Επιλύθηκε! Μπλε οθόνη στον υπολογιστή.

Στη ζωή ενός κατόχου Η/Υ δεν υπάρχει πιο τρομακτική στιγμή, από το να δει αυτή τη μπλε οθόνη σε υπολογιστή με Windows 10/11. Το μήνυμα που βλέπει συνήθως του αναφέρει ότι ο υπολογιστής αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα και πρέπει να γίνει επανεκκίνηση του. Η μπλε ο οθόνη δε, αναφέρεται συχνά ως “μπλε οθόνη του θανάτου” (BSOD). Η διόρθωση μπλε οθόνης στον υπολογιστή συχνά απαιτεί περαιτέρω γνώσεις αλλά το PcSolution316, θα σε βοηθήσει να το ξεπεράσεις. Προβλήμα σε λογισμικό, πρόβλημα στη κάρτα γραφικών, στη μνήμη ή στη μητρική; Ότι και να προκαλεί αστάθεια υπολογιστή θα σε βοηθήσουμε να το εντοπίσεις και να το επιλύσεις.

Mπλε οθόνη σε υπολογιστή με Windows 10/11 (BSOD);

Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για τη περίπτωση που ο υπολογιστής δεν ανοίγει καθόλου, αν σου συμβαίνει κάτι τέτοιο, διάβασε το πρόσφατο άρθρο Επιλύθηκε! Ο υπολογιστής μου δεν ανοίγει.. Βέβαια, εδώ πρόκειται για πρόβλημα πολύ πιο περίπλοκο, που επιλύεται συνήθως δυσκολότερα, καθώς μπορεί να οφείλεται σε πολλά. Η μπλε οθόνη στον υπολογιστή, ενδέχεται να συμβαίνει λόγω κάποιου σφάλματος λογισμικού, αλλά και υλικού. Έτσι είναι λίγο πιο εξειδικευμένη και πολλές φορές απαιτείται υπομονή και διερεύνηση για να επιλυθεί.

Πως να φτιάξω το φτιάξω το πρόβλημα με τη μπλε οθόνη σε υπολογιστή με Windows 10/11 (BSOD);

Για να διορθώσουμε το πρόβλημα θα πρέπει να ακολουθήσουμε μερικά βήματα, ώστε να αποκλείσουμε διάφορα ενδεχόμενα πρώτα. Έτσι βήμα βήμα θα φτάσουμε και στην επίλυση του προβλήματος, το οποίο μπορεί να είναι κάτι απλό ή κάτι πιο σύνθετο. Πολλές φορές οφείλεται σε αστάθεια συστήματος, κάποιου υλικού. Γι’αυτό πάντα προτείνω πάντα να χρησιμοποιούμε αποδοτικά και ποιοτικά κομμάτια όταν φτιάχνουμε τον υπολογιστή μας. Αυτό σίγουρα μπορεί να μην δώσει πάντα τη λύση, αλλά θα ελαχιστοποιήσει σίγουρα τη πιθανότητα κάποιου σφάλματος.

Όσον αφορά τους Ryzen επεξεργαστές, για τους οποίους ασχολούμαι κυρίως, σου προτείνω να προμηθευτείς μια ποιοτική μητρική. Τη συγκεκριμένη ειδικά, το PcSolution316 τη βαθμολόγησε με 10/10 και στη προτείνω ανεπιφύλακτα.

Η MSI MAG X570S TOMAHAWK MAX WIFI που σου προσφέρει απόδοση και σταθερότητα, μπορεί στη μητρική να οφείλεται η μπλε οθόνη σε υπολογιστή με Windows 10/11.
Τελευταίο chipset για Ryzen επεξεργαστή, θα σου προσφέρει σταθερότητα και απόδοση.

Πρόσφατα, γράφτηκε ένα review και μπορείς να μάθεις περισσότερα γι’αυτή τη μητρική Είναι καλή η MAG X570S TOMAHAWK WIFI;.

