Να πάρω λάπτοπ ή σταθερό υπολογιστή;

Ένα ερώτημα που πολλές φορές θα κληθούμε να απαντήσουμε, είναι αν θα πρέπει να προβούμε στην αγορά ενός σταθερού υπολογιστή ή λάπτοπ. Οι περισσότεροι θα απαντήσουν, πως αναλόγως τις ανάγκες τους θα επιλέξουν το ένα ή το άλλο. Η ανάγκη για συχνή μεταφορά, μας περιορίζει στην αγορά ενός λάπτοπ συνήθως. Ένας άλλος περιορισμός επίσης είναι όταν πρέπει να εργαστούμε από διάφορα μέρη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, φυσικά η αγορά ενός φορητού υπολογιστή είναι επιβεβλημένη. Όμως όταν δεν συντρέχουν αυτοί οι λόγοι, ποιες είναι οι προϋποθέσεις ώστε να επιλέξω αν πρέπει να πάρω λάπτοπ ή σταθερό υπολογιστή;

Τα πλεονεκτήματα ένος σταθερού υπολογιστή.

Τα πλεονεκτήματα που μας δίνει ένας σταθερός υπολογιστής σε σχέση με έναν φορητό υπολογιστή, είναι πολλά.

 1. Αναβάθμιση. Αρχικά το σύστημα μας είναι πλήρως προσβάσιμο από εμάς. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε κάθε κομμάτι του, να το διορθώσουμε, να αναβαθμίσουμε κάποια μέρη. Αυτό το πλεονέκτημα είναι από τα βασικότερα καθώς επεκτείνουμε το χρόνο ζωής του συστήματος μας.
 2. Απόδοση. Η απόδοση του σταθερού μας υπολογιστή είναι επί των πλείστων ανώτερη με αυτή ενός φορητού υπολογιστή. Ειδικά αν επενδύσουμε τα ίδια χρήματα και στα δύο συστήματα τότε οι διαφορές αποδοτικά είναι τεράστιες υπέρ του σταθερού συστήματος.
Να πάρω λάπτοπ ή σταθερό υπολογιστή; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός σταθερού υπολογιστή;
H ανάβαθμιση και προσθήκη νέων μερών, είναι από τα κυριότερα πλεονεκτήματα του σταθερού υπολογιστή.

Δευτερεύοντα πλεονεκτήματα ενός σταθερού υπολογιστή.

Τα κυρίοτερα πλεονεκτήμα είναι σαφώς η απόδοση και η αναβάθμιση. Όμως ο σταθερός υπολογιστής έχει και δευτερεύοντα πλεονεκτήματα που κάποιοι τουλάχιστον, δεν τα αγνοούν διόλου.

 1. Εμφάνιση. Ενώ το λάπτοπ έχει μια συγκεκριμένη εμφάνιση και μπορούμε ελάχιστα να παρέμβουμε, ο σταθερός υπολογιστής δεν είναι έτσι. Μπορούμε να κάνουμε όσες αλλαγές θέλουμε οπτικά, να προσθέσουμε ανεμιστήρες, φαντασμαγορικά κουτιά, RGB μέρη, υδροψύξεις κ.τ.λ. Έτσι η εμφάνιση του σταθερού μας υπολογιστή μπορεί να είναι τελείως εξατομικευμένη, καθώς κυκλοφορουν πάρα πολλά προϊόντα και κομμάτια που μας δίνουν το αποτέλεσμα που επιθυμούμε.
 2. Οθόνη. Παρόλο που το λάπτοπ έχει τη δυνατότητα να το συνδέσουμε σε εξωτερική οθόνη και να απολαύσουμε για παράδειγμα το αγαπημένο μας παιχνίδι, ωστόσο αποκλείουμε ένα δικό του μέρος (η οθόνη του λάπτοπ). Έτσι χτίζοντας έναν σταθερό υπολογιστή, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε τη καταλληλότερη οθόνη για το σύστημα μας, παραδείγματος χάριν ένα 2k monitor. Προσαρμόζουμε δηλαδή τις ανάγκες μας ακριβώς στις δυνατότητες του.
Δευτερεύοντα πλεονεκτήματα ενός σταθερού υπολογιστή. Η εμφάνιση μπορεί να είναι πιο εξατομικευμένη σε σχέση με ένα λάπτοπ.
Ο σταθερός υπολογιστής μας δίνει τη δυνατότητα να τον εξατομικεύσουμε οπτικά.

Να πάρω λάπτοπ ή σταθερό υπολογιστή; Τα μειονεκτήματα του σταθερού υπολογιστή.

Μειονεκτήματα του σταθερού υπολογιστή μπορούν να θεωρηθούν κάποια που κυρίως έχουν να κάνουν με τη δυσκολία μετακίνησης και προσαρμογής στο χώρο.

 1. Όγκος. Το μέγεθος ενός σταθερού υπολογιστή, πολλές φορές μπορεί να θεωρηθεί ανασταλτικός παράγοντας για την απόκτηση του. Όπως και να έχει ένα σταθερό σύστημα απαιτεί συνήθως αρκετό χώρο για να τοποθετηθεί.
 2. Μεταφορά. Η μεταφορά ενός σταθερού υπολογιστή είναι δύσκολη στις περισσότερες περιπτώσεις. Το μέγεθος και το βάρος του τον καθιστούν πιο δύσκολο στη συχνή μεταφορά.

Τα πλεονεκτήματα ένος λάπτοπ.

Συνήθως τα πλεονεκτήματα που έχουν να μας προσφέρουν τα λάπτοπ έχουν να κάνουν με την ευκολία στη μεταφορά.

 1. Μετακίνηση. Λόγω του μικρού βάρους του, την ενσωματωμένη μπαταρία που διαθέτει, ενσωματωμένη οθόνη και του μικρού του μεγέθους, το λάπτοπ είναι ιδανικό για μεταφορά. Έτσι αν θέλουμε μια λύση για να μπορούμε να εργαστούμε οπουδήποτε (διακοπές, καφετέρειες, στάσεις κ.τ.λ) η λύση του λάπτοπ είναι μονόδρομος.
 2. Όλα σε ένα. Η επιλογή του λάπτοπ μας προσφέρει επίσης όλα τα περιφερειακά σε μια συσκευή. Έτσι δεν απαιτείται να αγοράσουμε επιπλέον περιφερειακό εξοπλισμό. Έχει ήδη οθόνη, πληκτρολόγιο, ποντίκι και ότι χρειαζόμαστε για να λειτουργήσει.
Τα πλεονεκτήματα ένος λάπτοπ.
Το λάπτοπ είναι μια ευέλικτη λύση, με το οποίο μπορούμε να εργαστούμε οπουδήποτε.

Δευτερεύοντα πλεονεκτήματα ενός λάπτοπ.

Πέραν των βασικών πλεονεκτημάτων, ένα λάπτοπ, κατέχει και κάποια δευτερεύοντα πλεονεκτήματα που ενδεχομένως για κάποιους να είναι σημαντικά.

 1. Συνδεσιμότητα. Εκτός του ότι είναι φορητό, μπορείς να το συνδέσεις με οποιαδήποτε εξωτερική συσκευή. Έτσι εκτός από τα προεγκατεστημένα περιφερειακά που διαθέτει, σου δίνει την επιλογή να: το συνδέσεις σε άλλη οθόνη.
 • Το συνδέσεις σε άλλη οθόνη.
 • Να τοποθετήσεις δικό σου πληκτρολόγιο, ποντίκι, εκτυπωτή και ότι επιθυμείς από περιφερειακά.
 1. Όγκος. Ενώ στον σταθερό υπολογιστή θεωρείται μειονέκτημα, στο λάπτοπ θεωρείται πλεονέκτημα το μέγεθος. Έτσι συνήθως δεν απαιτείται μεγάλος χώρος για να τοποθετηθεί ένα λάπτοπ και να εργαστούμε. Ένα μικρό τραπεζάκι, αλλά ακόμα και τα πόδια μας είναι αρκετά για να τοποθετήσουμε τη συσκευή και να εργαστούμε.
Δευτερεύοντα πλεονεκτήματα ενός λάπτοπ.
Το μικρό του μέγεθος μας δίνει τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουμε οπουδήποτε.

Μειονεκτήματα λάπτοπ.

 1. Τιμή. Δυστυχώς όσο ωραίο ακούγεται να κατέχεις μια συσκευή ώστε να τη μεταφέρεις παντού και να εργάζεσαι από οπουδήποτε, η τιμή του πολλές φορές είναι εξωφρενική. Όχι ότι δεν υπάρχουν προσιτά σε τιμή laptops, αλλά με αρκετές εκπτώσεις στις προδιαγραφές τους. Έτσι για να αγγίξεις εφάμιλλες αποδόσεις ενός σταθερού υπολογιστή, θα πρέπει να πληρώσεις αρκετά παραπάνω για αντίστοιχη φορητή συσκευή.
 2. Απόδοση. Η απόδοση ενός λάπτοπ δεν μπορεί να φτάσει την αντίστοιχη απόδοση ενός σταθερού υπολογιστή. Αυτό διότι η ψύξη των φορητών υπολογιστών είναι κατώτερη, τα μεγέθη των μερών δεν μπορούν να φτάσουν τα αντίστοιχα ενός σταθερού. Στον σταθερό υπολογιστή μπορούμε να τοποθετήσουμε υδρόψυξεις στον επεξεργαστή και κάρτα γραφικών, ανεμιστήρες στο κουτί. Οι κάρτες γραφικών, μητρικές, τροφοδοτικά κ.τ.λ ψύχονται όπως πρέπει.

Επίλογος και συμπεράσματα. Να πάρω λάπτοπ ή σταθερό υπολογιστή;

Ουσιαστικά αυτό που θα μας “ανάγκαζε” να πάρουμε ένα λάπτοπ είναι καθαρά και μόνο η ανάγκη για συνεχή μεταφορά των projects μας και η συνεχή μετακίνηση μας. Αν απαιτείται κάτι τέτοιο σε περιοδική βάση, φυσικά και η επιλογή του λάπτοπ είναι μονόδρομος. Αν όμως, δεν απαιτείται, τότε η επιλογή ενός σταθερού υπολογιστή έχει πολλά οφέλη, από την δυνατότητα αναβάθμισης (άρα και διάρκεια ζωής) μέχρι την εξατομίκευση οπτικά του συστήματος, αλλά και αποδοτικά.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Να πάρω λάπτοπ ή σταθερό υπολογιστή;” Mην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.
Edit

Συχνές ερωτήσεις χρηστών:

Μερικά από τα πλεονεκτήματα ένος σταθερού υπολογιστή είναι:

 • Αναβάθμιση μερών.
 • Απόδοση.
 • Τιμή.

Θεωρητικά ναι. Αλλά η απόδοση στον φορητό υπολογιστή κοστίζει περισσότερο από ότι σε έναν σταθερό. Ωστόσο ακριβά laptops μπορούν να κάνουν βαριές εργασίες και να ανταποκριθούν σε μεγάλο βαθμό.

Πλέον τα φορητά μέσα αποθήκευσης είναι αρκετά οικονομικά και μικρά σε μέγεθος. Η χωρητικότητα τους δε, φτάνει σε πολλαπλάσια επίπεδα. Έτσι κανείς μπορεί να μεταφέρει αρχεία ή ότι άλλο επιθυμεί με ασφάλεια και ταχύτητα.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση

elGreek