Με ποια κριτήρια να επιλέξω μητρική κάρτα;

Ένα κομμάτι του υπολογιστή που έχει τεράστια σημασία, είναι η μητρική κάρτα. Σε πολλά άρθρα του παρελθόντος, έχουμε τονίσει τη σημασία της και πως μπορεί να βοηθήσει στην απόδοση του συστήματος μας. Συχνό φαινόμενο είναι, να επιλέγουν κάποιοι μια μητρική απλά συμβατή με τον επεξεργαστή τους, χωρίς να προσέχουν κάτι παραπάνω. Αυτό ενδέχεται να προκαλέσει κάποια προβλήματα μακροπρόθεσμα, καθώς οι αντοχές μια φθηνής μητρικής κάρτας, είναι απειροελάχιστες. Μπορείτε να συμβουλευτείτε ένα άρθρο, “[Επιλύθηκε]. Ο υπολογιστής δεν ανοίγει. Πλήρης οδηγός.“. Ένας άλλος λόγος για να θέσουμε κριτήρια πριν αποκτήσουμε μια μια μητρική κάρτα, είναι και οι απαιτήσεις μας σε θύρες sata ή σε θύρες RGB και USB. Η WiFi δυνατότητα πολλών πλέον μητρικών καρτών, είναι επίσης κάτι που θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς.

Τι είναι μητρική κάρτα;

Η μητρική κάρτα σε έναν υπολογιστή, είναι ένα κύριο μέρος για να την ίδια του τη λειτουργία. Πάνω σε αυτή τη πλακέτα (καθώς πολλές φορές θα τη συναντήσετε ως μητρική πλακέτα), τοποθετούνται όλα τα επιμέρους κομμάτια του υπολογιστή και τροφοδοτούνται επίσης. Η υποδοχή του επεξεργαστή, γνωστό ως socket, οι μνήμες RAM, το μπροστινό μέρος των USB ή ακουστικών (και το πίσω μέρος), η κάρτα γραφικών, οι ανεμιστήρες, σκληροί δίσκοι, όλα συνδέονται πάνω στη μητρική κάρτα. Όπως αρχίζει να αντιλαμβάνεται κανείς, μέσω της μητρικής κάρτας ελέγχονται όλα τα υπόλοιπα μέρη και είναι ύψιστης σημασίας να έχουμε κάτι ποιοτικό στο σύστημα μας. Τέλος, το τροφοδοτικό (άλλο ένα σημαντικό κομμάτι του υπολογιστή μας) συνδέεται στη μητρική και μέσω αυτής, τροφοδοτεί τα υπόλοιπα μέρη.

Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής μητρικής κάρτας;

Τα κριτήρια επιλογής μιας μητρικής κάρτας, μπορεί να ποικίλουν, αναλόγως τις ανάγκες του καθενός. Ευτυχώς πλέον υπάρχουν πάρα πολλά προϊόντα που καλύπτουν αυτές τις ανάγκες σε τεράστιο βαθμό, αν όχι απόλυτα. Έτσι, μπορούμε να επιλέξουμε ανάλογα το πλήθος θυρών που χρειαζόμαστε, των θέσεων ανεμιστήρων ή ακόμα το πόσο αντέχει η μητρική, σε ένα ενδεχόμενο overclock. Όμως καλό είναι να γνωρίζουμε και επιπλέον πληροφορίες, όπως τι επεξεργαστή θα τοποθετήσουμε, τι μνήμες RAM καθώς και ποια κάρτα γραφικών ή πόσους σκληρούς δίσκους επίσης. Η θήκη του υπολογιστή, είναι επίσης ένα σημείο που θα πρέπει να προσέξουμε από την άποψη συμβατότητας μεγέθους. Όλα τα παραπάνω θα μας βοηθήσουν στην καταλληλότερη επιλογή μητρικής κάρτας.

Τι διαφορά έχει μια ακριβή μητρική κάρτα από μια φθηνή;

Στη πραγματικότητα αυτό που ανεβάζει την τιμή μιας μητρικής κάρτας, είναι οι προσθήκες και τα υλικά κατασκευής που φέρει. Μια μητρική καρτά, κατασκευασμένη να αντέχει μεγάλου εύρους υπερχρονισμούς, ενώ έχει δυνατότητες RGB φωτισμού, πλήθος θυρών και WiFi για παράδειγμα, θα βρίσκεται τιμολογιακά υψηλότερα από μια απλή μητρική που απλά χρησιμοποιείται για τα βασικά. Μια μητρική κατασκευασμένη να προσφέρει τα βασικά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όμως στο μέλλον ή αστάθειες. Επίσης, αν τοποθετήσουμε έναν ισχυρό επεξεργαστή σε μια φθηνή μητρική, ίσως βιώσουμε προβλήματα θερμοκρασίας. Τέλος, μια ακριβή μητρική κάρτα, προσφέρει και άλλες δυνατότητες, όπως η ταχύτητα της RAM και του μεγέθους της, τα πρωτόκολλα επικοινωνίας για κάρτα γραφικών και NVMe SSD δίσκους και πολλά άλλα. Πρόσφατα ανακυρρύχθηκε η καλύτερη μητρική κάρτα για AM4 socket. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα, “Η δυνατότερη μητρική με AM4 socket.“.