Γιατί το υλικό παίζει σημαντικό ρόλο στην αστάθεια υπολογιστή;

Εκτός από την αύξηση της απόδοσης του συστήματος μας, η κατάλληλη επιλογή του υλικού, παίζει κύριο ρόλο και στα ενδεχόμενα προβλήματα. Μια ποιοτική μητρική όπως η παραπάνω ή επιλογή κατάλληλης μνήμης για το σύστημα μας, προσδίδει περισσότερη σταθερότητα που είναι και το ζητούμενο. Έτσι απολαμβάνουμε εκτός από την απόδοση, ένα σύστημα με ελάχιστα προβλήματα. Πολλά όμως, όπως ακόμα και η μπλε οθόνη, οφείλονται σε αστοχία υλικού. Ένα υλικό επίσης που μπορεί να σου προκαλέσει τέτοιου είδους προβλήματα είναι οι μνήμες. Αστάθεια των μνημών, προκαλεί πολλές φορές μπλε οθόνη και κρασαρίσματα στο σύστημα μας. Μπορείς να διαβάσεις, ένα πρόσφατο άρθρο για να επιλέξεις κατάλληλες μνήμες για τον υπολογιστή μας, Η καλύτερη μνήμη για AMD Ryzen 5 5600x.. Φυσικά δεν απευθύνονται οι προτάσεις μόνο για Ryzen επεξεργαστή (αν και κάποιες είναι πιο αποδοτικές με αυτούς).

Η επίλυση προβλήματος με την αστάθεια υπολογιστή συχνά συμβαίνει με την αντικατάσταση της μνήμης. Η Corsair Vengeance RGB Pro 16 GB θα σε βοηθήσει στη σταθερότητα και να γλιτώσεις από τη μπλε οθόνη στον υπολογιστή (BSOD).
Ανεξάρτητα τον επεξεργαστή που έχεις, ένα καλό κιτ μνημών πάντα χρειάζεται.

Η επίλυση προβλήματος όταν έχουμε μπλε οθόνησε υπολογιστή με Windows 10/11.

Πρωτού προβούμε σε αντικατάσταση υλικού, πρώτα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα λογισμικού ή αστοχίας αυτού.

1. Έλεγχος για τις τελευταίες αλλαγές για να σιγουρευτούμε ότι δεν υπάρχει αστάθεια υπολογιστή.

Αν το πρόβλημα εμφάνισης της μπλε οθόνης είναι κάτι που σου συνέβη πρόσφατα, τότε το πρώτο που πρέπει να ελέγξεις είναι μια πρόσφατη αλλαγή που έκανες, είτε σε υλικό αλλά είτε σε πρόγραμμα ή αναβάθμιση. Έτσι αρχικά μπορείς να προβείς σε μια επαναφορά συστήματος σε μια παλαιότερη ημερομηνία που όλα λειτουργούσαν φυσιολογικά.

Η επαναφορά συστήματος μπορεί να σε βοηθήσει να λύσεις διάφορα προβλήματα όπως η μπλε οθόνη.
Η επαναφορά συστήματος μπορεί να σε βοηθήσει να λύσεις διάφορα προβλήματα.

Με αυτό το τρόπο θα εντοπίσεις αν μια πρόσφατη αλλαγή στο λογισμικό του υπολογιστή σου (εγκατάσταση προγράμματος, αναβάθμιση windows κτλ) σου δημιούργησε το πρόβλημα. Πληκτρολογώντας λοιπόν “Recovery” ή “Επαναφορά” στη γραμμή μενού των Windows, μπορείς να εισέλθεις στη παραπάνω διαδικασία και να την εκτελέσεις.

2. Με την διαδικασία Windows Update επιτυγχάνεται η διόρθωση μπλε οθόνης στον υπολογιστή (BSOD).

Με την απλή διαδικασία των Windows update (πολλές φορές το ξεχνάμε), η επίλυση προβλήματος υπολογιστή είναι πιο απλή από ότι φανταζόμασταν. Αυτό επειδή με την αναβάθμιση των Windows διορθώνονται αρκετά προβλήματα του λειτουργικού συστήματος μας, με αποτέλεσμα να δουλεύει απρόσκοπτα.

Με ένα απλό Windows update, μπορεί να γλιτώσεις προβλήματα που σχετίζονται με το λειτουργικό σύστημα και όχι μόνο έτσι η επίλυση προβλήματος υπολογιστή, μπορεί να γίνει απλή υπόθεση.
Με ένα απλό Windows update, μπορεί να γλιτώσεις προβλήματα που σχετίζονται με το λειτουργικό σύστημα και όχι μόνο.

Πληκτρολογώντας “Windows Update” στη γραμμή μενού των Windows μπορείς να μεταβείς στην παραπάνω καρτέλα και να ελέγξεις για τυχόν νέες αναβαθμίσεις του λειτουργικού σου συστήματος. Έπίσης μπορείς να επιλέξεις optional updates και να αναβαθμίσεις περαιτέρω λογισμικό που δεν σχετίζεται με το λειτουργικό σύστημα, αλλά με το υπόλοιπο υλικό του υπολογιστή σου.

3. Έλεγχος θερμοκρασίας υπολογιστή. Ο κύριος λόγος για την αστάθεια υπολογιστή.

Συχνά, όταν οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο σύστημα μας είναι απαγορευτικές, για την προστασία του εκείνο, επιλέγει να τερματίσει απρόσμενα τη λειτουργία του. Πολλές φορές αυτό μπορεί να συμβεί λόγω κακής διάχυσης αέρα στο εσωτερικό του κουτιού μας ή σε αύξηση θερμοκρασίας στον επεξεργαστή μας. Για να ελέγξουμε τη θερμοκρασία όλων των κομματιών που έχουμε στο εσωτερικό του υπολογιστή μας, μπορούμε να κατεβάσουμε ένα ελαφρύ πρόγραμμα δωρεάν. Αυτό θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε μια ενδεχόμενη αύξηση θερμοκρασίας στο σύστημα που προκαλεί τον τερματισμό λειτουργίας του. Το HWMONITOR κάνει αυτό ακριβώς, ελέγχει το σύστημα για τις θερμοκρασίες οπότε και μπορείς να ελέγξεις πιθανή αύξηση αυτών. Αν ο επεξεργαστής σου αναπτύσσει υψηλή θερμοκρασία, ενδεχομένως να χρείαζεται αντικατάσταση πάστας. Θα σου πρότεινα επίσης για την ομαλή και αποδοτική χρήση του επεξεργαστη να τοποθετήσεις κάποια υδρόψυξη. Έτσι θα γνωρίζεις πάντα ότι ψύχεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από την άλλη βέβαια μπορείς να προτιμήσεις κάποια ποιοτική αερόψυξη που θα σε καλύψει αρκετά θερμικά. Διάβασε ένα πρόσφατο άρθρο που θα σε βοηθήσει να επιλέξεις Τι να διαλέξω; Υδρόψυξη ή Αερόψυξη;.

Η κατάλληλη ψύξη στον επεξεργαστή θα σε βοηθήσουν με την αστάθεια υπολογιστή.
Μια υδρόψυξη θα σε βοηθήσει να ρίξεις τις θερμοκρασίες στον επεξεργαστή σου και να επιλύσεις τα προβλήματα που ενδεχομένως σου προκαλεί.

4. Έλεγξε για κωδικό σφάλματος. Μπλε οθόνη σε υπολογιστή με Windows 10/11.

Πολλές φορές μας διαφεύγει το προφανές. Έτσι για την επίλυση ενός προβλήματος στον υπολογιστή μας, όπως αυτό της μπλε οθόνης, αρκεί να παρατηρήσουμε τον κωδικό σφάλματος που μας επιστρέφεται. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε επίσημα να ελέγξουμε από την ίδια τη Microsoft τι μπορεί να φταίει.

Αν παρατηρήσουμε το Stop code, θα λάβουμε τις κατάλληλες πληροφορίες για την επίλυση προβλήματος με τη μπλε οθόνη υπολογιστή (BSOD).
Αν παρατηρήσουμε το Stop code, θα λάβουμε τις κατάλληλες πληροφορίες για το πρόβλημα.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε σε αυτή τη περίπτωση είναι να επισκεφτούμε την Microsoft και να ακολουθήσουμε τα βήματα για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.

5. Πρόβλημα στη κάρτα γραφικών προκαλεί πολλές φορές αστάθεια υπολογιστή.

Καμιά φορά το πρόβλημα σταθερότητας και κρασαρίσματος του υπολογιστή οφείλεται στη κάρτα γραφικών μας. Πως μπορούμε να ελέγξουμε αν το υλικό μας (δηλαδή η κάρτα γραφικών) έχει πρόβλημα και πρέπει να επιδιορθωθεί ή να αντικατασταθεί; Αρχικά θα δούμε τις θερμοκρασίες όπως προείπαμε παραπάνω. Αν δεν ανεβάζει θερμοκρασία η κάρτα γραφικών, ένα επόμενο βήμα για να σιγουρευτούμε ότι δεν είναι πρόβλημα λογισμικού, είναι η απεκατάσταση του προγράμματος οδήγησης και εγκατάσταση εκ νέου. Μην ανησυχείς! Ακόμα και αν απεγκαταστήσεις το πρόγραμμα οδήγησης της κάρτας γραφικών σου θα συνεχίζει να δίνει σήμα στην οθόνη σου. Μπορείς να πληκτρολογήσεις στο μενού των Windows “διαχείριση συσκευών” ή “device manager” και να μεταβείς στο πεδίο που αναφέρει το υλικό της απεικόνισης. Πατάς απεγκατάσταση (uninstall).

Με την απεγκατάσταση του προγράμματος οδήγησης κάρτας γραφικών, επιλύεις πρόβληματα που δημιουργούνται από το λογισμικό της και δεν θα χρειαστεί να την αλλάξεις ειδικά αν έχεις αστάθεια υπολογιστή.
Με την απεγκατάσταση του προγράμματος οδήγησης κάρτας γραφικών, επιλύεις πρόβληματα που δημιουργούνται από το λογισμικό της.

Αν έχεις κάρτα γραφικών της Nvidia, τότε κατέβασε το GeForce Experience και εγκατέστησε εκ νέου το πρόγραμμα οδήγησης της κάρτας σου, ή αν έχεις κάρτα γραφικών της AMD με το AMD software θα λάβεις τη τελευταία έκδοση λογισμικού της κάρτας σου. Έτσι θα έχεις κάνει καθαρή εγκατάσταση και να λύσεις πρόβληματα που ενδεχομένως να δημιουργήθηκαν με τα συνεχόμενα updates.

Η κάρτα γραφικών μπορεί να είναι υπεύθυνη για τη μπλε οθόνη σε υπολογιστή με Windows 10/11.

Αν η κάρτα γραφικών δεν αναγνωρίζεται από το σύστημα σου ή απαιτείται αντικατάσταση ίσως είναι η ώρα να την αντικαταστήσεις. Πως; Διάβασε ένα πρόσφατο άρθρο μας που περιέχει όλες τις υλοποιήσεις των καρτών γραφικών και επίλεξε τη καταλληλότερη για εσένα αναλόγως το μπάτζετ σου Που μπορώ να βρω κάρτα γραφικών;.

Πως θα καταλάβω αν η κάρτα γραφικών μου λειτουργεί ή όχι;

 • Αρχικά αν η κάρτα γραφικών σου έπαψε να λειτουργεί εντελώς, δεν θα δίνει καθόλου σήμα στην οθόνη.
 • Δεύτερον, μπορείς να ελέγξεις το πρόγραμμα οδήγησης της, όπως είπαμε παραπάνω για τυχόν σφάλματα.
 • Έλεγξε πιθανές αυξήσεις στη θερμοκρασία.
 • Οι ανεμιστήρες δεν λειτουργούν καθόλου ή κάνουν περίεργο θόρυβο.
 • Τα γραφικά σου σε κάποιο παιχνίδι ξαφνικά εμφανίζουν ανωμαλίες.

Προσπάθησε να επιλύσεις τα προβλήματα που σχετίζονται με τη κάρτα γραφικών σου όπως παρακάτω. Θα γλιτώσεις από την αστάθεια υπολογιστή που προκαλούν.

 • Αφαίρεσε τη τροφοδοσία και τη κάρτα και ξανασύνδεσε τη.
 • Απεκατέστησε το πρόγραμμα οδήγησης και εγκατέστησε το πάλι.
 • Σε περίπτωση υψηλής θερμοκρασίας αντικατέστησε τους ανεμιστήρες ή τη πάστα στο εσωτερικό με κάποιον οδηγό ή με τη βοήθεια εξιδεικευμένου τεχνικού.
 • Έλεγξε τη λειτουργία της από την αντίστοιχη λυχνία της μητρικής σου.
Η αντίστοιχη λυχνία στη μητρική σου, μπορεί να σε οδηγήσει σε συμπεράσματα στο αν έχεις πρόβλημα στη κάρτα γραφικών.
Η αντίστοιχη λυχνία στη μητρική σου, μπορεί να σε οδηγήσει σε συμπεράσματα για τη λειτουργία της κάρτας γραφικών σου.

Το πρόβλημα στη κάρτα γραφικών είναι από τα χειρότερα που μπορούν να συμβούν τη δεδομένη στιγμή. Άλλωστε είναι από τα ακριβότερα κομμάτια, αν όχι το ακριβότερο, για τη κατασκευή του υπολογιστή. Βέβαια υπάρχουν και οικονομικές σχετικά επιλογές για κάρτα γραφικών αν θέλεις να την αντικαταστήσεις και να απολαύσεις τον αγαπημένο σου τίτλο.

Οικονομική πλέον επιλογή η RTX 3050 ZOTAC TWIN EDGE. Θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το πρόβλημα της κάρτας γραφικών και τη μπλε οθόνη υπολογιστή (BSOD).
Μπορείς να επιλέξεις κάτι σύγχρονο και ποιοτικό για να αντικαταστήσεις μια χαλασμένη κάρτα γραφικών.

Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για την Nvidia RTX 3050 στο πρόσφατο άρθρο Η νέα κάρτα γραφικών της Nvidia..

6. Η αστάθεια μνήμης προκαλεί μπλε οθόνη σε υπολογιστή με Windows 10/11 (BSOD).

Ένα σύνηθες πρόβλημα που προκαλεί μπλε οθόνη, είναι η αστάθεια μνήμης. Έτσι ενδεχομένως ένα DIMM μνήμης ή και όλα ( αν έχεις τοποθετήσει δύο η και παραπάνω ) να έχει πρόβλημα. Αρχικά μπορείς να ελέγξεις αν όντως οφείλεται σε αυτό το πρόβλημα κρασαρίσματος στον υπολογιστή σου. Εκτός από την αντίστοιχη λυχνία LED που αφορά τη RAM στη μητρική σου, υπάρχουν κάποιες ενέργειες που μπορείς να κάνεις.

 • Άφησε μόνο το ένα DIMM στο σύστημα σου να “τρέξει” ώστε να ελέγξεις αν σου εμφανιστεί ξανά μπλε οθόνη.
 • Αν συμβεί τότε τοποθέτησε το αλλό.
 • Απενεργοποίησε το XMP από το BIOS της μητρικής, ώστε να εξασφαλίσεις ότι δεν φταίνει οι χρονισμοί σε περίπτωση OC μνήμης.
 • Στο μενού των Windows πληκρολόγησε “Windows Memory Diagnostic” και τρέξε την εφαρμογή.
Με το Windows Memory Diagnostic εξασφαλίζεις ότι δεν οφείλεται στη μνήμη σου το πρόβλημα του κρασαρίσματος.
Με το Windows Memory Diagnostic εξασφαλίζεις ότι δεν οφείλεται στη μνήμη το πρόβλημα.

Σε περίπτωση που ελέγξεις τη μνήμη σου και αντιληφθείς βλάβη σε κάποια από τα DIMM, τότε η αντικατάσταση δεν χρειάζεται να είναι κοστοβόρα. Υπάρχουν γρήγορες και εξαιρετικές μνήμες για να λειτουργήσει το σύστημα σου εξαιρετικά και σταθερά.

Crucial Ballistix RAM 16GB για να λύσεις άμεσα το πρόβλημα στις μνήμες.
Φτηνό και πλήρως αποδοτικό κιτ μνήμης που θα κάνει το σύστημα σου να πετάει.

7. ‘Ελεγχος για ιούς και κακόβουλο λογισμικό που προκαλούν αστάθεια υπολογιστή.

Από τις κύριες ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε όταν το σύστημα μας αντιμετωπίζει πρόβλημα, είναι ο έλεγχος μήπως πέσαμε θύματα κακόβουλου λογισμικού. Ευτυχώς πλέον τα Windows στο κομμάτι της ασφάλειας έχει κάνει άλματα και μπορούμε να ελέγξουμε για τυχόν παραβιάσεις εύκολα. Στη γραμμή μενού τον Windows απλά πληκτρολόγησε “Windows Security” και τρέξε ένα σκανάρισμα ώστε να ελέγξεις μήπως κάποιος ιός ή κακόβουλο λογισμικό έχει εισέλθει στο σύστημα σου και προκαλεί προβλήματα αστάθειας.

Κάνε έναν γρήγορο έλεγχο για ιούς, ώστε να επιλύσεις το πρόβλημα στον υπολογιστή σου.
Κάνε έναν γρήγορο έλεγχο για ιούς, ώστε να είσαι σίγουρος.
Πάντα υπάρχει χώρος για επιπλέον ασφάλεια και με το McAfee Total Protection 2022 επιλύεις όλα τα προβλήματα του υπολογιστή που οφείλονται σε ιούς.
Πάντα υπάρχει χώρος για επιπλέον ασφάλεια και με το McAfee Total Protection 2022 έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

8. Με το λογισμικό σκληρού δίσκου μπορεί να γίνει διόρθωση μπλε οθόνης στον υπολογιστή (BSOD).

Ένα άλλο “πρόβλημα” μπορεί να εντοπιστεί, στον σκληρό δίσκο. ‘Ετσι ένα πρόγραμμα διαχείρισης για τον σκληρό σου δίσκο που είναι outdated μπορεί να σου δημιουργήσει διάφορα θέματα σταθερότητας. Αναλόγως τον δίσκο που χρησιμοποιείς, μπορείς να ελέγξεις το πρόγραμμα διαχείρισης του και να ελέγξεις για αναβαθμίσεις λογισμικού.

Έλεγξε για τυχόν αλλαγές στο λογισμικό διαχείρισης σκληρού δίσκου και θα μπορέσεις να διορθώσεις προβλήματα στη λειτουργία του υπολογιστή σου.
Έλεγξε για τυχόν αλλαγές στο λογισμικό διαχείρισης σκληρού δίσκου.

Μπορείς να ελέγξεις επίσης αν ο σκληρός σου δίσκος εμφανίζει κάποια σφάλματα και να τα επιλύσεις με το “error checking tool”. Η διαδικασία είναι ασφαλής και εύκολη.

 • Επίλεξε properties ή ιδιότητες στο τομέα που θέλεις να επιδιορθώσεις πχ τοπικό δίσκο (C:)
 • Πήγαινε στη καρτέλα tools ή εργαλεία.
 • Επίλεξε το Error checking tool και τρέξε διαγνωστικό έλεγχο για το δίσκο σου.
Επιλογή τομέα δίσκου για επίλυση προβλήματος που έχουν σχέση με τον σκληρό σου δίσκο.
Επιλογή τομέα δίσκου.
Καρτέλα εργαλεία η tools για να τρέξεις διαγνωστικό έλεγχο για λύση προβλήματων στον υπλογιστή σου.
Καρτέλα εργαλεία ή tools.
"Τρέξε" τον έλεγχο για να εντοπίσεις προβλήματα και για να τα επιδιορθώσεις.
“Τρέξε” τον έλεγχο για να εντοπίσεις προβλήματα και για να τα επιδιορθώσεις.

Ο σκληρός δίσκος είναι πολύ σημαντικό τμήμα του υπολογιστή και πλέον με τους NVme SSD απολαμβάνεις αστραπιαίες ταχύτητες και αποδόσεις στο σύστημα σου. Η περισσότερες δε μητρικές είναι συμβατές με Nvme δίσκους και έτσι μπορείς να εγκαταστήσεις κάθε εφαρμογή και να απολαμβάνεις μηδενικούς χρόνους στην λειτουργία οποιουδήποτε προγράμματος.

Από τις κορυφαίες επιλογές NVme δίσκου, με μέγεθος 1TB ο WD_BLACK SN750 NVMe SSD 1 TB θα βοηθήσει να λύσεις κάθε πρόβλημα στις εφαρμογές σου.
Από τις κορυφαίες επιλογές NVme δίσκου, με μέγεθος 1TB.

Τι άλλο να κάνω για να επιλύσω τη μπλε οθόνη σσε υπολογιστή με Windows 10/11;

Υπάρχουν μερικές ακόμα ενέργειες σε περίπτωση που δεν έχεις επιλύσει με τα παραπάνω το πρόβλημα αυτό του υπολογιστή σου, που κάνει τη χρήση του ενοχλητική.

9. Η μητρική έχει πρόβλημα και προκαλεί αστάθεια υπολογιστή.

Πολλές φορές η επίλυση του προβλήματος έρχεται με μια λίγο παρακινδυνευμένη ενέργεια που ονομάζεται BIOS Update. Ο λόγος που την άφησα προς το τέλος έιναι επειδή συνήθως δεν απαιτείται αν το σύστημα μας λειτουργεί άριστα. Όμως, στη περίπτωση μας δεν λειτουργεί οπότε και πρέπει να κάνουμε ότι ενέργεια περνάει από το χέρι μας ώστε να το διορθώσουμε. Ο λόγος που είναι λίγο επικίνδυνο το BIOS Update και μόνο, είναι ότι δεν πρέπει να διακοπεί ή διαδικασία, ακόμα και με διακοπή ρεύματος. Αν συμβεί ενδεχομένως να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στη μητρική μας. Αν έχεις όμως AMD Ryzen επεξεργαστή, σύντομα θα αναγκαστείς να το κάνεις, καθώς υπάρχει ένα bug στους AMD που θα διορθωθεί με ένα BIOS Update που πρόκειται να κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό. Μπορείς να διαβάσεις τα πάντα γι’αυτό “H AMD ενημέρωσε τους χρήστες της για ένα σημαντικό Bug.

Το BIOS update μπορεί να επιλύσει διάφορα προβλήματα στον υπολογιστή σου όπως η μπλε οθόνη του "θανάτου".
Κάθε κατασκευαστής έχει και διαφορετική διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσεις για να κάνεις BIOS Update.

Επίλεξε μια καλή μητρική για να ελαχιστοποιήσεις προβλήματα που ενδέχεται να οφείλονται σε αυτή. Εκτός αυτού όμως θα απολαμβάνεις και μέγιστη απόδοση στα υπόλοιπα τμήματα που απαρτίζουν τον υπολογιστή σου όπως τον επεξεργαστή, μνήμες, σκληρό κτλ.

Η ASUS TUF Gaming X570 θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις προβλήματα που ίσως οφείλονται στη μητρική σου.
Εξαιρετικής απόδοσης μητρικής σε προσιτή τιμή.

Μπορείς να διαβάσεις πλήρης review για τη παραπάνω μητρική Αξίζει η TUF GAMING X570-PLUS (Wi-Fi);.

10. Επεκτάσεις καλωδίων και riser cables.

Ένα σπάνιο αλλά όχι αδύνατο σενάριο είναι, η αστάθεια του συστήματος μας να οφείλεται σε επεκτάσεις καλωδίων ή στο riser cable που χρησιμοποιούμε για τη κάρτα γραφικών. Έτσι όταν ελέγχουμε για προβλήματα, αφαιρούμε κάθε πρόσθετο καλώδιο και τοποθετούμε τα υλικά απευθείας στη μητρική μας ώστε να εντοπίσουμε το ενδεχόμενο να φταίει κάποιο από αυτά. Τελικά το πρόβλημα οφείλεται στα extension cables και ήταν κάτι απλό και σχετικά ανέξοδο.

Τα cable extension ομορφαίνουν τον υπολογιστή μας, αλλά αν τα αφαιρέσουμε μπορεί να γίνει διόρθωση μπλε οθόνης στον υπολογιστή.
Τα cable extension ομορφαίνουν τον υπολογιστή μας, αλλά ενδεχομένως να προκαλούν προβλήματα.

11. Επανεγκατάσταση Windows.

Αν όλα τα παραπάνω αποτύχουν, μια τελευταία επιλογή καθώς δεν σου μένει τίποτα άλλο είναι η εγκατάσταση των Windows εκ νέου. Έτσι τυχόν σφάλματα που οφείλονται σε κακή εγγραφή θα επιλυθούν και θα μπορέσεις να ξεπεράσεις το πρόβλημα της μπλε οθόνης.

Η εκ νέου εγκατάσταση των Windows θα λύσει αρκετά προβλήματα του υπολογιστή σου.
Η εκ νέου εγκατάσταση των Windows θα λύσει αρκετά προβλήματα.

Επίλογος και συμπεράσματα. Μπλε οθόνη σε υπολογιστή με Windows 10/11. Πως επιλύεται;

Η μπλε οθόνη οφείλεται συνήθως σε λογισμικό ή σε υλικό που σχετίζεται με δικό του ή τρίτο λογισμικό. Όπως παράδειγμα μια κάρτα γραφικών φέρει το πρόγραμμα οδήγησης ή μια μητρική περιέχει το BIOS. Ελέγχοντας διεξοδικά βήμα βήμα κάθε κομμάτι και τις ενδείξεις που σου δίνει σίγουρα θα καταλήξεις να απομονώσεις το πρόβλημα της μπλε οθόνης του “θανάτου” και να το επιλύσεις επιτυχώς. Το PcSolution316 σου πρότεινει λύσεις εξατομικευμένες στο πρόβλημα σου και επιλογές για να βελτιώσεις το σύστημα σου.

Σε βοήθησε το παραπάνω άρθρο με τη μπλε οθόνη σε υπολογιστή με Windows 10/11; Μην ξεχάσεις φεύγοντας να κάνεις εγγραφή στο newsletter μας εδώ!

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση