνολογιά που σου επιτρέπει να την ενεργοποιήσεις μόνο αν υπάρχει η παραπάνω προϋπόθεση. Μπορείς αν θέλεις να διαβάσεις και για τη καλύτερη κάρτα γραφικών αλλά και για το Smart Access Memory περισσότεραΠοια είναι η καλύτερη κάρτα γραφικών; (2022). Θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για το τι είναι το SMA και πως λειτουργεί.

Η τεχνολογία του smart access memory μου δίνει ακόμα έναν λόγο vα προτιμήσω AMD επεξεργαστή
Με το SMA, απολαμβάνεις επιπλέον απόδοση στα παιχνίδια σου και είναι ένας λόγος ακόμα απόκτησης AMD επεξεργαστή.

4. Ενεργείακή κατανάλωση. Σήμερα σπουδαίος λόγος για να προτιμήσω AMD.

Καθώς σήμερα υπάρχει ενεργειακή κρίση σε όλο το πλανήτη, δεν μπορώ να μην εντάξω στις προϋποθέσεις απόκτησης επεξεργαστή και αυτή τη παράμετρο. Παραπάνω αναφέραμε την τεχνολογία των AMD επεξεργαστών και με τα 7nm, ένα από αυτά είναι η ενεργειακή απαίτηση. Έτσι οι επεξεργαστές της AMD, εκτός από τους Threadripper, απαιτούν 65W και 105W TDP, αναλόγως τον επεξεργαστή. Αυτό και μόνο αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι πλεονέκτημα, ειδικά τη περίοδο αυτή.

Τι είναι το TDP σε έναν επεξεργαστή;

Το TDP σημαίνει Θερμική Ισχύς Σχεδιασμού, σε watt, και αναφέρεται στην κατανάλωση ισχύος κάτω από το μέγιστο θεωρητικό φορτίο. Η κατανάλωση ενέργειας είναι μικρότερη από το TDP σε χαμηλότερα φορτία. Το TDP είναι η μέγιστη ισχύς για την οποία πρέπει να σχεδιάσει κανείς το σύστημα. Αυτό διασφαλίζει τη λειτουργία με τις προδιαγραφές υπό τον μέγιστο θεωρητικό φόρτο εργασίας.

X670E chipset είναι οι νέες μητρικές για τους AMD 7000 series.
Ήδη αναπτύσσονται μητρικές για να υποδεχτούν τους νέους επεξεργαστές της AMD.

5. Χαμηλή απαίτηση μνήμης για τους Ryzen CPU.

Ένας σπουδαίος για εμένα λόγος, ο οποίος ρίχνει επιπλέον το κόστος του συστήματος, είναι η χαμηλή απαίτηση σε μνήμη που έχουν οι AMD επεξεργαστές. Έτσι στις περισσότερες περιπτώσεις, μέγιστη μνήμη από τον κατασκευαστή δίνεται ταχύτητας 3200 Mhz. Βέβαια το sweat spot, βρίσκεται στα 3600 Mhz με ελάχιστα οφέλη όμως. Όπως και να έχει είτε 3200 είτε 3600 Mhz, δεν παύει να έχουμε κέρδος στη τσέπη μας καθώς αποκομίζουμε το μέγιστο από τον επεξεργαστή μας, με τα λιγότερα δυνατά χρήματα! Τι πιο ιδανικό να χρειάζεσαι μικρή μνήμη; Αν σε ενδιαφέρει επίσης μπορείς να διαβάσεις ποια θεωρείται η καλύτερη μνήμη για τον 5600Χ Η καλύτερη μνήμη για AMD Ryzen 5 5600x..

Η χαμηλή απαίτηση σε μνήμη των AMD επεξεργαστών είναι ακόμα ένα πλεονέκτημα απέναντι στην Intel
Με πάμφτηνες και εξαιρετικές μνήμες, έχεις τη μέγιστη απόδοση.

6. Οι AMD επεξεργαστές είναι περισσότερο Future proof από τους αντίστοιχους της Intel.

Προσωπικά δεν θα επένδυα οποιοδήποτε ποσό, έαν γνώριζα ότι σε ελάχιστο διάστημα θα κυκλοφορούσε ένα νέο προϊόν η εταιρεία επεξεργαστών που θα επέλεγα. Αυτό με την Intel με ενοχλεί ιδιαίτερα και χαίρομαι που η AMD δεν πράττει το ίδιο. Γνωρίζω ότι αν επιλέξω ένα προϊόν από την AMD, θα μείνει στην αγορά, θα υποστηριχθεί και θα εξελιχθεί. Μέχρι να βγει η επόμενη γενιά δε, μεσολαβεί ένα εύλογο διάστημα για να βρίσκομαι σε υψηλά στάνταρ και απόδοση. Άρα η επιλογή ενός επεξεργαστή της AMD τον κάνει περισσότερο future proof και η αξία του δεν χάνεται εύκολα.

7. Σταθερότητα του συστήματος = Μονόδρομος επιλογής.

Η σταθερότητα του συστήματος μας, εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Σίγουρα από την επιλογή των παρελκομένων του επεξεργαστή μας, πως τροφοδοτείται, μητρική κτλ. αλλά και από την υποστήριξη της ίδιας της εταιρείας κατασκευής. Έτσι αν ξέρω ότι θα έχω υποστήριξη σε ένα προϊόν, γνωρίζω ότι θα επιλυθούν και προβλήματα που σχετίζονται με το οτιδήποτε. Επίσης, προσωπικά δεν είμαι υπέρ της υβριδικής τεχνολογίας που έχει αναπτύξει η Intel. Μπορείς να διαβάσεις επίσης ένα εξαιρετικό άρθροΝα κάνω αναβάθμιση σε Intel 12ης γενιάς;. Η σταθερότητα που μου δίνει η AMD, είναι ακόμα και σε αυτόν το τομέα μεγαλύτερη καθώς γνωρίζω την απόδοση και πως αυτή δημιουργείται και πως προέρχεται. Βέβαια αυτό είναι υποκειμενικό. Ωστόσο όμως, όλα οι παραπάνω λόγοι, θερμική απόδοση, τεχνολογία, κατανάλωση, υποστήριξη και διανομή όχι με μεγάλη περιοδικότητα, συνηγορούν στο γεγονός ότι θα έχω ένα σταθερό σύστημα.

Με την AMD απολαμβάνεις σταθερότητα και επικρατεί ενάντια στην Intel.
AMD Ryzen 9 5900X. 12 Πύρηνο θηρίο, εξαιρετικό για gaming και κάθε εφαρμογή!

Ποιος επικρατεί μεταξύ AMD και Intel; Να προτιμήσω AMD;

Στη πραγματικότητα, έγραψα ένα αρκετά μεγάλο άρθρο για αυτή την μάχη μεταξύ των δύο εταιρειών. Η άποψη μου φυσικά δεν άλλαξε σε σχέση με του τωρινού άρθρου. Μπορείς αν θέλεις να το διαβάσεις Είναι καλύτερη η Intel από την AMD;. Ωστόσο σε σχέση με τότε, αρχίζει και ξεκαθαρίζει περισσότερο το τοπίο και πλέον βλέπεις πιο καθαρά, τις κινήσεις που γίνονται και τις αναπτύξεις προϊόντων. Σήμερα στο παιχνίδι μπήκε ο Ryzen 7 5800X3D, ο οποίος ανατρέπει μερικά δεδομένα και προετοιμάζει το έδαφος για το επόμενο βήμα της AMD. Οι επερχόμενοι δε επεξεργαστές, θα τοποθετήσουν το κερασάκι στη τούρτα και ίσως επανέλθω και τότε με ένα νέο άρθρο.

Επίλογος, συμπεράσματα και τελική επιλογή! Γιατί να προτιμήσω AMD επεξεργαστή και όχι Intel;

Δεν θα ντραπώ να το κρύψω, πραγματικά είμαι φαν και λάτρης της AMD. Τη θεωρώ πρωτοπόρο σε πολλά πράγματα και στη συγκεκριμένη περίπτωση πιστεύω ότι θα επικρατήσει της Intel, ότι και να κάνει η δεύτερη. Σίγουρα, έχει τα οφέλη του να έχεις επεξεργαστή μπλέ. Όμως, αν δει κανείς ξεκάθαρα θα διαπιστώσει ότι οι λόγοι για να επιλέξεις έναν επεξεργαστή της AMD και όχι έναν της Intel είναι πάρα πολλοί. Ενδεχομένως να έβρισκα επιπλέον λόγους αν έστυβα λίγο το μυαλό μου παραπάνω. Για μένα λοιπόν, μεγάλος νικητής είναι η AMD και αναμένω με ανυπομονησία τους AMD Ryzen 7000.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σε βοήθησε το παραπάνω άρθρο και μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση

elGreek