1. Πλήθος θυρών SATA & USB.

Ένας σημαντικός παράγοντας που κάποιος μπορεί να επιλέξει μια μητρική κάρτα, είναι το πλήθος θυρών SATA & USB. Μπορεί να απαιτούμε τη χρήση αρκετών μέσων αποθηκεύσης ή άλλων συσκευών που συνδέονται με USB, όπως διάφορα περιφερειακά (κάμερες, ακουστικά, ,πληκτρολόγιο κτλ). Το πλήθος των θυρών λοιπόν θα είναι η κύρια προτεραιτότητα για την επιλογή μητρικής. Καλό είναι πάντα να ελέγχουμε τη σελίδα κατασκευαστή για να εντοπίσουμε το πλήθος και τον τύπο των θυρών (USB 2.0, 3.0 κτλ).

2. Ύπαρξη RGB θυρών και υποδοχέων ανεμιστήρων.

Υπάρχει μια άλλη μερίδα καταναλωτών που κοιτάει την απόδοση, αλλά και την ομορφιά του συστήματος του. Αυτό σημαίνει ότι θα απαιτεί τη χρήση πολλών ανεμιστήρων και ενδεχομένως θα θέλει να συνδέσει και τον RGB φωτισμό του στη μητρική κάρτα. Βέβαια, δεν απαιτείται να υπάρχει RGB header στη μητρική για να επιτευχθεί αυτό. Μπορείτε να συμβουλευτείτε ένα άρθρο για τις διαφορές ARGB & RGB και τι απαιτείται για να το χρησιμοποιήσετε στο σύστημα σας. “RGB ή ARGB. Ποιες είναι οι διαφορές του RGB και ARGB.| Φώτο.“. Όσον αφορά τους υποδοχείς των ανεμιστήρων, θα πρέπει να ελέγξετε τη σελίδα του κατασκευαστή, ώστε να επιβεβαιώσετε το ποσοτικό μέγεθος τους.

rgb & argb header
Η ύπαρξη RGB & ARB headers στη μητρική κάρτα. (Πηγή: beQuiet!)

3. Ισχυρά VRMs για τους απαιτητικούς overclockers.

Ένα άλλο σημείο που θα μπορεί κανείς να εστιάσει για την αγορά μια μητρικής κάρτας είναι πόσο ισχυρά VRMs έχει. Για αυτά, έχουμε μιλήσει σε προηγούμενα άρθρα και ουσιαστικά σε αυτό που βοηθούν είναι η μείωση θερμοκρασίας και στην αύξηση απόδοσης του επεξεργαστή. Αυτό είναι μεν ένα πλεονέκτημα για τους overclockers, αλλά όχι μόνο καθώς και ένας απλός χρήστης θα επωφεληθεί από τα ισχυρά VRMs, ανεξάρτητα αν θα κάνει χρήση υπερχρονισμού. Θα δούμε χαμηλότερες θερμοκρασίες στον επεξεργαστή και καλύτερη απόδοση.

4. PCI_express 3.0, 4.0 ή 5.0 στη μητρική κάρτα;

Ένας ακόμα παράγοντας αγοράς μιας μητρικής κάρτας, είναι το πρωτόκολλο επικοινωνίας που χρησιμοποιεί στη κάρτα γραφικών και στον NVMe δίσκο. Πλέον συναντάμε και το PCI_express 5.0 και φυσικά μπορεί να τοποθετηθεί και άλλου πρωτοκόλλου συσκευή πάνω σε αυτή την υποδοχή. Όμως οι νέες κάρτες γραφικών φέρουν πλέον το PCI_express 4.0 και οι περισσότεροι θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το πλεονέκτημα. Έτσι επιλέγουν μητρικές κάρτες με αυτό το πρωτόκολλο στη θύρα PCI.

Μπορείτε να συμβουλευτείτε ένα πρόσφατο άρθρο για τις διαφορές μεταξύ του PCI_e, “Ποιες οι διαφορές μεταξύ PCIe 3.0, 4.0 και 5.0;“.

5. Μέγεθος και ταχύτητα μνήμης που υποστηρίζει η μητρική κάρτα.

Μια δυνατότητα που θα ενδιέφερε πολλούς είναι η υποστήριξη της μητρικής κάρτας με ένα μέγεθος μνήμης RAM και της μέγιστης ταχύτητας της. Θα πρέπει να ελέγξουμε, μέχρι πόση μνήμη μπορεί να τοποθετηθεί στη μητρική μας κάρτα και τι περιορισμούς έχει στη ταχύτητα της. Επίσης το πλήθος των υποδοχέων είναι ακόμα ένας παράγοντας, ειδικά αν έχουμε ήδη στη κατοχή μας τις μνήμες RAM, που θέλουμε να τοποθετήσουμε.

6. Υπάρξη δυνατότητας WiFi.

Πολλές μητρικές πλέον, κυκλοφορούν με δυνατότητα WiFi σύνδεσης. Έτσι, αν απαιτείται από κάποιον χρήστη, δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη καλωδίου ethernet από τον διαδικτυακό εξοπλισμό μας στον υπολογιστή. Θεωρώ τη παραπάνω προσθήκη αρκετά χρήσιμη, καθώς δεν απαιτείται καμία εγκατάσταση πέραν του ρούτερ, στη θέση που μας ταιριάζει καλύτερα. Σκεφτείται ότι η WiFi συνδεσιμότητα ήταν ένα προνόμιο που είχαν μόνο οι φορητοί υπολογιστές ή με εξωτερική συσκευή οι επιτραπέζιοι υπολογιστές. Πλεόν με την ενσωμάτωση της στις μητρικές κάρτες, απολαμβάνουμε πιο σταθερή σύνδεση.

Mobo vrms.
Τα ισχυρά VRMs θα προσφέρουν άριστη απόδοση στο σύστημα μας. (Πηγή: MSI).

Τι πρέπει να προσέξω όταν αγοράζω μητρική κάρτα;

Το πρώτο και το κυριότερο είναι οι συμβατότητες. Η κύρια συμβατότητα που πρέπει να ελέγχεται είναι με τον επεξεργαστή και με τις μνήμες RAM. Έτσι θα πρέπει να δούμε ποιον υποδοχέα (Socket) έχει η μητρική μας και ποιος επεξεργαστής ταιριάζει. Οι Intel επεξεργαστές έχουν το LGA socket (πλέον και οι AMD Ryzen με τους νέους επεξεργαστές). Για παράδειγμα μητρική με LGA 1700 υποδοχέα είναι συμβατή με τους Alder Lake (12ης γενιάς) και Raptor Lake (13ης γενιάς) επεξεργαστές της Intel. Αντίστοιχα, με τους AMD Ryzen θα συναντήσουμε το AM4 Socket και πλέον με τους νέους επεργαστές “Raphael”, το AM5 socket ή αλλιώς LGA 1718 .

Στη συνέχεια, θα πρέπει να ελέγξουμε τη συμβατότητα σε RAM, σκληρούς δίσκους και θύρες που θα θέλαμε να διαθέτει. Σημαντικό επίσης είναι η τροφοδοσία της μητρικής όσον αφορά τον υποδοχέα του επεξεργαστή. Πρέπει επίσης να έχουμε τα κατάλληλα καλώδια στο τροφοδοτικό μας.

Εξίσου σημαντικό, είναι το μέγεθος της μητρικής μας κάρτας και αν αυτή μπορεί να τοποθετηθεί στο κουτί μας. Μια παράδειγμα E-ATX, είναι μια μεγάλη μητρική και χρειάζεται αρκετό χώρο στη θήκη του υπολογιστή μας.

Πολλά από τα καταστήματα που κατασκευάζουν υπολογιστές, εντέχνως αποκρύπτουν τη μητρική που τοποθετούν στο σύστημα μας. Αυτό προσφέρει μεγάλο κέρδος στα καταστήματα τέτοιου είδους (το ίδιο συμβαίνει και με το τροφοδοτικό) και επίσης τους συμφέρει να μην γνωρίζετε τις διαφορές μιας ποιοτικής μητρικής από μια φθηνή που είναι φτιαγμέμη για τα βασικά.

Επίλογος.

Οι εξατομικευμένες λύσεις που προσφέρουν πλέον οι μητρικές κάρτες είναι αμέτρητες. Έτσι, ανάλογα με τις ανάγκες μας, υπάρχει μια μητρική κάρτα που θα μας καλύψει πλήρως. Είτε χρειάζεστε αρκετές θύρες SATA, είτε περισσότερες θύρες USB, overclocking δυνατότητες ή ότιδήποτε άλλο, πλέον υπάρχει το προϊόν που αναζητάτε στην αγορά. Ωστόσο, πάντα υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε πριν την επιλογή μητρικής κάρτας, ώστε να μην το μετανιώσετε αργότερα. Τόσο οι συμβατότητες, όσο η απόδοση και η ποιότητα είναι κάτι που θα πρέπει να αναλογιστείτε.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Με ποια κριτήρια να επιλέξω μητρική κάρτα;” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση